Sada je: 08 kol 2026, 06:47.

Vjeronauk u trecem razredu

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Vjeronauk u trecem razredu

PostPostao/la Beppa Joseph » 21 ruj 2010, 14:57

Ja sam pitala tko to prihvaća bez razmišljanja. Na koga se odnosi ta rečenica.

To što ti imaš dvojbe oko vjere je druga stvar. Ako misliš da ona treba ići jer to želi, neka ide. Reci joj svoje dvojbe, da se ne slažeš sa stavovima Crkve, no neka ona ide i sama prosudi.

Ako smatraš da nikako ne treba ići, neka ne ide.
I neka bude prva koja ne ide. I neka se uči da bude ponosna na svoj izbor.

Ciara, ja sam stvarno zahvalna Bogu i anđelima čuvarima koji su tu kritičnu situaciju spriječili. Moji refleksi su tada bili jako loši i dandanas se ne osjećam sigurno u autu.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mama141705 » 21 ruj 2010, 15:18

Evo samo da napisem da se u nas uciteljica potrudila staviti vjeronauk utorkom 1 sat i cetv.zadnji tako da bi ovo dvoje prvasica koje ne ide na vjeronauk mogli utorkom duze doma a cetv.ranije ici kuci, i na tome su joj mame zahvalne sto im djeca ne lutaju okolo.moj stariji ce dogodine i na crkveni vjeronauk jer mu je vrime za pricest.moram jos napisati da oboje vole ici na vj. jer ja kod kuce ne pricam ni o vjeri ni nista slicno iako smo vjernici.cak je moja cura cesce u crkvi od mene jer ju baka vodi ako zeli a stariji uopce ni ne spominje crkvu on tad gleda crtice .izbacila bih skolski vjeronauk jer mu je mjesto u crkvi ali sustav je takav kakav je .jos prije bih izbacila naseg vjeroucitelja jer imamo jos od lani neke razmirice on i ja :mrgreen
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ZacKa » 21 ruj 2010, 15:36

Beppa Joseph je napisao/la:Ja sam pitala tko to prihvaća bez razmišljanja. Na koga se odnosi ta rečenica.

To što ti imaš dvojbe oko vjere je druga stvar. Ako misliš da ona treba ići jer to želi, neka ide. Reci joj svoje dvojbe, da se ne slažeš sa stavovima Crkve, no neka ona ide i sama prosudi.

Ako smatraš da nikako ne treba ići, neka ne ide.
I neka bude prva koja ne ide. I neka se uči da bude ponosna na svoj izbor.

Ciara, ja sam stvarno zahvalna Bogu i anđelima čuvarima koji su tu kritičnu situaciju spriječili. Moji refleksi su tada bili jako loši i dandanas se ne osjećam sigurno u autu.

Viš kak Beppa to lijepo pojednostavi :D
Sviđa mi se.

Imam i ja nedoumica, npr. oko aktivnosti koju moj sin želi, iako niti je talentiran, niti ja volim nogomet,
užasavam ga se ustvari, mm voli, znači ne vjerujemo u istu stvar, i sin ide jer uživa u njemu,
i naravno da ga ja vozam na tekme :mrgreen i da ide na sve utakmice jer je to njegova obaveza,
u potpunosti i ja i on to shvačamo ozbiljno.
A najradije bih da se ispiše :mrgreen
.....a možda postane i bogati nogometaš .
Tako bi trebalo možda i s vjeronaukom u školi, a za Crkvu i sakramente stvarno ako si vjernik i ideš u Crkvu..
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 21 ruj 2010, 15:39

.......da nadodam i tko zna što će ga loše na nogometu naučiti (čujem već sad male nogometaše s dugim
čupicama puneee sebe kak se razgovaraju :mrgreen )
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la adea » 21 ruj 2010, 15:57

Moram priznati da mi je kao Beppi puno stvari OK, ali neke definitivno nisu.

Npr. ako si vjernik i tako ucis dijete, i saljes ga na vjeronauk i idete u crkvu - OK.

Ako nisi vjernik, ili ne bas neki, a dijete ti zeli ici na vjeronauk -OK.

Ako nisi vjernik, ili ne bas neki, i djetetu ti se ide s frendovima na vjeronauk u skoli, ali mu se ne da ici u crkvu (sa svrhom primanja sakramenata) - hajde, neka i to bude OK.

Ali da ti sam nisi vjernik, ili ne bas neki, i zelis da ti dijete primi sakramente (zasto?) pa onda gundras oko toga da mora ici nedjeljom na misu - e to mi nije OK.

I nije lako strsati, godinu dana me je trgalo oko toga jer sam znala da u mojoj sredini sigurno u cijeloj skoli ima na prste jedne (ajde mozda dvije) ruke djece koja ne idu na vjeronauk. I istina, nije mozda korektno da dijete trpi zbog nekih mojih uvjerenja. Ali ne zelim mu davati dvostruke moralne kriterije ovako rano u zivotu.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 15:58

ma nije i ne može biti isto ide li dijete na nogomet ili na vjeronauk.
jer ako ne ide na nogomet, ostat će doma, igrat će se ili baviti nečim drugim. a moja djeca koja ne idu na vjeronauk moraju čubiti u školi i izgubiti 45 minuta na ništa. :angry
kad bi postojala neka alternativa vjeronauku, sve 5. moja bi djeca išla na to, učila strani jezik, bavila se sportom, što god, ali ne bi bila primorana biti u školi i svaki tjedan izgubiti 90 minuta na bojanje ili buljenje u zid.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 16:02

adea je napisao/la:Ali da ti sam nisi vjernik, ili ne bas neki, i zelis da ti dijete primi sakramente (zasto?) pa onda gundras oko toga da mora ici nedjeljom na misu - e to mi nije OK.

zašto? zato što se ljudi boje što će selo reći, zato što ne žele da njihovo dijete bude jedino koje nema sakramente, zato što ne žele da im dijete odskače od onoga što se smatra prihvatljivim, normalnim... ima milijun razloga. stvar mentaliteta. jer je još uvijek u mnogim sredinama važno isticati koliki si vjernik, koliki si hrvat, hrvatina veća od svih, važno je slušati thompsona...
a masa ljudi ne želi talasati. samo mirno, uklopi se u stado, gomilu, i sve će biti ok.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adea » 21 ruj 2010, 16:05

Ja svom klincu pripremim sto ce raditi taj sat i to si ponese od doma. Zahvalna sam uciteljici da ga cuva te da ne sjedi u razredu jer mi je to stvarno besmisleno, ali stvarno ne ocekujem i da ga zabavlja. Pripremim mu knjigu, neke zadatke i sl. sto ga interesira, bas zato da ne boja bez veze ili bulji u zid. Za sada OK.

Buhtlica, slazem se s tobom oko razloga, ali to ih ne cini OK. I ja ne zelim tako zivjeti i tako odgajati svoje dijete. Ali opet, svatko od nas je i drugaciji covijek, i drugaciji roditelj.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Buhtlica » 21 ruj 2010, 16:18

ma ne, naravno da to što sam navela ne znači da su ti razlozi ok, samo sam rekla kako ljudi razmišljaju. na žalost.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 21 ruj 2010, 16:26

Buhtlica je napisao/la:ma nije i ne može biti isto ide li dijete na nogomet ili na vjeronauk.
jer ako ne ide na nogomet, ostat će doma, igrat će se ili baviti nečim drugim. a moja djeca koja ne idu na vjeronauk moraju čubiti u školi i izgubiti 45 minuta na ništa. :angry
kad bi postojala neka alternativa vjeronauku, sve 5. moja bi djeca išla na to, učila strani jezik, bavila se sportom, što god, ali ne bi bila primorana biti u školi i svaki tjedan izgubiti 90 minuta na bojanje ili buljenje u zid.

ma naravno da s tog gledišta nije isto, ali pisala sam s drugog aspekta.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 21 ruj 2010, 17:27

Meni je stvarno teško povjerovati da se tako pametne i kreativne žene, koje, sudeći prema većini izjava na ovome forumu, stoje čvrsto na zemlji s obje svoje nožice svakodnevno preispituju o stvarima vezanim uz vjerska pitanja. Nešto drugo je tu posrijedi.

Mirbi, često nakon tvojih napisa pomislim kako je strašna šteta što moraš svoje dijete odgajati u takvoj sredini. I koliko god ti bila fenomenalna ženska tvojem će djetetu u najosjetljivijoj fazi mladenaštva vjerojatno biti važnije da se uklopi među ekipu. :/
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 18:09

Melita, problem je u meni. Ja sam drugačiji tip hrvatice. :lol

Ovo ljeto su djeca u ulici pravila party, uz suradnju nas roditelja. Održao se u našem dvorištu. I kad su birali glazbu za party, ja čujem Saru kako objašnjava drugoj djeci: nećemo slušati Thompsona, moja mama to ne dozvoljava. :lol
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la patkica » 21 ruj 2010, 19:52

A ja sam zahvalna vašem Bogu :mrgreen što mi dijete ide u Zagrebu u školu pa do sad nisam nikad ni ja ni moje dijete osjetila ikakvo upiranje prstom ili getoiziranje ili bilo kakav problem vezan uz činjenicu da on ne ide na vjeronauk.
Vjerujem da je teško u manjim sredinama, i da ima roditelja koji muku muče da donesu odluku, zbog okoline (što je tužno da radiš kompromise s kojima nisi sretan, samo isključivo zbog okoline).
AL opet ponavljam ono što stalno ponavljamo na takvim temama - kad bi roditelji koji "ne žele da ide dijete na vjeronauk u školu, al se boje da će biti jedino" zaista ne upisali dijete na vjeronauk - grupa tih bila bi veća ili barem ista kao grupa onih koji idu.
Pobrojiš samo ovdje na forumu (u par topika koji su krenuli u tu tematiku) koliko ima izjašnjenih cura sa takvim stavom, ispada da većina ide na vjeronauk u strahu da ne bude manjina.
patkica
svizac

PostPostao/la eli » 21 ruj 2010, 20:35

najgore je kad te učitelji krivo gledaju.

a što se tiče teze da ne može uvijek prvi ili zadnji sat, u našoj školi može. tamo gdje se stvarno ne može, onda se može napraviti rupa nakon nastave pa nek jedan sat čekaju djeca koja idu na vjeronauk koji je izborni predmet. no toga nema ni u istri. ;)
eli
Sveta krava

PostPostao/la mirbi » 21 ruj 2010, 20:37

Evo, popodne sam bila na roditeljskom. I nastavnica je nabrajala koja djeca pohađaju koje izborne predmete. Na vjeronauk, od njih 21, idu svi. Ama baš svi. :dunno
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la ZacKa » 22 ruj 2010, 00:31

Mirbi, nisam u tvojoj poziciji pa ne mogu reći što bih napravila kad bi bilo.........

Ali npr. gledam svoje prijatelje, nose breme vjere na leđima, ne idu u Crkvu,
vjeruju u Boga ali ne i u Crkvu,
kćer želi na vjeronauk, dopustili su joj, želi sakramente, dopustili su joj,
(imaju ih i oni),
prvenstveno jer su vidjeli da to žarko želi, pjeva u zboru u Crkvi i jako se
veseli tome, i njezini roditelji su sretni zbog nje i njezinog izbora,
počeli su odlaziti na misu zbog nje,
dokle će tako nitko ne zna ali poštuju njezine želje i žrtvuju se zbog nje ili možda i ne,
možda im je ona vratila njihovu vjeru, ne znam..........

Ali nisu svoja uvjerenja nametnuli svojem djetetu kao što su npr. moji meni a nisu
bili u pravu, jer to sam ja a drugo su oni.
Ja sam došla na svoje, ali puuuno kasnije i žao
mi je zbog toga.
Jer vjeru nitko nikome ne bi smio nametnuti pogotovo ne svoju, pa čak ni svojem djetetu,
svatko to mora sam osjetiti.
Da li to dijete u 3. razredu može, ne znam. Ja mislim da jesam, kad je većina iz razreda išla
u Crkvu na vjeronauk (pazi u ono doba :mrgreen ) osim mene. Nije mi bilo jasno....

To je kad dijete želi na vjeronauk, a stvarno ne znam što bih ti rekla kad si u nedoumici zbog
drugih ljudi i njihovih mišljenja o tebi, zbog takve sredine, opet gledam s druge strane zabraniš
Thompsona zbog svojih uvjerenja, i drugi to čuju a zašto je onda taj vjeronauk drugačiji ?

Mislim kakve su to učiteljice koje bi zamjerile tebi na tvojem slobodnom izboru?
ok, vjerojatno je to drugačija sredina.
Vjeronauk je ipak izborni predmet.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Berta » 22 ruj 2010, 21:43

ja sam jucer bila na sastanku za roditelje prvopricesnika i prvo sto je zupnik objasnio je da je zupni vjeronauk potreban jer sluzi na neki nacin kao prakticna nastava. Dakle u skoli na vjeronauku uce o vjeri, recimo teoriju, a u crkvi kako se ta vjera prakticira, pocevsi od toga kako se u crkvu ulazi, kako se ponasa, sto se radi tijekom mise i sl, a da je iskustvo pokazalo da djeca to ne znaju. Nasi imaju 1 sat tog zupnog vjeronauka. Tko se ne zeli pricestiti ne mora ici na taj zupni vjeronauk, jednostavno ne ispuni prijavnicu. Isto tako tko ne ide na vjeronauk u skoli, a zeli se pricestiti uz taj jedan sat "prakse" mora odraditi dodatnu teorijsku nastavu u zupi jer je nije odradio u skoli.
Misa je obavezna, pozeljno djecja, moze i neka u drugo vrijeme, a ako smo na putu moze i tamo gdje se zateknemo. Ne trazi potvrde, ne skupljaju se pecati, nista slicno, kaze ovo je vjera pa moramo raditi na povjerenje. Dakle u praksi nije obavezna.
Pjevanje također nije obavezno, pozeljno je jer ce si pjevati na pricesti, ali nije obavezno.
Obzirom da je do prije dvije godine bio drugi zupnik uz kojeg je vjerouciteljica iz zupe forsirala obavezan vjeronauk, mise (uz evidenciju), zbor i dodatno pjevanje, dakle 4 sata, ovo sad kako je cini mi se vrlo korektno i potpuno prihvatljivo za one koji zele da im djeca prime sakramente.

sto se tice "poprijekog" gledanja djece koja ne idu na vjeronauk, u zagrebu mislim da to nije problem, mozda vise u nekim drugim manjim sredinama. Zagreb je tu fazu prosao (nadam se da se ne varam)
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 30 ruj 2011, 15:16

Ne stignem sve ovo čitati, samo imam jedno praktično pitanje? Tko vama vodi djecu na vjeronauk?
Mi imamo dvije crkve, jednu na 15 a drugu na 20 minuta pješke, s prelaženjem opasnih cesta.
Vjeronauk je u tjednu kada radimo.
Tko da je vodi?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 30 ruj 2011, 15:24

kod nas ima mogućnost dolaska i subotom, ako se u tjednu ne može. Možda ima i kod vas.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la ivana7997 » 30 ruj 2011, 15:27

Sanika je napisao/la:Ne stignem sve ovo čitati, samo imam jedno praktično pitanje? Tko vama vodi djecu na vjeronauk?
Mi imamo dvije crkve, jednu na 15 a drugu na 20 minuta pješke, s prelaženjem opasnih cesta.
Vjeronauk je u tjednu kada radimo.
Tko da je vodi?

mm dojuri autom po njih, i vozi ih. kad nije mogao, zamolili bismo sitericu, mog tatu, moju sestru, nekoga. obojica idu na vjeronauk u crkvu od prvog razreda i ici ce do daljnjega.

a slobodne aktivnosti nema u tjednu kad radite?
ivana7997
Abundija

PostPostao/la † Sanika » 30 ruj 2011, 15:38

ivana7997 je napisao/la:a slobodne aktivnosti nema u tjednu kad radite?

pa naravno da ima, sve su popodne. a mi radimo ujutro.

u jednoj crkvi ima subota, ali nedjelja misa, subota vjeronauk, aa, ne bi išlo :p
sad budete me kamenovale, ali šta je previše je previše ...

Ivana u koju idete, kod maksimira?
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivana7997 » 30 ruj 2011, 15:38

ne, ne idemo u nasu zupu nego u susjednu.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la † Sanika » 30 ruj 2011, 15:40

da, ni P. ne bi išla u našu jer tamo nejdu njene frendice...
meni je genijalna varijanta kad časna odvede djecu ravno s nastave na vjeronauk...šteta što toga nema kod nas :(
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 03 lis 2011, 16:09

Tako je bilo i kod nas - popodnevna učiteljica je vodila djecu u crkvu.
I Beppa je jako lijepa istaknula - tko zbilja vjeruje, nije mu teško sve to. mm je radi Denisa ustajao ranije nedjeljom ujutro i vodio ga jer je Denisu to jako puno značilo. Tko ne zna, Denis je u invalidskim kolicima, crkva nema prilagođen pristup, mm ga je nosio po stepenicama.
Ali, ona sreća i duhovno zadovoljstvo našeg djeteta su bili najveća plaća za sve. :luv
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la ivanaibruno » 07 lis 2011, 18:19

Ma mene najvise muci smjestaj tih sati vjeronauka u raspored. Vjeronauk ubace u redovnu nastavu, kao da je obavezan. Znamo svi da nije, ali vjeronuk trpaju u sredinu dnevnog raporeda.
A ako zelis izborni njemacki ili informatiku- e to moras ici u drugu smjenu.
ivanaibruno
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Dobri andjeo » 07 lis 2011, 18:50

Nije sugdje tako. Kod nas je vjeronauk iskljucivo prvi ili zadnji sat.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 10 lis 2011, 09:59

zavisi od razreda - ne mogu svi razredi u istoj školi imati vjeronauk i strane jezike po špagi.
Mi ove godine to imamo ali mi smo sada 5. razred.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mirbi » 10 lis 2011, 10:00

ivanaibruno je napisao/la:Ma mene najvise muci smjestaj tih sati vjeronauka u raspored. Vjeronauk ubace u redovnu nastavu, kao da je obavezan. Znamo svi da nije, ali vjeronuk trpaju u sredinu dnevnog raporeda.
A ako zelis izborni njemacki ili informatiku- e to moras ici u drugu smjenu.

Ovako je kod nas.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la Mirci » 10 lis 2011, 13:53

kod nas i njemacki trpaju u redovnu nastavu. Tak da i moj sinac, koji ne ide na njemacki, bar dva puta tjedno ima rupu u nastavi. A informatiku su im naslonili na nastavu i to na dana kad imaju 6 sati tako da uz nju imaju 8 sati taj dan. Meni ni ova kombinacija ne pase, iako je razlicito od kvotanog :)
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Dobri andjeo » 10 lis 2011, 15:10

kaj se moze , ako nekaj zelis moras se malo i potruditi i zrtvovati ;)
kod nas je sve obvezno, i pjevanje subotom, i nedeljom misa, i utorkom vjeronauk, za izostanak treba pismeno opravdanje.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.