Sada je: 06 lip 2026, 02:46.

što mogu dvogodišnjaci

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

što mogu dvogodišnjaci

PostPostao/la tigar » 08 lis 2010, 10:11

Ponovo se uključujem u forum jer ne znam što raditi. Ako netko može pomoći savjetom molim... M ima 2 god i 3 mjeseca i ide u jaslice. Jučer me teta pozvala na stranu i rekla da joj se čini da M ima neki problem. Naime ona ne obuva papuće, a sva ostala djeca obuvaju. Ali ona ih obuje na stoječki, dakle ne sjedne na pod ko ostala djeca. Nekako je ukočena, koda nije dosta elastična da bi nešto napravila. Kad joj je neki malac htio skinuti gumicu sa repiča išla ga je udariti, ali kako teta kaže ne iz lakta kao ostali nego ispružene ručice i udarac je išao iz ramena. Teta misli da bi morala vježbati sa njom, ali se bojim vježbati sama da ne napravim još gore. Inaće je sve ok, mada nikad nije bila previše zainteresirana za gibanje, nije nikad stavila nožni palac u usta ( sad vidim da i nemože), dosta je kasno prohodala ( zadnji tjedan 17. mjeseca), ali slaže kockice sama, napravi visoki toranj od drvenih i papirnih kocki, sama umeće stvari i vadi iz kantice sa žlicom, jede vilicom ( kad joj se da).... Da li paničarim ili možda ipak ne....Pomoč, nisam spavala cijelu noč. Što mora moći napraviti sa dvije godine, i da li baš mora obuvati glupe papuće ko svi? Da li raditi na toj elastičnosti ili će to doći kao i sve ostalo? Živim u manjem gradu i ne znam kome se obratiti.
tigar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: što mogu dvogodišnjaci

PostPostao/la Ina66 » 08 lis 2010, 10:58

najprije se obrati svom pedijatru, prenesi ovo što ti je teta rekla i zatraži uputnicu za fizijatra
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la danijela81 » 08 lis 2010, 11:06

fizijatar bi tu najbolje znao procijeniti da li postoji problem ili ne.
i, ako je potrebno, odrediti vježbice.
pregled ništa ne košta, a mogao bi te smiriti.
V. će imati dvije godine za mjesec dana, isto ne zna sam obuti papuče, ali, iskreno, nije mi ni palo na pamet da ga učim :oops: a u vrtić ne ide.
ima malih problema s motorikom, kasni za svojim vršnjacima, pogotovo s finom motorikom, pa mi se čini još rano, nisam imala pojma da baš svi u toj dobi to već rade samostalno.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la SanjaMK » 08 lis 2010, 11:08

I ja mislim da trebas ici fizijatru, bar da se smiris.
Inace Janu mi jako nahvale u vrticu da je jako samostalna i svasta nesto radi, ali papuce sama ne zna obuci.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 08 lis 2010, 11:39

Jučer na roditeljskom sastanku, rečeno nam je da dječica od dvije godine moraju mnogo toga raditi sama, i da ih moramo slati u vrtić odjevene tako da mogu sami otići na WC, skinuti si trenerkicu i gaćice, obrisati guzu, navući gaćice i hlačice i oprati ruke, npr. Papuče obuvaju od najranijih dana jaslica, isto tete apeliraju da im kupujemo jednostavnu obući - da je cilj da sve rade samostalno - i da će jednino tako imati vremena učiti i raditi zanimljive stvari a ne samo osnovne.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mahima » 08 lis 2010, 11:49

Inače skoro dvoipolgodišnjaci mogu popet se na stolicu, stol, prozor, kauč, skočiti s kauča na dvije noge, skakati kao zečić, visiti na šipki nekoliko sekundi...
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SanjaMK » 08 lis 2010, 11:51

mahima je napisao/la:Inače skoro dvoipolgodišnjaci mogu popet se na stolicu, stol, prozor, kauč, skočiti s kauča na dvije noge, skakati kao zečić, visiti na šipki nekoliko sekundi...

:dada Jana (pre tjedan napunila dve) sve to moze, i brblja ko velika i sama jede i sa zlicom i sa vilicom, ali papuce ne zna obuci, nit moze sama obrisati dupe (jednostavno joj ruka ne dostize do tamo :mrgreen )
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 08 lis 2010, 12:13

E moja briše od naprijed :ne
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la danijela81 » 08 lis 2010, 13:30

mahima je napisao/la:rečeno nam je da dječica od dvije godine moraju mnogo toga raditi sama, i da ih moramo slati u vrtić odjevene tako da mogu sami otići na WC, skinuti si trenerkicu i gaćice, obrisati guzu, navući gaćice i hlačice i oprati ruke

a oni koji još imaju pelenu? u mojoj okolini su rjeđi slučajevi dvogodišnjaka bez pelene, nego s pelenom. V. ništa od toga ne radi, osim što sam pere ruke, ali malo traljavo, pa ipak ja dovršavam.
mahima je napisao/la:Inače skoro dvoipolgodišnjaci mogu popet se na stolicu, stol, prozor, kauč, skočiti s kauča na dvije noge, skakati kao zečić, visiti na šipki nekoliko sekundi...

V. ništa od toga ne može, osim penjenja na kauč i neku nižu stolicu. a fizijatar kaže da odstupanje nije veliko (osim kod fine motorike, ali tu ulogu igra i vid), s vježbama smo gotovi, i rečeno mi je da ne brinem, da je sve u širem okviru normale.
nadam se da će za pol godine ipak malo napredovati, obzirom na to da do prije pol godine još nije ni hodao.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la LiKmama » 08 lis 2010, 14:22

S dvije godine trebaju sami brisati guzu?! :shock
Meni je to puuuuno prerano.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Krumpirić » 08 lis 2010, 14:29

LiKmama je napisao/la:S dvije godine trebaju sami brisati guzu?! :shock

X, to ne bude baš divno obavljeno. PA tek su pelene skinuli. Fuj, onda tako polukakani da šetaju?!
ne mogu sami ni zube prati nego mrljaju po ustima, kamoli guzu. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tigar » 08 lis 2010, 14:37

Znaći pedijatru, pa fizijatru. Nadam se da sve bude dobro. Malo mi je lakše kad vidim da ni vaši ne obuvaju papuće. Negdje sam pročitala da to moraju svladati do treće godine. Općenito mi se čini da najbolje kad se rode već broje najmanje do 10, obuvaju se i oblače, sami čitaju pa da tete mogu mirno piti kavicu. Malo sam ljuta pa oprostite ali kad god pitam bilo što u vrtiću tipa jel sve bilo dobro danas samo čujem kaj bi još mogli proraditi.
tigar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 08 lis 2010, 15:31

nije nikad stavila nožni palac u usta ( sad vidim da i nemože)

Tigar, vjerujem da ti teta nije ukazala na nešto bez razloga, odnosno da je jedini razlog to što ti dijete nisi još naučila da samostalno navuče papuče u vrtiću, a ostali klinci to rade. Shvatila sam da i ti primjećuješ neku krutost u pokretima. Idi fizijatru za vaš mir i bit će sve ok.

Inače, smatram totalno pretjeranim očekivati da dvogodišnjaci sami idu u toalet i brišu si guzu (mogu si samo zamisliti kako to izgleda), kao i da navlače papuče u roku "keks".
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mahima » 08 lis 2010, 15:45

Teta nekidan mi pohvalila K da sama ide na WC i da one nemaju ništa s tim. Sigurna sam da malo pretjeruju, jer nikad nije zakakana, pa joj vjerojatno malo pripomognu.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tigar » 08 lis 2010, 16:11

U pravu si. Najbolje se uvjeriti kod liječnika. Ljuta sam vjerojatno zato jer ranije nisam primječivala nešto na svom djetetu, nego mi sad teta u vrtiću to mora pokazati. I normalno da sad i ja vidim jer cijeli dan maltretiram malecku da digne nogu, spusti nogu,digne ruku, dotakne prste na nogama.... Sva sreća da je zaspala. Mama je očito pukla ko kokica.
tigar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 08 lis 2010, 20:35

Pusti ju sad na miru i ne provjeravaj ju stalno :hug, u ponedjeljak idi pedijatru po uputnicu fizijatru. Dijete je u mlađoj dobi svakako trebalo moći, dok leži, staviti nožni palac u usta.
Mama je očito pukla ko kokica.

:dunno
štaš, šta je - tu je, sad ćeš poduzeti korake za rješenje, možemo tako pričati kako i pedica na redovnim pregledima nije primjetila nešto sumnjivo (ako i ima nešto sumnjivo jer sad mi nagađamo).
Javi se obvezno! :mah
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la snowwhite » 08 lis 2010, 21:19

LiKmama je napisao/la:S dvije godine trebaju sami brisati guzu?! :shock

X
kod nas u jaslicama su svi uskoro dvogodišnjaci, neki su nedavno napunili i svi još uvijek imaju pelene.
oblačenje papuča i odjeće mi se isto ne čini malo too much za tu dob. e sad koliko se toga promijeni od 2 godine do 2 i pol to još ne znam.

no u svakom slučaju tigar ti odi kod pedijatra pa vidi kako ćeš dalje. ne sekiraj se previše jer neke stvari su preuveličane.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la barboza2 » 08 lis 2010, 22:26

to s brisanjem guze apsolutno ne stoji. i da "znaju" sami ja bih vrlo dugo radila to umjesto njih ili nakon njih jer mi je bitnije da su cisti (s tom zonom mi nije bas za zezati se) nego sto su samostalni. moji su jako spretni, vec jako dugo me izludjuju sa svojim penjanjima, zacas su na kuhinjskome stolu ili navrh strmih stepenica, trce ko vjetar, bilo je tu i lomova, ali papuce ne znaju sami ni izuti a kamoli obuti. iako sad otkad smo krenuli u jaslice tete dosta rade na tome. iskreno, bilo mi je malo čudno zasto to forsiraju. sami jedu i piju iz case, Mi je naucio ispuhati nos, pelene jos nose i cini mi se da ce jos jaaaako dugo. :dunno
uopće ne bih brinula oko toga sto mogu dvogodisnjaci jer je to zaista individualno, ali fizijatra bih svakako posjetila!
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zeezee » 09 lis 2010, 13:45

ja bih išlam nekamo zbog tih ukočenih kretnji koje si i sama primjetila.
i nama su na roditeljskom rekli da se moraju sami skidati, brisanje nisu spominjale, ali mi se čini da su ga par puta natjerale da to odradi sam, jer su gaće bile pokakane.obuva se sam, ali često kad dođem po njega, obuven je naopako. skida se sam, i oblači ak nema preuske gaće koje ga živciraju (kupila mu ja par pari nekih dubokih a uske u nogavicama :mrgreen ). jede sam sve, osim što u vrtiću nekad glumi malu bebu pa se dere nek ga hrane. on je više verbalan tip i nisam se brinula zbog nekih nespretnosti, a bilo ih je. sad se uredno penje na sve, trči super, skače (iako nije baš rano proskakao na obje noge), skače s nekih drvenih penjalica u parku na pijesak, precizno šuta loptu u gol....
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la danijela81 » 09 lis 2010, 14:00

zeezee je napisao/la:ali mi se čini da su ga par puta natjerale da to odradi sam, jer su gaće bile pokakane.obuva se sam, ali često kad dođem po njega, obuven je naopako

meni je ovo grozno čitati.
ok, uče ih da se brišu sami. neka to i rade. ali neka onda provjere iza njih i dovrše do kraja. Vjeranu bi guza u trenu bila crvena.
i još tko zna koliko dugo je dijete bilo u papučama naopako, jako neudobno, i ne djeluje mi kao da je dobro za nogicu razvoju. super, obuo je sam papuče, ako je to dobro napravio, pohvala. a ako nije, onda neka teta pomogne. a ne ovako :ne
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la zeezee » 10 lis 2010, 16:26

je, to s kakanim gaćama mi je bilo koma, pa sam rekla teti da ga malo bolje brišu. ostala je malo zbunjena, pa rekla da budu :dunno
s papučama je posebna priča - njih je sad 28 u grupi, ima ih još u pelenama, koji ne jedu potpuno samostalno i tak, i one su stalno na rubu živaca da ništa ne stignu, da ne mogu provjeriti tko je kako zakopčan, obuven...ali mi je rekla frendica, doktorica inače, da je od jednog ortopeda čula da je čak dobro da djeca pol sata-sat dnevno nose cipele naopako obuvene. i opet :dunno ; e, pa ja ne radim sad toliku frku oko toga :D inače, već sam nešto previše talasala u vrtiću, više me tete nemaju rad...
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 10 lis 2010, 17:09

moj D. vec vise od 4 mjeseca nema pelenu ni po danu ni po noci ali mi ne bi palo na pamet da se sam brise ....
cipele zna skinuti sam, ali obuci nismo nikada ni ucili jer smo mi tu za to...
tete u vrticu nisu nikada ni spomenule ista slicno.
WC u vrticu je aktivnost sa tetama i nisu nikada rekle da je problem u icemu, ruke peru sami ali ih one nadgledaju i ako nisu dobro napravili onda one pripomognu, a i moraju nadgledati jer bi inace bilo punooooo mokrih rukava, ili samo ja imam dijete koje jako voli vodu ?
jede sam vec jako dugo i sa vilicom i sa zlicom...
jaknu recimo zna obuci i zakopcati sam, ali ga nitko nije ucio, valjda mu djeluje zabavno.
takodjer zna sam skinuti majicu, oblacenje malo teze ide, a sa hlacama je manje vise kao sto zee prica....
i moram priznati da ga nisam nikada ucila nista od toga, jer ne vidim potrebu da se jedan dvogodisnjak sam skida, oblaci, obuva, brise guzu,.....

mislim da se previse ocekuje od dvogodisnjaka, ocekuje se previse samostalnosti :conf

za ova druga pitanja bi svakako otisla kod fizijatra :dada
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la teutonija » 12 lis 2010, 10:48

Obuvanje papuča ,brisanje guze.... nema neke granice do kad to dijete mora naučiti ,neko ,ako je zainteresirano će prije, neko kasnije ,obično djeca u vrtiću nauče prije jer ih se potiče u tome ,tete ne stignu.... no krutost pokreta je nešto drugo, dijete od dvije godine je iznimno elastično, tete su primjetile da tu odudara od druge djece, meni je to svakako za fizijatra.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la tigar » 13 lis 2010, 11:05

Evo me.
Jučer bili kod fizijatra i ona kaže da je sa Miki sve u redu. Ima neke pokrete koji su bebastiji, ali sve u granicama normale, a to kaj obuva papuče na stoječki kaže da bi trebalo pohvaliti jer je dijete našlo način kako da nešto uradi samo, i to se ne treba dijecu učiti nego sami moraju naći način kao i za sve ostalo. U svakom slučaju idemo ponovo za mjesec dana da budemo sigurni da je sve ok, i da li su se ti pokreti izgubili ili pojačali ( pošto nam je majica br.92, a hlače 86 očito je imala neki skokić u razvoju, a kad se izjednači i tijelo će ponovo doči u balans).Puno hvala na podršci, što bi ja bez vas :kiss
tigar
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Duga » 14 lis 2010, 14:51

:joy
super, super vijesti!
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Plusic » 14 lis 2010, 16:15

pitala ja jucer tetu u vrticu i ona mi kaze : "oni jos uvijek ne moraju znati nista, samo ono sto ih zanima i koliko ih zanima"
a to je i meni logicno ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la zeezee » 16 lis 2010, 13:28

vidiš kak su tete različite...
tigar, super da je sve ok
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamuška » 16 lis 2010, 15:50

Plusic je napisao/la:pitala ja jucer tetu u vrticu i ona mi kaze : "oni jos uvijek ne moraju znati nista, samo ono sto ih zanima i koliko ih zanima"
a to je i meni logicno ;)

tako kaže teta i kod nas u jaslicama,
-iako k zna svašta i može svašta (obuva se sama,penje i silazi bez pomoći preko stepenica,zna sama oprati ruke,zube,počešljati se i sl.),nikad joj nebi dala da si sam briše guzu,ne samo zbog toga kaj nebi dobro obrisala već bi sigurno obrisala i prstima-bljak
tigar-super kaj je sve ok :zivili
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.