Sada je: 29 srp 2026, 21:52.

Projekti naših školaraca

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Projekti naših školaraca

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 13:03

Curke jel zna netko neku pjesmicu o prometu... :klanja
Ja znam jedino ono...čuvajte nas pazite nas... :dunno
Zadnja izmjena: Tinica; 23 stu 2010, 12:58; ukupno mijenjano 2 put/a.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Re: Pjesmica o prometu

PostPostao/la mama z » 09 stu 2010, 13:11

Našla sam tekst pa sam ti prekopirala ;)

Izniknula čudna šuma
pored svake ceste, puta
pa pomaže maloj glavi
izgubljenoj da ne luta
čudna stabla jako tanka
krošnje svakakvih oblika
i bez lišća i bez granja
a na svakoj neka slika.
Il je kvadrat
il je trokut
a često je okrugla.
put do škole najavljuje
i opasnost iza ugla.
Gdje se zebra gdje se smije
a gdje ne smije preći cestu
i kada je puno bolje
mirno ostati na mjestu.
ČUVAJTE NAS PAZITE NAS
JER ZNAKOVI SU PREMALO
VALJDA JE I ODRASLIMA
DO DJETINJASTVA NAŠEG STALO
ČUVAJTE NAS PAZITE NAS
JER SU NAŠA SRCA PLAHA
I VAŠA NAM SAD POMOĆ TREBA
DA RASTEMO BEZ STRAHA!
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Masha » 09 stu 2010, 13:13

Ovo moj Luka stalno pjeva:

"Na uglu naše ulice semafor stalno stoji
kada smiješ prelaziti vidiš po zelenoj boji
crveno, zeleno, uvijek dobro pazi
kada vidiš crveno STOJ! da te što ne zgazi"
Masha
dzkić više tekućine

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 13:13

Mama z hvala ti puno ali tu jedino i imam a Fran mi sad radi neki projekt o prometnim vozilima i prometnicama pa sam mislila da bi bilo zgodno da stavi i neku pjesmicu ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la mama z » 09 stu 2010, 13:16

Masha je napisao/la:Ovo moj Luka stalno pjeva:

To i moja N pjeva :dada
Tinica onda stvarno ne znam,možda će tko znati koju drugu verziju ;)
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la olja » 09 stu 2010, 13:16

Na crveno svjetlo stoj
na zeleno kreći
ako dobro paziš
ulicu ćeš preći

To moje cure pjevaju ovih dana :drink
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 13:44

Joj cure moje od srca vam hvala :kiss
Evo našla sam i ja nešto na netu pa ću sad zbilja imati na izbor :srca

NA ULICI SU VAŽNI PROMETNI ZNACI
TO ZNAJU REDOM SVI PJEŠACI .
ŠTO ZNAK KOJI ZNAČI TO ZNA SVAKA GLAVA
BILA ONA SMEĐA, CRNA ILI PLAVA
STOP, STOP, STOP - NA SEMAFORU ZNAK
STOP, STOP, STOP - CRVEN KAO RAK.
TI PAZI I GLEDAJ, PA ZELENO ČEKAJ,
DA SIGURNO BUDE DOK PRELAZIŠ ZEBRE DUGE
ONO ŠTO SE NE TREBA REĆI
DA CESTU BAŠ UVIJEK ZEBROM TREBA PRIJEĆI.
KADA MOŽEŠ PRIJEĆI TO ĆE TI ON REĆI,
TAJ OZBILJNI STVOR
NAŠ PRIJATELJ SEMAFOR.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 09 stu 2010, 14:01

projekt u prvom razredu?
zanimljivo :) . mi smo takve projektice znali imati kod mladjeg sincica jos u vrticu, ali skroz slatko i neobavezno :srca )
(a recimo kod mojeg starijeg sina prvi projekt se radio u trecem razredu. i to bas promet i vozila)

nego, ja bih recimo taj promet ovako nekako napravila. recimo kroz kviz. ili kroz igru asocijacije. ooo, to ti djeca jako vole :dada .
napravis krizaljku od recimo 12 polja, odnosno 3x4.
prva kolona recimo rjesenje AUTO (samo rjesenje nek ti pise, a za asocijacije naljepis slike koje ti dijete pronadje u casopisu ili na netu - mercedes, fico...)
druga kolona rjesenje PJESAK
treca kaj ja znam SEMAFOR
i rjesenje PROMET
to ce ti djeca puno lakse zapamtiti da im ne znam kaj pricas.
(ili ispretumbaj rijeci, ne znam tocno kako ide nastavna cjelina i sto tocno morate napraviti, ali tako nekako bih to ja moga klinca navukla da slozi)

ili bih donijela tepih s cestom i dala da se klinci na njemu igraju i voze aute

ili tako nesto, u tom stilu... pada mi napamet 100 ideja, ali da ne uzurpiram prostor :oops:

nego, pjesmica (obavezno - pjesmica s CD-a koji imaju uz udzbenik iz glazbenog; ako imas SK - onda imas u Razigranim zvucima cini mi se pjesmicu SEMAFOR) i nek se to ori dok se djeca igraju :dada . to se zove korelacija u nastavi :dada
i ne bih se dala kao roditelj navesti na to da dijete od 7 godina mora znati OBRADITI lekciju. a ne. to je zadatak uciteljice.
nego bih sve to napravila na nacin da se djeca igraju, a usput i nesto nauce.
cicamica gotova je prica
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 14:06

Ime ovo zgodno izgleda :up zbilja si puna ideja :srca
Ali Franči mi ima temu o prometu, prometnicama, pješacima, vozilima i vozačima :shock
Mora (naravno uz moju pomoć) istražiti kakve su bile prometnice u Zagrebu prije 50 godina, kako su izgledala vozila u to doba i koja su prometna sredstva budučnosti :roll
Znam, meni je isto ovo sve malo too much no to mu je zadatak za drugi tjedan :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 09 stu 2010, 14:17

tinice, to je onda lekcija slicna onoj koju je moj stariji imao u trecem razredu (inace, svo gradivo nizih razreda podijeljeno je na tematske jedinice koje se obradjuje kroz sve cetiri godine i to je sva mudrost. samo se teme u obliku koncentricnih krugova sire i siri se znanje i spoznaje koje se o odredjenoj temi trebaju znati :) ).
drugo - ja bih si svakako pomogla s nastavnim planom da vidim sto se tocno zahtijeva i na kojoj razini to znanje mora biti za dijete prvog razreda ili bih pitala uciteljicu da mi naglasi koja je kljucna rijec ili spoznaja ili cilj tog nastavnog sata?
ovako mi to izgleda presiroko :dunno

a trece - napravila bih i tu tvoju temu (obavezno uz maksimalno sudjelovanje djeteta :luv ) opet kao plakat (pricamo o prvom razredu, pa to su djeca koja jos ne znaju citati i skroz im je sve novo, njima nis ne znaci da im se puno prica ili da moraju citati, oni moraju VIDJETI da bi nesto naucila :dada . da ne pricamo kako su oni vizualna generacija).

dakle, opet bih nekako to poslozila kao plakat u tri kolone (tako su imali i kod mojeg starijeg u trecem razredu) i kroz slike bi se pokazalo kako su izgledali auti prije 50 godina, kako izgledjau auti danas i kako se zamisljaju auti buducnosti (ili bi im to rekla da nacrtaju ;) ).
za to vrijeme nek svira SEMAFOR ili tako nesto. i to je to.
(a ako imas album sa slicicama AUTI, ili ako mozes od nekog posuditi - to ti je nastavno sredstvo samo takvo, nis ti drugo ne treba :mah ).

mislim tak bi ja to napravila :oops:
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 09 stu 2010, 14:22

Masha je napisao/la:Ovo moj Luka stalno pjeva:

joj tu S. o-bo-ža-va :dada
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la tanjabb » 09 stu 2010, 14:29

ova pjesmica Semafor ti je u Alfinom ucbeniku Moja glasba, za 1.razred.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 14:35

Imge :kiss svaka ti čast kako si involvirana u sve to :klanja
ovako mi to izgleda presiroko
Ona inzistira da se ne ide u dubinu već u širinu valjda da se što više toga obuhvati ali opet ne (pre)detaljno.
Plan mi je da se izrežu slikice, prometnica, starih automobila, kočija, prometala budučnosti i onda da on to fino sve polijepi na hamer, samo stavi natuknicu a onda uz popratni "govor" da prezentira taj sadržaj po skupinama na tom plakatu. :dunno
Ovo mi izgleda ko jedna od najtežih tema koje je dobio (u biti sigurna sam da i je) jer ja ne razlikujem audi od mercedesa iz 1950. godine... :lol
Tanja nisam znala ;) izgleda mi isto zgodno :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 09 stu 2010, 15:00

tinice, ne znam meni je to jako opsirna tema :oops: :dunno
ali bih je napravila s djetetom uz minimalni trud (sad kad nema ocjena ;) ) cisto da se uciteljica ne zanese pa mi opet takvo sto ne uvali :lol

kljucno bi mi bilo:
- da djeca shvate kako su se vozila i prometnice mijenjali kroz povijest (sve OBAVEZNO predociti slikama ili modelima autica
(*** vidi opasku na kraju)
- da svi ponove citanje i pisanje rijeci AUTO ;) . to obavezno.
- da se cuje vesela pjesmica iz glazbenog na temu prometa :srca
- da se na kraju sat zavrsi crtanjem zamisljenog vozila buducnosti
(a ove godine koje ti spominjes - uvjerena sam da mojem djetetu u prvom razredu ne bi nista znacile :oops: . pa moj desetgodisnjak jos uvijek ne konta kaj znaci da negdje mora biti za 15 minuta, ajde bizi kakva 1950. godina u prvom razredu)

nego, isla sam prokopati po arhivi i pronaci plakat koji su napravili decki iz razreda mog sina prosle godine (znaci, to je bio 3. razred, morali su surfati po netu, svaki je imao jedan vremenski period i skupinu vozila za obraditi i onda su to ovako poslozili, uz opasku da je jedan od klinaca takvo turbo uredno dijete da me fascinirao kako je on to lijepo zamislio i podijelio na papiru. price je bilo vrlo malo (naime, na jednom satu obradjeno je 4 projekta i svako dijete je nesto moralo reci - to cisto da predocim o kojoj kolicini informacija i teksta se radi i koliko je svaki od njih ukupno 20 morao reci recenica, bolje receno rijeci):
http://img541.imageshack.us/img541/1306/93942092.jpg

zapravo, ja sam shvatila da vi morate napraviti plakat (koji je 90% napravilo dijete) i samo ga lijepo predati uciteljici :dunno . kakvo crno prezentiranje šok šok šok :shock . odnosno, ako stvarno dijete mora nesto reci - pitala bih uciteljicu da mi decidirano kaze koliko tocno MINUTA dijete mora biti pred plocom i nesto reci o svakoj slicici ili modelu.

***ako hoces imam ti hrpu starih mmovih autica iz njegovog djetinjstva pa ti posudim za prezentaciju. onda dofuraj mali tepih i nek djeca voze te autice - stare i nove, a vozila buducnosti nek nacrtaju. o prometnicama napravi nekakav plakat cisto da predocis kako su izgledale prije i danas (a u buducnosti ce vozila letjeti, to stavis slike iz filma Peti element). i ne bih se ja previse oko toga brinula, ajde bizi.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Rimaithor » 09 stu 2010, 15:12

Tinice :jadnimi projekt u prvom razredu???
i ne bih se dala kao roditelj navesti na to da dijete od 7 godina mora znati OBRADITI lekciju.

xxx
Vanity is my favourite sin.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 15:20

kakvo crno prezentiranje šok šok šok
:lol :lol :lol
i ne bih se dala kao roditelj navesti na to da dijete od 7 godina mora znati OBRADITI lekciju.
:rolf :rolf :rolf
Prije dva tjedna imali smo lekciju JESEN i to je prezentirao pred cijelim razredom i sad ima projekte svaki mjesec do lipnja... :faca
Ova tema mi je u biti njazahtjevnija od svih budućih... ;)
ako hoces imam ti hrpu starih mmovih autica iz njegovog djetinjstva pa ti posudim za prezentaciju.
Joj ovo bi bilo super :srca
Evo nešto slično ovome što si stavila slikicu mora i on napraviti samo sa naglaskom na Zagreb.
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la IdaH » 09 stu 2010, 16:19

Mali prilog za projekt - možda pronađete kakvu lijepu fotku starih automobila: http://forum.novagradiska.com/viewtopic.php?id=2752

http://mojzagreb.info/galerija/C5/
IdaH
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Duga » 09 stu 2010, 16:41

Imge :klanja , užitak te čitati
Odlične smjernice za projekt ( iako, jadni ti prvašići :roll )
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Imge » 09 stu 2010, 17:22

duga :mah
ma, mi smo ti vec u vrticu radili projekte (u okviru godisnjeg projekta "djecji tjedan za svako dijete" kad je svaki klinac bio "glavni" i odredjivao temu koja ce se taj tjedan raditi (naravno u suradnji i dogovoru s tetama i u skladu s vrtickim planom i programom rada - pa je tu bilo dana kruha, jabuka, planete zemlje, zastite okolisa, dana stednje... i tko ce se jos svega sjetiti...), pa onda - jedne smo godine imali temu "prezentiraj ostaloj djeci u grupi mamino ili tatino zanimanje", pa onda pred polazak u skolu u okviru ucenja analize i sinteze slova - imali smo temu - "upoznaj djecu sa svojim imenom", pa tko mu ga je dao, sto ime znaci i - glavni zadatak - od pocetnih slova imena sloziti plakat sa slikama koje asociraju na svako pocetno slovo...

tinice - na pp cemo se dogovoriti dalje da ne davimo ljude :mah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 09 stu 2010, 17:28

prerano sam stisnula reply.
a htjedoh jos dodati -
- bez obzira sto mi se u vrticu svidjala ta projektna nastava :dada
-bez obzira sto smatram da takav nacin ucenja ima citav niz pozitivnih strana i dobrobiti za djecu :dada ,
- bez obzira sto se na ovaj nacin potice ucenje ucenja iz raznih izvora znanja :dada
- i bez obzira sto djeca vole takav tip nastave (i oni koji slusaju i oni koji sudjeluju u prezentiranju; podvlacim sudjeluju, a ne prezentiraju)
dakle, bez obzira na pobrojano - moram priznati da mi nije jasan nacin na koji to odradjuje tinicina uciteljica (ili sam ja to malo krivo povezala :dunno :oops: ).
kajjaznam, nekako mi se cini pretesko to sve za sedmogodisnje dijete (naravno, ako sam ja dobro shvatila kako to kod tinice izgleda).
i jos projekt svaki mjesec :znoj (pa mi smo imali jedan projekt godisnje i cinilo mi se sasvim dovoljno za taj uzrast :dunno )
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 09 stu 2010, 20:47

Imge sutra ću ti poslati da vidiš šta nas još čeka ovu godinu a škola traje tek dva mjeseca :faca
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 09 stu 2010, 21:08

Meni se čini da je to projekt za Tinicu a ne za Frana. Naši su isto radili projekte u prvom razredu. Ali su ih radili u razredu, na satu razrednog odjela. I nešto u boravku. I izabrani su prezenteri, i oni bi to prezentirali svim nižim razredima škole. Tina je dopao svemir, i to je jako dobro odradio.

Međutim, ja sam o tome saznala nakon što se desilo.

Ovo kod Frana mi se stvarno čini da roditelj odrađuje posao učiteljice. I ne sviđa mi se :dunno
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la anabama » 10 stu 2010, 15:51

palunkica je napisao/la:Meni se čini da je to projekt za Tinicu a ne za Frana. Naši su isto radili projekte u prvom razredu. Ali su ih radili u razredu, na satu razrednog odjela. I nešto u boravku. I izabrani su prezenteri, i oni bi to prezentirali svim nižim razredima škole. Tina je dopao svemir, i to je jako dobro odradio.

Ovo kod Frana mi se stvarno čini da roditelj odrađuje posao učiteljice. I ne sviđa mi se :dunno

XXX

Meni su isto Ok projekti koje rade djeca u skoli skupa s drugom djecom i/ili uciteljem ali s roditeljima... :conf to mi bas nema nekog smisla ma koliko dijete bilo napredno/nadareno bilo vecinu posla mora odratiti roditelj
I jos k tomu svaki mjesec :conf pa kako to dozivljavaju ostala djeca :dunno

Uglavnom punooo slika

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 10 stu 2010, 16:04

Slažem se s Palunkicom. Ako već takvi zahtjevni projekti nek se odrađuju u školi s učiteljicom. Zašto samo jedno dijete to radi? :conf
Koliko god to tebi kao majci može imponirati, mislim da nije dobro za njega. A pogotovo u odnosu s ostalom djecom koja su ostala "praznih ruku". :dunno
Ja bi se sigurno bunila.
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la Luantaro » 10 stu 2010, 16:20

palunkica je napisao/la:Meni se čini da je to projekt za Tinicu a ne za Frana. Naši su isto radili projekte u prvom razredu. Ali su ih radili u razredu, na satu razrednog odjela. I nešto u boravku. I izabrani su prezenteri, i oni bi to prezentirali svim nižim razredima škole. Tina je dopao svemir, i to je jako dobro odradio.

slažem se
naši rade projekte od prvog razreda, naš maksimum učešća je bio da kupimo tintu za printer :mrgreen
dok nisu znali printati i guglati, pisali su sami kratke tekstiće i lijepili na plakate
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 10 stu 2010, 16:51

jucer sam ovo ispricala svojim klincima.
kaze moj stariji za Frana : "jadno dijete"
prvo sam se nasmijala, a onda zamislila kako je zapravo u toj sazetoj recenici sve receno :/
Tinice, ja bih se svakako bunila, ako sad ne kazes dosta tko zan kako ce to izgledati do 4. razreda :shock
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 11 stu 2010, 12:25

Poslala sam ti na mail kompletan njegov plan i program za ovu godinu ;)
Baš me zanima tvoje mišljenje... velim to nije ništa (pre)zahtjevno osim ove teme koju mora(mo) obraditi slijedeći tjedan ;)
Zašto samo jedno dijete to radi?
Koliko god to tebi kao majci može imponirati, mislim da nije dobro za njega. A pogotovo u odnosu s ostalom djecom koja su ostala "praznih ruku".

Rima neznam što da ti kažem...čini mi se da ga ona tim projektima potiće da iz njega izvuće ono najbolje... neznam možda griješim :dunno
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Rimaithor » 11 stu 2010, 12:35

Tinice, u tom slučaju ti bi trebala sjediti skrštenih ruku i pustiti njega da to samostalno osmisli i napravi. Ovako ne vidim smisao. :dunno
slika
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la palunkica » 11 stu 2010, 12:41

Tinice, uzeli su ga u poseban program kao darovitog ;). Što i piše na programu. U programu i piše da ON mora te stvari napraviti, ostali učenici rade nešto drugo.

Dakle, daj mu izvore informacija (komp, google, odvedi ga u knjižnicu) i neka sam traži i radi taj zadatak.

To nije zadatak za tebe. Ono što ti možeš je sugerirati mu knjige iz kojih može vaditi sličice, ili ako ne zna s googleom onda mu pomoći, ali ON treba reći što traži.

A kako mu sad ide čitanje??

Edit - dakle, ako sam ja dobro shvatila, ima ili promet pred 50 godina - prometnice, gustoća prometa itd ili promet budućnosti. Pitaj ga što mu se više sviđa

I opet edit - Zašto mislim da to on treba raditi? Jer je u tom slučaju to njegov uspjeh, njegova pobjeda i njegov ponos, ovako je to malo više tvoj uspjeh.

I u tvom slučaju se ne bi bunila da povećani program, ako su procijenili da on to može, valjda može. Ali on ;)
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Tinica » 11 stu 2010, 13:00

daj mu izvore informacija (komp, google, odvedi ga u knjižnicu) i neka sam traži i radi taj zadatak.

Evo prvi dio smo već zajednički odradili, bili smo u knjižnici, posudili neke knjigice o Zagrebu, on čita to svaku večer i onda ga ispitujem šta je pročitao, slike smo pronašli na netu, preko onih linkova, sam je odredio koje slike želi, ja sam snimila to na stick i to ću samo isprintati u boji ... ;) čak idemo i hamer papir kupiti zajednički jer želim da sam odabere koju boju želi kao podlogu ispod slikica...vjerojatno ćemo to zajednički izrezati i sugerirati ću mu po natuknicama kako bi to mogli napraviti ali prvo ću vidjeti kako je on to zamislio... makar nema tu baš puno mudrovanja... istu shemu ćemo koristiti kao i kod projekta jeseni...
A kako mu sad ide čitanje??
Ah, Kaju zna napamet i to mi je koma jer uopče ni najmanje ne razmišlja šta govori..već ju čita ko pjesmicu...ide to sve nekako ali puževim korakom... ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.