Sada je: 30 srp 2026, 07:49.

Igrice i TV kod klinaca školske dobi

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Igrice i TV kod klinaca školske dobi

PostPostao/la medo14 » 29 pro 2010, 09:59

Da li su igrice i TV na prvom mjestu zabave vaših školaraca? Kakva je situacija u vašem okruženju?
Vrtim malo situaciju klinaca oko nas (to su niži razredi osnovne škole) i primjećujem da većina njih ima TV u svojoj sobi. Također ono što me najviše smeta je igranje kod prijatelja, koje se uglavnom svede na igranje igrica ili gledanje filmova. Uglavnom, moj dojam je da su igrice i TV na 1. mjestu po zabavi kad su sami ali i kad su u društvu prijatelja.
Kod nas doma sam to igranje igrica i gledanje TV u društvu prijatelja sveli na minimum, odnosno ne dozvoljavam. I to hoda za sada, ali svaki put kad odu kod nekoga na igranje, kad pitam što su radili uglavnom je odgovor vrlo sličan, igrice, filmovi, tv....

Koliko imate problema oko određivanja vremena gledanja TV i igranja igrica?
Da li smatrate da su previše ovisni o tim stvarima?
Da li imate problema oko određivanja granica za gledanje TV i igrica?
Možete li si zamisliti dan bez da su upalili TV ili odigrali nešto od igrica?
medo14
kraljica tablica

Re: Igrice i TV kod klinaca školske dobi

PostPostao/la teutonija » 29 pro 2010, 10:03

Moje cure nemaju TV u sobi ,a kad imaju društvo na igri TV palimo tek pod kraj kad već vidim da su umorni i da su se naigrali npr kasno je mi odrasli još :alc :mrgreen pa djeci uplalimo telku ,no inače se igraju u dječjoj sobi .
Igrice imaju na kompu no njih i kad su same igraju rijetko ,kad je društvo gotovo nikad.

Da rezimiram kad imaju društvo na igri nema crtića ni igrica.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la sandram » 29 pro 2010, 10:09

Isto kao kod Teutonije. TV je u dnevnoj, racunalo u radnoj sobi, u njezinoj sobi su isljucivo igracke i knjigice. Ne trazi bas igrice na kompu, jaaako rijetko. TV gleda svaki dan jedan dugometrazni crtic nakon skole i nesto malo kada su vec u pidzamama. Kada joj netko dodje na igranje tv palimo kada su vec preumorni i krene prepucavanje. Kada je kod nekoga na igranju uglavnom to zaista i bude igranje bez kompa ili tv-a.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la Mala Bornica » 29 pro 2010, 10:11

prvi post ko da sam ja pisala...

Koliko imate problema oko određivanja vremena gledanja TV i igranja igrica? - nailazim na negodovanje skoro svaki put kad se gasi TV, komp malo manje
Da li smatrate da su previše ovisni o tim stvarima? - da
Da li imate problema oko određivanja granica za gledanje TV i igrica? - njima nikad nije dosta, i redovno pokusavaju prosiriti granice
Možete li si zamisliti dan bez da su upalili TV ili odigrali nešto od igrica? - samoinicijativno ne

sto se tice igranja s drustvom, ni ja ne dozvoljavam, osim u nekim posebnim slucajevima (npr. ako su se naigrali vani i umorni su, ili ako nesto bas zele pokazati drustvu). a opet mi se cini posto je njima to veliki gust da ih zakidam. zato sam napravila kompromis sama sam sobom i ponekad im dozvolim.

TV u sobi nemaju, ja sam protiv toga, ne toliko zbog gledanja TVa nego sto mislim da noc trebaju provesti u prostoriji bez ekrana, upaljenih ili ne :lol.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Tinica » 29 pro 2010, 10:17

Ajme ja ću sad zbilja ispasti kod prava nemajka ili "anakonda" ali kod nas stvari ovako stoje... :faca
Fran u svojoj sobi nema tv niti će ga imati. btw. tako sam prošle godine tvrdila i za komp no dobio ga je ali evo nije ga palio valjda od ljeta... :ajme
Nadalje, plejku, televiziju, PSP i sve te silne skalamerije preko tjedna on iskreno niti ne vidi :dunno ...čisto iz prostog razloga što on svaki dan ima neku aktivnost tako da za to niti nema vremena a nevečer je pravilo da je u krevetu u 20:00. Druga stvar je kad je vikend pa kad mu dođe ekipa naravno da su na prvom mjestu igrice na playstationu. Ja tu ne vidim ništa loše jer se on pridržava reda, i poštuje dogovor tijekom tjedna pa mu onda vikend dođe ko neka vrsta nagrade. ;) Klinci uživaju u tim igrama, svatko poštuje pravilo izmjene, nema navlačenja, svađe, svatko ima pravo odigrati svoj level i tako se međusobno izmjenjuju... Malo mi je žao što su sve njihove zabave u biti svedene na igranje tih igrica bilo na kompu bilo na plejki, pičenje po tom đojstiku :roll ... nema tu društvenih igrica kao kad smo mi bili klinci ... :dunno
Ponekad možda odigraju Monopoly ili UNO ili tak nešto ali iskreno to su rijetki petki :faca
Evo zadnja "ekipna" igra je bilo pisanje pisma djedici i na to smišljanje adekvatnih poklona su izgubili dosta vremena :lol
Joj da i ono špekulanje sa tim graškijma :lol
Ujutro prije polaska u školi isto tako nikad ne palimo televiziju...
Kad ode kod prijatelja to je isto tako druga stvar jer tamo je pod nadzorom njihove mame tako da se ja nemam šta u to mješati. Isto kao i kod tebe uvijek su manje više igrice u pitanju...no ja na to nemam utjecaja i važno mi je da je sretan i da se lijepo zabavi za to vrijeme kad nije kod kuće :srca
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 29 pro 2010, 10:33

Mislim da nam se komp, igrice i tv opasno približavaju u preuzimanju glavnog načina zabave bez obzira što trenutno nije tako, ali osjetim to u zraku :mrgreen
Trenutna situacija je takva da u svojoj sobi nema ništa od toga, a kad joj kod nas dođu prijatelji ili prijateljice jedino što ponekad igraju je Wii.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Barbi » 29 pro 2010, 11:32

Mi smo toliko malo doma - škola-boravak-treninzi, turniri vikendom da ostaje zaista premalo vremena za tv i igrice. Ono malo što smo doma dozvolim i mislim da nije previše. Kad imamo društvo na igranju najviše se igraju društvene igre.

Zasad nemamo problema s doziranjem.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Ina66 » 29 pro 2010, 11:40

kod nas je slično kao kod barbi - škola i ostale aktivnosti oduzimaju dosta vremena i za blejanje u tv nema baš puno vremena. crtiće im pusti tata ujutro kad ustaju za vrtić i školu, a komp u zadnje vrijeme pale jako rijetko, zna proći po dva tjedna da ga ne uključe
ljetos su dosta bile i pred kompom i pred televizorom onaj dio dana od povratka s plaže i do popodnevno-predvečernjeg izlaska

u njihovu sobu nemam namjeru stavljati ni tv ni komp, nemam ga ni ja u spavaćoj sobi
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Adorabla » 29 pro 2010, 14:02

ni ja nemam namjeru stavljati tv u njihove sobe. Silom prilika imaju komp u sobi ali nije prikljucen na net i kod njih je zato kaj je to stara krama koju smo kao njima dali cisto radi nekih stvari koje su one imale gore. Ima jos jedna kvaka a to je da sam ja prije puno godina dobila na poklon prijenosni DVD za koji nemam vise pojma di je a sumnjam da je u njihovoj sobi i bojim se da ga starija gleda. Doduse gleda samo reprize jer novih dvdova nema, ali kako kazem nagadjam jer nemam pojma zapravo.
Uglavnom bulje u tv i komp. Nemaju zelje za izlascima van i druzenju s prijateljicama i zato toliko vremena provode pred tvom i kompom. Iskreno koma mi je to pa se natezemo cim ja dodjem doma. I neshvatljivo mi je da ne zele s drustvom landrati po parku ali ne znam kako da ih natjeram van. Ostatak dana su po treninzima i obavezama pa zato mozda sto im je i toga dosta nisu nesto zainteresirane da im ja krojim to malo slobodnog vremena sto imaju nego ga radje provode tako da puste mozak na pasu
Adorabla
Medena

PostPostao/la medo14 » 29 pro 2010, 14:22

nama se to gledanje u bilo koji ekran potenciralo od kada starija nema boravak, pa dio dana provede doma sama. Ona upali TV da joj je pozadina, da nema osjećaj da je sama u stanu (dobar izgovor :lol )
Obaveze tj. slobodne aktivnosti joj uglavnom počinju od 16 sati nadalje, ali ostaje rupa od npr. 12 sati nakon škole do tih 16 sati kad mi dolazimo doma.
Na taj dio dana kad je sama doma nemam utjecaj (uglavnom), eventualno telefonski s posla :D
U tom periodu se naprave školske obaveze ali ostaje opet previše vremena i baš u to vrijeme su one sapunice i svakojake serije i vidim da se gleda TV ili igraju igrice i više nego što bi trebalo.
Kad smo mi doma to se uglavnom uspijeva regulirati, a ova rupa kad je sama doma je i dalje problematična. :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la palunkica » 29 pro 2010, 14:39

Moj je totalni ovisnik o televiziji. Igrice igra tu i tamo, ne previše, ali televizija se pali kad čim se otvore oči i gasi kad se ide spavati. Mene to izuzetno nervira i pokušavam utjecati na to kad sam doma, čim me nema, instalira se na "radno mjesto (tako mi to zovemo)" i bulji, nema veze u što, glavno da je program s crtićima.

Ma da bar gleda dokumentarce, pa da nešto nauči, ne on bulji u OK Kids ili Nickelodeon.

Sad je dobio Wii, ali imamo novu plazmu koja se još razrađuje pa ne smije igrati cijeli dan
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Barbi » 29 pro 2010, 14:42

Medo, mislim da si ti već došla (a i mi ćemo uskoro :ajme) u domenu gdje nema više previše utjecaja i kontrole. :dunno Čim su sami doma, a pogotovo kad obave sve svoje školske obaveze, mogu raditi šta hoće, hebiga.

Iskreno, ja se ne bi baš previše oko toga nervirala.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la marsovka » 29 pro 2010, 14:56

Joj Barbi, nervirala bi se kad bi shvatila da ti dijete zna cijelu tv prodaju napamet :ajme

Ovako je kod nas: ako smo svi zajedno doma tj. kad mm i ja imamo utjecaj na gledanje tv-a onda gotovo da ga uopce niti ne palimo. Gledaju ujutro kad se probude, preko dana rijetko (bas ako ima nesto da ga zanima), navecer voli gledati one plesove sa zvijezdama, super talente isl. Dakle ovako je uglavnom preko vikenda. Tada je i na kompu malo cesce, ali niti to nije vise od recimo 1,5 sat dnevno.
Preko tjedna ne igra komp. uopce iz jednostavnog razloga sto ga kod bake nema (baka ga cuva kad nije u skoli), a popodne ne stigne od obaveza, ali zato je tv valjda stalno upaljen. On dodje doma iz skole, napise zadacu u roku od max pola sata, eventualno ga natjeram da nesto procita ili cita ako ima lektiru. Ostatak vremena, a to je jos uvijek dosta vremena, gleda tv. I nemam pojma kako da to rijesim :dunno Nemam nista drugo da mu ponudim u to doba dana, a mama ima svoje obaveze i ne stigne njega zabavljati :/

Ali ja se sjecam da sam i ja u jutrnjim satima dok sam bila sama doma gledala tv po cijele dane. Aj tad bar nije bilo ovih glupih sapunica nego bar nekakvi dokumentarci i djecje emisije.

Kad mu dodju frendovi na igranje onda ili su vani i igraju nogomet ili su unutra i igraju nogomet na kompu :/

Sve skupa zbrojeno: komp. - u granicama normale, TV - puno previse :ajme
marsovka
celebrity

PostPostao/la ZacKa » 29 pro 2010, 14:58

Ovako moji imaju u sobi TV koji smo tamo stavili iz razloga da muž i ja možemo
koji put pogledati nekaj na telki a da nije crtić, ALI međutim oni NE ŽELE biti sami u sobi
i sami gledati TV. Nego s nama :mrgreen Tak da taj tv rijetko palimo.

Komp isto preko tjedna rijetko pali, tu i tamo.
Na svu sreću moj ima klince u ulici i zna se često igrati vani na zraku, ali ono što
i mene smeta čim uđu u kuću pali se komp a sada i plejka i igra se..........

Da nervira me to, jer se ne znaju igrati kod kuće niš drugo. Društvene igre se igraju samo s nama.

Moram priznati da se sin i kćer ipak lijepo često zajedno igraju, a to je od neke glume, pa životinja,
jučer su se npr. mačevali :ajme pa ju je trener (braco) učio vještinama, pa su skakali i tak,
ma bolje i to nego plejka, tv i komp.

Ali kad se sjetim svojeg djetinjstva pa mi se niti nismo igrali u kući, bio snijeg bilo ljeto mi smo
se igrali vani, rijetko u stanu.

Sve u svemu ja sam zadovoljna, iako bih voljela da više budu na zraku a ne da ih toliko plijene
te igre na plejki ili kompu ali kad nitko od djece ne želi biti vani sam se uvlače u kuću........
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la piko » 29 pro 2010, 15:08

Moji nemaju tv u sobi i ne gledaju ga previše. Budući da je to stvarno minimalno, dopušteno im je gledanje kad god žele, ali oni sami odustanu nakon 10ak minuta. Dok traje škola nemaju ni vremena za tv, pc ili wii, a sad dok su na ferijama, ono vrijeme koje smo u kući igraju se svakavih igara ''na podu'' - geomag, karte, puzzle, crtaju, ljepe, grade i sl.
Kad im dođe društvo rijetko kad idu gledati crtiće ili igrati igrice, a ako žele dopušteno im je.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flowerpower » 29 pro 2010, 15:24

moja obozava gledati crtice na kompu, pravi je filmofil, za sto je zasluzan mm...to je kao nesto njihovo, raspravljaju o crticima (dugometraznim) i uzivaju u tome. Obavezno vikendom odgleda jedan po danu, tjedno je to rijedje - kuci dolazi kasno+obaveze, cesto se desi da ne uspije ni otvoriti komp.
na igrice se nije zakacila - odnosno sad voli jednu jurilicu i to zna odigrati ponekad. uvijek gledanje dogovoramo (najcesce je to ekvivalent igri vani - koliko si bila vani u sl. igri na zraku toliko mozes gledati, naravno ne u omjeru 1:1)

kad dodju prijatelji onda je pravilo da se ne pali komp, osim ako nije cijelodnevno druzenje pa onda moze jedan film (najcesce ni ne pogledaju do kraja). sto radi/gleda u drugim kucama ne kontroliram previse (nekako mi je nepristojno komentirati tudji nacin hendlanja djece), igrice nikad ne igraju kod nas.

e, da...komp sluzi i za pustanje muzike i skidanje pokreta sa raznoraznih spotova, tu moze sve, samo da nije cajka :yess
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la medo14 » 29 pro 2010, 15:35

sto radi/gleda u drugim kucama ne kontroliram previse (nekako mi je nepristojno komentirati tudji nacin hendlanja djece)

niti mene ne zanima kako drugi sa svojoj djecom u svojoj kući, ali ako moji provedu nekoliko sati u toj kući gledajući u ekran umjesto da se igraju (po tom pitanju su se i dogovorili za igru) onda mi nije svejedno. Ne branim im da odlaze na igranje ali niti smatram da su kvalitetno proveli vrijeme u društvu prijatelja.

Moji su imali jedan dan cjelodnevno druženje kod prijatelja, mali je navikao da gleda u ekran i oni su svi zajedno bili cijelo vrijeme uz nešto tipa komp ili PS.
Meni je šteta tog vremena koje su proveli a sve pod "druženje i igranje s prijateljima".
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la flowerpower » 29 pro 2010, 16:02

ja je onda vise ne pustam tamo, s tom se djecom druzi kod nas...
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 21:11

Moj školarac je ovisan o ekranima. U idealnoj kombinaciji je upaljen tv i komp, on sjedi pred kompom i gleda tv uz igricu :lol
Ono što sam uspjela je - da nema paljenja prije škole (pokazivao je namjeru da se digne u 6 da bi gledao TV :lol). Jedino vikendom može u piđami pred TV (al to od kad je pristao da to radi SAM bez mene, jer me prije dizao da idem s njiM)
Ima faze kad je izrazito malo pred ekranom, faze kad bi stalno na komp, ili se danima ne sjeti... kako kad. Definitivno mislim da je previše pred ekranom, al opet, poznavajući druge, kužim da i nije previše.
Kad prestane boravak u školi, vjerojatno će biti dosta pred tv-om, al tada će mi puno veća briga biti kako će biti sam doma - pa mi je solucija tv-a prihvatljiva :lol
patkica
svizac

PostPostao/la JiA » 29 pro 2010, 21:26

tv je upaljen od jutra do sutra :ne, vikendom pogotovo.
na komp smiju samo vikendom.
plejku pale kad god zele.
imaju tv u sobi al sluzi samo za PS i gledanje crtica pred spavanje.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 21:29

Šta je plejka?
Jel to PS?
patkica
svizac

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 21:31

Još nešto - skužila sam (i prek foruma i u RL) da većina oko nas ima (od malih nogu) PS, Wii, ili i jedno i drugo, pretpostavljam da i na to ide puno vremena fiksacije uz ekran. Mi nemamo ništa od toga, bar za sada (i nećemo još nadam se dugo).
patkica
svizac

PostPostao/la JiA » 29 pro 2010, 21:32

patko, :loce je, da. a kako se to u vasem kvartu zove? :cool
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 21:33

Kod mene u mom šoru se ne zove nikako jer ga nemamo :dunno pa nemamo ni kodno ime tj. nick :lol
patkica
svizac

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2010, 21:55

mi smo od početka školske godine izbacili crtiće ujutro prije odlaska van. dok je išla u vrtić je ujutro tj. dok je doručkovala gledala je tv. sad više ne. kad dođe doma uvijek osjeti potrebu da se igra sama u sobi. to joj dopustimo i nakon toga dovršava zadaću. i tek kad zadaću dovrši (oko 18h), onda smije gledati tv. srijedom gleda neku svoju seriju, a i petkom dugometražni crtić.

nemamo wii, plejku i sl. tražila je da joj kupimo nintendo ds, al nismo za sada. sve češće igra igrice na kompjuteru ili gleda na youtube filmčiće.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 21:58

Meni je velika promjena nastala sad relativno nedavno, kad se napokon zainteresirao za filmove, ne crtane. Pa sad znamo zajedno odgledati neki film (ja se prisjetim pa mi je milo), ili mu pustim film i odgleda ga. Evo danas odgledali Pirate s Kariba, na obostrano zadovoljstvo (moje zadovljstvo je Jack Sparow al ne iz istih pobuda kao kod njega :lol)
patkica
svizac

PostPostao/la mama courage » 29 pro 2010, 22:03

ja se sjećam... bila sam možda osmi osmogodišnje ili možda čak i mlađa, kad je bio petak i na tv "sjaj u travi" i stara mi je rekla da ostanem odgledati taj film. što je bilo čudo da sam mogla pogledati film koji počinje nakon 23h. pojma nisam imala o čemu i zašto bih gledala taj film. al eto... odgledala i odtulila svoje. :lol

mi smo ove godine gledali "christmas carol" i staru, češku pepeljugu.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 29 pro 2010, 22:17

Ajme di si izvukla Sjaj u travi :lol aaaaaa prejako :lol koja tuga, koji plač....
patkica
svizac

PostPostao/la Potica » 29 pro 2010, 22:36

Mislim da nije puno pred ekranom, nema TV u svojoj sobi već ga gleda u dnevnoj, a mi ga i prečesto zaboravimo i upalit (evo trenutno radi samo radio).
PS ima već tri godine i jedno vrijeme je stalno želio visiti pred njim i stalno smo se svađali ali sad ga se ni ne sjeti.
Kompjuter mu je uvijek zanimljiv na njemu igra neke igrice, chata sa sestrama ili googla teme koje su mu trenutno interesantne.
Kad mu dođu prijatelji mogu se igrati na PS ili kompu jedan sat, a ostalo se moraju igrati u njegovoj sobi ili vani.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Berta » 29 pro 2010, 23:08

u svojoj sobi imaju samo radio/cd player od tehnike
PS, Wii i slicne stvari nemamo iako J zeli i pomalo razmisljamo da ce skoro doci vrijeme za nabavku
tv muz pali ujutro kad se ustane i gasi navecer kad tone u san, ako njega ne mogu nauciti da se u kuci moze biti i bez da se pali tv ne mogu ni njih tjerati iz sobe zato sto je tv upaljen.
kod nekih frendova i susjeda se igraju na PS i nemam nista protiv, to je njihovo druzenje i igra, to sto bi ja radije da se igraju Grad, drzava, rijeka... nego utrkuju autima na plejki je moj problem, ne njegov :dunno Ode i izgusta se, a kod nikoga nije svaki dan pa da se to nakupi u problematican broj sati.
Isto je sam 3 sata popodne, napise zadacu, malo se igra, malo gleda tv, nazove i pita jel moze na komp. 3-4x tjedno mu dozvolim, obicno je dogovor pola sata, vjerujem da se toga i drzi, barem vecinu vremena. Ne mislim da je to problem niti da mu trebam visiti na vratu, zadacu pise sam i redovito, ocjene ima dobre, svaki dan trenira plivanje sat vremena, jednom tjedno igra tenis, kad je lijepo vozi bicikl, role, doma se igra s legicima ili drugim igrackama... Kad bi zbrajala minutazu nije to tako malo vremena pred ekranima, ali opet cini mi se da ima solidnu ravnotezu u zivotu i da ekrani nisu nesto sto mu preuzima zivot pa se nemam razloga brinuti (zasad)

edit smajlić
Berta
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 17 gostiju.