Sada je: 22 srp 2026, 10:49.

dohrana i dojenje

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

dohrana i dojenje

PostPostao/la ivana_p » 15 sij 2011, 23:35

:mah moram priznati da sam malo zbunjena. naime moja princezica će sad napuniti šest mjeseci i isključivo je dojena beba koja napreduje i više nego dobro. skoro da ima devet kilograma. sad me zanima s obzirom da je mala buca da li kod dohrane treba koristiti namirnice koje su kalorijski teže (npr, žitarice, rižine pahuljice) ili samo povrče i voće. pedijatrica nam je pak rekla da joj ne smijemo davati ništa što je jače kalorijski da ne bude još teža (jer kao kod bucmastih beba kosti ne mogu pratiti mišiće :conf )već samo sokiće ili neku vočku tek toliko da dobije vitamine. ugl. ja sam zbunjena totalno jer se opet bojim da joj to neće biti dovoljno za taj obrok jer imam namjeru sa vremenom da joj obrok dohrane zamjeni jedno sisanje... nadam se da nisam previše zapetljala te da ste skužile bit :/
hvala puno!
život je ono što ti se događa dok ti praviš planove za život
28.07.2010. malena princeza Tia
ivana_p
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: dohrana i dojenje

PostPostao/la tanjabb » 16 sij 2011, 00:14

Moj je stariji s 6mj. imao 8800g. Dohranu smo zapoceli rizom, tikvicom, mrkvicom, korabicom, jabukom, kruskom, palentom itd... Dakle sve normalno po tablici. Kolicine koje ce beba pojesti na pocetku so tako minorne da nema veze jede li kaloricniju hranu ili ne. Oim toga od svega napisanoga najkaloricnije je mlijeko koje pije sada ;) .
Bitno je samo da s dohranom krecete polako, zlica po zlica (vidi topic POCETAK), da bebu ne pretrpavas kolicinski i da pratis njezin daljni ritam debljanja.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la ivana_p » 16 sij 2011, 00:28

tako sam i ja mislila početi, pratiti tablice dohrane i ne slušati pedijatricu.... :D ali totalno su me zbunili ti njeni savjeti...aludiranje na to da je predebela te da joj ne smijem nipošto davati ništa kalorično, te da smanjim dojenje što više mogu...
ivana_p
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snjezana231 » 23 sij 2011, 01:20

Ja se bas ne razumim u te tablice.. ja sam pocela svom bebacu davat pomalo jabuku i bananu (nastruzem mu na kasikicu) prije mjesec dana, on sada ima 5,5mjeseci. A sada mu to izmiksam i dajem mu jer on nema kad docekat da nastruzem.. ;) i vec mu dodam jedan ili dva keksica.. kupim mu ponekad gotovu kasicu od jabuke i mrkve.. cak sam mu dala i monte par puta :p .. a neznam kad da mu podjem davat povrce i meso :dunno .. ali u glavnom htjela sam ti reci da kad smo jos bili u bolnici, jedna je zena imala bebu koja je stlano htjela dojit ali ona nije imala svog mlijeka pa joj je davala ovo umjetno.. i tako da je ova jedna doktorica rekla, da ako je beba na umjetnom mlijeku da se pazi koliko joj se daje jer bi mogla imat problema sa tezinom ... ali ako bebu dojis da joj mozes davat da doji kad oce i koliko god oce.. jer majcino je mlijeko ipak ne zamjenjivo i za bebu je bolje da ga sto vise popije.. ja svog bebaca jos dojim, ali sam primjetila da mi je dosta opalo.. jer ne stignem redovno jesti.. borim se svakako i nadam se da cu ga jos dojiti jer to mi je prekrasan osjecaj.. i svakoj majci bi preporucila da doji.. :srca
prava riječ u pravo vrijeme je... kao čaša vode u pustinji
snjezana231
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 23 sij 2011, 10:18

snježana231 - tablice dohrane služe tome da roditeljima pomognu oko uvođenja namirnica prikladnih za dob djeteta. ti si nekoliko stvari napravila pogrešno, na primjer, banana s 4.5 mjeseca ne ide, monte i keksići također. povrće se daje na samom početku dohrane, istovremeno s voćem i žitaricama, a meso kasnije.
o svemu možeš detaljnije pročitati na ovom podforumu, pogledaj teme:
Brošura o dohrani
Početak
Naš dnevnik dohrane
itd.

ivana_p je napisao/la:tako sam i ja mislila početi, pratiti tablice dohrane i ne slušati pedijatricu.... :D ali totalno su me zbunili ti njeni savjeti...aludiranje na to da je predebela te da joj ne smijem nipošto davati ništa kalorično, te da smanjim dojenje što više mogu...

savjet da smanjiš dojenje je pogrešan, a o uvođenju dohrane ti je već tanja lijepo napisala.
dojene buckaste brzo izgube svoju "debljinu" kad počnu puzati, hodati...
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la snjezana231 » 23 sij 2011, 11:09

:shock hvala ti na savjetu.. :buket ja sam u svemu tomu jos pocetnik.. i dosta me sve to zbunjiva jer svi nesto drukcije rade.. i mislila sam prvo poceti sa povrcem ali posto ga nisam mogla nabavit onda sam odlucila voce.. a i ovde sam vidila od dosta zena da daje bebi i bananu i jabuku.. zato sam i ja ... i nista nije bilo on je to odma prihvatio i nije bilo problema ni sa stolicom.. Hvala Bogu
a nije mi jasno to sa zitaricama.. zar one ne sadrze gluten koji se bebama ne daje dooo... neznam ni ja koje dobi :dunno
a sto se mesa tice.. kod nas doktori govore kad se podje meso uvodit u ishranu da to iskljucivo bude crveno meso, a rodica koja je u svici ima isto malu bebu.. njoj doktori govore da kad podje meso davat.. da bude obavezno bijelo.. i de sad ti budi pametan.. :conf
snjezana231
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrcinela » 23 sij 2011, 11:18

bez glutena su: riža, proso, amarant, quinoa, palenta
onda ide dinkel (pir) koji ima nekakav lakši oblik glutena
a onda ostalo
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 23 sij 2011, 11:24

sve si napravila okej, osim što si maaaaaalkice rano počela, i što stvarno nemoj tako malenoj bebi davati monte, monte je em slatko, em je od kravljeg mlijeka koje je opasno za tako mala crijeva, ako nije adaptirano (a nije).
Bez glutena su ove što je nabrojila mrcinela, ne moraš ići predaleko od svoje prehrane, ako vi ne jedete amaranth i dijete ga nikad neće jesti nikad u životu, nemoj ga ni uvodit :dunno
ali nemoj ni pšenicu (griz, ...) do 8mj, dotad probaj samo bezglutenske žitarice ( riža-to sigurno jedete, kukuruz u obliku palente...)
meso se počinje s BIJELIM, kokošjim, purećim, pa može zečevina eventualno
riba s BIJELOM, što laganijom, tipa mol (oslić) lešo (skuhan)
povrće mrkva, batat, luk, korabica.

dojenje ostavi na zahtjev, beba u početku tako malo jede i sam će si izbacit višak obrok dojenja kad mu više ne bude trebao. Nema beba koje su debele od dojke, debljaju se od neispravne dohrane npr.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la snjezana231 » 23 sij 2011, 11:44

hvala vam na savjetima.. i odma se zelim ispricati ivani_p jer sad ovo ispada pomoc meni a ne njoj :oops: i procitala sam u dnevniku dohrane ili kako vec sto je ina 66 napisala i stvarno je to sve super i sve pohvale ini sto je tako pedantna i jos pisala svaki dan :buket ali ja imam malo problema oko toga.. :/
1. nemogu si dosta toga ni priustit financijski :place borim se koliko mogu i gledam da kako god svojoj bebici pruzim sta mogu.. (nadam se boljim danima)
2. ne zelim ispast glupa ali ja tu pola stvari i neznam sta je to.. ( proso.. amarant... quinoa.. dinkel.. :dunno )
jednostavno sam pocela sa nadohranom koko to ovde zene rade .. i kad pitam (u trgovini prodavacicu koja isto ima bebu .. ili bilo koga drugog) smi li to jest samo mi kazu sta ce mu bit.. od cega nesmi.. i onda ja ostanem ko´ piiiiiiiiiiiiiiiii :roll nadam se da me razumite..
zato sam se i prijavila na ovaj forum da vidim vasa razmisljanja i iskustva..
snjezana231
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Krumpirić » 23 sij 2011, 11:57

pa ako to ne jedete nemoj ni kuhat, ne zamaraj se.
mi doma inače jedemo amaranth, pa ga dajemo i djetetu, ono što ne jedemo, ne kupujem posebno za dijete :dunno
hrana za bebe koja je skupa ionako nije zdravija opcija. npr. razna lina i gotove kašice.
Zdravija opcija (jedna jabučica, mrkvica, malo piletine, malo riže..i tako dalje) je i jeftinija, tako da se ne zamaraj previše, uvedi po tablici ono čega ima u dućanu il na pazaru za normalnu cijenu i to je to.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la snjezana231 » 23 sij 2011, 12:01

:kisichagic hvala na razumijevanju..
snjezana231
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mrcinela » 23 sij 2011, 13:34

snjezana ja to sve kupujem u dm-u, nije prejeftino ali s obzirom na količine koje dijete pojede nije ni skupo. mislim da ima u svim dućanima na odjelu zdrave hrane. mi isto nismo jeli quinou i amarant ali smo sad s malim počeli!!! a proso imaš pahuljice od hipp-a ili babylove, imaš od nestlea-a riža/kukuruz, samo pomiješaš s vodom ili adaptiranim ili svojim mlijekom (tj ne znam kak ispadne s tvojim mlijekom, koliko sam čitala brzo se raspadne pa moraš pomalo miješati, dio po dio). ja te pahuljice miješam s voćem za prijepodnevni obrok a poslijepodne s povrćem kuham palentu, quinou itd. s mesom još nismo počeli ali uskoro ćemo s bijelim mesom. e tu ja imam problem- ja meso ne jedem jako dugo nit se kužim u to ali eto ima nas dosta u kućanstvu pa će mi oni pomoći.
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 23 sij 2011, 22:55

Krumpirić je napisao/la:pa ako to ne jedete nemoj ni kuhat, ne zamaraj se.
mi doma inače jedemo amaranth, pa ga dajemo i djetetu, ono što ne jedemo, ne kupujem posebno za dijete :dunno
hrana za bebe koja je skupa ionako nije zdravija opcija. npr. razna lina i gotove kašice.
Zdravija opcija (jedna jabučica, mrkvica, malo piletine, malo riže..i tako dalje) je i jeftinija, tako da se ne zamaraj previše, uvedi po tablici ono čega ima u dućanu il na pazaru za normalnu cijenu i to je to.

na krumpirić nemam što dodati :5
naš jelovnik je takav jer su to namirnice koje mi doma jedemo (mojim curama je zobena kaša sa suhim voćem još uvijek :1, a lino sam kupila jednom. bacio se ili ga je MM pojeo, više se ne sjećam)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la ivana_p » 25 sij 2011, 09:26

moram priznati da mi je amaranth nepoznata namirnica... vidjela sam u dm-u pa me zanima sa koliko ju djeca mogu papati, kako se priprema, a i kako se priprema za nas odrasle?
:mah
ivana_p
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Britney_25 » 11 vel 2011, 17:09

Hello, evo jedne nove sa teškim pitanjem :ajme , može li se bebachu od 5 i pol mjeseci davati Plazmon keksi na kojima piše da su od 4+mj.??Buni me što na njima piše da sadrži gluten a gdje god se okrenem piše da gluten ide tek od 8.mj....help :kisichagic
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 11 vel 2011, 17:50

Britney_25 je napisao/la:Hello, evo jedne nove sa teškim pitanjem :ajme , može li se bebachu od 5 i pol mjeseci davati Plazmon keksi na kojima piše da su od 4+mj.??Buni me što na njima piše da sadrži gluten a gdje god se okrenem piše da gluten ide tek od 8.mj....help :kisichagic

bebi od 5ipo mj se još nebi trebalo davati ništa :dunno , eventualno polako prve stvari (koraba, jabuka, riža...i)
a plazmon keksi sadrže kravlje mlijeko i gluten, znači sigurno ne.
To šta piše na njima ne znači ništa, na većini kašica piše +4, a dohrana se uvodi oko 6mj :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Britney_25 » 11 vel 2011, 19:58

A čemu onda ta oznaka!!!!Pa ja ću ih tužit ako mi mali ne bude dobro :baba Još ovo za kašice kužim jer dohrana može početi od 4 mj na dalje ( kako tko želi, mada se preporučuje od 6-og ). :dunno
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 11 vel 2011, 20:10

A fora je u tome što će se vrlo, vrlo malom broju djece išta dogoditi odmah (alergičarima ili onima s intolerancijom na gluten/kravlje mlijeko/aditive), a dugoročne posljedice će teško ljudi povezati s time da su jednom prije puno godina djetetu dali plazmon keks... Za alergiju pak nije kriv proizvođač, a ovo dugoročno - to onda dokazati, povezati s tim proizvodom - će biti teško do nemoguće...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Britney_25 » 11 vel 2011, 20:18

Naravno da za alergiju nije kriv proizvođač ali zar nije logički kad već proizvode hranu za djecu da barem prate tablicu dohrane ( više manje ) i ako se npr. špinat uvodi sa 7 mjeseci nek piše tako, a ne 4 ili 5 ili 6!! Evo neki dan dođe čovjek u dm i kaže trebaju mi kašice za 4 mjesečnu bebu i podavačica mu pokaže staklenke sa oznakom 4+ pa nek si sam izabere!!Možeš mislit da je gledao od čega su!!
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 11 vel 2011, 20:21

to nije njihov posao. Posao roditelja je da odgovorno bira čime će hranit dijete. Njihov je posao da prodaju.
Jer onda se nebi trebalo prodavati ništa-od montea, čokolina, dukatina, pahuljica s više šećera nego žita, i sličnih stvari pod parolom "zdravo mliječno za djecu"

ili ukratko-Ništa nije sveto, sve je bruto i neto :dada
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Britney_25 » 11 vel 2011, 20:56

Djeca već mogu svašta jesti, a bebe ne mogu i trebalo bi ih bit briga e :D
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrcinela » 12 vel 2011, 10:43

ja plazmon nisam ni jednom dala, radije dam pahuljice rižine, prosene, ili kasnije kašu zobenu i dinkel ak je s voćem ili adaptiranim a za grickat rižin stiropor bez soli
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Britney_25 » 12 vel 2011, 11:06

a taj stiropor treba grickati ili se topi?Mi još nemamo zubiće pa mi u biti bilo fora da sam drži i gricka taj keksić!Meni moja mama davala koricu kruha! ;)
Sunce moje malo 2010
Sunce moje manje 2013
Britney_25
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 12 vel 2011, 12:03

I jedno i drugo, ali grickaju ti desnima, nisu nužni zubići, tako da se može i prije zubića dati.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mrcinela » 12 vel 2011, 16:18

p. ima 4 zuba al fino se topi čim dođe u kontakt sa slinom
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 55 gostiju.