Sada je: 06 lip 2026, 01:19.

S 13 mjeseci u jaslice - što očekivati

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

S 13 mjeseci u jaslice - što očekivati

PostPostao/la Hajdi » 18 sij 2011, 11:44

G kreće u jaslice (vrtićku grupu 1-2) početkom veljače. To nam je prvo dijete koje tako malo kreće u kolektiv pa ne znam što očekivati. Cijela grupa je nova (12 djece, dvije tete) i svi se moraju priviknuti.
Kako ih hrane (on ne zna sam jesti), kako sjede (doma je u trip-trapu), kako ih stavljaju spavati? U četvrtak imamo roditeljski pa ću pitati ali me zanimaju vaša iskustva.
Hajdi
Sveta krava

Re: S 13 mjeseci u jaslice - što očekivati

PostPostao/la Sreca najveca » 18 sij 2011, 11:58

moje su obje krenule s 11,5 mj u jaslice, mladja dakle nedavno.

sjede za malim stolicima na normalnim malim stolicama. jedu u pravilu sami, tj. tete ih puste da pocnu sami, pa ako im bas ne ide ili to traje predugo (a u vecini slucajeva traje), pomognu im.
spavaju na ful niskim lezajevima, svega par cm od poda. uspavljivanja nema, manje vise ih stave, pokriju, daju dudu ako imaju i to je to. no oni najcesce budu vec prilicno umorni tako da jedva docekaju to spavanje.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la lara.b » 18 sij 2011, 12:22

Moj je krenuo sa nepunih 13 mjeseci.
Ovisi dosta o tetama. Kod nas je i više djece bilo u grupi.
Imali smo privikavanje 2 tjedna koje je bilo tako tako, no bitno je da se na kraju dobro uklopio i da su tete dobre.
Tete u početku hrane najmlađe, dok oni malo stariji već znaju hendlat sa žlicom.
Bile su dosta fleksibilne što se tiče uspavljivanja...znale su ih držat za ruku, češkat, kako koga :proljece
Stolci na kojima sjede znaš da su maleni i to im je skroz ok, neće past s njih ako te to brine.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2011, 13:01

in je krenuo s 14 mjeseci u jaslice. on zapravo nije shvaćao da je to nešto strašno. adaptaciju sam radila 2 tjedna. na početku, prva - dva dana sam ga ostavila 2 sata, tj da doručkuje tamo. nakon toga 4 sata, tj do ručka. pa jedan dan ručak i onda je sljedeći tjedan i spavao tamo. bio je malo preplašen kad bi druga djeca plakala.
što se hrane tiče, hrane se sami. nema hranjenja s njihove strane. tu smo mi ok prošli jer tin sam jede od nekih 11-12 mjeseci. istina, dosta toga ide van usta, ali pojede.
hrana je koma tj po meni nije prilagođena djeci. imao je osip tjedan dva. obroci kod nas idu ovako - doručak oko 9, međuobrok oko 11, ručak oko 12 i onda spavanje. kad se ustanu dobiju isto neki međuobrok.
morali smo donijeti svoju plahtu na gumicu, nekakvu dekicu da se dijete lakše navikne.
stolice su niske i nema straha od padanja.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la snowwhite » 18 sij 2011, 13:09

i moj M je krenuo u jaslice s 13 mjeseci.
bile su to privatne jaslice pa ih je bilo manje u grupi i bila je mješana grupa iako je najviše bilo djece od godinu do dvije.
adaptacija je prošla super ali to sam i očekivala jer je mališa pravi društvenjak. oko ostanka tamo nikad nismo imali problema.
oni jedu sami koliko znaju a tete im pomažu. jedu i prstima i žličicama, čim stignu. a kome nejde tetepomažu. sjede na malim stolčekima s tim da su imali par stolica s ručkama sa strane tako da ovi najmanji nisu mogli nikamo ispasti.
kreveti su skroz nisko na podu. visina madraca, nema padanja :) mogli su i donijeti igračku za spavanje.
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la dodoli » 18 sij 2011, 20:57

I L je krenula u jaslice s navršenom godinom dana, nije ni hodala, već je puzala. Bila je najmlađa u grupi i svi su je pazili :luv Pred polazak sam joj dala kuru Broncho Waxom-a i nsmo bili bolesni. Prihvatila sve 5. Isto su sjedali u malim stolicama i spavali na malim krevetićima. Kao u patuljaka :) Donosili smo svoje pelene i vlažne maramice i kremicu i rezervnu robu za presvlačenje. To je to što se sjećam.
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2011, 21:23

tin isto nije hodao kad je došao u jaslice. nosali su ga, pa su ga vodali (što sam zabranila). kreveti su isto niski, nije se do sad desilo da je bilo padova u jaslicama.
ali je često bolestan. jako često
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Hajdi » 19 sij 2011, 15:40

dodoli gdje da nabavim taj broncho vaxom? u slo ga nema
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 21 sij 2011, 13:32

Bila jučer na roditeljskom, saznala puno toga. Adaptacija će trajati četiri dana od 1.2. do 4.2. Prvi dan dolazimo u 9, skupa s djetetom smo 1 sat, nakon toga oboje odlazimo. Drugi dan dolazimo oboje u 8, doručak, jedan sat smo s djetetom, odlazimo, ostavljamo ga samog jedan sat, dolazimo po njega i idemo doma. Treći dan dolazimo u 8, doručak, jedan sat smo skupa, ostavljamo ga samog, ručaju, dolazimo po dijete poslije ručka i oboje odlazimo. Četvrti dan dolazimo u 8 (zaboravih da li ga već ostavljamo odmah ili ne), ostavljamo ga na doručku, ručku i spavanju i dolazimo po njega poslije spavanja i idemo doma.

Tete su dvije, djece je 12 u starosti od 18 do 13 mjeseci. Pelene, rupčiće, podbradnike, pregačice sve imaju u vrtiću i ne treba nositi. Piju iz običnih čaša.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la teutonija » 21 sij 2011, 14:44

Imaš Bronchomunal (naglasi da je za dijete jer ima i za odrasle) ,mi ga kupovali u Slov prije par godina, ali su nas tražili RP.
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la Hajdi » 22 sij 2011, 15:45

aha našla sam, pitat ću našu dr za recept
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Megan » 22 sij 2011, 16:49

Moj je sin krenuo sa 13 mjeseci, a kćer sa 12 mjeseci u jaslice.
Oboje su se privikli za cca 2 tjedna. Oboje su nakon cca mjesec dana postali šmrkavi i bili šmrkavi cijelu zimu.
Luka se je u pravilu dosta dobro držao, ne sjećam se da je bio nešto previše bolestan, tu i tamo koja kratka virozica.
Emi se je prva 3 i pol mjeseca odlično držala, a onda su se zaredale upala uha, upala pluća...sad treba opet krenuti u jaslice nakon duže pauze i već me strah novih upala i viroza.

Ona je još na prsima, ali vidim da puno brže hvata viroze od Luke (koji nije dojio gotovo niti dana). Definitivno u tu teoriju dojenja više ne vjerujem, niti malo. On je i kao beba i sad dosta otporan. Ona redom kupi viroze.

Tete su ju tamo naučile reda, papanje, spavanje...sve je tamo prihvatila i to jako brzo. Luka je oduvijek imao reda pa mu je prilagodba bila dosta lagana.
Sve ovisi i o tetama, Lukine su bile užasne, od Emi su divne. To je 90% privikavanja,bar je nama bilo (da su tete OK mislim).
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la franika » 22 sij 2011, 22:49

Cure sori kaj upadam, naime moji niti jedno nisu isli u jaslice ali ne mogu da ne pitam!
Zivo me zanima kako pobogu u dobi od 12 mjeseci jedu SAMI??!! Pa moj sa 12 mjeseci nije znao ni zlicu drzat a ak je i pokusao, sve je zavrslio u krilu, po podu a u ustima 10% hrane. Ok, vjerujem da ima i malih talenata koji su u to doba spretni sa zlicom ali vecina djece koju ja znam u to doba nije bilo sanse da se sami hrane i da se pritom stvarno i nahrane! Evo moj Leon ima 21 mjesec pa je nespretan sa zlicom, nakon par zalogaja odustaje i hoce jest prstima sto je cesto nemoguce jer jede juhe i sl...nije da nisam pokusala, ali ne ide! Da on ide u jaslice, mislim da bi bio totalno izgladnjeo! Osim ako ga tete ne bi nahranile a nema sanse da ih stignu sve nahraniti. :conf Fakat mi to ne ide u glavu, osim ako je moje dijete antitalent za zlicu! :lol
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Megan » 22 sij 2011, 23:00

franika, moji niti jedno nisu sami jeli žlicom sa godinu dana, Emi sad ima 16 mjeseci i još ne jede sama žlicom, jede vilicom i prstima krutu hranu, a žlicom ju hranimo, doma mi, a u jaslicama tete.
Megan
ježim se par puta dnevno

PostPostao/la nevenera » 22 sij 2011, 23:41

tinu sam počela davati finger food s 10 mjeseci. jeo je smotan. s oko 12 mj sam mu dala žlicu. većina završi u ustima, no dosta toga i okolo. sad ima 19 mjeseci i ne hranim ga. većinom jede sam, stavim za stol, sjedem pored njega i onda jedemo, ja svoje, on svoje. istina, i on grabi i prstima i žlicom, ali sve više je to jedenje žlicom.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 23 sij 2011, 00:09

evo da stavim filmić kako je tin jeo s 14 mjeseci. jede žlicom, pomaže se rukom. tanjur moram držat ja.

i evo filmić prije neki dan, pojeo je cijeli tanjur sam, ovo je snimano pred kraj obroka. jede žlicom, zna se pomoć rukom. tanjur drži sam.

je offtopik, ali da se to jedenje ne mistificira. traje dugo, svugdje bude svega, ali može sam sebe nahraniti.
bit je u tome da u jaslicama gdje je npr tin ima djece koja ne jedu ni prstima ni žlicom ni nikako ako ih se ne hrani. čak ni finger food. npr jednom sam došla po tina, na stolu je bilo narezanih malih komada jabuke, oguljenih. nekoliko djece je jelo samo ako im teta uzme komad i ona im ga stavi u usta. sami ništa.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la franika » 23 sij 2011, 01:59

Pa dobro, ak jedu sami onda se totalno zamuljaju, svu odjecu, kosu.... mozes ih samo okupati iza! :mrgreen Sta znaci da onda svaki dan u jaslice morate davati kompletnu robicu rezervnu da ih se iza jela presvuce ili?...Naime to ja iz svog iskustva...Leon nakon POKUSAJA samostalnog jedenja tekucije hrane moze samo u kadu plus ukljuceno i obavezno pranje kose!! :roll

Inace finger food...tjestenina, jabuka na kriske, banan i sl...to jede sa prstima bez problema i u slast isto lijepo jede i sa vilicom, ali tekucu hranu sa zlicom jos ni sada nije u stanju pojesti sam, bez da se totalno zamulja, a ja fakat uz ovih ostalo dvoje, nemam ni vremena ni zivaca svaki dan ga iza rucka citavog kupati i jos prati zaflekanih pol stana. :ajme

No dobro, moj je i tu spesl kejs....on i dalje mora imat rucak sve smiksano ako se radi o povrcu, inace nema sanse da pojede u komadicima! (ni s Franom ni s Nikom nikad takvih problema :dunno ) A kako ja inzistiram na tome da svaki dan jede juhice u kojima ima barem 4 vrste povrca+meso+neka tjestetnina to znaci da mu moram rucak svaki dan miksati! :ajme :ajme

Inace, Nevenera, jako ti je tin slatki onako zamusan, on barem u kosi nema hrane! :lol
franika
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nevenera » 23 sij 2011, 10:02

tinu ja stavim podbradnik kad ide u jaslice, tako da bude hrane po njemu i oni ga maknu, bude više manje onda čist, a lice im oni operu. bude i po rukavima, ma svugdje, ali u manjoj mjeri no ipak mu svaki dan robica ide na pranje.
duplu robu daješ ako promoči pelena, ne mijenjaju ako se isprljao. eventualno ako se prolije.

meni u jaslicama nije baš prilagođen po meni djeci. vidjela sam tamo i tjesteninu bolonjez, riblje štapiće i slično. nema juhica i nema miksanog, tako da se dijete može snaći i rukama ako želi.

a tin nema nešto kose pa kod njega stvarno nije frka kad se zamulja. :ajme
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la lara.b » 24 sij 2011, 11:01

Neve, presladak ti je sinčić...

Tako to mora biti, moraju se naučiti.
Franika, dobiju ti oni i juhice u vrtiću (bar kod nas..ako nije varivo, juha je obavezna)
ali nekako tete i to stignu (svaka im čast).
Kod nas su hranile sve koji nisu znali - kad su juhe u pitanju...ostalo jedu ili prstima ili žlicom.
Moj je bio dosta spretan ali je kao i tvoj dugo jeo mixano..mada nije bilo problema, pasiraju i u mlađim
i u starijim jasličkim grupama.
Sad sve jede najnormalnije..valjda je kod njega tu štekalo sa razvojem.
Ja šaljem rezervno, ali rijetko da je kad toliko zmazan da ga presvlače. prije se zalije u kupaoni kad ide piti vodu pa ga zato presvuku..
naravno, veša za prat imam svaki dan, a samo jedno dijete :roll
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 24 sij 2011, 11:04

Samo da dodam, obično je šaroliko društvo u grupi.
Moj je imao jedva 13 mjeseci, a bilo ih je sa godinu i po, skoro pune 2 g...
i onda ne pristupaš svima isto, neki već znaju polako sami.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 24 sij 2011, 11:15

Nama je rečeno da svaki dan dijete sa sobom ima tri kompleta rezervne preobleke.

G ne zna jesti žlicom, ja mu dajem i učim ga ali još ne zna. Finger food itekako zna jesti sam ako je nešto što voli, čak i vrlo male komadiće.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la dodoli » 25 sij 2011, 09:16

Hajdi, ja sam BronchoWaxom nabavila u Zagrebu u onoj posebnoj apoteci na Dolcu (neka što ima lijekove koji nisu na popisu HZZO).
Sretno!
DORA-18.06.2000.
LUNA-05.09.2005.
dodoli
bravo kralju

PostPostao/la Hajdi » 25 sij 2011, 09:54

Hvala Dodoli, pitat ću našu dr za recept za Broncho-munal.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Hajdi » 27 sij 2011, 16:45

Bili na upoznavanju u utorak popodne, njemu je tamo bilo divno. Odmah se odlijepio od mene i krenuo po igraonici od igračke do igračke, od djeteta do djeteta, odrasle sve po redu :luv Odmah su se našli on i jedan dečkić slične starosti. Ima par starijih i vidi se velika razlika, jedni su već mali hahari a G jedva da samostalno stoji. Kako će ih one nahraniti, presvlačiti i uspavljivati meni je za sad misterija.

Evo par općenitih slika na kojima se ne vide djeca.

slika

slika

slika
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Lilien » 27 sij 2011, 18:59

Baš vam je krasno u jaslicama, bar ovo kaj se vidi na slikicama :)

Moj Emi je krenuo u jaslice sa 6mj u skupinu beba.Grupu se sastojala od 7beba u starosti od 6-9mj, sad svi imaju 10mj. S njima u grupi su 3tete. Rijetko da su sve tri skupa, ali dvije uvijek iako je i djece rijetko kad da dođe više od 4dnevno. Nosimo mu pelene, vlažne maramice, maramice za nosić, kremu za guzu i jedno rezervno odjelce. Cijena vrtića je 200kn mjesečno tako da moram nositi i više toga ne bih se uopće bunila.

Što se spavanja tiče, djeca spavaju u svojim kimbačima koji su prekrasno ukrašeni i novi. Na zidovima sa strane i iznad njih su obječene igračke u kojima su umetnute slikice roditelja i djeteta onak za utjehu. Ako dijete ima ritual spavanja s nekom igračkom ili dekicom onda mu se i to donese od doma da ima.

Hranom u vrtiću sam odušeljena. Već kad smo bili na roditeljskom i prije nego su nas primili u vrtić su naglasili da oni preferiraju zdravu prekranu. Svaki dan kuhano. Pono voća i povrća, meso. Sve fino smiksano. I moj Emi najviše i najljepše jede u jaslicama. Uvijek puno zdjelicu, nekad i dvije. Zabranjeno je nositi slatkiše, torte i slično i na proslave rođendana. Oni koji još dojimo možemo doć u pauzi ili uzet dijete sat ili dva ranije kući.

Što se prilagodbe tiče, tete su mi bile presudne. Dvije su nam odlične, one mogu sa svom djecom sve, a ova jedna , ne kužim kak ona najčešće ostane sama s njima. E ona mi je užas živi. Stavi ih na pod ili u krevet i sluša kak plaču. Pitaš ju kak to, kaže ona to je normalno i dio prilagodbe i ne uzrujava se. Tak da s njom nisam zadovoljna jer moj Emi i još jedan dečkić nemaju potrebu plakati ali kad slušaju drugu djecu da stalno plaču imam feeling da bi se i oni rasplakali brzo pa u takvoj situaciji kažem da smo ih sam došli pozdravit i odem s njim obavljat kaj trebam. S ostalim tetama nikad nisam čula nikog da plače i vidim lijepo se igraju s njima. Hodala sam skoro 20dana s njim po sat-dva u grupu pa onda još 15ak dana sam ga ostavljala na sat vremena i dolazila po njega. Kad sam ga ostavila bio je zaigran i veseo, kad dolazim po njega uvijek me dočeka nasmijan i veseo. Ja zadovoljna. Jedan dan nisam mogla odgodit obaveze i ostavila ga teti koja nam se ne sviđa, ona ga uzela i odvela u drugi hodnik i pustila na pod, on u plač i bris k meni. Ona ga opet uzme i naravno mali plače, ali moram ići. Uff, baš sam jadna bila. Došla po njega i uzela ga, zaspo isti čas na rukama, ali je siroče i u snu plako. Stvarno ima nešto odbojno u toj teti. Nisam ga još nikad ostavila duže od 5sati, a najčešće je tamo 2-3sata. Dođemo oko 10, pol11 on ostane igrat se i na ručku i obično ga pokupim oko1, pol2.

Kaj se robice tiče, preporučam da ne kupujete neku skupu robicu za jaslice jer iako imaju podbratke djeca su redovno zamazana po rukavićima, nogavicama i nekad je nemoguće uklonite mrlje od hrane. A robicu i tak dugo ne nose. Ja sam u startu uvijek kupovala lijepu i kvalitetnu robu, ali sam odustala pogotovo kad sam vidla kak tete u grupama od 1-3g koje su isto u našem objektu vani puštaju djecu da se igraju u dvorištu nakon kiše. Nemam ništa protiv igre u dvorištu, ali kad tete puste djecu da puzaju po mokrom i komentiraju da kakve su to mame koje djeci ne ostave rezervnu robicu poludim jer nije ni toliko stvar u rezervnoj robici koliko me smeta taj stav da djeca mogu puzat po mokrom jer će ih nakon toga moć presvuć. A kaj je sa zdravljem?
Emanuel, 15.3.2010.
Lilien
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 28 sij 2011, 10:35

Pozdrav Lilien! Ova tvoja varijanta je jako jeftina, baš sam iznenađena. Kod vas se radi o nekoj vrsti igraonice u kojoj dijete boravi po par sati, ako sam dobro razumijela? Nije mi jasno kako im se to isplati.

Kod nas je puna cijena jasličkog programa 480 eura, od toga roditelji plaćaju najviše 80%, ovisno o imovinskom razredu. G kao drugo dijete u vrtiću ima besplatno dok je J upisan (a J kreće u rujnu u školu). Za J je puna cijena 390 eura, do sada smo plaćali 60%, od sada ćemo plaćati 50%.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Lilien » 28 sij 2011, 13:31

Nije ti to igraonica, to je redovan vrtić u kojem imaju i jasličke skupine i skupinu beba od 6mj. Djeca borave u njemu i do 10sati dnevno. Većina djece je njem od 8-16h, a neki i od 6 i do 18h, ovisno o radnom vremenu roditelja. Vrtić ima oko 380djece i 4objekta u centru grada u kojima su oni razmješteni. Ja imam sreću pa nisam ove godine primorana ostavljat ga puno radno vrijeme u jaslicama tak da je moj Emi tamo samo par sati, ali druga djeca u grupi tamo su i po 9sati svakodnevno. Cijena je tako mala jer je to gradski vrtić, nalazi se u samom centru grada, u Vlaškoj pa grad Zagreb sufinancira ostalo. Tako je u svim vrtićima u vlasništvu grada. Puna cijena je 2000kn mislim, ali roditelji jasličara plaćaju 200kn, a vrtićaraca 400kn. Ove godine su bile velike rasprave o tome kako je to jako niska cijena pa će od srpnja cijene vrtića biti određene na temelju imovinskog cenzusa. Ali meni će i dalje ostati ista cijena :) Hvala drugu Bandiću :) ;) :)
Emanuel, 15.3.2010.
Lilien
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la snowwhite » 28 sij 2011, 13:38

Lilien koji to gradski vrtić prima djecu mlađu od godine dana?
vidim da si iz zgb. dobro bi mi došla ta info. može i na pp
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la Lilien » 28 sij 2011, 17:20

Samo dva gradska vrtića primaju djecu mlađu od godinu dana. To su vrtić Duga na Žitnjaku, oni imaju jedno 6lokacija i ne znam točno na kojoj su im bebe i vrtić Medvešćak, na lokaciji Vlaška, točno tamo kod ckrve u Petrovoj. Oba vrtića primaju po 7beba, znači samo su dvije skupine beba u skolpu gradskih vrtića i zbog toga primaju prijave iz čitavog Zagreba. Konkretno, mi smo iz Dubrave i tamo idemo u jaslice. Ove godine ga mislim prebaciti u vrtić u kvartu. Nadam se da ćemo ga dobiti. Jer skoro svi primaju djecu od godine dana :)
Emanuel, 15.3.2010.
Lilien
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sanjas36 » 28 sij 2011, 21:54

baš lijepi vrtić :-)
sanjas36
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece