Sada je: 06 lip 2026, 02:21.

Batine ili ne

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Batine ili ne

PostPostao/la Fiumy » 14 ožu 2011, 11:48

:conf Ja sam jedna od onih (nadobudnih) mama koje se nadaju da je dijete moguće odgojiti i bez batina. Nisam nikada udarila svoju curicu (pod tim mislim da ju nikada nisam ni pecnula po ruci,ni po guzi a kamo li nekakvo jače udaranje) i ne dopuštam nikome iz obitelji da to radi iako je njima to normalna odgojna mjera.Da li se vi slažete sa time?Ne mislim da sam bolja od onih mama koje udare svoje dijete niti mislim da je moj odgoj ispravniji nego jednostavno ne mogu to napraviti.Zanima me da li se batinama postigne uspjeh kod konkretnog problema?Nama treba dosta vremena i razgovora do željenog učinka ali imamo metodu stajanja u kutu kada napravi nešto ružno ili ne posluša,ali ni to ne smatram kaznom nego više načinom da se smiri pa da joj ukažem na pogrešku.Kako to funkcionira kod vas?
slikaslika slikaslika
Fiumy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Batine ili ne

PostPostao/la Dalibor » 14 ožu 2011, 13:02

Mozda krivi dio foruma? Tesko da djeci do 1 godine mozemo nesto posebno objasniti, a fizicko kaznjavanje ne dolazi u obzir.
Preferiramo "drustveno" koristan rad u vidu pospremanja sobe, uskracivanje crtica, pa cak i sutnjom. Primjetili smo da Leptiric (4,5 g) ipak najvise mrzi kad sutimo. Zna se desiti da nađe inspiraciju u vrticu ili sl. za ponovno promisljanje granica tolerancije, pa kad to ostane samo na usmenom objasnjavanju bez ikakve "posljedice" onda treba puno duze da se usvoji. Ovako objasnimo i imamo malu tihu misu pritom ne ignorirajuci stvarne potrebe (zeđ, glad). Opet pak, ovisi o tezini slucajeva koji nikad dosad nisu bili takvi da bi se uopce zabrinuli.
Dalibor
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hope77 » 14 ožu 2011, 18:49

Moj sin ima 4,5 godine nikad nije, niti će ikad, dobiti batine.

A to stajanje u kutu mi je isto strašno, posebno za tako malog bebača.

Mislim da se sa pričom, dogovorom, može sve srediti.

Ne kužim kako je nekome ok udariti dijete :dunno da se digne ruka na ženu svi bi odmah skočili na nasilnika, a kad se udari dijete koje je po meni puno bespomoćnije onda je to odgojna mjera :ajme ne kužim tu logiku, niti ću je ikad kužiti :ajme
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 14 ožu 2011, 19:09

ni ne moraš je skužiti,to ti nadođe prilično instinktivno.

puno sam puta promatrala mamu macu kako potegne šapom nestašne mačiće...ili čimpanzu majmunčiće.

mi bismo,kao bića višeg reda inteligencije,ipak trebali bolje,pa se ipak trudimo,i mučimo i ne ide nam.

ja sam sa svakim svojim djetetom sve bolja mama :mrgreen .najlošije je po logici stvari prošao najstariji sin,jer smo se na neki način oboje ,i suprug i ja,učili roditeljstvu,dok na svoje najmlađe dijete nisam nikada,ali baš nikada povisila glas

s druge strane,u odgoj bez kazni ne vjerujem
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la alexandra » 14 ožu 2011, 20:55

ja sam protiv fizičkog kažnjavanja djece, a moje dijete je nekoliko puta u životu dobilo odmjeren udarac po guzici za koje smatram da nisam ni najmanje pogriješila i nemam apsolutno nikakvu grižnju savjesti :mrgreen neki od tih su joj ajmo reć spasili život, a možda dva su bila odgojna. i te stvari više nikada nije ponovila.

oko sveg ostalog se možemo dogovarat.

šutnju kao oblik kazne pak smatram najtežim oblikom psihičkog kažnjavanja, koji je meni osobno, koja nikad nisam dobila po guzici ni po ruci ni šamar, bio noćna mora najvećih razmjera i rađe bi da sam fasovala šamarčinu nego šutnju.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la TanjaMT » 14 ožu 2011, 21:13

potpisujem alexandru, do u slovo (osim ono o ponavljanju :mrgreen )
sutnju sam kao dijete osjetila na vlastitoj kozi u dva navrata, doduse bila sam starija (12-13). svaki put kad bih usla u kucu pomislila bih "da me barem namlatila".
nikad nisam dijete ignorirala ili kaznila stajanjem u kutu, mislim da je to ponizavajuce. nikad nisam upotrijebila ruznu rijec ili na bilo koji nacin ponizila dijete. po dupetu lupila jesam. jesam se i ispricala nakon toga (iako znam da bih u datoj situaciji opet isto napravila).
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Fiumy » 14 ožu 2011, 21:23

Čini mi se da sam se krivo izrazila što se tiče stajanja u kutu;to nam nije kazna nego time out nakon žute minute.Moja cura s vremena na vrijeme ima potrebu recimo bacanja kockica po kući i ne postoji način da joj skrenem pozornost sve dok joj ne kažem TIME OUT pa ona prošeće do svojeg djela dnevnog boravka,sjedne u svoju foteljicu i smiri se pa nakon toga rješavamo probleme :dada Ovu temu sam i započela upravo zato što nemamo nikakve kazne pa me zanima da li je moguće da će tako i ostati ili kazne nastaju i povećavaju se sa djetetovim godinama?! Da li djete shvati poantu kad ga mama udari po guzi?Recimo ako baca kockice i ja ju udarim po guzi, jeli ona shvatila da ne smije bacati kockice ili da će dobiti batine?
slikaslika slikaslika
Fiumy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la alexandra » 14 ožu 2011, 21:33

bacanje kockica mi ne spada u ponašanje koje bi u bilo kojoj varijanti bilo za po guzici. :dunno to je stvar oko koje se može raspredati, umiriti, tajmautirati pa poslije objašnjavati zašto se to ne radi. i tako jedno tisuću puta pa će joj nadoć. :mrgreen

situacija u kojoj je meni poletila ruka, a nakon što nije bilo reakcije na urlajuće ne, je bio prst u utičnici. :ajme jednom i nikad više. iskreno, ne brine me što je shvatila, da li da ne smije gurati prst ili da će dobit batine ako ga gura u utičnicu. bitno mi je jedino da ga više nije gurala. a bila je definitivno premala da joj razumno objasnim zašto je struja opasna.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ronin » 14 ožu 2011, 21:56

nama je time out njihova soba(ovo za dečke pričam),gdje moraju kaznu na neki način odraditi,tj boraviti određeno vrijeme u sobi(u kojoj nema tv i kompa)

nekad bude dovoljan razgovor i isprika,nekad se dogovorimo da dečki malo nadoknade mami i tati što su ih rastužili tako da npr sami odaberu neke kućanske poslove koje inače ne rade pod redovito pa ih naprave

istina je-veća djeca,veća briga

kad shvatim da djeca ispoljavaju neka ponašanja koja u pozadini imaju neki svoj uzrok,tražim pomoć stručnjaka.dijagnoza mog najmlađeg djeteta naučila me da se ne libim tražiti pomoć stručnjaka.imam jednu krasnu dječju psihologinju koju povremeno posjetimo i malo se porazgovramo,malo ona porazgovara s djetetom,malo nas savjetuje ,i tako...guramo
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Kaya071 » 15 ožu 2011, 09:48

alexandra je napisao/la:šutnju kao oblik kazne pak smatram najtežim oblikom psihičkog kažnjavanja, koji je meni osobno, koja nikad nisam dobila po guzici ni po ruci ni šamar, bio noćna mora najvećih razmjera i rađe bi da sam fasovala šamarčinu nego šutnju.

Sa ovim se u potpunosti slazem. Bila sam vec tinejdzer kad je moj tata poceo sprovoditi tu metodu i zaista bi radije da me zviznuo nego tu sutnju.

Sto se time out-a tice, on bi se po pravilu trebao sprovoditi u sobi/prostoriji gdje nema nista zanimljivo za dijete - vecina mojih prijatelja za to koristi hodnik.

Nisam pristalica batina (mozda ja pod tim podrazumijevam nesto bas silovito), ali za puckanje po guzi (to nije nanosenje boli, nego bas odgojna metoda) kao odgojnu metodu jesam. Ne za svaku sitnicu (bacanje kockica je po meni sitnica), nego bas kao sto je Alexandra rekla, za krupnije i opasne stvari.

Po meni razgovor (kao odgojna metoda) bas pretjerano pije vode kod male djece - ne mislim da kontaju ista.
Mr Ostrozubic 17/02/2010

Mr Loptic i Zujalica 08/03/2012
Kaya071
Sveta krava

PostPostao/la melita » 15 ožu 2011, 12:03

Ne kužim kako je nekome ok udariti dijete da se digne ruka na ženu svi bi odmah skočili na nasilnika, a kad se udari dijete koje je po meni puno bespomoćnije onda je to odgojna mjera ne kužim tu logiku, niti ću je ikad kužiti

Nije teško razlučiti zato što postoje zlostavljači žena i zlostavljači djece. Roditelj koji udari svoje dijete kada ovo napravi neku težu svinjariju nije zlostavljač. Zlostavljač je onaj koji iz čista mira krene udarati po ženi i djeci, zato što je ručak hladan, djeca se smiju ili gledaju crtić i slično.
Par puta sam zveknula dijete po guzici ali toliko sam se nakon toga grizla i optuživala da sam shvatila kako nema smisla mučiti samu sebe. :lol

I meni je šutnja bila najgora, zapravo, najgore mi je bilo kad bi me tata zahaltao sa spikom: "Reci, zašto si to napravila, reci! Nemaš ništa za reći, ha?" E, to bi me izludilo. Što da ti kažem, čovječe!? Zeznula sm stvar, kazni me i gotovo! Samo sam čekala da završi i da odem u drugu sobu. Tada bih kao opciju radije odabrala šamar.
Mm je tip koji se voli objašnjavati s djecom i dokazivati im što je u njihovim postupcima krivo. To mi je presmiješno za slušati. Možda jednom ta metoda donese plodove. Ja se uglavnom vrlo ozbiljno izvičem kad stvar izmakne kontroli, to uvijek pomogne.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la she » 15 ožu 2011, 15:36

Joj, ja toliko drobim da bi i mojoj deci garant bilo milije da im zviznem po jednu zaušku i završim stvar :hahaha Garant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina :roll . Raspali nas po jednom i umukni više :roll '' :hahaha
Mother of twins. Running on caffeine & a prayer
B & M, 7.12.2004.
she
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Hope77 » 15 ožu 2011, 16:44

she je napisao/la:Joj, ja toliko drobim da bi i mojoj deci garant bilo milije da im zviznem po jednu zaušku i završim stvar :hahaha Garant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina :roll . Raspali nas po jednom i umukni više :roll '' :hahaha

:hahaha

tako će biti i mome za koju godinu :hahaha

Inače, smatram da dijete ništa, ama baš ništa, ne može učiniti da bi zbog toga dobilo batine.
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 15 ožu 2011, 17:41

ronin je napisao/la:ni ne moraš je skužiti,to ti nadođe prilično instinktivno.

puno sam puta promatrala mamu macu kako potegne šapom nestašne mačiće...ili čimpanzu majmunčiće.

mi bismo,kao bića višeg reda inteligencije,ipak trebali bolje,pa se ipak trudimo,i mučimo i ne ide nam.

ja sam sa svakim svojim djetetom sve bolja mama :mrgreen .najlošije je po logici stvari prošao najstariji sin,jer smo se na neki način oboje ,i suprug i ja,učili roditeljstvu,dok na svoje najmlađe dijete nisam nikada,ali baš nikada povisila glas

s druge strane,u odgoj bez kazni ne vjerujem

Potpisujem sva slova :up
Ja "batine" smatram isto načinom kažnjavanja. Moji klinci nikada nisu dobili batine jer se meni digo živac na poslu, nego jer su to zaslužili, a uvijek su bili upozoreni da ako ponove zabranjenu stvar, da ih čeka po guzi.
I sve više dječjih psihologa u svojetu smatra da današnji roditelji previše pričaju djeci (u slučaju kazne) i da ih klinci nakon 15 sekundi više niti ne slušaju. A još kada se krenu s tobom verbalno nadmudrivati, eeeeeeeeee, onda si se kao roditelj debelo upecao.
Ignoriranje djeteta je najgora psihička kazna koju može roditelj primijeniti.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la titirlica » 15 ožu 2011, 18:34

ja se ne smatram zlostavljačicom :mrgreen ali bogme ga pucnem po guzi kad ne sluša, ružno se ponaša, neda ruku pa bježi po cesti, govori prostote, ili radi bilo što što sam mu više puta ponovila da ne smije! Pucnem ga po guzi i jedino tada se smiri i kaže : mama ja bi bio dobar :D
kod nas razgovori jednostavno ne pale, on kao da uživa kad ja govorim to se ne smije , to nije lijepo i ond radi upravo to i podmuklo mi se smješka :mrgreen
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ring » 15 ožu 2011, 21:38

Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva. Po meni je batinanje djece (pa i onu u svrhu discipliniranja) odraz bespomoćnosti. Zanimljivo mi je koliko postoji finih nijansiranja za udaranje djece, ali sve jedno udaranje je i dalje udaranje kako god ga mi zvali. Može se dogoditi da za neke stvari dijete stvarno više nikad nakon batine ne napravi, ali to ne znači da se nije moglo drugačije.
Uostalom krećem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim.

Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje da se ne bi krivo razumjeli, ali preporučaju jasne, usmjerene i promptne reakcije.

Vjerujem da me kao roditelja čeka prilično iskušenja i vaganja i grešaka između ostalog, ali sam uletjela u svijet roditeljstva sa ovim stavovima.
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la TanjaMT » 15 ožu 2011, 21:48

krecem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim

nije nitko ni tvrdio da se za sve treba dobit batina. niti da je batina prihvatljiva i neophodna odgojna mjera.
nekolicina nas je priznala da je u odredjenoj situaciji dijete lupila po guzi, jer u tom trenutku nije znala bolje. (naravno da sad mozemo razgovarati i o tome sta se u kriticnom trenutku treba napraviti)
i da ipak napomenem, radi se o slucajevima koji se mogu nabrojati na prste jedne ruke...
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la alexandra » 15 ožu 2011, 22:16

potpišem tanju i nadodajem da na to nisam ponosna, ali ni nemam grižnju savjesti, jer nije bilo u afektu, odnosno bilo je hladne glave.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ring » 15 ožu 2011, 22:33

dobro umjesto "sve" sam mogla staviti i "išta", ne bi ja ikakvu batinu ;)
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la Krumpirić » 15 ožu 2011, 22:39

ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva. Po meni je batinanje djece (pa i onu u svrhu discipliniranja) odraz bespomoćnosti. Zanimljivo mi je koliko postoji finih nijansiranja za udaranje djece, ali sve jedno udaranje je i dalje udaranje kako god ga mi zvali. Može se dogoditi da za neke stvari dijete stvarno više nikad nakon batine ne napravi, ali to ne znači da se nije moglo drugačije.
Uostalom krećem od sebe kako bi se osjećala kad bi dobila batinu za sve krivo što napravim.

Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje da se ne bi krivo razumjeli, ali preporučaju jasne, usmjerene i promptne reakcije.

Vjerujem da me kao roditelja čeka prilično iskušenja i vaganja i grešaka između ostalog, ali sam uletjela u svijet roditeljstva sa ovim stavovima.

xxx
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Hope77 » 16 ožu 2011, 00:28

Krumpirić je napisao/la:
ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva. Po meni je batinanje djece (pa i onu u svrhu discipliniranja) odraz bespomoćnosti. Zanimljivo mi je koliko postoji finih nijansiranja za udaranje djece, ali sve jedno udaranje je i dalje udaranje kako god ga mi zvali. Može se dogoditi da za neke stvari dijete stvarno više nikad nakon batine ne napravi, ali to ne znači da se nije moglo drugačije.

xxx

potpisujem :dada
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 16 ožu 2011, 00:59

Nadica niti jedan psiholog ne preporuča batinu kao discipliniranje

pa nisam niti rekla da psiholozi preporučaju batine :conf
I kao kod metode odgoja, jako ovisi i o djetetovom karakteru koju metodu kazne ćeš primijeniti.
Mi kao roditelji smo različiti, djeca su nam različita ...
Moji klinci su dobivali široki spektar kazni tokom života ... naravski da s mojim sazrijevanjem u roditeljskoj ulozi sam bila sve vještija i uspješnija i u proširivanju spektra :mrgreen a vjeruj mi da to i nije takav pis-of-kejk s odrastanjem djeteta ...
Ja skidam kapu svakom roditelju koji je uspio dovesti dijete do punoljetstva bez fizičke kazne :klanja
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Hajdi » 16 ožu 2011, 05:08

pucnem po guzi kad ne sluša, ružno se ponaša, neda ruku pa bježi po cesti, govori prostote, ili radi bilo što što sam mu više puta ponovila da ne smije!

Titirlica, u svim ovim situacijama postoje i drugi načini kažnjavanja, a prije svega kod malih najviše pali preusmjeravanje pažnje. On će ti se sve više inatiti, ti ćeš ga sve češće morati po guzi, a rezultata neće biti.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la AA » 16 ožu 2011, 08:02

she je napisao/la:Joj, ja toliko drobim da bi i mojoj deci garant bilo milije da im zviznem po jednu zaušku i završim stvar :hahaha Garant si u sebi misle: ''A hblo te odgajanje bez batina :roll . Raspali nas po jednom i umukni više :roll '' :hahaha

ja tako razumijem tvoju djecu, milion puta sam isto pomislila kad su mi mama i tata drzali "monologe" :lol .... a sad i ja radim isto :roll :mrgreen
ring je napisao/la:Batina kao odgojna metoda mi je neprihvatljiva

XXX
It’s all mind over matter. If I don’t mind, it doesn’t matter
AA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flowerpower » 16 ožu 2011, 08:42

ovo je tema koja se svako malo pojavi.

definitivno - ne batine, jasne poruke i posljedice (koje nisu ponizavajuce) da.

osobno jos mogu shvatiti da netko lupi dijete u afektu, u bijesu, ali namjerno-hladne glave mi je cisti dokaz nemoci, i tome definitivno nije krivo dijete (koje je ovakvo ili onakvo, ili se ponasalo ovako-onako), kriv je samo roditelj jer u tom trenutku nije znao/mogao bolje.

nije lako zivjeti sa idejom da nema fiz. kaznjavanja, oduzeli smo rod. najucinkovitiju metodu (visoke ucinkovitosti ali i razornu metodu za odnos) a nismo im dali druge tehnike i znanja, ne zato sto je fiz. kaznjavanje super vec zato sto je i neimanje posljedica i jasnih poruka jednako lose.
first born unicorn 13.05.2002.
flowerpower
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la titirlica » 16 ožu 2011, 09:43

Hajdi , nisu sva djeca ista i ne vrijedi svako pravilo za sve , ali vjeruj mi kad mene ovo pali, i već vidim ogromne pomake u njegovom ponašanju, znači ima efekta :dada
Nikad mu nebi :dada priuštila šutnju kao kaznu, jer mislim da bi mu tek tada psihu uništila :/ mi se nakon svakog puckanja po guzi lijepo pomazimo, izljubimo, kažemo si da se najviše volimo i da se više nećemo ružno ponašati :le
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † Volvo » 16 ožu 2011, 10:03

Tko se neće više ružno ponašati, roditelj koji je tukao dijete ili dijete više neće ponoviti ono što je dovelo do kazne :mrgreen jer oba su ponašanja "ružna".

Bez obzira na narav djeteta, pogotovo u toj manjoj dobi, odrastao ima na raspolaganju puuuuno načina za odvlačenje pažnje i preusmjeravanje, čak i za preduhitriti tantrume (o da, i tu nas je bilo ;) ) , a kasnije kad je dijete veće, može razumjeti razloge pa odabrati raditi dobro, dozvoljeno (ili ono drugo, za što može slijediti kazna primjerena prijestupu). Kako odrasta, trebalo bi već biti povjerenja između djeteta i roditelja jer su temelji postavljeni i razmišljanje svojom glavom i osjećaj za dobro :dunno .

Meni fizičko kažnjavanje djeluje uvijek kao "linija manjeg otpora" - uz opravdanje "samo to razumije" (kako znaš, jesi li isprobao/isprobala sve ostalo?) a ako je u afektu onda je znak nemoći, mislim, tko je odrastao u toj situaciji?

Podletanje pod auto je potrebno zaustaviti pa i fizički (ne mislim na fizičko kažnjavanje, nego na zaustavljanje), kao i susret s utičnicom i slično, uostalom, ima raznih zaštitnih mjera (npr. poklopci za utičnice doma a drugdje "mama kvočka metoda nadgledanja" djece koja su u fazi nezustavljivog ispitivanja) ali tko garantira da se neće ponoviti kad oko odraslog nije na malom djetetu? Zato tako malo dijete ne smije biti samo u situaciji gdje mu se nešto loše može dogoditi :dunno

"Podmuklo smješkanje" ne bi trebalo navesti odraslog na ljutnju izvan kontrole, uostalom što je podmuklo smješkanje u dobi od godinu dvije :ne (mislim: ljepota je u očima promatrača) - odvojiti dijete s mjesta na kojem je u opasnosti, pažnju mu preusmjeriti na nešto drugo, ne opasno, pa nek se smješka ili dere (što već odabere) :dunno
Zadnja izmjena: † Volvo; 16 ožu 2011, 10:31; ukupno mijenjano 1 put/a.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la titirlica » 16 ožu 2011, 10:28

Volvo ja nemam grižnju savjesti niti malo i mislim da sam na dobrom putu da imam pristojno i lijepo odgojeno dijete .
A btw. kad u konzumu vidim mamu koja svom trogodišnjem djetetu koje se baca po podu i histerično vrišti govori smirenim glasom srećice to nije lijepo, nemoj to raditi , dođi da ti mama preusmjeri pažnju na neku igračku koju će ti kupiti e pa to mi je sve samo ne lijepo ponašanje i dobra odgojna metoda :ajme
titirlica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la catya » 16 ožu 2011, 10:39

Batine su apsolutno neprihvatljivo ponašanje, odraz psihološke nemoći i činjenica da možete fizički nauditi biću koje je toliko bespomoćno.....

Osobno smatram da takvim osobama treba vratiti istom mjerom jer se najbolje uči na vlastitoj koži a i automatski osoba u svojem mentalnom sklopu osjeća što radi drugome....

Također smatram da je šutnja najgori oblik psihičkog maltretiranja jer šutnjom ne možemo puno toga postići jer ta naša draga bića nas trebaju, treba im naša psihološka podrška i okrilje a šutnjom im pokazujemo koliko ih ignoriramo i u njima potičemo jednu nesigurnost i nesamopouzdanje koje će im se kasnije odraziti na njihov samostalni život....

Postoji cijeli niz metoda na temelju kojih možete naučiti dijete da nešto što je negativno ne radi..
catya
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † Volvo » 16 ožu 2011, 10:40

Ajde mi titirlice samo odgovori kratko i jasno, je li ti u situaciji kad se dijete baca po podu u Konzumu bolja odgojna metoda da mu roditelj opali šamar?

Hoću reći, ima situacija kad dijete umorno, nervozno, bolesno, gladno, nastavi niz :mrgreen i može reagirati svakako. Roditeljev je izbor mora li biti u Konzumu s njim u tom trenu (može i izaći van, pa dijete staviti spavati, jesti, ukloniti potencijalne uzroke gadne situacije) i kako će se izvući iz nje, skupa s djetetom.

Imam školarca, prilično pristojnog, ajmo reć' "dobro odgojenog" bez batina, i nikad, baš nikad ne procjenjujem roditelje na temelju toga da li im se dijete bacilo na pod u dućanu (moje nije, imala sam sreće :dada ).

Preusmjeravanje pažnje nije kupovina biločeg da se dijete smiri, imaš tu još puno za učiti :cool
† Volvo
na solarni pogon

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.