Sada je: 22 srp 2026, 10:49.

baca i skriva hranu!

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

baca i skriva hranu!

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 11:51

Ja vise nemogu pucam po savovima i vise NEZNAM kako da reagiram...

probala sam od mirnog razgovora,objasnjavanja,deranja,ucjenama,kaznama,prijetnjama pa cak sam i od jada jednom udarila (ne ponosim se time) i nista bas nista ne pomaze...

moja 6-godisnjakinja valjda otkako se rodila jede ko vrabac,u zadnje vrijeme to je postalo jos manje...
a kada jede je jede po 1.5 -2h a ja zaista nemam vremena a ni zivaca sjediti svo to vrijeme za stolom...

zvace 100god,pa razgledava,pa se igra...ma neznam ni sama sto sve ne izmisli...
no ajde vec sam se donekle naviknula na to...kada sam napokon pomislila pocela je jesti,poveselila sam se a onda sok...
ona Ju baca i skriva... :shock

kako imamo mlu zavucenu kuhinju ja ju nisam vidjela a niti mi nije palo na pamet da bi se sjetila toga...
u zadnje vrijeme imam hrpu musica ,do sada nikada ...pitala sam se -pa odakle?...no ni na kraj pameti da imam zalihu hrane iza namjestaj,ispod ...

kao i svi mi rijetko gledamo i bas cistimo na tesko dostupna mjesta...tako i ja...
par mjesta sam vec otkrila gdje je bacala...i nakon toga sam pricala s njome da to nesmije raditi itd...id...

opet se ja tuka ponadala kako joj je doslo u iz glave u guzicu sve do danas...
jede ona ,ja otisla malenu presvuc i kaze meni starija "vidi mama htjela sam te iznenaditi i sve pojest" ...to se sve desilo u roku koju minutu i odmah mi je bila sumnjiva...
isprva nije htjela rec...pravi se da nis nezna...podmitila sam ju cokoladom (koju na kraju nije dobila)...
kaze meni- "evo tu sam iza ormara bacila"....
a kako je to jedan poveci ormar iza njega je zaista tesko doc,uzmem ja lampu i imam sto vidjeti... :shock
iza toliko velika hrpa svakave hrane... :shock

pogledala sam ju i nisam vise znala sto da kazem,od jada sam se samo rasplakala...

imate li vi kakav pametan savjet?...imam malu od koje nesmijem mrdnut i koja ima svoje potrebe...i zasta nemam vremene a ni zivaca svaki obrok sjediti po 2sata sa starijom za stolom...
doslo mi na pamet da uzmem remen i vezem ju za stolac koliko sam ocajna...

i da da ne ispadnem nemajka...porcije joj nisu velike...kuham vecinom sto ona voli iako kaze da nis ne voli...da ju pustim da gladuje NIKAD nije gladna i NIKADA neces sama traziti...jer kako ona kaze"NISAM GLADNA!" :place
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: baca i skriva hranu!

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:07

:hug

Ja ti mogu reći samo za ovaj dio oko ručka koji traje 2 sata.
jednom je to bilo tako i kod nas al se nije ponovilo (imao je oko 3 god.). A moj je lav u horoskopu, tvrdoglavo do boli.
ugl, maknula sam mu tanjur čim smo i mi pojeli jer očito nije bio gladan pa je mrljao
i čim je vidio da mu ga neću vratiti nastao je kaos i kukanje: ali ja sam gladan, ja bi jeo, daj mi jesti, tužit ću te baki, bla, bla, bla.
A bar 10 x sam mu u toku ručka rekla da jede i upozorila ga da ću mu maknuti sve čim mi završimo. Nije htio slušat i zjakao je cijelo vrijeme.
Poslije sam ignorirala i do večere nije ništa dobio, ali je i naučio lekciju.
mislim nema za stolom zezanja, hrana se ne baca, to ga učimo još od malena..zna da ima ljudi koji su gladni.

trebaš s njom čini mi se dugo i detaljno porazgovarat, mora shvatiti što radi, pa 6 joj je godina.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:09

sad vidim...igra se za stolom dok jede?! jesam dobro pohvatala?
Ako do sad nisi, uvedi nova pravila.
nema gledanja TV dok se jede, nit ima igranja.

edit:
ma neznam ni sama sto sve ne izmisli...
no ajde vec sam se donekle naviknula na to..

e to nisi trebala.
nemaš se ti na što navikavati. Oni pokušavaju sve i svašta, a mi smo tu da kažemo da tako ne može i gotovo, nema druge opcije.
Očito je navikla da može što god želi i da nema sankcija.

Nemoj ju tjerat da jede. kako i sama kažeš oduvijek jede ko ptičica, takva sam bila i ja i dan danas sam mršava
i najgore mi je bilo kad me netko tjerao da pojedem sve koliko si ta osoba zamisli da bi ja trebala :roll
mo'š mislit.
Hoće-neće, doviđenja.
Zadnja izmjena: lara.b; 09 lip 2011, 12:14; ukupno mijenjano 1 put/a.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la viki » 09 lip 2011, 12:10

- ako je zdrava, ak doc kaže da je sve o.k. ja ne bih dramila oko hrane
- ne znam dal ti ide u vrtić, kako je tamo?
- moji su obojica mršavi, i stariji sin je jeo neku hranu u vrtiću koju doma ne bi ni u ludilu, tek sad u trećem razredu je počeo više jesti i ojačao je, možda je i sport pridonio tome...
- i ne bih sjedila s njom za stolom 2 sata, ak hoćeš jedi, ak nećeš ne moraš, jest će kad će bit gladna...
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 09 lip 2011, 12:14

evo jedne kao tvoja malena. Mama mi je pričala da sam i ja dio hrane bacala u nekakav kanal ispred kuće, kako je to riješila ne sjećam se.
A sjećam se da sam popodne morala pojesti jedan medenjak i šalicu mlijeka. To mi je bila noćna mora jer se društvo igralo vani dok je mednjak jeo mene
Zadnja izmjena: lastavica; 09 lip 2011, 12:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la pomikaki » 09 lip 2011, 12:14

Ne znam jesi li pokušala, ali ja bih sjela s njom i rekla: mislim da te smeta što te uvjek tjeram da jedeš. Od sad to više neću raditi, prepuštam tebi da sama odlučiš hoćeš li jesti i koliko. Obrok će biti pred tobom na stolu, ja neću ni gledati jesi li ga pojela. Samo ne želim da bacaš hranu iza ormara, to je prljavo i nakupit će nam se miševi i žohari ako se tako nastavi. Mislim da si dovoljno velika da paziš na to da dovoljno pojedeš, ali moraš biti svjesna da se ukoliko ne jedeš dovoljno, i pogotovo ako ne piješ dovoljno, možeš i razboliti pa čak i završiti u bolnici.

Daj joj u ruke odgovornost i nemoj joj predbacivati, neka se osjeća sposobna i manje opterećena.
Sve slatkiše i grickalice odmah izbaci iz kuće (nadam se da možeš to provesti i da je netko od rodbine neće sa strane hraniti junkom) i pokušaj zaista bar mjesec dana ne komentirati i ne obraćati pažnju na to koliko jede. Natjeraj sebe da se ne uzbuđuješ. Pokušaj napraviti veliki rez, možda i uspije.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:17

Da, dobro pomikaki kaže, porazgovaraj na taj način s njom.
Stjerala si je u kut i ona je našla izlaz na način da hranu baca, tj. skriva.
Ali budi dosljedna!
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 09 lip 2011, 12:19

Pozdrav od mene. Ja sam kao dijete skrivala i bacala hranu i jako sam slabo jela. Ništa nije pomagalo. Mene su silili, sjedili sa mnom satima, sve ovo što ti radiš. Vjeruj mi kad ti kažem da je to sve pogrešno i da radiš štetu djetetu i sebi. Lijepo se smiri, prestani daviti i gnjaviti dijete i praviti problem od hrane. Ja nisam bila gladna i hrana mi se činila samo tlaka. Sve se promijenilo kad sam počela trenirati plivanje, apetit mi se otvorio i počela sam normalno jesti.

Dakle, prestani ju siliti da sjedi satima za stolom. Što nije pojela u 15 minuta makni i gotovo. Ne razgovarajte o njenom nejedenju i to uopće ne spominjite. Resetiraj svoj mozak i prestani raditi problem. Između obroka ponudi voće i druge zdrave namirnice, a ja joj ne bih uskratila pokoji slatkiš tu i tamo i jasno sladoled sad kad je ljeto. Ne ucjenjuj hranom, ne moli, ne prijeti, ne obećavaj nagrade ili kazne. Želim ti puno uspjeha.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 09 lip 2011, 12:23

slazem se s hajdi i pomikaki.

i predlazem ti da nadjes neko vrijeme koje ces posvetiti njoj jedan na jedan, bas onako temeljito i strastveno kako si se posvetila prodikama o hrani, ali da to naravno ne bude razgovor o hrani, jedenju i sl.

da imate neki zajednicki hobi, zajednicko vrijeme, nesto, samo ti i ona. iz ovoga sto pises moguce je da zbog tvoje drame oko toga ona sve to potencira ne bi li dobila tvoju nepodijeljenu paznju koje joj ocito nedostaje
ivana7997
Abundija

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 12:23

pod igranje mislim...prstima ona skakuce hoda po stolu prica sama sa sobom...
televizor nema u kuhinji...

sto se tice uzimanja tanjura ona je sva sretna kada joj ga uzmem...
junk hranu smo odavno izbacili...

ovo da ne spominjem bar neko vrijeme o njenom jelu probala sam i to,pravila sam se da me uopce ne zanima...takoder nije djelovalo

a kada bi ju pustila da sama pojede koliko moze to bi bilo DSLOVNO 5 zlica i to ne punih...
isporbala sam i tu taktiku jedi ,jest ces kada budes gladna ali ona nikad gladna nije... :/

u vrtic nejde...isla je jedno vrijeme i nista jela...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 09 lip 2011, 12:26

bubsek malo pročitaj odgovore koje si dobila
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 12:29

ivana7997 je napisao/la:slazem se s hajdi i pomikaki.

i predlazem ti da nadjes neko vrijeme koje ces posvetiti njoj jedan na jedan, bas onako temeljito i strastveno kako si se posvetila prodikama o hrani, ali da to naravno ne bude razgovor o hrani, jedenju i sl.

da imate neki zajednicki hobi, zajednicko vrijeme, nesto, samo ti i ona. iz ovoga sto pises moguce je da zbog tvoje drame oko toga ona sve to potencira ne bi li dobila tvoju nepodijeljenu paznju koje joj ocito nedostaje

i to mi je palo na pamet...
imam osjecaj da ona uziva dok ja krestim da jede...
svaki put s kazem bit cu mirna ali kada vidim koliko ona mrljavi ja puknem...

sto se tice paznje...zaista se trudim...
stalno smo vani ...igramo uvijek svi zajedno,pricamo...ali ocito nije dovoljno...

prije je sva paznja ila usmjerena samo na nju a sada vec skoro 1god.nije samo ona u centru paznje...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la pomikaki » 09 lip 2011, 12:30

lara.b je napisao/la::hug

Ja ti mogu reći samo za ovaj dio oko ručka koji traje 2 sata.
jednom je to bilo tako i kod nas al se nije ponovilo (imao je oko 3 god.). A moj je lav u horoskopu, tvrdoglavo do boli.
ugl, maknula sam mu tanjur čim smo i mi pojeli jer očito nije bio gladan pa je mrljao
i čim je vidio da mu ga neću vratiti nastao je kaos i kukanje: ali ja sam gladan, ja bi jeo, daj mi jesti, tužit ću te baki, bla, bla, bla.
A bar 10 x sam mu u toku ručka rekla da jede i upozorila ga da ću mu maknuti sve čim mi završimo. Nije htio slušat i zjakao je cijelo vrijeme.
Poslije sam ignorirala i do večere nije ništa dobio, ali je i naučio lekciju.
mislim nema za stolom zezanja, hrana se ne baca, to ga učimo još od malena..zna da ima ljudi koji su gladni.

trebaš s njom čini mi se dugo i detaljno porazgovarat, mora shvatiti što radi, pa 6 joj je godina.

Ovo isto nije loš savjet, objavi da je novo pravilo da za stolom sjedi s ostalima dok traje ručak, jela ili ne, ali nema micanja od stola i zavlačenja u neke zakutke. Kad je ručak gotov, uzmi sve što nije pojela i baci.

Kad je moja bila manja, ja bih znala pojesti ono što bi ostavila pred njom, ili bih se pravila da ću joj nešto maznuti s tanjura. Sve u zezanciji i pazila sam da nikad ne osjeti da je na bilo koji način nagovaram. Na taj način sam računala da neće doživjeti hranu kao prisilu nego nešto u čemu svi uživamo, pa čak bi rado pojeli njen dio. Imali smo jedan štrajk s 11 mjeseci kad je samo dojila i zaista je uspješno prošao na taj način - trajalo je cijelih mjesec dana.

Tvoja je sad dovoljno velika da osjeti kad bi je na taj način htjela motivirati, sad je najbolje da budeš s njom iskrena.

Ono što je bitno je da budeš svjesna da si i ti doprinjela takvom razvoju događaja i preuzmeš svoj dio odgovornosti, da priznaš da si pretjerala i da ti je jasno da joj to smeta. Moraš i kod sebe napraviti veliki pomak.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 12:31

Hajdi je napisao/la: Resetiraj svoj mozak i prestani raditi problem.

one mame koji imaju djecu nejedaca znaju da to nije lako...kada znas da ti dijete zivi na 5zlica...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:31

Nađi neko svoje rješenje od svih odgovora ovdje, ali ja bih probala s tim da je pustim i sa tih 5 žlica.
Ali onda nema slatkiša, deserta.
moj često kaže da ne može više jest, trbuh mu je pun i onda doda: a kaj imamo danas za desert?
ja kažem, ti nemaš ništa jer ti je škemba puna...
i onda stane, razmisli i pita jel će dobiti ako još pojede.
Nekad je to sve do kraja, valjda je bio gladan pa je muljao, a nekad pojede još koju žlicu i kaže: čuj mama, sad ti fakat niš više ne mogu. Mislim, ima nepune 4 g., valjda sam zna jel može još ili ne.
Ali nikad ne dam slatko, što god to bilo, ako bar nešto ne pojede.
Za mene je nešto bilo: malo juhe i bar 1/3 glavnog jela.
No, sad nam je drugačija situacija.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:35

bubsek je napisao/la:
Hajdi je napisao/la: Resetiraj svoj mozak i prestani raditi problem.

one mame koji imaju djecu nejedaca znaju da to nije lako...kada znas da ti dijete zivi na 5zlica...

Imam to u svojoj blizini i ponavljam ti, ja sam bila na granici kilaže kod upisa u 1. osnovne, i sjećam se ko jučer sjedenja uz tanjur od ručka do večere samo zato jer se sve iz tanjura mora pojesti.
Njoj je jednostavno dosta toliko koliko je. Pusti je, kad više ne bude osjećala pritisak, pomaknut će se i ona s te točke i počet malo više jest, ali ne očekuj ogromnu promjenu glede količine jer - nismo svi isti. Bitno je da to što pojede bude kvalitetno!!
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la pomikaki » 09 lip 2011, 12:39

lara.b je napisao/la:Nađi neko svoje rješenje od svih odgovora ovdje, ali ja bih probala s tim da je pustim i sa tih 5 žlica.
Ali onda nema slatkiša, deserta.
moj često kaže da ne može više jest, trbuh mu je pun i onda doda: a kaj imamo danas za desert?

Ja sam isto primjetila u prvom postu da si je nagovorila da ti pokaže skrovište hrane kad si joj obećala čokoladu. To znači da nemate zabrinjavajuć problem.
Ja nisam bila tako ekstreman slučaj, ali znam da sam uvjek dramila oko hrane koju sam morala jesti, dok sam se trgala za slatkiše koji su mi bili zabranjeni ili ograničeni.
Zato čak ne volim ni ograničavati previše slatkiše, niti govoriti kako deserta nema dok se ne pojede ručak. Nego slatkiša jednostavno nema u kući, pojedemo neki sladoled kad idemo van ili kolač i slično kad idemo u goste, posebno kod bake. Ne želim od toga raditi zabranjeno voće.
pomikaki
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 12:41

lara.b je napisao/la:ja sam bila na granici kilaže kod upisa u 1. osnovne,

kolika je granica?...

M ima 18kg...
:ajme

toliko je mrsava da bi netko rekao da ju ni ne hranim...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la viki » 09 lip 2011, 12:46

- pa po meni je i 5 žlica dovoljno, ako ima npr. 5 obroka dnevno, mislim da ni porcije u vrtiću nisu veće...
- meni se ne čini da je premršava, po kilaži... ne znam koliko je visoka, mislim ja od svojih ni ne očekujem da su deblji, kad su im i roditelji mršavi
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jopic2 » 09 lip 2011, 12:47

e
Zadnja izmjena: jopic2; 29 stu 2011, 17:04; ukupno mijenjano 1 put/a.
jopic2
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Hajdi » 09 lip 2011, 12:48

Bubsek, u današnje doba nijedno dijete neće umrijeti od gladi ako mu se redovno nude normalni obroci.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Sreca najveca » 09 lip 2011, 12:49

granica je 18.

i ja doma imam vrlo sličnu situaciju. oduvijek joj je hrana bila nebitna stavka u životu. da je gladna je rekla možda dva puta do sad. i isto tako sam strepila, brojala i izvodila gluposti da pojede što više. no onda sam prestala. dobije na tanjur onoliko koliko smatram da bi trebala pojest. ako pojede sve, super. ako traži još, još bolje (to je naravno vrlo rijetko, ali zna se dogoditi). a ako pojede dio i ne može više, ne dramim. jest će nakon sat-dva opet nešto. nekako se ona i navikla da jede češće, ima dosta međuobroka.

nikad dosad nije zbog svoje kilaže bila bolesna. i to mi je dovoljno. a do 18 ćemo valjda natuć u sljedeće dvije godine.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 12:52

Hajdi je napisao/la:Bubsek, u današnje doba nijedno dijete neće umrijeti od gladi ako mu se redovno nude normalni obroci.

znam da nece,imas pravo...
ali kada se toliko trudis spremiti joj ono sto voli a ona nece...

da sada joj je i nova fora boli ju zubi,pa uho,pa ruka,pa noga,trbuh,mora kakat,pisat,zedna je...grrrrr
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 09 lip 2011, 12:54

Hrana je izvrstan način manipulacije - tako djeca manipuliraju roditeljima jer vide da im je hrana jako bitna. Isto tako i bolest. Mi roditelji sami djeci dajemo taj alat u ruke.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:54

tada je čini mi se bila 19 kg.
ja sam imala jedva toliko.
Kćerke moje prijateljice su obje jedva prošle, obje oko 18 koliko moj mali sad ima.

Ne bih rekla da je to sa slatkišima zabranjeno voće, nego red.
Mora se znati da se nakon pojedene juhe ne mogu dobiti keksi, sladoled ili puding..
Kod nas npr. slatkiša uvijek ima dosta, ali moje ga dijete jede ograničeno (bar dok još mogu utjecati na njegovu prehranu).
To da ga jede ograničeno kod menee znači da ga za večeru nema nikada, al nit ga traži nit mu fali tada, nego poslije ručka
i nekad poslije doručka. Koliko pojede?! nekoliko (misura) keksa recimo (mi smo inače keksoljupci, svi odreda :mrgreen )
ili 1 sladoled, 1 puding. Rijetko kad je tražio još, to mu je dosta i svi sretni.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 09 lip 2011, 12:57

Hajdi je napisao/la:Hrana je izvrstan način manipulacije - tako djeca manipuliraju roditeljima jer vide da im je hrana jako bitna. Isto tako i bolest. Mi roditelji sami djeci dajemo taj alat u ruke.

xx
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 lip 2011, 12:57

Ja sam imala 19 kg sa punih 7 godina na upisu u skolu. To sto je pocela raditi ti je znak da je previse pritiskas i da sa tim trebas prestati. Odvedi je kod gastroenterologa, proveri joj stitnjacu, konsultuj se sa pedicom i onda po njihovom savetu preduzmi korake.

Meni njena kilaza izgleda prihvatljiva.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 13:03

[quote="Stefanova_mama"]konsultuj se sa pedicom i onda po njihovom savetu preduzmi korake.
/quote]

oavili smo pretrage kod pedice...sve je u najboljem redu...
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la viki » 09 lip 2011, 13:04

- možda počne jest kad krene u školu, moj kad mora pisat zadaću, radije će jest, ić na wc, ma bilo kaj samo da ne mora pisat :D
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bubsek » 09 lip 2011, 13:08

viki je napisao/la:- možda počne jest kad krene u školu, moj kad mora pisat zadaću, radije će jest, ić na wc, ma bilo kaj samo da ne mora pisat :D

:hahaha

onda cu se strpiti do sljedece jeseni.... :D
Kraljica-2005

Princeza-2010

Mala princezica-2015
bubsek
Ovisna sam
Ovisna sam

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 52 gostiju.