Sada je: 01 kol 2026, 00:21.

"rugaju mi se... svi :("

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

"rugaju mi se... svi :("

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 14:23

zbog oe rečenice u naslovu osjećam se.... tužno.

T je 4 razred, jedan od najboljih đaka u generaciji, sve savladava bez problema, uživa u školi, veseli se novim znanjima, radi posebne projekte s guštom, ide na 100 vannastavnih aktivnosti , predlagali su nam akceleraciju, ali smo učiteljica i ja u dogovoru odlučno odbile jer mislim da nije to za njega. ne zbog programa, nego 100 drugih stvari, mislim da ponajprije emocionalno ne bi mogao to podnijeti.

njihov razred je njemački od prvog razreda, ove godine su dobili engleski.
T je sam tražio da ga upišmo u njem razred, ja sam kao uvjet postavila da uzme eng u 4. , iz svih poznatih praktičnih razloga 21. stoljeća.

i tu nastaje problem.

nije išao u ŠSJ učiti engleski prije jer nije postojao slobodan termin zbog sporta, a ja ga nisam željela forsirati i zatrpavati ga obavezama.
znanje tog jezika mu je minimalno, rekla bih skoro nikakvo, zna ono što j pohvatao usput. i evo ga, danas , nakon trećeg sata (profa je bila odsutna 2 tjedna) on drugi put dolazi plaćući kući. ispitivala ih je da vidi koliko znaju i on naravno zna najmanje, i svima je sad glavna tema sprdnje. čak i najboljem prijatelju. danas nitko nije htio s njim ići kući.meni se srce trgalo dok sam ga slušala kako plače na mobitel. navidno su mu se toliko rugali da je profa na kraju vikala na njih da prestanu.

ja se ne bojim da on to neće savladati, znam koji su njegovi kapaciteti. bojim se da će zamrziti jezik, a to mu ne želim. ne samo zato jer ga mora naučiti jer bez engleskog neće moć mrdnut jednog dana.

i šta sad ? da a upišem u SŠJ ? da ga uvjeravam da je to njihovo ponašanje dječje i da će ga se ostavit čim nađu drugu žrtvu? da je začetnik toga jednostavno jalno dijete? koliko i do kada ublažavati sve skupa? njega njihovo ponašanje boli i ne mogu preći preko toga.

da odem sutra razrednici? na sto sam muka.

ja u ponedjeljak držim sat u njihovom razredu i malo mi fali da na kraju nešto kažem po ovom pitanju, ali svjesna sam da mi je to ustvari najgora opcija.

ni ispisati ga više ne mogu.barem ne redovno. a ako ga i ispišem , opet će biti jedini koji ne ide.

znam da je malo knfuzan post, ali i ja sam trenutno konfuzna i molim za savjet iskusnije i pametnije od mene.
03.08.2001 kroz život hrabro , dalje udvoje
19.09.2006 stigao sa prvom jesenskom kišom
25.08.2012 kad je već nestala nada, došao kao najljepše iznenađenje
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: "rugaju mi se... svi :("

PostPostao/la Kris2 » 28 ruj 2011, 14:27

Rugali su mu se jer je inače bolji od njih i sad imaju prostor za ispucati se. (pretpostavljam da se on inače ne ruga onima koji nešto ne znaju)
Ja mislim da ŠSJ nema sad puno smisla, zamolila bi profesoricu za savjet, a njemu objasnila da ignorira ekipu. (To i je vjerujem najteži dio ...)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la anlan » 28 ruj 2011, 14:36

a u p.m. kako su djeca tako zla, koje su to frustracije.
kad čujem nešto ovakvo dođe mi žao što više nema fizičkog kažnjavanja u školi. da je izvukla njih par naglasnijih pred ploču i ravnalom po prstima ne bi ni drugima palo na pamet rugati mu se.
znam da ovo zvuči radikalno, ali tako je to. na kraju krajeva zašto bi dobro dijete bilo žrtva i zašto bi on patio, a ostali prošli lišo.

digni frku ako se nastavi, ne znam što drugo, to je maltretiranje tvog djeteta, a posredno i tebe.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tinica » 28 ruj 2011, 14:38

Ajoj mazilice neznam što bi rekla :hug siroće malo mogu misliti kako se osjeća :luv
Uff... grozno je kako klinci zbilja znaju biti okrutni :ajme
Kad sam čitala ovaj post tako me podsjetilo na Frana...čak sam ga isto namjerno upisala u njemački razerd no s tom razlikom što on istovremeno uči i engleski u ŠSJ. :hug
Uff...baš mi je teško kad čitam ovo :hug Ali u svakom slučaju bi otišla do njegove razrednice... i to pod hitno!!! :dada jer ovako si bespomoćna i još će doći do toga da si nabijaš grižnju savjesti što jezik nije učio privatno...
Ali isto tako ne mogu vjerovati da baš svi znaju tako dobro engleski i da su svi išli na privatne satove :conf
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Stefanova_mama » 28 ruj 2011, 14:42

Uciteljica je kriva, jer je dozvolila da mu se rugaju, jer to nije sprecila. To se ipak desavalo na casu. Pricaj sa razrednom, ako tek pocinje uciti jezik on ga ne mora znati, tu je uciteljica da ga nauci. To sto ostali sporadicno znaju ponesto je apsolutno nebitno. Pricaj sa razrednom, pricaj sa uciteljicom.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Duga » 28 ruj 2011, 14:44

Nemam još školarca (tek nagodinu), ali kad čitam tvoj post, majkemimile, da bih iz kože iskočila. Zato i potpisujem anlan. Jbt više i isfrustrirana djeca još frustriranijih roditelja, samo čekaju metu :angry. Obavezno razgovarati s profesoricom jezika i razrednicom o događanjima, njega izgrli i utješi, ohrabri za dalje. :hug
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 14:48

Kris2 je napisao/la:Rugali su mu se jer je inače bolji od njih i sad imaju prostor za ispucati se. (pretpostavljam da se on inače ne ruga onima koji nešto ne znaju)
Ja mislim da ŠSJ nema sad puno smisla, zamolila bi profesoricu za savjet, a njemu objasnila da ignorira ekipu. (To i je vjerujem najteži dio ...)

ovo sam mu ja rekla. ali mislim da mu je prilično apstraktno.
mm i ja učimo djecu da se ne smiju rugati, da pomažu, da su ljudi različiti, da imaju razumjevanja... a sada sve kontra njemu rade.

ne želim odgajati dijete po principu oko za oko, a srce me boli kad ga slušam ovako tužnog i jadnog. i inače je u razredu punom malih frajerčina s kojima nema previše zajedničkog, družio se sa dva-tri dečkića, a i oni su se sad priklonili ovoj vrijeđalačkoj većini. :place :place

a i ta profesorica je priča za sebe.
mislim da ću pustiti tjedan dana , pa ako se bude ponavljalo, idem raski.
sad mi je samo muka od ponedjeljka i tog predavanja koje sam obećala.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 14:50

hvala vam :hug :hug

stvarno sam jadna i čak sam sa mm pričala, jesmo li pogriješili s tim njemačkim?
pomislila sam na sšj ili barem par privatnih sati da pohvata osnove (abecedu je naučio za 5 minuta, i brojeve), da ima malo više samopouzdanja po tom pitanju, jer znam da će onda rasturiti i začepiti im usta.

jer radije bi da radi na vom uspjehu nego da se veseli tuđem neuspjehu, što njegovi razredni kolege rade.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Hajdi » 28 ruj 2011, 14:54

Ja ne bih čekala nego bih čim prije išla da se to riješi, jer ako se ne zaustavi odmah, to se samo razmaše.
Potpis na Stefanovu mamu. Djetetu slobodno prenesi što smo savjetovale ovdje na topiku.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la Tinica » 28 ruj 2011, 14:55

Ufff ja bi im itekakvo predavanje održala. ;) Sigurno ga ne bi tako olako zaboravili :faca
Nego, ja bi na tvom mjestu njemu rekla da je on puno jači u sportovima ili što je već radio obih godina, čime se bavio za razliku od njih...stavi naglasak na te njegove aktivnosti zbog kojih nije imao vremena upisati tečaj. :hug Moraš samo paziti na njegovo smopouzdanje jer ovakve situacije znaju to jako poljuljati :hug
Da je kod mene takva situacija (makar Fran je jak vokabularno i znao bi i sam spustiti) pitala ga bi ga tko u njegovom razredu zna uopče držati reket a kamoli se natjecati na turnirima gdje su klinci stariji od njega i po tri godine ;)
ufff... što ja ne volim ovakve situacije... :ne ja ne bi mogla čekati :ne
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Duga » 28 ruj 2011, 14:57

Ja ne bih čekala nego bih čim prije išla da se to riješi, jer ako se ne zaustavi odmah, to se samo razmaše.

xxxx
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la lastavica » 28 ruj 2011, 14:58

ajoj :hug

a što su ga svi koji idu na izborni engleski već prije učili ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la medo14 » 28 ruj 2011, 15:00

a jel mu možeš sad na početku ti i netko od vas malo pomoći oko engleskog, da stekne malo sigurnost?
čudi me baš da svi tako bolje znaju engleski. Možda je to više prilika da mu vrate što je do sad bio dobar pa je u pitanju zavist.
Mislim da će to proći, učiteljica je morala vidjeti kakvo je znanje učenika, ali bi trebali sad krenuti s gradivom, a tu on može dokazati svoje sposobnosti.
Žao mi je. :hug
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 15:03

večeras ću prvo pričati s njim, da ispipam situaciju i utješim ga. a onda sutra možda već odem razgovarat s raskom.

on trenira rukomet tri godine, treninzi svaki dan, odličan je u tome, ide na folklor, male portaše u školi, dodatnu matematiku i natjecanja iz iste svake godine, glagoljaše.... htio je i na informatiku, nisu ga pustili jer mu je to 3. izborni onda.

sad moram prvo naći prave riječi za njega i uveriti sebe u njih, jer trenutno bi mu najradije rekla da im se krvi napije na matematici sutra. ali neću.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 15:06

kod nas u školi sova drži tečaj i dosta djece je išlo. ne svi, ali od njih 15, deset sigurno znam da je. ostali se povedu za njima i eto ti čitavog razreda koji se ruga.

naravno da mu mogu pomoći, trudim se, polako, ali sam mislila da bi mu možd koristilo d to bude netko neutralan.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 15:08

Tinica je napisao/la:Ufff ja bi im itekakvo predavanje održala. ;) Sigurno ga ne bi tako olako zaboravili :faca

tinica, ja ih vodim u labos i držat ću predavanje o vodi i raditi pokuse s njima.
možda ovo dodam kao začin na kraju sata. :cool
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la moja ljubav » 28 ruj 2011, 15:11

:grligrli Za hrabrog decka znam kak je to kad ti se neko ruga jer nisi na "njihovoj razini"
Neka svima pokaze da ga to ne boli jer oni se hrane time a kak djetetu to objasniti :hug
Drzim fige da sto prije uspijete to rijesiti i da bude veseli decko koji voli ici na satove engleskog :)
moja ljubav
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tinica » 28 ruj 2011, 15:13

Ali ta profesorica je isto bože me sačuvaj :baba ...kako je uopče dozvolila da dođe do te situacije??? I ona misli njima biti uzor i autoritet? :ne
Ja bi obavezno otišla do nje a njemu bi rekla nek im kaže da očigledno oni imaju problema jer da on ovo ne smatra problemom već izazovom :dada
I da će njima ustvari biti dosadno na satu jer će morati ponavljati ono što znaju a njemu će biti nešto potpuno novo i zanimljivo.
E da...puno toga ovisi o učiteljici jer ona mora sa svima krenuti ispočetka, (mora ga motivirati i ustvari vidjeti šta mu ide najbolje i ispitati ga namjerno ono što zna i dati mu 5) :5 ...bez obzira što će nekome biti smješno blue, red, one, two... :roll E onda će svima zečpiti usta :dada
Uff... znaš da si mi sad digla tlak? ;)
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 28 ruj 2011, 15:20

kažeš da mu se rugao i najbolji prijatelj,
ja osobno ne bih se upuštala u raspravu sa cijelim razredom, tj. to u ponedjeljak ne bih davala na znanje nikome,
ali bih popričala s njegovim najboljim prijateljem, kako je to bilo i zašto su mu se rugali, onako usput
malo okolo naokolo da čujem priču i od najboljeg prijatelja
ali to govorim u svoje ime, kako bih ja
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 15:20

tinice, :hug
znaš da si mi sad digla tlak?

:lol i sebi isto.

o profi ja imam svašta za reći već od prije (ona predaje i njemački), ali danas je prekinula ovo, njega ispitala abecedu i brojeve i dala mu 5.

kaže on meni maloprije da šta mu vrijedi što će imati 5, kad sad nema niti jednog prijatelja. :place :place
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 28 ruj 2011, 15:27

vrlo ružno ruganje mi smo riješili na način da smo razgovarali s roditeljima od prijatelja kojima se druži

s njim smo imali puno grljenja i tješenja i objašnjavanja situacije
roditelji su super reagirali tako da su odmah uslijedile isprike djece (nsimo tražili ništa samo da im objasne kako ruganje nije lijepo)
od cijele ekipe rugača ostao je jedan (njegovi roditelji nisu bili susretljivi), a ostali su se priklonili ovima s boljim ponašanjem

sve je zaboravljeno nakon 2 tjedna
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 28 ruj 2011, 15:41

koliko vidim ništa se nije promijenilo s tim jezicima. Ja sam učila njemački, a po Šuvaru smo se tek u trećem srednje usmjeravali tako da sam došavši u Mioc dobila engleski umjesto njemačkog. Na taj način su i oformljeni razredi. No naravno da je u razredu bilo puno onih koji su već učila engleski u školama stranih jezika. Profesorica se na početku raspitivala o predznanju jer je postojala mogućnost da s njima radi odvojeno no oni su mudro šutili. Nije bilo ruganja, no sjećam se da smo odudarali od drugih i ja sam bila najsretnija kad sam taj sat provela u mišjoj rupi :( .

No kod vas je drugi jezik krenuo u puno ranijoj dobi i vjerujem da će im brzo uspješno parirati.
Ja bi otišla do razrednice i porazgovarala s njom
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Kris2 » 28 ruj 2011, 16:04

Objasni mu da ne mora u svemu biti najbolji :) , a nije mi nikako jasno zašto misli da nema prijatelja ... Mislim da je on to jako tragično shvatio je r nije navikao - moj je jako sličan, on isto želi biti u svemu najbolji (i je jako dobar), i isto bi tragično prihvatio ruganje na svoj račun. Isto bi pokušala ispitati (od učiteljice engleskog prvo) što se dogodilo, od nekog od prijatelja samo informaciju što je bilo ..
I stvarno mu kazati da to nije tragedija i da za dva dana nitko neće ni znati o čemu se radilo ...
Kris2
Danadadila

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 16:11

hvala vam. :vi

znam ja da će proći, ali ne želim prijeći preko toga, zbog njega, ali i zbog njih.
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 28 ruj 2011, 16:17

Uffff, ruganje. Dobijem ospice na to, a imam isto takvo dijete koje je često predmet ruganja, jer je prepristojan i ne zna se obraniti.

Na tvom mjestu bi prvo, ako imaš mogućnosti, uzela par sati engleskog privatno, da pohvata malo unaprijed lekcije, drugo - nije pedagoški, ali rekla bi mu da im se malo napije krvi na matematici, treće, otišla bi učiteljici. Imaš UNICEF-ovu brošuru Ne rugaj se, s hrpom radionica, inzistiraj da bar dva sata razrednika posvete toj temi.

I nikako nemoj prijeći, i nemoj da se osjeća manje vrijedan
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la mazilica » 28 ruj 2011, 16:21

palunkica je napisao/la:Uffff, ruganje. Dobijem ospice na to, a imam isto takvo dijete koje je često predmet ruganja, jer je prepristojan i ne zna se obraniti.

Na tvom mjestu bi prvo, ako imaš mogućnosti, uzela par sati engleskog privatno, da pohvata malo unaprijed lekcije, drugo - nije pedagoški, ali rekla bi mu da im se malo napije krvi na matematici, treće, otišla bi učiteljici. Imaš UNICEF-ovu brošuru Ne rugaj se, s hrpom radionica, inzistiraj da bar dva sata razrednika posvete toj temi.

I nikako nemoj prijeći, i nemoj da se osjeća manje vrijedan

kako da dođem do brošure?
mazilica
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 28 ruj 2011, 16:23

Duga je napisao/la:

xxxx

x

Ja sam pogresila prosle godine i bila suvise fina, cim sam se razmahala pred kraj godine (kad mi je stvarno prekipelo da ga maltretiraju) onda se odmah moglo uraditi sve sto se na fine primedbe nije moglo uraditi. Kazi odmah, da bi se resilo sto pre. A to predavanje ti je fenomenalna sansa da direktno i odmah intervenises, jednostavno jer si tu.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la palunkica » 28 ruj 2011, 16:25

Evo link, imaš od 2-5 i za više razrede.

Vidiš, vidiš, mislim da bi i kod nas mogla malo urgirati da se opet radi po toj knjižici

http://www.unicef.hr/show.jsp?page=119067
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Duga » 29 ruj 2011, 07:17

mazilica je napisao/la:
Tinica je napisao/la:Ufff ja bi im itekakvo predavanje održala. ;) Sigurno ga ne bi tako olako zaboravili :faca

tinica, ja ih vodim u labos i držat ću predavanje o vodi i raditi pokuse s njima.
možda ovo dodam kao začin na kraju sata. :cool

Na tvom mjestu ne bih vraćala lopticu klincima na taj način (u najmanju ruku da im ne daš još materijala da ga gnjave, a nije ni pedagoški ;) iako razumijem tvoje porive :mrgreen ). Naprosto se ne bih petljala s njima. Na tebi je da vidiš s razrednicom i tom profesoricom jezika i svojim djetetom. Vjerujem da će se stvari posložiti uskoro.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Barbi » 29 ruj 2011, 07:49

kaže on meni maloprije da šta mu vrijedi što će imati 5, kad sad nema niti jednog prijatelja.

Na ovo mu odgovori da mu takvi prijatelji niti ne trebaju, onaj tko jedva čeka gdje ćeš posrnuti da ti se naruga nije prijatelj.

A sa učiteljicom bi popričala itekako.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.