Sada je: 31 srp 2026, 17:12.

Problem s crtanjem

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Problem s crtanjem

PostPostao/la MalaSirena » 08 stu 2011, 10:17

Kako potaknuti dijete koje to ne želi na crtanje?
Moj je izrazito samokritičan, često govori da jako ružno crta, dijapazon motiva mu je jako mali (cvijet kojeg crta na čestitke curama, robot kojeg crta na čestitke dečkima, tu i tamo koje čudovište i to je uglavnom to :roll ) i često je jako frustriran zbog toga, a ja jednostavno ne znam kako mu pomoći?
Npr. jučer je upro da će nacrtati nešto za jednu nagradnu igru, prvi cvijet je nacrtao ok, drugi malo manje ok, ali kad se oboji bilo bi ok, no on je pošizio, rasplakao se, sve odlučio izbrisati i nikakvi razgovori ni uvjeravanja nisu pomogli. Da ne spomenem da je središte cvijeta crtao pomoću okrugle kutije da dobije savršeni krug :ajme .
Poslije te scene MM mi je rekao kako njegovih slika nema na panou u školi jer on stalno govori da ružno crta i da njegove slike nikad nisu u tih nekih prvih 5 koje mogu na pano. S druge strane, meni se čini da se on nedovoljno trudi jer to samo želi ''odraditi'' (jučer je rekao kako bi najradije da se latice same nacrtaju i oboje :ajme ).
Uf!!
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

Re: Problem s crtanjem

PostPostao/la ZacKa » 08 stu 2011, 10:55

Nema li on možda prije problem sa samopouzdanjem ?
Nitko ne zna sve, nekom ide dobro crtanje, nekom pjevanje,
i ok djeca to teško prihvačaju, ali tvoj mi se čini da baš
teško to prihvača.
Kako prihvača neke druge stvari koje mu ne idu ?

Mislim ni moj ne zna crtati al on se s time pomirio,
shvatio je da se mora više truditi nego drugi, i da
njegov crtež neće uvijek biti na panou.
Zato će on nešto drugo raditi bolje.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 08 stu 2011, 11:04

Ja bih pokusala crtati s njim.
Buduci da ja nemam bas nekog talenta za crtanje, pronasla sam na netu stranice tipa http://www.howtodrawit.com/
pa sjednemo jedna pored druge i crtamo, korak po korak.
(u nasem slucaju, to mene N. nagovara na crtanje i govori kako bih morala malo uvjezbati ruku :ajme )
Ili recimo: http://www.how-to-draw-cartoons-online. ... owers.html
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la MalaSirena » 08 stu 2011, 11:05

ZacKa je napisao/la:Nema li on možda prije problem sa samopouzdanjem ?
Nitko ne zna sve, nekom ide dobro crtanje, nekom pjevanje,
i ok djeca to teško prihvačaju, ali tvoj mi se čini da baš
teško to prihvača.
Kako prihvača neke druge stvari koje mu ne idu ?

Mislim ni moj ne zna crtati al on se s time pomirio,
shvatio je da se mora više truditi nego drugi, i da
njegov crtež neće uvijek biti na panou.
Zato će on nešto drugo raditi bolje.

Mislim da je problem u tome što mu druge stvari prilično dobro idu, ali do jučer (i do MMovog otkrića) nisam bila svjesna da ga to crtanje tako muči. :conf
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la MalaSirena » 08 stu 2011, 11:09

olja je napisao/la:Ja bih pokusala crtati s njim.
Buduci da ja nemam bas nekog talenta za crtanje, pronasla sam na netu stranice tipa http://www.howtodrawit.com/
pa sjednemo jedna pored druge i crtamo, korak po korak.
(u nasem slucaju, to mene N. nagovara na crtanje i govori kako bih morala malo uvjezbati ruku :ajme )
Ili recimo: http://www.how-to-draw-cartoons-online. ... owers.html

To sam probala prije i odustala jer ja prilično dobro crtam i to ga je još više frustriralo, a nije pomoglo niti da tata koji je na istoj crtačkoj razini crta zajedno s njim.

Ovaj prvi link mi se čini ok, ali drugi mi ima previše pravilne oblike i bojim se da bi on pošizio ako ne bi uspio crtati tako pravilno.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

PostPostao/la Potica » 08 stu 2011, 11:17

Mi smo dobili jako zgodnu knjigu u kojoj daju jednostavne načine za crtanje životinja
nije ova koju sam našla ali princip je isti http://www.superknjizara.hr/index.php?page=knjiga&id_knjiga=22679
ali možda da probate tako pa kad svlada više toga lakše će crtati i sve ostalo.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la Ciara » 08 stu 2011, 15:12

igirce, igrice

obožavam ih

sad ideš u šetnju , nabereš lišće , sve vrste oblike, rupičasto,polovično

obojaš svaki list temperom i pritišćeš na papir, vidi se kostur lista, ma sve prekrasno
pokraj proba nacrtati takav list ili po tom listu npr. običnom olovkom

cvijet uzmi okrugli krumpir prereži na pola i drugu polovicu još na pola

prvu polovicu namaži tempreom i pritisni na papir ostat će krug
ponovi drugom oko kruga dobit ćeš latice

od papirnate maramice napravi male kuglice i lijepi ih na papir u obliku grozda, kistom natakaj boju i nacrtaj list ili ovako kao u prvom postu

obožavam ove igrice i učim ih dijete , ne moram rećida je savršena slikarica

a šuma i park su nepresušan izvor prekrasnih slika
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja » 08 stu 2011, 17:23

Ciara je napisao/la:prvu polovicu namaži tempreom i pritisni na papir ostat će krug
ponovi drugom oko kruga dobit ćeš latice

Ne poznajem dijete koje ovdje ima 'problem', ali nekako mislim da bi njega nazivciralo to sto recimo taj krug nije pravilan krug :dunno

Ne znam, razgovarajte o tome da se nitko ne moze isticati bas u svemu ;) Pa tako njemu dobro ide, lupam, zbrajanje i oduzimanje, pjevanje ili trcanje za loptom, a nekom drugom bolje ide crtanje i to je to. Dok god se trudi, dobro je, kakav god da je krajnji rezultat.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Kris2 » 08 stu 2011, 17:30

Kako mu ide slikanje ? Možda da probaš s temperama, vodenim bojama - tamo i onako ne možeš napraviti savršene oblike. Možda ih je učiteljica forsirala s urednošću bojanje do crte što zapravo onda uništi kreativnost. Ima puno zgodnih knjiga sa idejama vezanim za slikanje, crtanje, izradu predmeta ... mi imamo neki 365 ideja ...
Možda on izgubi volju ako nije savršeno (moj sinko zn aponekad tako reagirati ...), jel ga pustiš da on sam radi ili mu ispravljaš ... (MM ima ponekad takve ideje). Ja nisam za precrtavanje i "učenje" crtanja (to je opet MM volio raditi) radije sam rekla djeci da zamisle to što žele i nacrtaju tako kako osjećaju i da je to umjetnost ( a tehnika bojanja, grafomotorika ... je po meni nešto sasvim drugo). Pokaži mu razne poznete umjetnike i kako su tehnike i izrazi različiti i da je sve dobro :).
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Stefanova_mama » 09 stu 2011, 08:15

Kako on stoji sa finom motorikom?

S. lagano pocinje prihvatati da ne ume da crta savrseno (akcenat na savrseno) i da je u redu da nacrta kako moze, makar to i nije savrseno. I odnedavno je poceo da crta svasta i da mi ponosno donosi, sa sve propratnim pricama i objasnjenjima detalja.

Suza smo prolili na tonu, odbijanje da povuce i liniju uz bacanje i tantrume, ne mogu da nabrojim.

Opremljeni smo materijalom za crtanje kao likovna skola (kupovala sam sve sta sam mislila da mu moze biti novitet, zanimljivo, olaksati...), pokusavala sa domace napravljenim plastelinom (to je prihvatao najradije) i milion opcija za kreativnost u kuci.

Ali smo imali srecu da smo znali sta je uzrok: problemi sa finom motorikom. I isli na ergoterapiju (koja nam je puno pomogla), vezbali kod kuce puno. On nosi naocare i koordinacija oko ruka je takodje bila slaba strana.

Sa godinama je sve bolji i bolji i cini mi se da pocinje da crta bez opterecenja pukom savrsenoscu (perfekcionizam je tezak teret).

PS: Ono sto je meni bilo specijalno tesko je, da i ja ne znam ni dan danas da crtam. :mrgreen
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Neda3kids » 09 stu 2011, 15:16

MalaSirena je napisao/la:To sam probala prije i odustala jer ja prilično dobro crtam i to ga je još više frustriralo, a

Moje osobno misljenje je da ti je u ovom kljuc problema. Mozda to nije svjesno, ali se usporedjuje s nekim, ili barem vizijom crteza kojeg si je postavio u glavici. I kad to ruka ne uspije izrealizirati - eto problema.

Bili smo u slicnoj situaciji pred nekoliko godina. Najmladja nije htjela crtati u vrticu. Nije i nije. Tete su upozorile na problem, i svasta pokusale - ali nisu uspjele doci do rjesenja. Onda sam probala ja. Uglavnom, nisam bila sigurna da li sam u pravu - no prijedlog tetama je bio da kad crtaju nesto novo da joj dopuste da nacrta dugu. Jako je voljela crtati duge, i bila je uvjerena da su njene duge najljepse na svijetu. I tako je crtala. Danas crta takve slike da je nisu samo rodjenoj materi lijepe :lol

Ili recimo srednji. On je crtao vrlo cudne slike. Usporedjujuci to s djecom u njegovoj dobi, bilo je vrlo cudno razumjeti sto je nacrtao. Jednom smo bili u ZOO-u i najstarija i on su nakon toga oslikali svoj dan. Nakon cega smo svi bili :conf :conf i pitali ga sto je tocno nacrtao. A on rece, ovo ti je kavez s vidrama, ovo s lavovima, ovo s fokama, eeeeeeee vidis tu su majmuni. Naravno, sve je bilo nacrtano kao tlocrt. A mi to nismo vidjeli. Dan danas ima svoj stil, i izvrsno crta u svom stilu, i svojoj perspektivi.

Pretpostavljam da je i u tvom slucaju slicno. Pokusajte naci nesto sto radi dobro, a onda polako razvijajte.
Mozda nisi niti svjesna, a imas buduceg priznatog umjetnika u kuci. :zivili
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MalaSirena » 09 stu 2011, 19:05

Nije da se on skanjuje crtati (za svaki rođendan crta čestitke bez pol frke, a zna i doma malo sjesti pa crtati), ali stvarno koristi samo par motiva i sam sebi često puše kako ružno crta i to ga kopka, ali ne dovoljno da bi radio na tome. Muči ga što je perfekcionist, a bome i djevica po horoskopu :mrgreen , ali ne želi se truditi oko toga.

Ja, pak, ne potežem tu temu crtanja i taj problem izbije na površinu tu i tamo, ali tada jednostavno ne želi slušati i ne mogu baš doprijeti do njega.

One cvjetove s početka priče dovršio je drugi dan, ali tako da je izbrisao taj koji je po njegovom mišljenju bio loš, i onda ispočetka nacrtao krug i latice s kojima je bio zadovoljan. Sugerirala sam mu da napravi još jedan red latica kako se ne bi vidjele one koje je izbrisao (još dosta tiska olovku kad crta) i prihvatio je i ja sam ga pohvalila, ali se točno vidi da je to crtež tek ''odrađen'', bez ikakvog unošenja sebe u to.

Kris2, ne ispravljam ga ako nešto nije savršeno, ali to NJEGA smeta i ne tangira ga što mu kažem da ionako u prirodi ništa nije savršeno niti pravilno, a nije baš da boji do crte - za to bi trebalo uložiti više truda no što je on spreman.

Također još jedna stvar koju sam primijetila - kad nešto crta i pogriješi, nema šanse da će pokušati preinačiti i prepraviti mjesto gdje je pogriješio - ili to pošara, iskriža i baca ili briše :ajme .

Fina motorika mu je ok.

Hvala vam na super idejama i iskustvima! Mislim da ću za početak nabaviti ovu knjigu ''Kako nacrtati --- nešto'' da odnekud počnemo.
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.