Sada je: 31 srp 2026, 18:37.

Testovi se ne smiju iznositi van iz škole

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Testovi se ne smiju iznositi van iz škole

PostPostao/la medo14 » 22 stu 2011, 14:22

Viki, sad ću ja tebe potpisati. Iako se neće ništa promijeniti kod nas u Hr zato što je u Slo drugačije
ali ne mogu se oteti dojmu da je naše školstvo tako kruto i nije više usmjereno prema roditelju
stalno imam osjećam da je školstvo u HR pravilnikom fino pokriveno a u praksi smo još u prošlom stoljeću.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Hajdi » 22 stu 2011, 14:27

Onda da spomenem da obično najprije pišu pripremni test, a onda nakon nekoliko dana i pravi test (gradivo je isto, pitanja različita). Nažalost unatoč tome uspiju dobiti slabe ocjene. Najveća slabost sistema su domaće zadaće koje nisu obavezne i učitelj ne smije kazniti učenika za neimanje zadaće, pa sve ovisi od invididualnog autoriteta i kontrole roditelja. U N. razredu smo stalno imali probleme sa zadaćama, a u L. razredu puno manje (iste učiteljice).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la † Volvo » 22 stu 2011, 14:33

Slažem se da je školstvo u prošlom stoljeću, ali ne i da treba biti usmjereno roditelju :mrgreen dok god uspijeva od djece napraviti to da škola bude "njihov posao".
Ja od drugašića dobijem odgovore kako je test otprilike izgledao i što mu je išlo, što nije :dunno i drago mi je da učiteljica uspijeva postaviti stvari tako da nešto očekuje od njega a ne od mene. OK, ja sam tu i odgovorna za njega, ali je njegov dio učenje (kolikogod ga malo bilo zasad) i sadržaj testa. Dio za koji me zaista smeta prošlostoljetni, je statičko učenje (ne otvaranje za neku multidisciplinarnost) i hrpa podataka koje će morati savladati (pratim malo starijeg nećaka) i prvom prilikom zaboraviti :dunno ...
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la medo14 » 22 stu 2011, 15:00

Volvo i ja sam u 2. razredu dobivala bolje info jer je totalno drugačija koncepcija 2. i npr. 5. razreda, nije za uspoređivati, ali dobro neka je i do djeteta koliko prenosi
nisam ni ja do sad imala problem s tim, tj. hoću reći da imam osjećaj da sam bila bolje upoznata i informirana sa školom u preiodu nižih razreda. :dunno

a to da školstvo nije usmjereno više prema roditelju nisam mislila da treba mene više natovariti sa gradivom :D
ali želim kao roditelj biti kvalitetnije informirana a ne da moram za jednu informaciju, a to je samo jedna, izgubiti npr. 1.5 sat koliko mi npr. treba sposla do škole i tamo vrijeme i opet nazad na posao.
na djetetu je da uči i to je njegov posao ali želim biti informirana, ali ne tako da hodočastim od profesora do profesora u njegovo uredovno vrijeme.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 16:04

Volvo naj se ljutiti ali to je tipičan odgovor mama koje imaju manju djecu i ne znaju kaj ih čeka :mrgreen
Doš i ti na čičine žile za koju godinu :mrgreen
Velike su jako velike, ogromne razlike u višim razredima i nižim. U višim razredima nije razrednica zadužena za to da djecu "pazi" nego je ona posrednik (u najboljem slučaju) između ostalih predmetnih profesora i roditelja. Za svaki test i informacije o tome kako djetetu "ide" na pojedinom predmetu trebaš tražiti isključivo od predmetnog profesora jer to razrednik ne zna.

Prva četiri razreda su drugačija pjesma. Imaš učiteljicu koja u principu treba riješiti 99% stvari i može ih adekvatno i brzo riješiti. Razrednik u višim razredima ako je najbolji, može samostalno riješiti 50% stvari.
Adorabla
Medena

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 16:08

xxx
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Bubidea » 22 stu 2011, 16:08

prvo bih potpisala adorablu, oooogromna je razlika izmedju nizih i visih razreda ;)

pa, eto, ja bih skoro zabranila mamama djece od 1.-4. raz. da se ovdje javljaju :lol
sala, naravno.

i rekla bih da je to kod nas u skoli to odlicno rijeseno, svi , ali bas svi profesori imaju informacije u istom terminu, svaki drugi tjedan u cetvrtak u pet. na taj nacin samo cirkuliras po skoli od profesora do profesora, ovisno koji ti treba i zacas saznas sve potrebne informacije. ili vidis testove.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 16:08

i odnijelo me malo na stranu :mrgreen htjela sam reći da nije big deal djetetu zapamtiti što su radili u testu u drugom razredu ali probaj ga pitati koja su bila pitanja iz prirode i što je on odgovorio. Sjetit će se recimo pitanja sa slikama ili ako je nešto trebalo obojati ali teško da će se sjetiti kako je glasilo pitanje s više ponuđenih odgovora.
Adorabla
Medena

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 16:11

Bubi to je već super organizacija. Kod nas svako ima kad mu paše, a najbolji su mi profesori koji informacije imaju jedan tjedan od 12:20-13:05, a drugi 14:55-15:40 pa ti dođi do njih. :roll :bidan
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Bubidea » 22 stu 2011, 16:13

i jos bih dodala da je kod nas skola stalno ujutro, za sve razrede, tako da je to izvedivo, ne znam kako bi to islo da imaju skolu ujutro-popodne :dunno
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 16:17

Ne želiš uopće znati kako to izgleda. :roll

Primjera radi: dođu doma nešto prije 7, 3x tjedno trening od 8, znači popodne ništa, a ujutro sami sebi gazde. :drink
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Bubidea » 22 stu 2011, 16:25

to smo imali u petom razredu, tak da znam otprilike. jedino sto on nije imao treninge navecer, tako da sam ja s njim, onako umornim, proradila sto je trebalo, objasnila, uskocila.
ostatak je radio ujutro, sam :roll bez kontrole.

na srecu, bio je to peti razred, sad u sedmom je vec dosta teze gradivo, a i skupljaju se ocjene za upis
tako da, klanjam se jednom turnusu :klanja

a i sa spavanjem je bilo saroliko, ovak ima ritam, uvijek se ide u isto vrijeme, vise manje, spavati.

ali nisam to mislila, mislila sam- kako organizirati informacije na nacin kako su organizirane u nasoj skoli ako je skola u dva, negdje cak i u tri turnusa?
tesko je onda tako skupiti sve profesore isti dan,u isto vrijeme.
jedino u subotu, na sto ne vjerujem da bi pristali.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la † Volvo » 22 stu 2011, 16:35

Mame starije djece, najte se ljutiti ali zar ne očekujete da djeca kako postaju starija mogu više sama za svoje učenje odgovarati? Pitam iz pozicije djeteta prosvjetarke koja je radila s još većom djecom od vaše i taj stav zastupala :cool . Mislim, zar vi za svaki test idete raspravljati s predmetnim nastavnikom? I imate li potrebu raspravljati s predmetnim nastavnicima? OK, ako negdje zapinje, onda mi je jasno, ako ne zapinje, koliko se roditelj u djetetovo učenje treba miješati do nivoa pojedinačnog reda u testu, pitanje je sad :dunno?

Ne znam kako vaši pričaju, ali ja saznam da je iz prirode bilo pitanje tko sve priprema hranu, i kako nije odabrao nekoga tko radi u voćarni jer taj ne priprema nego prodaje (ostali ponuđeni su bili pekar, kuhar, soboslikar). Dakle, na točno pitanje iz prirode zna što nije odgovorio kako je učiteljica odredila kao točno (ovog iz voćarne), a pitanje je li-la ali ne mislim radi toga tražiti test od učiteljice. Vi bi?

Dakle, ja ne smatram da razrednik treba biti telefonist između roditelja i predmetnih nastavnika jer ne vidim pretjeranog razloga za uopće uspostavljanje telefonske veze na toj relaciji. That's my point.

Na našoj je školi nastava u jednoj smjeni za sve razrede :dunno
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la viki » 22 stu 2011, 16:44

- ne bih zbog toga tražila test, al me recimo fakat zanima kak izgleda test iz engleskog... i zašto ne bih vidjela testove, ako mogu, ako može biti organizirano u Slo, zašto ne može kod nas... jedne godine je prof. engl. isto imala informacije samo ujutro, ne mislim uzimat godišnji zbog toga, osim ako nema baš 1 iz engleskog
- ali da, zanima me svaki test, zanima me gdje mi dijete griješi, kaj mu ne ide dobro i kaj treba vježbati/učiti doma, dobro on je četvrti razred, mada čisto sumnjam da će se nešto bitno promijeniti u njegovom odnosu prema školi u petom razredu...
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 16:48

Kad ste vi same išle u školu, jel bilo uobičajeno ići na informacije kod predmetnih nastavnika ili je to bila iznimka?

Kod nas je to bilo zaista iznimno, jest da je bilo davno, ali razrednik je organizirao susret roditelja i predmetnih, u slučajevima kad su roditelji ili on ili predmetni nastavnik procijenili da treba, s time da je to uvijek bilo i uz sudjelovanje razrednika kako bi bio upućen u zbivanja.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la † Volvo » 22 stu 2011, 16:52

Moguć razlog zašto u Slo testove dobiju je da ih pokažu roditeljima i vrate (takva je, Hajdi je opisala, praksa) a tu se eto pokazalo da odnesu sa sobom, pokažu roditeljima ili ne i ne vrate pa eto zato :dunno - ima neke veze sa sustavom vrijednosti i praksom postavljenom u društvu, ali daleko me to već offt vodi pa bolje da stanem.
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 16:58

Ne, nije bilo uobičajeno. Al u mom odrastanju je bilo uobičajeno da mi roditelji dođu na obavezan roditeljski 2x godišnje i usput pogledaju ocjene i odu kući zadovoljni. U odrastanju mog brata to nije bilo tako, a bome nije ni meni s mojom djecom. Takvi su da zahtjevaju puno veći moj angažman nego sam ga ja trebala, a meni ništa draže ne bi bilo nego da se pojavim 2x u polugodištu na informacijama pogledati ocjene, a u međuvremenu ni ne znam da idu u školu, al eto, nije mi grah tako pao.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:06

folne je napisao/la:Ne, nije bilo uobičajeno. Al u mom odrastanju je bilo uobičajeno da mi roditelji dođu na obavezan roditeljski 2x godišnje i usput pogledaju ocjene i odu kući zadovoljni. U odrastanju mog brata to nije bilo tako, a bome nije ni meni s mojom djecom. Takvi su da zahtjevaju puno veći moj angažman nego sam ga ja trebala, a meni ništa draže ne bi bilo nego da se pojavim 2x u polugodištu na informacijama pogledati ocjene, a u međuvremenu ni ne znam da idu u školu, al eto, nije mi grah tako pao.

Pa nisam sad pitala da govorimo o pojedinoj djeci i o tome kome je kako grah pao :| . Moje pitanje je ujedno i uključivalo odgovor po kojem se vidi na ne pišem za sebe samo kao za pojedinca, već općenito za te generacije.

Ne pitam o tome jesu li baš tebi kao jedinki roditelji to radili ili nisu, nego me zanima kako je bilo riješeno na nivou cijele generacije, znači kako je bilo kod većine. Kod nas ih je bilo kojima su roditelji svaki tjedan išli na informacije i trebali kontakte s predmetnima, ali je to zaista bilo u malom postotku.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 17:16

Ne, nije bilo uobičajeno, zapravo se ne sjećam da je ikad razrednik tako nešto organizirao i za "problematične" učenike, ali on je bio star i nezainteresiran. Možda je u drugim razredima angažman razrednika bio veći.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 17:29

pa tko je na ovom topicu napisao da ide na sve informacije :shock
rečeno je da ako želiš znati kako ti je dijete napisalo test, trebao bi otići na sve informacije, ali to sigurno nitko ne radi.
1. zato što većina djece piše u školi ispravak testa pa možeš u bilježnici vidjeti što je pogriješio
2. zato kaj je to glupo i tako se razvija nepovjerenje nastavnika prema roditeljima i obrnuto

nadalje ne smatram moju djecu glupavom niti maloumnom a bome niti nesamostalnom :mrgreen ali u petom razredu kada se susreću s novim predmetima tima geografijom di u prvih par mjeseci niti ne znaju što i kako trebaju učiti, teško je od te djece očekivati da će se kući vratiti i znati prepričati pitanja.
naravno da će vremenom savladati i predmet i znat će što prof traži pa će vremenom njihovi odgovori biti sve suvisliji. Tako da sam ja kod svoje starije cure (po mom skromnom mišljenju obje su prosječno inteligentne s usađenim radnim navikama) dobila smislene odgovore oko napisanog testa negdje u drugom polugodištu petog razreda. Do tada sam provjeravala ispravke testova i pokazivala prstom u gradivu da nađe što je bilo u testu ako se sjeća.

U drugom razredu je i moje bedasto dijete :mrgreen nesamostalno :mrgreen znalo reći kakvi su bili npr zadaci iz matematike ili da li je test iz hrv bio težak i da li je bio tekst ili pitanja :mrgreen

očito da postoji na ovom forumu određena podozrivost mama s manjom djecom prema starijoj djeci u smislu toga da mi sa starijom djecom radimo nesamostalne debilčeke od djece :mrgreen Moguće, vrlo lako moguće :mrgreen
međutim dopustite da se i mi izjadamo problemima na koje nailazimo a da nas se odmah ne smatra pretjerano zaštitnički nastrojenim mamicama koje svojim pilićima ne daju preko ceste.
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:33

pa tko je na ovom topicu napisao da ide na sve informacije

Pa tko je i tvrdio na netko ide na sve informacije?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 17:34

dopustite ipak mogućnost da ako se 5 mama žali na sistem da očito postoji malena greška u sistemu i da nismo baš sve pretjerano zaštitnia kvočke matere. Dopustite mogućnost da možda iz ovih naših postova možete naučiti kako se postaviti za kojuu godinu i dopustite da mi iz svog osobnog iskustva školovanja koje možda je bilo davno, još uvijek možemo usporediti koliko toliko objektivno, sistem tada i danas i reći da to baš i nije tako i da pravovaljani argumenti ne počinju baš uvijek s onim a da li su to vama vaši roditelji radili :mrgreen
Nisu jer ja nisam išla u takvu školu :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2011, 17:35

skorpionka je napisao/la:

Volovo
Mislim, zar vi za svaki test idete raspravljati s predmetnim nastavnikom? I imate li potrebu raspravljati s predmetnim nastavnicima?
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:36

folne je napisao/la:Ne, nije bilo uobičajeno, zapravo se ne sjećam da je ikad razrednik tako nešto organizirao i za "problematične" učenike, ali on je bio star i nezainteresiran. Možda je u drugim razredima angažman razrednika bio veći.

Pitam isključivo iz razloga što pokušavam zamisliti ove "posjećenije" nastavnike tipa matematika, hrvatski, itd...pa se pitam npr koliko te informaciju traju ako su npr svaka dva tjedna, a ne svaki tjedan,pa im dođu "njihovi" kojima su razrednici, pa se njima pridruže roditelji iz odijeljenja kojima predaju. a sve to iz razloga što se kod nas toliko otegnu ako je samo 7 ili 8 roditelja :ajme Ovo još pokušavam zamisliti.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:37

Adorabla je napisao/la:
skorpionka je napisao/la:

Volovo
Mislim, zar vi za svaki test idete raspravljati s predmetnim nastavnikom? I imate li potrebu raspravljati s predmetnim nastavnicima?

Jaoj, logike, pa nije spomenula sve predmetne nastavnike, nego svaki test :mrgreen ima i jelte predmeta iz kojih ne pišu testove :mrgreen
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:41

Adorabla je napisao/la:još uvijek možemo usporediti koliko toliko objektivno, sistem tada i danas i reći da to baš i nije tako i da pravovaljani argumenti ne počinju baš uvijek s onim a da li su to vama vaši roditelji radili :mrgreen
Nisu jer ja nisam išla u takvu školu :mrgreen

a otkuda ti da sam ja išta argumentirala s time, već sam postavila sasvim normalno i legitimno pitanje, kako je to kod vas bilo riješeno kad ste bili mali, samo pitanje, najobičnije pitanje. I ujedno sad u istom postu napisala kako je bilo u mojoj školi. Ne kužim baš potrebu da se itko zbog toga osjeća napadnutim i da ne može odgovoriti na moje pitanje. Ako ne misliš odgovarati možeš pitanje preskočiti, ali sasvim je nepotrebno imputirati nekom da te je netko nazvao kvočkom, a djecu nesamostalnim, belsavom ili kakvom već. Zaista ne vidim potrebe zaa zaoštravanjem u tom smjeru. A moram još staviti i prigodni smajlić :mrgreen
Zadnja izmjena: skorpionka; 22 stu 2011, 17:52; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 17:45

Bila sam na info kod prof engleskog, došlo nas je samo troje i to nitko od njezinih. U isto vrijeme informacije je u razredu do imala druga prof. engleskog i isto su joj došla svega 4 roditelja. Na informacijama kod razrednice bude veća gužva. Iz svega sam zaključila da je navala roditelja na informacije kod razrednika zapravo uobičajena za klince u 5. razredu i da kad se uhodaju s profesorima gužva jenjava. U višim razredima nije toliko navala roditelja na razrednika pa tih par roditelja koji dođu radi konkretnog predmeta ne napravi neku gužvu.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:46

folne je napisao/la:Bila sam na info kod prof engleskog, došlo nas je samo troje i to nitko od njezinih. U isto vrijeme informacije je u razredu do imala druga prof. engleskog i isto su joj došla svega 4 roditelja. Na informacijama kod razrednice bude veća gužva. Iz svega sam zaključila da je navala roditelja na informacije kod razrednika zapravo uobičajena za klince u 5. razredu i da kad se uhodaju s profesorima gužva jenjava. U višim razredima nije toliko navala roditelja na razrednika pa tih par roditelja koji dođu radi konkretnog predmeta ne napravi neku gužvu.

Ma ovo me zanimalo, jer ne znam jel oni imaju istovremeno i za svoj razred info kao razrednik ili neki to odvajaju?
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la folne » 22 stu 2011, 17:51

Kod nas se ne odvaja, ali očito je različito od škole do škole. Ovo kod Bubidee je dobro organizirano. Ja mogu ujutro na informacije pa mi paše kako je kod nas, jer sam začas gotova i izbjegnem gužvu i čekanje, ali većina roditelja bi morala uzeti slobodan dan da ode na informacije kod profesora čiji sam primjer navela ranije.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la skorpionka » 22 stu 2011, 17:54

Ma sigurno je deset puta pametnije i bolje ići ujutro, znam da ove mame kod nas koje idu uvijek ujutro, kažu da ih je ujutro 3-4, brzo budu gotove, popodne svima više paše i uvijek ih je barem 7 ili 8. Pa onda pokušavam zamisliti te situacije u višim razredima.
skorpionka
kimera a la vache

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju.