Sada je: 13 srp 2026, 13:46.

Slobodan radni dan za prenatalni pregled

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Slobodan radni dan za prenatalni pregled

PostPostao/la silki » 04 sij 2012, 10:58

ovo zapravo i nisu novosti jer je zakon o roditeljskim i rodiljnim potporama izmjenjen još u ožujku 2011.
trudnice koje rade imaju jedan dan slobodan, tj. 8 h mjesečno za prenatalni pregled.

»7.3. Slobodan radni dan za prenatalni pregled
Članak 20.a
(1) Trudna radnica ima pravo na jedan slobodan radni dan mjesečno u svrhu obavljanja prenatalnih pregleda ako posebnim propisom nije drugačije određeno.
(2) Trudna radnica može, u dogovoru s poslodavcem, pravo iz stavka 1. ovoga članka koristiti i na način da pripadajuće sate radnog dana rasporedi i koristiti višekratno, tijekom više radnih dana u tijeku mjeseca.
(3) Trudna radnica dužna je poslodavcu pisanim putem najaviti korištenje prava iz stavka 1. ovoga članka dva radna dana prije zakazanog vremena za prenatalni pregled te na njegov zahtjev dostaviti dokaz o toj činjenici.
(4) Slobodan radni dan iz stavka 1. ovoga članka ili radni sati iz stavka 2. ovoga članka smatraju se vremenom provedenim na radu.«.

http://www.zakon.hr/z/214/Zakon-o-rodil ... -potporama
silki
ni kljun ni krila ni nogice

Re: Slobodan radni dan za prenatalni pregled

PostPostao/la nevenera » 04 sij 2012, 11:10

e ovo nisam do sad znala, dobrodošla informacija
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Misericordia » 05 sij 2012, 11:51

Korisna informacija, ali se bojim da su ta prava ''iskoristiva'' samo ako radiš u državnoj ili javnoj službi. Privatnik ili korporativna firma će te potapšati po ramenu i reći ''idi draga na pregled izvan radnog vremena''.
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 05 sij 2012, 13:39

Misericordia je napisao/la:Korisna informacija, ali se bojim da su ta prava ''iskoristiva'' samo ako radiš u državnoj ili javnoj službi. Privatnik ili korporativna firma će te potapšati po ramenu i reći ''idi draga na pregled izvan radnog vremena''.

pa ne... evo je ne radim ni u drzavnoj ni u javnoj i imam to pravo...
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la silki » 05 sij 2012, 13:50

DomiMama je napisao/la:
Misericordia je napisao/la:Korisna informacija, ali se bojim da su ta prava ''iskoristiva'' samo ako radiš u državnoj ili javnoj službi. Privatnik ili korporativna firma će te potapšati po ramenu i reći ''idi draga na pregled izvan radnog vremena''.

pa ne... evo je ne radim ni u drzavnoj ni u javnoj i imam to pravo...

isto ovako
silki

PostPostao/la Misericordia » 13 sij 2012, 15:57

Sve se to može činiti OK, ali meni je to sve suludo.
Zašto?
Prvo - trudnoća nije bolest.
Drugo - pregled traje 15 minuta. To što u čekaonici ponekad provedemo sat vremena, druga je stvar. Ali zbog tako kratkog, neinvazivnog pregleda, koji se ne obavlja u bolnici već kod ginića, uzimati slobodan dan, je ludost. Odnosno, najobičnija nepotrebna demagogija koju su u zakon ugradili bedaci, tek tako da se stvori dojam kako država skrbi o trudnicama i o natalitetu. Šipak. Pregled možete zakazati i ujutro i popodne, kako vam paše (vezano uz radno vrijeme), obavite to izvan radnog vremena i zdravo đaci. A ako ste kod privatnog ginića, a ordinacija mu nije daleko od vašeg radnog mjesta, stignete to obaviti i preko pauze.
Treće - zbog ovakvih stvari će se poslodavac između dvoje kandidata za posao, od kojih je jedan žena a drugi muškarac, najčešće odlučiti za muškarca. Zbog ovakvih zakonskih demagogija su žene drastično slabije plaćene od muškaraca, čak i kada rade isti posao.

Osobno ne bih nikada tražila slobodan dan za pregled u trudnoći jer, ponavljam, trudnoća nije bolest, i gade mi se sve žene koje počnu kukati i otvarati nepotrebna bolovanja, izmotavati se ''ne mogu ovo, ne mogu ono'' i tražiti razne poštede čim saznaju da su trudne. I onda se čudite i žalite se kada vas na razgovoru za posao pitaju da li ste udani i planirate li djecu. Takva vas pitanja vrijeđaju - ?
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la silki » 13 sij 2012, 16:08

pravo na prenatalni pregled imaju trudnice koje rade.
ne znam za tebe ali ja sam do sad, osim redovnih mjesečnih pregleda, imala još xy pretraga koje sam morala obaviti a vezani su za trudnoću i gdje god sam došla nerijetko sam čekala i više od sat vremena. samo za neophodne uputnice kod odabranog ginekologa čekam minimalno sat vremena. preglede obavljam privatno ali niti jedan pregled nisam obavila u tako rekordnom roku kao ti.
ne vidim apsolutno nikakvu povezanost prava na 8 sati mjesečno s lažnim korištenjem komplikacija, ako ti vidiš molim te prosvijetli me.
oba puta sam radila do kraja tj. do obveznog rodiljnog (28 dana). tako planiram i ovaj put ali zahvalana sam što imam poslodavca koji mi priznaje mi prva koja kao trudnica trenutno imam.
silki

PostPostao/la MALA2006 » 13 sij 2012, 16:36

Po meni su ti slobodni dani u neku ruku I izraz postovanja prema trudnicama koje rade tijekom trudnoce, uzimajuci u obzir sveopcu invaziju "komplikacija".
Svaki normalan poslodavac bi to trebao cijeniti I dati te slobodne dane.
Ovo pisem iz pozicije poslodavca kome su 3 cure u roku od pola godine digle sidro sa plusom na testu.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la plavooka12 » 16 sij 2012, 16:57

Misericordia je napisao/la:Sve se to može činiti OK, ali meni je to sve suludo.
Zašto?
Drugo - pregled traje 15 minuta. To što u čekaonici ponekad provedemo sat vremena, druga je stvar. Ali zbog tako kratkog, neinvazivnog pregleda, koji se ne obavlja u bolnici već kod ginića, uzimati slobodan dan, je ludost. Odnosno, najobičnija nepotrebna demagogija koju su u zakon ugradili bedaci, tek tako da se stvori dojam kako država skrbi o trudnicama i o natalitetu. Šipak. Pregled možete zakazati i ujutro i popodne, kako vam paše (vezano uz radno vrijeme), obavite to izvan radnog vremena i zdravo đaci. A ako ste kod privatnog ginića, a ordinacija mu nije daleko od vašeg radnog mjesta, stignete to obaviti i preko pauze.
Treće - zbog ovakvih stvari će se poslodavac između dvoje kandidata za posao, od kojih je jedan žena a drugi muškarac, najčešće odlučiti za muškarca. Zbog ovakvih zakonskih demagogija su žene drastično slabije plaćene od muškaraca, čak i kada rade isti posao.

Osobno ne bih nikada tražila slobodan dan za pregled u trudnoći jer, ponavljam, trudnoća nije bolest, i gade mi se sve žene koje počnu kukati i otvarati nepotrebna bolovanja, izmotavati se ''ne mogu ovo, ne mogu ono'' i tražiti razne poštede čim saznaju da su trudne. I onda se čudite i žalite se kada vas na razgovoru za posao pitaju da li ste udani i planirate li djecu. Takva vas pitanja vrijeđaju - ?

ti si sigurno poslodavac :lol
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la plavooka12 » 16 sij 2012, 16:59

mala :kiss
e da su svi poslodavci kao ti!!!
plavooka12
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la DomiMama » 16 sij 2012, 17:17

Misericordia je napisao/la:Sve se to može činiti OK, ali meni je to sve suludo.
Zašto?

samo pazi da ti se ne bi dogodila prava komplikacija jednom...
i potpisujem silki - vadjenje krvi, testovi senzibilizacije i slicne dodatne pretrage koje ne mozes obaviti na jednom mjestu uzrokuju nekoliko sati "obavljanja"
da ne pricam o cekanjima kod socijalnih ginica... nemaju svi novaca za privatnog, a i kod njega se moze zalomiti da cekas... + moj pregled uredno traje preko 45 min... pa dolazak i odlazak i skidanje i slicno - preko 2 sata.
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Misericordia » 18 sij 2012, 12:57

samo pazi da ti se ne bi dogodila prava komplikacija jednom...

Komplikacija traži bolovanje, a ne slobodan dan.

i potpisujem silki - vadjenje krvi, testovi senzibilizacije i slicne dodatne pretrage koje ne mozes obaviti na jednom mjestu uzrokuju nekoliko sati "obavljanja"
da ne pricam o cekanjima kod socijalnih ginica... nemaju svi novaca za privatnog, a i kod njega se moze zalomiti da cekas... + moj pregled uredno traje preko 45 min... pa dolazak i odlazak i skidanje i slicno - preko 2 sata.[/quote]

Ne idem ni ja kod privatnog, nego kod tzv. ''socijalnog'' (mrzim taj izraz).
Pregled je jednom mjesečno. Ne znam za vas, ali mene uvijek naruče. I da - doktor radi naizmjenično ujutro i popodne, tako da me sestra uvijek pita kada mi odgovara (dakle - kada sam SLOBODNA!)
Pregled traje 15 minuta. Mjerenje tlaka, vaganje, pregled (pipanje trbuha i cerviksa), par riječi (jel sve u redu, imate pitanja), ukuckavanje opservacija u računalo i u trudničku knjižicu, i doviđenja.
Krv se vadi 2 puta tijekom cijele trudnoće - na početku i na kraju. Krv vadim u bolnici, gdje - zamislite ovo - trudnice imaju prednost ! Dakle, nemojte mi o čekanju govoriti (te priče možete prodati šefovima).

Dakle, imam 2 pitanja :
- zašto pregled ne dogovarate izvan radnog vremena ?
- i zar nije više fer poslodavca zamoliti za malo dužu pauzu, umjesto za čitav radni dan (osam sati!) ?

Što radite kada obavite pregled? Idete u šoping i na kavicu ?
Dajte molim vas...

U inozemstvu rodiljni dopust traje 5 mjeseci - možete 2 mjeseca prije poroda i 3 mjeseca nakon, pa natrag na posao. Nema zafkrancije.

I da - ružno je nekome željeti komplikacije i bolest, samo zbog toga što razmišlja drugačije.
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Misericordia » 18 sij 2012, 13:00

ti si sigurno poslodavac :lol[/quote]

Nisam poslodavac, nego ne podnosim izmotavanja i prenemaganja, a cijenim poštenje, rad i disciplinu.
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la silki » 18 sij 2012, 13:12

Misericordia je napisao/la:Ne idem ni ja kod privatnog, nego kod tzv. ''socijalnog'' (mrzim taj izraz).
nije socijalni već odabrani.

Pregled je jednom mjesečno. Ne znam za vas, ali mene uvijek naruče. I da - doktor radi naizmjenično ujutro i popodne, tako da me sestra uvijek pita kada mi odgovara (dakle - kada sam SLOBODNA!)
moja odabrana nema običaj naručivati za podizanje uputnica ili recepata. dođem, sjednem i čekam.
zato preglede obavljam privatno.

Pregled traje 15 minuta. Mjerenje tlaka, vaganje, pregled (pipanje trbuha i cerviksa), par riječi (jel sve u redu, imate pitanja), ukuckavanje opservacija u računalo i u trudničku knjižicu, i doviđenja.
svaka čast na brzini, moj obično traje cca 45 minuta a vodim trudnoću privatno.

Krv se vadi 2 puta tijekom cijele trudnoće - na početku i na kraju. Krv vadim u bolnici, gdje - zamislite ovo - trudnice imaju prednost ! Dakle, nemojte mi o čekanju govoriti (te priče možete prodati šefovima).

krivo. krv vadiš ovisno o dijagnozi i RH faktoru možeš je vaditi i više puta tijekom trudnoće. u petrovoj sam zadnji put vađenje krvi (markeri na hepatitis) čekala, zajedno s hrpom trudnica, ravno 45 min.

Dakle, imam 2 pitanja :
- zašto pregled ne dogovarate izvan radnog vremena ?
- i zar nije više fer poslodavca zamoliti za malo dužu pauzu, umjesto za čitav radni dan (osam sati!) ?

nigdje ne stoji da moraš korisiti cijeli dan. možeš ga podijeliti na sate pa kad treba doći kasnije ili otići ranije. to ti sigurno nije palo napamet. pročitaj u uvodnom postu i ne donosi zaključke naprečac.

Što radite kada obavite pregled? Idete u šoping i na kavicu ?
Dajte molim vas...

ne, obično odem na posao jer sve preglede/vađenja i sl. obavljam u ranim jutarnjim terminima.
imaš još kakvo pitanje?

U inozemstvu rodiljni dopust traje 5 mjeseci - možete 2 mjeseca prije poroda i 3 mjeseca nakon, pa natrag na posao. Nema zafkrancije.

da, imaš pravo ovdje se trudnice zezaju samo tako. i zamisli, koriste slobodan dan na koji imaju pravo??!! cccccc :ne
silki

PostPostao/la DomiMama » 18 sij 2012, 13:15

krenula sam pisati... pa necu - nema smisla... svadljiva si neka baba :p
pregled od 15 min mi je kod doktora opce prakse kad me boli grlo... :roll
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la snowwhite » 18 sij 2012, 13:23

15 minuta samo traje dok sestra izaće van po knjižice. nekad i to traje dulje.
pa pišanje, pa tlak, pa vaganje, pa skidanje, pa pregled, pa oblačenje, pa malo razgovora. dakle bez uzv-a barem sat vremena i to da sam me odmah primi i da odem preko reda, što ja i radim dok se druge žene u čekaonici zgražaju i bune ali to je sad drugi par rukava. uzv radim u bolnici gdje me naruče. nekad sam gotova za 15 minuta a nekad za 2h. i ništa ne mogu raditi van radnog vremena jer radim do 17 a tada ne prima niti moj odabrani ginekolog niti bolnica.
ali na moju žalost zbog krvarenja i hematoma sam na strogom mirovanju pa niti ne radim :/
Veliki 13.10.2008.
Mali 21.12.2010.
Bebač 07.07.2012.
snowwhite
Nije unikat!

PostPostao/la DomiMama » 18 sij 2012, 13:42

snow - ne osjecaj se prozvana...

svatko uvijek gleda samo iz svoje perspektive sto je opcenito jedna od krivih pretpostavki - i sad bi svaka od nas mogla napisati kako i kada ima svoj pregled, a cemu :dunno ? da i dalje netko tko ima 43 posta pametuje na threadu koji sluzi kao obavijest, a ne rasprava o potrebi ili ne slobodnog dana - to neka slobodno prebaci na vruce teme pa cemo polemizirati i iznositi vlastita vidjenja, ali sigurna sam (ako potrazi malo) da bi se takvih tema naslo mali milijun vec pretresenih sa svih strana :whew
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MALA2006 » 18 sij 2012, 13:45

Misericordia je napisao/la:sa

da ne pricam o cekanjima kod socijalnih ginica... nemaju svi novaca za privatnog, a i kod njega se moze zalomiti da cekas... + moj pregled uredno traje preko 45 min... pa dolazak i odlazak i skidanje i slicno - preko 2 sata.

Ne idem ni ja kod privatnog, nego kod tzv. ''socijalnog'' (mrzim taj izraz).

Ako ti je ovako, možeš biti ništa drugo nego sretna i zahvalna :)
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la nevenera » 18 sij 2012, 14:52

ja radim u bekovcu a živim u zadru. brisevi i krvne pretrage se rade isključivo ujutro. sam put mi je 1 - 1.15h + pretrage. doma sam većinom kad sam radila oko 15. što je super.
kod odabranog ginekologa sam naručena ali isto čekam minimalno 15 minuta a nekad i sat.
i meni je vijest da bi imala pravo na slobodan dan skroz dobra vijest. kako sam na komplikacijama ne mogu iskoristiti slobodan dan ali sam javila kolegicama koje su u blaženom stanju da na to imaju pravo.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la zara01 » 18 sij 2012, 17:19

Sram me što sam žena kad čujem ovakve kao M. :ajme Sva sreća pa je svima zaposlenim ženama trudnoća "blaženo stanje",pa iskorištavaju svoje jaaaaaaadne poslodavce :roll koji ih redovito plaćaju,prekovremenih nikad,uvjeti rada savršeni....Zahtjevnih li trudnica :lol
T&T
zara01
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Misericordia » 20 sij 2012, 11:48

[quote="zara01"]Sram me što sam žena kad čujem ovakve kao M. :ajme

Mene je sram što dijelim virtualni prostor s ljudima koji bez pardona pljuju na sve koji razmišljaju drugačije.

Znam XY žena koje su potegle sve moguće veze samo da dobiju papir o ''komplikacijama u trudnoći'' i da otvore lažna bolovanja. A onda se šeću po gradu ili trgovačkim centrima. A sad će me netko arogantno uvjeravati (a trudna sam po 2. put), da ti za pregled treba slobodan radni dan. Netko je napisao je to ''izraz poštovanja prema trudnicama''. Ja smatram da je to upravo medvjeđa usluga jer se žene zbog ovakvih gluposti teže zapošljavaju, manje su prihvatljivi izbor svakom poslodavcu. Obratite pažnju na statistike HZZ-a : uvijek je od ukupnog broja nezaposlenih oko 60 posto žena a 40 posto muškaraca.

No dobro, kad čitam neke odgovore, ovdje napisane od strane žena, možda i nije čudno što se teže zaposle :D

I da - kladim se i da sve imate ''zakazan pregled'' uvijek petkom ili ponedjeljkom.
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Bubidea » 20 sij 2012, 11:55

a ja se kladim da si ti musko i to ono balkansko zadrto bez...pogodi cega. (necu ban zbog tebe :lol)

a ako si slucajno zensko...uuuuu, kako ce ti se sve vratiti, o daaa, daaaa...netko sve zbraja i oduzima :dada
mozes si vec sada izabrati zid u koji ces udarati glavom ili nekakvu toljagu... ovakvo nesto :bonk
trebat ce ti
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la silki » 20 sij 2012, 11:57

Misericordia, jesi li pročitala pravila foruma? znaš li što je trolanje?
evo pročitaj: viewtopic.php?f=21&t=56741
ako želiš nastaviti xy raspravu o lažnim korištenjima bolovanja u rh i sl. otvori molim te na vrućim temama novu temu.
ova tema nije mjesto za prepucavanja i služi kao informacija trudnicama o njihovim pravima.

hvala!
silki

PostPostao/la Misericordia » 20 sij 2012, 12:38

silki je napisao/la:Misericordia, jesi li pročitala pravila foruma? znaš li što je trolanje?

Trolanje ? Možda raspravljanje s trolovima ? :D

evo pročitaj: viewtopic.php?f=21&t=56741
ako želiš nastaviti xy raspravu o lažnim korištenjima bolovanja u rh i sl. otvori molim te na vrućim temama novu temu.
ova tema nije mjesto za prepucavanja i služi kao informacija trudnicama o njihovim pravima.

hvala!

Opet te moram prosvijetliti - izražavanje drugačijeg mišljenja nije prepucavanje, nego demokracija.
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Misericordia » 20 sij 2012, 12:39

Bubidea je napisao/la:a ja se kladim da si ti musko i to ono balkansko zadrto bez...pogodi cega. (necu ban zbog tebe :lol)

a ako si slucajno zensko...uuuuu, kako ce ti se sve vratiti, o daaa, daaaa...netko sve zbraja i oduzima :dada
mozes si vec sada izabrati zid u koji ces udarati glavom ili nekakvu toljagu... ovakvo nesto :bonk
trebat ce ti

Evo nam još jedne prave Hrvatice i katolkinje, buduće mame koja će svojem djetetu usaditi prave ljudske vrijednosti :D
Misericordia
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Sreca najveca » 20 sij 2012, 12:47

a kaj si ti nabrijana? nisi dugo, ha?

ajde pusti žene da uživaju u svojim zdravim trudnoćama.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la Bubidea » 20 sij 2012, 12:57

Misericordia je napisao/la:
Bubidea je napisao/la:a ja se kladim da si ti musko i to ono balkansko zadrto bez...pogodi cega. (necu ban zbog tebe :lol)

trebat ce ti

Evo nam još jedne prave Hrvatice i katolkinje, buduće mame koja će svojem djetetu usaditi prave ljudske vrijednosti :D

gotovo pa sve si krivo zakljucila
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la silki » 20 sij 2012, 13:17

ne trolanje nije rasprava o trolovima.
4. Na MiB forumu zabranjeno je i:
- namjerno provociranje svađe na osobnom nivou, bezrazložno poticanje svađe i ometanje normalnih diskusija (trolanje)
evo, kvotala sam ti da se ne mučiš previše.
slažem se da svatko ima pravo izraziti svoje mišljenje ali na predviđenoj temi za to i u skladu s pravilima.
u tvojim postovima ne vidim ama baš niti jednu poveznicu s temom ovog topica, osim da su sve trudnice neradnice koje koriste lažne komplikacije. molim te još jednom, bez spuštanja na osobni nivo, otvori temu lažnih komplikacja ako nemaš komentara na temu iz naslova topica.
silki

PostPostao/la MON » 21 sij 2012, 10:52

smatram da je svaka informacija o pravima koje trudnice imaju korisna, a to kako tko koristi/zloupotrebljava svoja prava nije tema za ovaj pdf, pa ću zaključiti ovu raspravu zaključavanjem topica.

ako netko ima potrebu dalje raspravljati, može otvoriti temu na Ćevru mete.

:mah
MON
Intelektualni snob

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju.