U rujnu 2011 preselili smo u Ganu (opet
)Lora je 28.08. napunila 6 godina a Tara ce uskoro navrsiti 4.
U moru kvazi skoli bilo lako pronaci odgovarajucu obrazovnu ustanovu.
Kazem kvazi skole jer ovdje svaka druga u nazivu sadrzi rijec International, Montessori ili sl. i tu prestaje svaka druga veza sa internacionalnom ili Montessori skolom.
Nakon desetaka sastanaka po skolama, savjeta i iskustava poznanika odlucili smo se za German Swiss International School.
Skola koju subvencioniraju (time i kontroliraju) njemacka i svicarska vlada i njihova ministarstva prosvjete.
Uz iskustva prijatelja i poznanika (neki od njih, poznati arhitekti, lijecnici, odvjetnici zavrsili su upravu ovu osnovnu skolu), to sto je skola pod paskom njemackog i svicarskog obrazovnog sustava, ulijeva odredjeno povjerenje.
Skola je bilingualna (njemacki i engleski) a rade prema modificiranom programu koji obuhvaca dijelove britanskog, njemackog i svicarskog obrazovnog sistema.
Imaju jaslice, vrtic i osnovnoskolsko obrazovanje. U razredu je cca 5-10 djece. Trenutno imaju ucitelja engleskog jezika na zamjeni pa su predskolska grupa, prvi i drugi razred zajedno, ukupno 22 djece sa dva ucitelja i 2 asistenta.
Tara je u vrticu....
Na pocetku skolske godine, kada smo dosli u Ganu, Lora je upravo navrsila 6 godina i planirali smo da krene u predskolsku grupu (tako bi i bilo da smo ostali u Hr), kako bi dijete imalo godinu dana prilagodbe na engleski i njemacki jezik.
Nakon razgovora sa nastavnicima I uciteljima, predlozeno nam je da Lora krene u 1. razred.
Nekoliko puta smo se sastajali i vijecali…Obzirom na razinu samostalnosti, znanja, vjestina I zrelosti koju je Lora pokazala, predlozili su da pokusamo sa prvim razredom…Ionako su predskolarci I prvi razred zajedno, ukoliko ipak nije za prvi razred samo ce prestati pratiti nastavu prvog razreda a ostati ce sa istom ekipom I nastavnicom u istoj ucionici, tako da Lora to ne bi niti osjetila.
Kako su tjedni prolazili engleski I njemacki jezik postajali su sve manja barijera. Krajem skolske godine, uciteljice su ponosno objavile kako je Lora uspjesno savladala nastavno gradivo (premda je krenula 4 tjedna nakon pocetka skolske godine) I da je medju boljim djacima u razredu premda joj niti engleski niti njemacki jezik nisu materinji.
Od tada je proslo nesto vise od 4 mjeseca…
U prvom polugodistu savladali su oduzimanje I zbrajanje do 10, sada krecu do 20.
Pisu I citaju mala I velika tiskana slova (pisana, koliko mi je poznato, uce u 2. razredu).
Napominjem kako navedeno Lora zna protekle 2 godine. Mala tiskana slova cita 2 godine a sada ih je naucila pisati.
U listopadu 2011. narucili smo I dobili uzbenike iz hrvatskog jezika I prirode I drustva kako bismo pokusali pratiti Hrvatski nastavni program, makar osnove.
Radne listove je rijesila u tjedan dana.
Od proslog tjedna smo krenuli malo ozbiljnije….Ucimo pisana slova…
Naime, nakon procesa prilagodbe sada nam se namecu nova pitanja…..
Sto ako (ili kada) se za godinu, dvije,tri, odlucimo vratiti u Hrvatsku. Kako ce Lora pratiti nastavu.
Kako vrijeme odmice, gradivo je sve teze I sve ga je teze nadoknaditi.
Lora je dijete koje uvijek trazi vise (ne, nitko joj ne namece), tako da ona pise zadacu vec dvije godine. Tako zeli!
Uciteljice su odusevljene razinom znanja I vjestina s kojima je dosla.
Imamo volju I zelju doma sa njom obradjivati nastavno gradivo prema Hr programu.
Na Internetu su brojni forumi, radni listici, zadaci…no ja sam izgubljena, previse je toga I ne znam slijed, stoga Vas molim za pomoc.
Molila bih da me uputite gdje bih pronasla strucnu pomoc da adekvatno odradimo Hr gradivo a da ju ne preopteretimo.
Ima koja nastavnica na forumu? Lorina baka je profesor kroatistike ali radi u knjiznici pa nije u tijeku…
Dakle, zanima me sto obradjivati iz matematike (geometrija? Zbrajanje I oduzimanje do 20?), sto iz hrvatskog, priroda I drustvo?
Mozemo se mailati, Skype-ati, sto god treba….
Postoje li neki zadaci (ili ima li ih netko tko bi mi ih mailao) koji imaju neku kronologiju pa da ih samo isprintam I po tom slijedu radimo.
Krenula sam printati zadatke sa neta ali jako sporo otvara a usput sam se I pogubila…
Koga bih mogla pitati postoji li opcija da Lora u 7 ili 8 mj, kada dolazimo u Hr, polozi prvi razred?
Bila bih jako zahvalna na Vasim savjetima, iskustvima I pomoci.
Srdacan pozdrav iz Gane,
Nada

tako da mislim da zasad žuriš.

i da razlike ipak nisu tolike kako sam ja to mislila i da je Lora potpuno u tijeku, poraditi cemo na pojmovima i to je to.