Sada je: 26 srp 2026, 22:35.

Prvasic u inozemstvu

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Prvasic u inozemstvu

PostPostao/la Nada » 14 vel 2012, 16:50

Drage forumasice, dragi forumasi,

U rujnu 2011 preselili smo u Ganu (opet :D )
Lora je 28.08. napunila 6 godina a Tara ce uskoro navrsiti 4.

U moru kvazi skoli bilo lako pronaci odgovarajucu obrazovnu ustanovu.
Kazem kvazi skole jer ovdje svaka druga u nazivu sadrzi rijec International, Montessori ili sl. i tu prestaje svaka druga veza sa internacionalnom ili Montessori skolom.

Nakon desetaka sastanaka po skolama, savjeta i iskustava poznanika odlucili smo se za German Swiss International School.
Skola koju subvencioniraju (time i kontroliraju) njemacka i svicarska vlada i njihova ministarstva prosvjete.
Uz iskustva prijatelja i poznanika (neki od njih, poznati arhitekti, lijecnici, odvjetnici zavrsili su upravu ovu osnovnu skolu), to sto je skola pod paskom njemackog i svicarskog obrazovnog sustava, ulijeva odredjeno povjerenje.

Skola je bilingualna (njemacki i engleski) a rade prema modificiranom programu koji obuhvaca dijelove britanskog, njemackog i svicarskog obrazovnog sistema.

Imaju jaslice, vrtic i osnovnoskolsko obrazovanje. U razredu je cca 5-10 djece. Trenutno imaju ucitelja engleskog jezika na zamjeni pa su predskolska grupa, prvi i drugi razred zajedno, ukupno 22 djece sa dva ucitelja i 2 asistenta.

Tara je u vrticu....

Na pocetku skolske godine, kada smo dosli u Ganu, Lora je upravo navrsila 6 godina i planirali smo da krene u predskolsku grupu (tako bi i bilo da smo ostali u Hr), kako bi dijete imalo godinu dana prilagodbe na engleski i njemacki jezik.

Nakon razgovora sa nastavnicima I uciteljima, predlozeno nam je da Lora krene u 1. razred.
Nekoliko puta smo se sastajali i vijecali…Obzirom na razinu samostalnosti, znanja, vjestina I zrelosti koju je Lora pokazala, predlozili su da pokusamo sa prvim razredom…Ionako su predskolarci I prvi razred zajedno, ukoliko ipak nije za prvi razred samo ce prestati pratiti nastavu prvog razreda a ostati ce sa istom ekipom I nastavnicom u istoj ucionici, tako da Lora to ne bi niti osjetila.
Kako su tjedni prolazili engleski I njemacki jezik postajali su sve manja barijera. Krajem skolske godine, uciteljice su ponosno objavile kako je Lora uspjesno savladala nastavno gradivo (premda je krenula 4 tjedna nakon pocetka skolske godine) I da je medju boljim djacima u razredu premda joj niti engleski niti njemacki jezik nisu materinji.
Od tada je proslo nesto vise od 4 mjeseca…
U prvom polugodistu savladali su oduzimanje I zbrajanje do 10, sada krecu do 20.
Pisu I citaju mala I velika tiskana slova (pisana, koliko mi je poznato, uce u 2. razredu).
Napominjem kako navedeno Lora zna protekle 2 godine. Mala tiskana slova cita 2 godine a sada ih je naucila pisati.
U listopadu 2011. narucili smo I dobili uzbenike iz hrvatskog jezika I prirode I drustva kako bismo pokusali pratiti Hrvatski nastavni program, makar osnove.
Radne listove je rijesila u tjedan dana.
Od proslog tjedna smo krenuli malo ozbiljnije….Ucimo pisana slova…
Naime, nakon procesa prilagodbe sada nam se namecu nova pitanja…..
Sto ako (ili kada) se za godinu, dvije,tri, odlucimo vratiti u Hrvatsku. Kako ce Lora pratiti nastavu.
Kako vrijeme odmice, gradivo je sve teze I sve ga je teze nadoknaditi.
Lora je dijete koje uvijek trazi vise (ne, nitko joj ne namece), tako da ona pise zadacu vec dvije godine. Tako zeli!
Uciteljice su odusevljene razinom znanja I vjestina s kojima je dosla.
Imamo volju I zelju doma sa njom obradjivati nastavno gradivo prema Hr programu.
Na Internetu su brojni forumi, radni listici, zadaci…no ja sam izgubljena, previse je toga I ne znam slijed, stoga Vas molim za pomoc.
Molila bih da me uputite gdje bih pronasla strucnu pomoc da adekvatno odradimo Hr gradivo a da ju ne preopteretimo.
Ima koja nastavnica na forumu? Lorina baka je profesor kroatistike ali radi u knjiznici pa nije u tijeku…
Dakle, zanima me sto obradjivati iz matematike (geometrija? Zbrajanje I oduzimanje do 20?), sto iz hrvatskog, priroda I drustvo?
Mozemo se mailati, Skype-ati, sto god treba….
Postoje li neki zadaci (ili ima li ih netko tko bi mi ih mailao) koji imaju neku kronologiju pa da ih samo isprintam I po tom slijedu radimo.
Krenula sam printati zadatke sa neta ali jako sporo otvara a usput sam se I pogubila…
Koga bih mogla pitati postoji li opcija da Lora u 7 ili 8 mj, kada dolazimo u Hr, polozi prvi razred?
Bila bih jako zahvalna na Vasim savjetima, iskustvima I pomoci.

Srdacan pozdrav iz Gane,
Nada
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Prvasic u inozemstvu

PostPostao/la Nada » 14 vel 2012, 16:50

I da...moj mail je sedhope@hotmail.com

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la danijela81 » 14 vel 2012, 16:57

možda si već pronašla, ali za svaki slučaj stavit ću linkove, nek se nađu za nekog drugog
http://www.razredna-nastava.net/
http://www.phpbbplanet.com/rn/

nadam se da će ti se netko od učiteljica javiti :mah
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la TmamaKiN2 » 15 vel 2012, 15:47

saljem ti ja mail ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Nada » 15 vel 2012, 16:16

Danijela hvala, odmah sam jucer postavila post na forum.
Trazimo ucitelja/icu, ili studenta razredne nastave ili nekoga tko ima volje i zelje da nam pomogne.

Poslali su mi plan razredne nastave za 1. razred i probati cu se sama snaci ali bi mi bilo daleko lakse kada bismo imali nekoga tko bi nam tjedno, mjesecno, kako je prakticnije toj osobi, slao mailove sa uputama tipa: evo zadaci iz matematike, hrv i prirode i drustva i to obradite do slijedeceg javljanja, onda dobijemo test da pokazemo jesmo li i koliko smo savladali i idemo dalje.

Ovako ne znam jesmo li prespori, jesmo li prebrzi, preskacem li sto...poceli smo sa pisanim slovima prema Pcelici. Prvih 5 slova smo napisali u vjezbenicu i svakoga dana napisemo po jedan red, procitamo Pcelicu i to je to. Kada imenice, kada glagoli, pridjevi, sto vec....

Volvo, hvala ti na mailu...
Volvo mi je takodjer dala detalje o gradivu ali ono sto mi nedostaje je tempo i raspored kojim trebamo ici, zato bi mi pomogla redovita komunikacija sa uciteljem, studentom...Ma ne trebaju niti materijali, naci cu na netu, samo da znam aha...slijedecih tjedan dana radimo imenice. I uopce ne znam kako to ide...Ucimo imenice 2 tjedna ili sve sto radimo, citamo usput podvucemo i imenice pa tako do kraja skolske godine.
Kuzite sa cim se mucim...?

Bas ne znam od kuda da krenem.

Ajde, prirodu i drustvo cu lako samo me hrvatski i matematika muce. Zna ona zbrajati i oduzimati na njemackom, engleskom i hrvatskom do 20 ali ne zna jadna sto je umanjitelj, razlika, zbrojnik, sto da radim sa zakrivljenim crtama, kada zbrajaju vise od 2 broja i sl.

E sad bi ja bila instant uciteljica u 5 min.

Nije, nego zao mi da dijete to super zna na 2 jezika a nema pojma na meterinjem. Ili brijem???

I da pitam a da to ne googlam, je li Vjeronauk obavezan predmet u Hr? Nije bio kada sam ja u skolu isla a sada svi idu paaaaa....?

Posalal sam mail na jednu zagrebacku skolu sto se tice polaganja 1. razreda u Hr pa cu vidjeti sto ce reci....

Tmama cekam mail....

I svima hvala, hvala, hvala....

Nada
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la TmamaKiN2 » 15 vel 2012, 16:36

I da pitam a da to ne googlam, je li Vjeronauk obavezan predmet u Hr? Nije bio kada sam ja u skolu isla a sada svi idu paaaaa....?

Posalal sam mail na jednu zagrebacku skolu sto se tice polaganja 1. razreda u Hr pa cu vidjeti sto ce reci....

Tmama cekam mail....

nije obavezan, izborni je ;)
poslala sam ti odmah, jesi dobila?
:mah
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Buhtlica » 15 vel 2012, 16:41

moji su sad 2. i 3. razred. ono što se ja sjećam iz prvoga je ovo.
matematika - uče zbrajanje i oduzimanje do 20. i tako cijelu godinu. to se mora automatizirati i treba se znati kako se što zove (pribrojnici, umanjenik, umanjitelj...). i radi se vrlo malo geometrije - likovi i tijela.
hrvatski - čitanje, čitanje, čitanje... sva slova. i to je to.
vjeronauk je izborni.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Potica » 15 vel 2012, 18:39

Nado :mah
Mislim da bi ti bilo najjednostavnije pridružiti se mama naših prvašića http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=53&t=68487 i s njima pratiti ritam učenja i program, a one će ti sigurno najlakše pomoći kad negdje zapneš s gradivom jer i njihova djeca sad to uče.
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la ivancica » 16 vel 2012, 08:59

:mah mi smo prvašići

mislim da ti je za imenice, pridjeve, glagole ... preprerano

u prvom polugodištu su radili samo velika i mala tiskana slova i čitanje, sad je poželjno da razumiju što su pročitali i da se dalje radi na tehnici (tečnosti,...), i radili su upitnik, uskličnik i točku (namjerno pišem ovako jer nisu niti definirali rečenice kao izjavnu,upitnu,..., već samo da u diktatu znaju prepoznati i kad pišu).

u drugom polugodištu su učili samo pisano U,I i A (OK izgubili smo 10 dana zbog snijega), ali u principu svako slovo rade 2-3 dana :dada tako da mislim da zasad žuriš.

matematika: zbrajanje i oduzimanje do 10, sad smo na zadacima s riječima
mislim da je sljedeće umanjitelj, umanjenik, pribrojnici ... ali ne znam koliko je vama to bitno u ovoj fazi, da je ne bi zbunilo obzirom na sve što uči na različitim jezicima, nekako mislim da to može i kasnije kad joj sve sjedne
možda bolje da netko iz struke kaže za ovo :dunno
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nada » 16 vel 2012, 17:14

Hvala Ivana :)

Primila sam nekoliko mailova uciteljica sa foruma razredne nastave i voljne su nam pomoci.
Ivana, mislim da si u pravu, slijedom nekoliko mailova koje sam primila namece mi se zakljucak da previse trazim i od djeteta i od sebe :mrgreen

Zapravo, osnove ce ona ionako dobiti u skoli koju pohadja, nama trebaju detalji odnosno povezati nauceno sa hrvatskim jezikom.
Primjerice, 2+2 je na hrvatskom i na njemackom/engleskom identicno ali pribrojnik, umanjitelj...ne kazu se jednako.
Werb i glagol-gradivo je isto, samo da ih zna prepoznati na hrvatskom jeziku, da zna sto je glagol kada ju se pita, da zna sto je upitnik...itd. Dakle, mi vecinom trebamo hrvatske pojmove. Upravo zato, primjerice, tjelesni, glazbeni i likovni ne spominjem (ne umanjujuci njihovu vaznost alitu drzimo konce u rukama).

Naravno, tu su i neke razlike koje se ne ticu samo jezika ali u prvom razredu mislim da su minimalne.

Otegotna okolnost je i ta sto mi ne znamo do kada cemo u Gani ostati, sto mijenja na stvari.
Ukoliko se desi da se vracamo za dvije godine, tada cijela prica oko ovoga ima smisla jer joj nece biti sok sjesti u skolsku klupu u Zagrebu ukoliko se malo potrudimo oko hrvatskog programa.
No, ukoliko se vratimo u petom razredu...hm....prvi i drugi razred sigurna sam da dijelom mozemo pratiti ali sto su razredi visi teze ce biti loptati se na dva igralista. To bi zaista moglo biti previse (tesko je iz ove perspektive zakljuciti ali mogu predpostaviti).

Uglavnom, zaista mi se cini da sam malo pretjerala :ajme i da razlike ipak nisu tolike kako sam ja to mislila i da je Lora potpuno u tijeku, poraditi cemo na pojmovima i to je to.
Kako je zadace jako malo, mi sami izmisljamo zadatke (sada printamo za weba razredne nastave), malo igramo memory i razne druge igre, malo citamo i prepricavamo price...

Da, cini se da sam malo opterecena nekim stvarima jer....
Surug i ja radimo, djeca su do 12 na nastavi, do 13 imaju rucak a potom ih 1-2h igraju u skolskom dvoristu.
Ovdje nemaju drugih prijatelja izvan skole i kada dodju doma same su.
Sada zivimo u kuci pa imaju psa i dvoriste ali zapravo, nakon nastave a do mog dolaska sa posla (18h) ne znam sto rade.
Sa tetom cuvalicom su, znam da ce dobro paziti na njih (Cate je teta cuvalica koja je Loru cuvala u Gani do druge godine, dugo ju znamo i imamo u nju povjerenja) ali to je sve.
Nece im zabraniti da sjede satima pred TVom ili kompjutorom i tu se nista ne da uciniti.

Zadavanjem zadataka i obveza pokusavam sprijeciti buljenje u TV.
Tako im zadam da mi, prr. naprave nesto od papira, nacrtaju, napisu...ostave neki trag da nisu samo gledale TV.
Eto...sada sam totalno skrenula sa teme ali bas mi je doslo da se izjadam.
Tu cu sada stati jer sam masila i temu i mjesto :mrgreen

Ovdje ipak imamo ogromnih prednosti, trebam se na njih orijentirati, jel' te :dada

Hvala Vam sto ste tu :luv
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la ivancica » 17 vel 2012, 13:59

Eto...sada sam totalno skrenula sa teme ali bas mi je doslo da se izjadam

:hug

Mislim da će naši tek u drugom razredu učiti glagole i imenice. Možda da se posavjetuješ s curama na dvojezičnom topicu, možda bi stvarno bilo bolje da je to paralelno učiš, ako to radi na njem ili eng :dunno

naši su neki dan pisali za domaći pismo (kome se htjeli) i poslije im je učiteljica rekla da ga i pošalju. možda bi je tako mogla zabaviti, da napiše pismo baki, rođacima ..., em vježba pisanje, em može ukrašavati, možeš je zabaviti par dana s jednim pismo, i onda opet slatko iščekivanje dok dobije odgovor (moglo bi biti zanimljivo danas kad se koristi samo tehnika ;) )

naša učiteljica dosta radi zadatke s ubacivanjem / izbacivanjem slova i kreiranjem nove riječi, to bi vama bilo dobro upravo zbog širenja/vježbanja vokabulara obzirom da ne živite u domovini i relativno malo vam vremena ostane za doma pričati hrvatski

npr: alma - palma , kupa - klupa, pavo - plavo, puk - pauk, pas-spas , sam-sram, mrav-mršav ....

ako ti je to zanimljivo, mogu slati naše primjere na pp

i dosta povezuje gradivo ostalih predmeta, npr, kad iz prirode uče godišnja doba, onda u hrv opisuje i crtaju najdraže god. doba
kad su došli do broja 10 u mat, iz hrv za domaći su pisali što imaju doma, npr. 1 hladnjak, 2 kreveta ....
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ivancica » 17 vel 2012, 14:04

i ovdje ima zanimljivih stvari, nešto za printanje nešto za raditi preko kompa

http://public.carnet.hr/~ifalak/kviz/kviz-1/hrv-1/hrv1-1.htm
slika slika
ivancica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nada » 17 vel 2012, 16:44

Hvala, sejvala link.
Zapravo, sagradila sam si bazu linkova pa cu proucavati tijekom vikenda, hvala.

Trebam jos jednu malu pomoc.
Printam jako puno materijala koje planiram obraditi sa Lorom, znam da cu zvucati vrlo konforno ali molim vas ako znate za linkove na kojima bih mogla pronaci tekstove slijedecih lektira, jednostavno od silnog printanja ne stizem Googlati:

RUJAN – Jacob i Wilhelm Grimm: Bajke (izbor)

LISTOPAD – Ivanka Borovac: Životinjska abeceda

STUDENI – Ewa Janikovszky: Baš se veselim

PROSINAC – Željka Horvat-Vukelja: Hrabrica

SIJEČANJ – Stanislav Femenić: Idi pa vidi

VELJAČA – Željka Horvat-Vukelja: Slikopriče

OŽUJAK – Jens Sigsgaard: Pale sam na svijetu

TRAVANJ – Ljudevit Bauer: Tri medvjeda i gitara

SVIBANJ - Jean-Baptiste Baronian: Figaro, mačak koji je hrkao

Grimmove bajke imamo....
Ja bih to isprintala pa da citamo....

Ugodan vikend,
Nada
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nada » 21 vel 2012, 16:43

Ivancice, super ideja sa pismom.

Poceli smo raditi uz pomoc uciteljice i daleko je lakse.
Sada smo sigurne da smo na dobrom putu.

Hvala svima :mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 21 gostiju.