Sada je: 27 srp 2026, 00:25.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 10:50

ronin je napisao/la:a malo sam se šalila :mrgreen .nisam mogla odoljeti,povukla me riječ za jezik :mrgreen

al krumpi ne pjeva se ljubičice bijela,al se uči ,i to dosta o Titu na povijesti

ovo što se tiče župnog vjeronauka,dosta se razlikuje od školskog.

dok na školskom prolaze gradivo iz udžbenika,rješavaju radnu bilježnicu,razgovaraju,igraju kvizove,gledaju biblijske crtiće,

na župnom je orijentacija baš na pripadnost toj određenoj župnoj zajednici,živi susret,radost okupljanja,pogleda izbliza kako izgleda takva zajednica i kako je biti njen član.uče se pjesmice koje će se pjevati na dječjoj misi...

dakle-teorija i praksa,ne u sukobu,već u upotpunjavanju

pa normalno da se uči o Titu na povijesti (btw u osnovnoj školi o II. svj. ratu na našim prostorima ima doslovno 2 stranice teksta). zar to treba izbaciti? ali sad miješaš kruške i jabuke. o Titu se uči na povijesti, nek' se o vjeri, vjerskim blagdanima i sl. uči na vjeronauku. ali ne. to se ubacuje u sve predmete. jel bi ti voljela da se na Titov rođendan na likovnom slika Tita, da se Tita ubaci u sve predmete???
:whew
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 10:55

zašto ne? to je najveći sin naših naroda i narodnosti :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 10:56

@ micika- neki su glavni vjerski blagdani državni blagdani,ne čudi me obilježavanje,kao ni obilježavanje npr Dana državnosti, ili pak ne znam, Dana planeta Zemlje.

ovo za svećenike koji blagoslivljaju svu djecu je problem sasvim odvojen od vjeronauka u školi kao izbornog predmeta

Adorabla je napisao/la:Samo ok, idem se ja sad buniti i pisati ministarstvu ali ostaje pitanje - tko bi predavao takav predmet, tko bi napisao program za taj predmet i u konačnici koliko vremena bi trebalo da se to uopće organizira u školi.

ma vjeruj mi kad se želi ,pronađe se i načina.
kolike smo mi predmete u školskom sustavu imali,uvjetno rečeno drugačije,pa se našlo kadra.

mi smo u osnovnjaku imali domaćinstvo i prvu pomoć(Ok ovo je predavala zdravstvena djelatnica),no tu je ONO,marksizam, DSZ...nastavi niz.kad se hoće,nađe se mogućnosti.

da zaključim-nemojte misliti da sam neosjetljiva i da me ne smetaju djeca na hodnicima za vrijeme vjeronauka.ono što mi se ČINI je da se u posljednje vrijeme taj broj smanjio,a najiskrenije se nadam da će MZOS konačno urediti prilike na zadovoljstvo SVIH,ne samo jednih.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 11:01

Buhtlica je napisao/la:
pa normalno da se uči o Titu na povijesti (btw u osnovnoj školi o II. svj. ratu na našim prostorima ima doslovno 2 stranice teksta). zar to treba izbaciti? ali sad miješaš kruške i jabuke. o Titu se uči na povijesti, nek' se o vjeri, vjerskim blagdanima i sl. uči na vjeronauku. ali ne. to se ubacuje u sve predmete. jel bi ti voljela da se na Titov rođendan na likovnom slika Tita, da se Tita ubaci u sve predmete???
:whew

moram priznati da ne razumijem?pa nismo više u državi koja je njegovala kult ličnosti da bi Tita crtali na likovnom?

i slobodno možeš smanjiti uskličnike,samo raspravljamo.ja poštujem tvoje mišljenje,vjerovala ili ne.
ne znam kako si uspjela iščitati da bih ja Tita htjela izbaciti iz nastave.
da,btw,ne znam koji si udžbenik navela za primjer,ja predajem povijest i Drugog svjetskog rata,i na našim i svjetskim prostorima ima sasvim dovoljno da djeca pristojno usvoje gradivo.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:02

ma buhtla je htjela reći da možda jaslice crtaju na likovnom
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 11:05

a dobro onda.boli me malo glava pa krivo shvatim tu i tamo nešto,a i ta internetska komunikacija čini svoje.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Buhtlica » 16 ožu 2012, 11:15

povlačila sam paralele.
zašto se na likovnom crtaju jaslice, uskrsni motivi, sv. nikola...? zašto se vjera ubacuje u PiD, hrvatski, glazbeni...?
ne, ja nisam rekla da se mora crtati tito, ali zašto se vjera ubacila tamo gdje joj nije mjesto?
ne, sad ne njegujemo kult ličnosti, prebacili smo se na guranje vjere tamo gdje joj nije mjesto. u čemu je razlika?
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 11:16

meni samo nije jasno zašto se ljudi ne bune protiv neradnih dana na crkvene blagdane.

Nije li to diskriminacija drugih vjera?

Te Božić, Štefanje, Uskrs, Uskrsni ponedjeljak, Velika Gospa, Svisvete, Tijelovo...

Sedan neradnih dana, čitav tjedan, pa to je čista diskriminacija. Zašto bi oni koji nisu vjernici trebali ne raditi na te dane? Nemojmo ljude prisiljavati da ne rade i zarađuju na taj dan!

A i ta škola!!!
Umjesto da prešute zašto je taj dan neradni i lijepo samo crtaju zastave na Dan neovisnosti, oni uče o Svisvetama!!!

Hrvatska je ipak sekularna država i stoga ne treba nametati vjerske blagdane za državne praznike.
Neka lijepo oni koji su vjernici plaćaju porez crkvi i slave svoje, a oni koji nisu neka rade.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 11:19

Pa da, vjera se provlači kroz sve predmete. U čitanci iz hrvatskog jezika imaš pjesmice o malom Isusu i Mariji. Na likovnom se crtaju vjerski motivi. Glazbeni - također u vrijeme Božića razne pjesmice na tu temu.
Ne mogu reći da mi to ne znam kako smeta ali ne mogu to ne primijetiti. :dunno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:20

ajde beppa, što te ubolo u ranu :lol

evo, nek ukinu blagdane, a vrate nam državne praznike tipa dan žena i dan planeta zemlje
ja mislim da to treba obilježavati :mrgreen :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 11:22

nije me ubolo u ranu, nego mi to doista nije jasno, zašto nema pobuna protiv toga?

Mislim, zar ne bi trebalo biti principijalan pa u isto vrijeme tražiti jedno i drugo jer je riječ o diskriminaciji?

Inače, ne da mi se raspravljati jer ne volim ovaj način.

Prvo treba vidjeti koliko je oninh kojima samo smeta satnica.

pa onda onih kojima smeta program (npr. ako se nešto promijeni, može ostati),

te oni kojima smeta bilo koji vjeronauk u školi i to onda treba povući s raspravom o tome može li ikoja škola s državnom dopusnicom i određenim programom imati vjeronauk.

Sve su to različite rasprave, ovako se samo svaštari i vrti u krug.
Zadnja izmjena: Beppa Joseph; 16 ožu 2012, 11:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 11:22

Beppa inače vrlo rado čitam tvoje postove, ali danas definitivno nije tvoj dan i ovo nije takav post
Ovo je post totalnog omalovažavanja roditelja koji ne žele vjeronauk i totalno omalovažavanje baš tih drugih vjera na koje se pozivaš.

Barbi - točno. A najviše me začudilo kad su djeca osmog razreda za Uskrs u olovci crtali razapetog Isusa. Zašto?
Adorabla
Medena

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 11:23

Bepa, a vid ovo - ja sam godinama zaista godinama radila na sve praznike ( i Nive godine i sl. ne samo vjerske), kad sam mogla cak sam uletavala u zamjenu nekome kome vjerski blagdan znaci puno, a meni ne.

Tek kd sam dosla u situaciju da mi firma mora platiti rad na blagdan (jer godinama nije bila za to ovavezana) sam prestala zato da mi ne bi morali platiti dodatak za rad na blagdan :lol
patkica
svizac

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:26

patka :le
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 11:26

Beppa, ja iskreno nemam ništa protiv rada za vjerske praznike.
Znam da karikiraš, ali meni Božić niti Uskršnji ponedjeljak ne znače baš ništa. :dunno
I vrlo bih rado radila na te dane, pogotovo po tarifi rada u neradne dane. :D
Nisam ja propisala državne praznike niti neradne dane, jednako mi je bezvezan Dan neovisnosti kao i Tjelovo ili Prvi maj. :dunno Ne slavim niti posebno obilježavam ijedan od tih dana osim tradicionalnog prvomajskog roštilja kod prijatelja na viksi. :mrgreen

Uopće ne kužim Beppa što si htjela reći. :conf
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:26

Buhtlica je napisao/la:...
zašto se na likovnom crtaju jaslice, uskrsni motivi, sv. nikola...? zašto se vjera ubacuje u PiD, hrvatski, glazbeni...?
ne, ja nisam rekla da se mora crtati tito, ali zašto se vjera ubacila tamo gdje joj nije mjesto?

možda zato što danas SVI i vjernici i nevjernici slave Uskrs, Božić, Nikolu....kako je mnogo puta objašnjavano sa strane kakti nevjernika
da je to neka tradicija ...pa eto valjda se zato i crta na likovnom ono što svi i obilježavamo u svojim domovima...

inače u potpunosti potpisujem Beppu
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 11:26

Beppa, ja iskreno nemam ništa protiv rada za vjerske praznike.
Znam da karikiraš, ali meni Božić niti Uskršnji ponedjeljak ne znače baš ništa. :dunno
I vrlo bih rado radila na te dane, pogotovo po tarifi rada u neradne dane. :D
Nisam ja propisala državne praznike niti neradne dane, jednako mi je bezvezan Dan neovisnosti kao i Tjelovo ili Prvi maj. :dunno Ne slavim niti posebno obilježavam ijedan od tih dana osim tradicionalnog prvomajskog roštilja kod prijatelja na viksi. :mrgreen

Uopće ne kužim Beppa što si htjela reći. :conf
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 11:27

Beppa Joseph je napisao/la:nije me ubolo u ranu, nego mi to doista nije jasno, zašto nema pobuna protiv toga?

Mislim, zar ne bi trebalo biti principijelan pa u isto vrijeme tražiti jedno i drugo jer je riječ o diskriminaciji?

pa kad već pitaš iako se pitam da li je to opet sarkastičnost :dunno
Obzirom da se kod nas 80% građana izjašnjava vjernicima a sigurno je toliki i postotak prisutne tradicije a naš ZOR dozvoljava da se vjerski blagdani slave (odnosno da se ne računaju u dane GO za one koji su te vjeroispovjesti) onda je bilo jeftinije odrapiti i reći ok te dane ne radimo nego ostaviti da 20% ljudi možda dođe možda ne dođe taj dan na posao obzirom da bi onda varijabilni trošak pokretanja neke proizvodnje bio veći od fiksnog dijela čistog održavanja.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:29

jer imamo privilegije u vidu neradnih dana, a ne u vidu poreza, zato se jelte izjašnjavaju/mo, kakogod :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:30

ZacKa je napisao/la:

možda zato što danas SVI i vjernici i nevjernici slave Uskrs, Božić, Nikolu....kako je mnogo puta objašnjavano sa strane kakti nevjernika
da je to neka tradicija ...

ajde dobro, otkud ti to
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:31

Adorabla je napisao/la:pa kad već pitaš iako se pitam da li je to opet sarkastičnost :dunno
Obzirom da se kod nas 80% građana izjašnjava vjernicima a sigurno je toliki i postotak prisutne tradicije a naš ZOR dozvoljava da se vjerski blagdani slave (odnosno da se ne računaju u dane GO za one koji su te vjeroispovjesti) onda je bilo jeftinije odrapiti i reći ok te dane ne radimo nego ostaviti da 20% ljudi možda dođe možda ne dođe taj dan na posao obzirom da bi onda varijabilni trošak pokretanja neke proizvodnje bio veći od fiksnog dijela čistog održavanja.

ok, pa onda valjda se zato i uvodi vjera u škole ( iako sma protiv vj. u školi) znači ta tradicija obilježavanja Uskrsa i ostalih vjerskih blagdana, zbog tih 80% građana koji se deklariraju kao vjernici .
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:32

Krumpirić je napisao/la:
ZacKa je napisao/la:

da je to neka tradicija ...

ajde dobro, otkud ti to

puno njih se ovako baš ovdje izjasnilo...tradicija...
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 11:33

pa ne nije sarkastičnost,

nije mi jasno zašto ta borba nije usporedna, zašto se doista oni kojima vjera u svemu sekularnom smeta ne bore za izbacivanje iz svakog područja.
Pa ako 80% ljudi ne bi došlo na posao jer su vjernici, u čemu je onda problem s vejronaukom ako je 80% vjernika.

Ne bi li borba protiv diskriminacije trebala biti cjelovita?
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:35

Beppa Joseph je napisao/la:Pa ako 80% ljudi ne bi došlo na posao jer su vjernici, u čemu je onda problem s vejronaukom ako je 80% vjernika.

e točno to.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lastavica » 16 ožu 2012, 11:39

meni nije jasno koji bi bio razlog da vjeronauk ne bude u školskom programu nego da se provodi kao samostalan program
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 11:39

Ja ne slavim i znam puno ljudi koji ne slave i ne obilježavaju vjerske blagdane.
Tradicija je nešto kao navika... dakle da bi imao naviku moraš nešto prakticirati, ne?
Ne kužim kako bi ateist iz ateističke obitelji stekao naviku obilježavanja vjerskih blagdana? :conf

Beppa, problem je što je onih 20% diskriminirano, ne mogu vjerovati da ti to ne vidiš? :shock
Kad ostaneš doma jer je država proglasila neradni dan sam biraš kako ćeš svoje vrijeme organizirati i što ćeš raditi, ne tjera te nitko da ideš na misu jer je vjerski blagdan, možeš otići na Sljeme ili u kino.
A kad dijete sjedi na vjeronauku koji ne pohađa jer je eto u onih 20% druge vjere ili bez vjere i nikoga nije za to briga - to jest diskriminacija. :angry To što moje dijete ne osjeti takvu vrstu diskriminacije i što je u njegovoj školi to riješeno dobro nažalost nije pravillo već iznimka.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 11:40

ne mogu sad stvarno vjerovati jer vi stvarno ne razumijete ili se pravite grbave? Vama je ok uvoditi vjeronauk u škole radi 80% djece BEZ OBZIRA NA ONIH 20% KOJI NEMAJU ALTERNATIVU?
Dajte mi samo recite koja je alternativa ako SVE škole u Hrvatskoj nisu u stanju organizirati satnicu tako da djeca koja ne pohađaju katolički vjeronauk nemaju rupu u sredini nastave?

A čak i onih 80% je diskutabilno jer ako samo ovaj topic pročitaš vidjet ćeš da postoji:
- xy % roditelja vjernika koji smatraju da vjeronauku ipak mjesto u Crkvi
- xy% roditelja vjernika koji ne bi imali ništa protiv da vjernauk i po održavanju nastave bude izborni predmet

Dakle toliko ste me naljutile da ću defitnitivno se prijaviti za snimanje filma iako stvarno to nisam htjela :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 11:42

To Adorabla, baš to.
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:46

pa ne vidi.
kao što većina muškaraca baš nikako ne vidi činjenicu da su žene diskriminirane :)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 11:46

Beppa drago mi je da si izeditirala onaj prijašnji post iako mogla si ga samo izeditirati, obrisati i mišljenje napisati kasnije. Naime sada ja nakon izeditiranog i kontekstualno potpuno promijenjenog posta ja ispadam neka militantna gadura :mrgreen ali eto. Nek ostane sad tako :mah
Adorabla
Medena

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.