Sada je: 26 srp 2026, 20:42.
Moderator/ica: medo14

lastavica je napisao/la:meni nije jasno koji bi bio razlog da vjeronauk ne bude u školskom programu nego da se provodi kao samostalan program
Barbi je napisao/la:Ne kužim kako bi ateist iz ateističke obitelji stekao naviku obilježavanja vjerskih blagdana?

Post 21,6Krumpirić je napisao/la:kićenje bora
farbanje jaja
i slično
s Bogom i vjerom nemaju veze
kićenje bora je poganski običaj
jaja su simbol rađanja novog života-iliti proljeća koje je kad i uskrs
i zec je simbol novog života jer puno radi na novom životu

Adorabla je napisao/la:ne mogu sad stvarno vjerovati jer vi stvarno ne razumijete ili se pravite grbave? Vama je ok uvoditi vjeronauk u škole radi 80% djece BEZ OBZIRA NA ONIH 20% KOJI NEMAJU ALTERNATIVU?

Krumpirić je napisao/la:bor i jaja su zabavni običaji- nije im izvor kršćanstvo
valjda se Božić obilježava posti na Badnjak, polnoćkom, molitvom
a Uskrs petkovnim križnim putevima kroz korizmu, postom, misama na veliki tjedan, paljenjem svjetla,
.
Adorabla je napisao/la:Beppa drago mi je da si izeditirala onaj prijašnji post iako mogla si ga samo izeditirati, obrisati i mišljenje napisati kasnije. Naime sada ja nakon izeditiranog i kontekstualno potpuno promijenjenog posta ja ispadam neka militantna gaduraali eto. Nek ostane sad tako
Post 21,6u čemu je problem kod vjeronauka osim same satnice koja je u dosta slučajeva i dobro odrađena
ZacKa je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:kićenje bora
farbanje jaja
i slično
s Bogom i vjerom nemaju veze
kićenje bora je poganski običaj
jaja su simbol rađanja novog života-iliti proljeća koje je kad i uskrs
i zec je simbol novog života jer puno radi na novom životu
kićenje bora nije poganski običaj
proljeće ne počinje isti dan kad je Uskrs
i opet ja i govorim o tradiciji slavljenja baš na te dane ne na neke druge....

I ako si se ti sad naljutila dozvoli što se Beppa i ja npr ljutimo što mislite da je rješenje ukinuti,a ne zadovoljiti sve strane na adekvatan način,jer ako se borite protiv DISKRIMINACIJE onda nemojte predlagati rješenja koja će DISKRIMINIRATI možda i veći postotak od ovih 20 %,jer mi eto želimo vjeronauk u školi,i smatramo da na njega imamo pravo isto kao što to imaju npr Nijemci,Austrijanci i Norvežani.Koji eto isto slave Božić i Uskrs i neradni su im dani.
Krumpirić je napisao/la:ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?

Krumpirić je napisao/la:a ne znam kakva je to nakaradna vjera
bor i jaja su zabavni običaji- nije im izvor kršćanstvo
valjda se Božić obilježava posti na Badnjak, polnoćkom, molitvom
a Uskrs petkovnim križnim putevima kroz korizmu, postom, misama na veliki tjedan, paljenjem svjetla,
majkomila, nije bojanje jaja znak jel netko vjernik ili ne.

thinkPINK je napisao/la:Moze li mi netko napisati koju su razlozi zasto vjeronauk treba biti u skoli? Netko tko naravno to smatra.

ronin je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?
diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?
vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima.

Adorabla je napisao/la:Ja nemam NIKAKVE zahtjeve za vjeronauk, poptuno mi je svejedno hoće li biti u školi ili ne. Ja smatram da nije fer da se uveo u škole PRIJE nego je napravljena alternativa za onih 20%.
ronin je napisao/la:Krumpirić je napisao/la:ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?
diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?
vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima.

Post 21,6
ronin je napisao/la:Što se alternative tiče,tu bih se mogla složiti s tobom.Problem postoji,treba ga ispraviti.

Beppa Joseph je napisao/la:Pa evo,
Smatram da i u školskom sustavi imam pravo na to da se odgojno-obrazovna ustanova nadovezuje na odgoj koji dijete dobiva i od roditelja, a koji je zaista i dio tradicije.
Smatram da ako je većina roditelja zainteresirana za taj izborni predmet za svoju djecu da i ima pravo da bude unutar škole.
Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.