Sada je: 26 srp 2026, 22:34.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 11:48

ja zapravo vidim problem samo u satnici
ako uvodimo astronomiju za 10% djece kao izborni predmet (jer se toliko prijavljuju)
imamo i španjolski koji nije u svakom razredu jer ne uspiju skupiti 5-toro djece koji je minimum za jedan razred (znači 5-toro djece iz recimo 2 sedma razreda) i plaćenog nastavnika
u čemu je problem kod vjeronauka osim same satnice koja je u dosta slučajeva i dobro odrađena
a o nesretnoj djeci u hodnicima ne bi jer mislim da je to ipak rijeđi slučaj koji se ne bi smio događati nikad
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 16 ožu 2012, 11:48

lastavica je napisao/la:meni nije jasno koji bi bio razlog da vjeronauk ne bude u školskom programu nego da se provodi kao samostalan program

mislim da mi je konstrukcija rečenice loša pa se može tumačiti i drugačije nego što sam mislila.
Htjela sam reći da ne vidim razlog zbog kojeg je vjeronauk u školskom programu nego se može provoditi kao samostalan program.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:48

Barbi je napisao/la:Ne kužim kako bi ateist iz ateističke obitelji stekao naviku obilježavanja vjerskih blagdana? :conf

Ja i moja obitelj bili smo totalni ateisti (čak iz komunističke obitelji) farbali smo jajca za Uskrs, kitili bor, Nikola
je ostavljao u čizmicama svašta, danas večina koje ja znam deklariraju se kao vjernici, Crkvu vidjeli nisu, niti
žive tako, a sve blagdane uredno slave sa svim tradicijskim obilježjima, te da ne kažem krste djecu, pričeščuju,
a da opet poslije toga ne žive kako vjera nalaže......i sad što su oni ateisti, vjernici, slave sve a opet ne bi ipak ništa...
jer ne vjeruju u Crkvu, u Isusa.... al neka djeca budu krštena....ijoš zahtjevaju i ljute se kad Crkva traži nešto po svojim
pravilima .....
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:50

kićenje bora
farbanje jaja
i slično
s Bogom i vjerom nemaju veze

kićenje bora je poganski običaj
jaja su simbol rađanja novog života-iliti proljeća koje je kad i uskrs
i zec je simbol novog života jer puno radi na novom životu :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:51

S time da u potpunosti odobravam borbu za to da se toj djeci (valjda tih 20% ) osigura ako je već
vjeronauk u školi, adekvatna zamjena za isto. A ne da lutaju hodnicima....moraju imati izbor.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 11:53

Ja smatram da djeca nisu diskriminirana vjeronaukom, nego lošom satnicom.

I smatram da je sasvim u redu prijaviti se za snimanje filma protiv vjeronauka u školi, kao što ću se i ja boriti za to da vjeronauk ostane u školi i prijaviti se za snimanje takvog filma, doduše kad budem imala djecu, ovako mi je to glupo.

Isto tako jas sam prije bila protiv vjeronauka u školi jer sam smatrala da se mnogo toga uniformira i da je problem što nemaš izbor nastavnika, a to mi je jako važno, no ako bude taj slučaj da je loš vjeroučitelj borit ću se na druge načine protiv toga, i na forumu sam promijenila mišljenje :mrgreen

Ocjene me ne muče, ocjenjuje se i udaranje ritma na glazbenom, a to je nešto za što je potreban barem mali talent, ocjenjuje se i crtanje po čudnim kriterijima, pisanje sastavaka i penjanje po užetu pa me stvarno živcira da je najveća buka oko ocjenjivanja vjeronauka.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:53

Krumpirić je napisao/la:kićenje bora
farbanje jaja
i slično

kićenje bora nije poganski običaj
proljeće ne počinje isti dan kad je Uskrs

i opet ja i govorim o tradiciji slavljenja baš na te dane ne na neke druge....
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 11:54

Adorabla je napisao/la:ne mogu sad stvarno vjerovati jer vi stvarno ne razumijete ili se pravite grbave? Vama je ok uvoditi vjeronauk u škole radi 80% djece BEZ OBZIRA NA ONIH 20% KOJI NEMAJU ALTERNATIVU?

A dobro Adorabla tko je sad tu grbav?

Ja sam na primjer lijepo napisala da me smeta,što me smeta,i zašto me smeta.Smatram da nije u redu što nema alternative ,da se treba JAVNO o tome razgovarati umjesto da se energija po običaju troši na pljuvanje po Crkvi,i da se pronađe rješenje.Rješenje koje bi dakle zadovoljilo SVE ,a ne samo neke.

I ako si se ti sad naljutila dozvoli što se Beppa i ja npr ljutimo što mislite da je rješenje ukinuti,a ne zadovoljiti sve strane na adekvatan način,jer ako se borite protiv DISKRIMINACIJE onda nemojte predlagati rješenja koja će DISKRIMINIRATI možda i veći postotak od ovih 20 %,jer mi eto želimo vjeronauk u školi,i smatramo da na njega imamo pravo isto kao što to imaju npr Nijemci,Austrijanci i Norvežani.Koji eto isto slave Božić i Uskrs i neradni su im dani.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 11:57

a ne znam kakva je to nakaradna vjera
bor i jaja su zabavni običaji- nije im izvor kršćanstvo
valjda se Božić obilježava posti na Badnjak, polnoćkom, molitvom
a Uskrs petkovnim križnim putevima kroz korizmu, postom, misama na veliki tjedan, paljenjem svjetla,

majkomila, nije bojanje jaja znak jel netko vjernik ili ne.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 11:57

Moze li mi netko napisati koju su razlozi zasto vjeronauk treba biti u skoli? Netko tko naravno to smatra.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 11:57

Krumpirić je napisao/la:bor i jaja su zabavni običaji- nije im izvor kršćanstvo
a Uskrs petkovnim križnim putevima kroz korizmu, postom, misama na veliki tjedan, paljenjem svjetla,

.

slažem se
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 11:58

Adorabla je napisao/la:Beppa drago mi je da si izeditirala onaj prijašnji post iako mogla si ga samo izeditirati, obrisati i mišljenje napisati kasnije. Naime sada ja nakon izeditiranog i kontekstualno potpuno promijenjenog posta ja ispadam neka militantna gadura :mrgreen ali eto. Nek ostane sad tako :mah

Adorabla, možeš mi i ne moraš vjerovati, ali editirala sam samo gadnu pravopisnu pogrešku.
Doista je tako, zaista ne lažem. Išla sam sad pogledati vrijeme postanja da to dokažem, ali vidim da je ipak poslije tvog posta.

Zaista nisam ništa mijenjala, samo sam prvo napisala principijelan pa ispravila u principijalan. Nikad još nisam napisala obrazloženje edita jer nisam morala, ali ću ubuduće to i raditi.

Međutim, meni je znakovito to da si me jednom pročitala, a kasnije ti se čini da je prije bilo nešto žešće.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 11:59

u čemu je problem kod vjeronauka osim same satnice koja je u dosta slučajeva i dobro odrađena

Praktični problem je satnica ali problem satnice se ne može jednostavno riješiti jer je vjeronauk definiran kako je već Nana rekla kao obavezan predmet za onu djecu koja ga izaberu što znači da ta djeca imaju više tjednih sati nego djeca koja nemaju vjeronauk (toga recimo u SR školi nema jer djeca imaju Etiku) i samim time što spada u obavezne predmete ima mogućnosti definiranja programa kao obavezni predmeti (znači teoretski ali i praktično možeš i smiješ u školskom kurikulumu dodati aktivnosti vezane uz obavezan predmet štoćereći - npr izlet u Mariju Bistricu kao terensku nastavu, poveznice unutar pojedinih predmeta itd itd itd)
Adorabla
Medena

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 11:59

ZacKa je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:kićenje bora
farbanje jaja
i slično

kićenje bora nije poganski običaj
proljeće ne počinje isti dan kad je Uskrs

i opet ja i govorim o tradiciji slavljenja baš na te dane ne na neke druge....

...i govorim o tome da nekog smeta što se na likovnom crtaju uskrsni motivi, jaslice, isus..što li već....a ne smetaju ako se crtaju samo jajca ili zec kao dio neke tradicije obilježavanja prolječa, a opet ponavljam 80% je vjernika koji navodno vjeruju baš u Isusa...
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 12:01

ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?
Diskriminacija je kad ti netko tvoje nominalno pravo ukinu, ovo pravo da ima vjeronauk u nastavi imaju samo katolici, dakle...kakvo je to pravo?
Onaj jedan mali Savo u razredu nema nikakvo pravo, valjda jer nije većina :mrgreen
dakle, u nijednom sporazumu nema prava da se Savi treba osigurat vjeronauk-jer je on, reko bi Pervan, Srb :mrgreen
iliti-jer nije većina

zacka, ja mogu obojat i zeca i jaja i pola kuće-to nije obilježavanje ničega vjerskoga. Da odem slušati Muku na Veliki petak, e to je druga stvar.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 12:01

I ako si se ti sad naljutila dozvoli što se Beppa i ja npr ljutimo što mislite da je rješenje ukinuti,a ne zadovoljiti sve strane na adekvatan način,jer ako se borite protiv DISKRIMINACIJE onda nemojte predlagati rješenja koja će DISKRIMINIRATI možda i veći postotak od ovih 20 %,jer mi eto želimo vjeronauk u školi,i smatramo da na njega imamo pravo isto kao što to imaju npr Nijemci,Austrijanci i Norvežani.Koji eto isto slave Božić i Uskrs i neradni su im dani.

Pa ako se već ljutiš što ja izrekom nisam napisala da mislim da se Beppa i ZacKa prave grbave onda isto tako nemoj i ti meni imputirati stavove i mišljenja koja NISAM rekla.
Ja nemam NIKAKVE zahtjeve za vjeronauk, poptuno mi je svejedno hoće li biti u školi ili ne. Ja smatram da nije fer da se uveo u škole PRIJE nego je napravljena alternativa za onih 20%.
Adorabla
Medena

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 12:07

Krumpirić je napisao/la:ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?

diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?

vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima. :dunno
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ZacKa » 16 ožu 2012, 12:07

Krumpirić je napisao/la:a ne znam kakva je to nakaradna vjera
bor i jaja su zabavni običaji- nije im izvor kršćanstvo

majkomila, nije bojanje jaja znak jel netko vjernik ili ne.

ček malo, povukla si dalje to farbanje jajca a ne i to što je večina djece krštena, pričeščena...
ja nisam rekla da je sve to znak da je netko vjernik baš suprotno, a ako farbaju jajca, kite bor
ne znam zašto to isto ne bi crtali, pa i Isusa, ako vjernici crtaju to pogansko kitenje bora i nije
im problem :mrgreen

ajmo dalje...
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 12:09

dijete koje ne ide na vjeronauk obožava taj dan jer tada je vani s frendovima i igraju se, rade baze, uživaju i ne bi to uopće mijenjao, tj. dođe puno ranije u školu ili ode puno, puno kasnije

isto kao što ateisti imaju slobodan dan na vjerske praznike, tako i djeca koja ne idu na vjeronauk imaju slobodno vrijeme za organizirati si nešto drugo tu prvenstveno mislim na djecu od petog do osmog razreda.
Samo je bitno da im je osiguran i prostor tipa knjižnice, dvorane gdje mogu biti u sklopu škole makar je to prvi i zadnji sat pa i sat između. Dobro dođe i za napisati zadaću, ponoviti nešto prije testa...
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lara.b » 16 ožu 2012, 12:10

thinkPINK je napisao/la:Moze li mi netko napisati koju su razlozi zasto vjeronauk treba biti u skoli? Netko tko naravno to smatra.

x

:kima
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 12:10

ronin je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:ronin, ja kužim što ti želiš, ali ne kužim kakva je diskriminacija vjernika maknuti vjeronauk iz nastave u školi?

diskriminacija prema onima ,kojih je velik broj,kojima jednostavno odogovara da djecu ne trebaju dva puta tjedno u njihovo slobodno vrijeme angažirati dodatnim obavezama,već jednom tjedno taj teorijski dio imaju pokriven u školi,a u župi su umjesto tri puta tjedno jedanput.dat ću ti svoj vlastiti primjer.meni Josip mora do crkve proći jednu baš prometnu cestu i to ne može sam,kao što ne može sam na trening.ja onda moram navlačiti dijete,stavljati je u sjedalicu,voziti ga,za sat vremena opet malu u auto i po njega.i tako tri puta tjedno?

vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima. :dunno

XXX
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 12:11

Adorabla je napisao/la:Ja nemam NIKAKVE zahtjeve za vjeronauk, poptuno mi je svejedno hoće li biti u školi ili ne. Ja smatram da nije fer da se uveo u škole PRIJE nego je napravljena alternativa za onih 20%.

Ako je tako,onda oprosti.
Što se alternative tiče,tu bih se mogla složiti s tobom.Problem postoji,treba ga ispraviti.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Adorabla » 16 ožu 2012, 12:12

Točno mamainana moja djeca to tako vide i to je ok da DJECA to tako doživljavaju međutim da li je to nešto što si jedna država, jedno MInistarstvo prosvjete ili jedna škola smije dozvoliti?
Adorabla
Medena

PostPostao/la lastavica » 16 ožu 2012, 12:12

ronin je napisao/la:

a zašto onda treba biti u školskom programu ? u školi se mogu odvijati i ostali programi.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 12:13

vremena su takva da ljudi rade od jutra do sutra,nemamo vremena za ništa,djeca su nam opterećena i smatram ovo rješenje dobrim.a vjerojatno se vodilo računa o onih 80 % koji su se izjasnili vjernicima.

ronin (i mamainana) ako dobro shvacam, vi smatrate da je argument zasto vjeronauk treba biti u skoli taj da se vecina moze lakse izorganizirat?
o tome pricamo, o laksoj organizaciji vecine?
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 12:13

Pa evo,

Smatram da i u školskom sustavi imam pravo na to da se odgojno-obrazovna ustanova nadovezuje na odgoj koji dijete dobiva i od roditelja, a koji je zaista i dio tradicije.
Smatram da ako je većina roditelja zainteresirana za taj izborni predmet za svoju djecu da i ima pravo da bude unutar škole.
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 12:15

I mene zanima ovo što ThinkPink pita i lara.b quota.
Praktičnost je svakako razumljiv razlog, ovo što je ronin navela. Ok, isto tako je meni praktično da mi kćer u vrtiću ide na sport i engleski pa je ne moram razvažati popodne.
Ima li nekog razloga osim praktičnosti?
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 12:16

Ne bi li država trebala raditi na dobrobiti većine
i to je ono što je ronin dobro rekla zašto nama paše vjeronauk u školama

i zašto si škola ne bi to mogla dozvoliti
uvode i sportske programe, uvode i različite radionice, zašto ne bi bio i vjeronauk kao nešto što odgovara većem dijelu populacije

ronin je napisao/la:Što se alternative tiče,tu bih se mogla složiti s tobom.Problem postoji,treba ga ispraviti.

ali isprviti problem da se da alternativa, a ne da se oduzme nečije pravo
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 12:16

lara b i thinkPINK, pa ja sam i prije par postova i sada pisala o različitostima školskog i župnog vjeronauka,obrazlagala zašto mislim da školski treba,ne kužim ?

molim vas da pročitate što sam pisala o nadopunjavanju. i želim da u školi djelomično dobiva ono što mu nastojimo usaditi kod kuće.a bome,ne samo,ali eto,i stvar organizacije 80 % ljudi koji djecu ne trebaju razvažati tri puta tjedno je također bitna.ne smatram je presudnom,ali je navodim.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 12:17

Beppa Joseph je napisao/la:Pa evo,

Smatram da i u školskom sustavi imam pravo na to da se odgojno-obrazovna ustanova nadovezuje na odgoj koji dijete dobiva i od roditelja, a koji je zaista i dio tradicije.
Smatram da ako je većina roditelja zainteresirana za taj izborni predmet za svoju djecu da i ima pravo da bude unutar škole.

:roll
nemam komentara, opet ignoriraš manjinu.
meni je praktično da je u sklopu nastave gitara, košarka i njemački, pa eto, nema šanse :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 22 gostiju.