Sada je: 26 srp 2026, 17:02.
Moderator/ica: medo14
Krumpirić je napisao/la:smatrati da nema zagrobnog života i da ovaj treba iskoristiti kako treba, dugovječno u zdravom tijelu, pa stoga loptati jest isto svjetonazor
Ajde dobro nek ti bude.Ovaj put. Krumpirić je napisao/la:smatrati da nema zagrobnog života i da ovaj treba iskoristiti kako treba, dugovječno u zdravom tijelu, pa stoga loptati jest isto svjetonazor

Krumpirić je napisao/la:nego, vraćam se na to da pitam koje je to pravo da vjeronauk bude u nastavi?
pravo na realizaciju svjetonazora većine putem obrazovne ustanove?
zanimljivo pravo![]()
jer, ako ćemo realno, nisu svi vjernici jednakog svjetonazora, samim tumačenjem istih stvari razlikuju im se stavovi.
Slikovito rečeno,uzmimo onu parabolu koju je MC upotrijebila,to ti je kao da crnci iz onog autobusa u borbi za svoja prava zatraže bijelce da izađu van iz njega. Jedan autobus-za sve.

)?

patkica je napisao/la:Ronin, zato što ispada da ja imam pravo na svoja prava samo ako time ne smetam tebi i tvojim pravima (ovo JA i TI nije naravno osobno, al moram napisati što smisleniju i kraću rečenicu), što znači da ste ti i tvoja prava iznad mene i mojih prava.
A niste.
Tj. ne biste trebali biti.
Nevezano uz to o kojim pravima pričamo, ići s pretpostavkom da netko zato što ih je dvoje ima veća prava od nekoga ko je sam - anulira prava tog jednog i diskriminira ga.
Tako ja to doživljavam.

lara.b je napisao/la:patkica je napisao/la:Ronin, zato što ispada da ja imam pravo na svoja prava samo ako time ne smetam tebi i tvojim pravima (ovo JA i TI nije naravno osobno, al moram napisati što smisleniju i kraću rečenicu), što znači da ste ti i tvoja prava iznad mene i mojih prava.
A niste.
Tj. ne biste trebali biti.
Nevezano uz to o kojim pravima pričamo, ići s pretpostavkom da netko zato što ih je dvoje ima veća prava od nekoga ko je sam - anulira prava tog jednog i diskriminira ga.
Tako ja to doživljavam.
x
ovo je jako dobro napisano.

). na stranu što je sam sadržaj vjeronauka (na mnogim mjestima) diskriminatoran (da sad ne povlačim uvijek iste argumente oko kojih će se neki zakačiti), a da ne spominjem da puno vjernika ni sami ne prihvaćaju sve što bi trebali po crkvenom i bilo kojem vjerskom nauku i svako sebi na svoj nači isčitava i živi vjeru kako mu odgovara, pa o čemu mi tu pričamo i za šta se tu vjernici uopće zalažu. 

mama courage je napisao/la:možda bi se svi trebali vratiti korak unazad u raspravi i prije svega riješiti pitanje - otkud i na osnovu čega pravo da se jedan religijski svjetonazor podučava u državnim, javnim, školama?

lara.b je napisao/la:mamainana, meni je to skroz individualno,..to je opredjeljenje a ne obveza kao škola.
ovo je ključ:mama courage je napisao/la:možda bi se svi trebali vratiti korak unazad u raspravi i prije svega riješiti pitanje - otkud i na osnovu čega pravo da se jedan religijski svjetonazor podučava u državnim, javnim, školama?

I nije li kompromis o kojem pričaš takav da si složimo raspored tako da si međusobno ne smetamo?
mama courage je napisao/la:možda bi se svi trebali vratiti korak unazad u raspravi i prije svega riješiti pitanje - otkud i na osnovu čega pravo da se jedan religijski svjetonazor podučava u državnim, javnim, školama?

patkica je napisao/la:Zašto misliš da uključuje automatski vjeronauk? I - ako ti odgajaš svoje dijete u vjeri, što je tvoje pravo, a ja odgajam svoje dijete u svojoj vjeri kakva god bila ali je drugačija od tvoje - onda imamo problemI nije li kompromis o kojem pričaš takav da si složimo raspored tako da si međusobno ne smetamo?

mamainana je napisao/la:zato što je to svjetonazor natpolovične večine našeg naroda

mama courage je napisao/la:mamaiana, previdjela si jedan bitan segment... u školama se podučavaju sadržaji koji su znanstveno dokazani, na najnovijem stupnju sadašnjeg znanja. učimo o planetama na osnovu onoga što danas o njima znamo, a ne što su ljudi tvrdili prije 2000 godina, bilo da su gledali u nebo i dolazili do raznoraznih zaključaka ili da su čitali vjerske knjige. u suprotnom bi stvarno lako mogli unijeti u nastavni program i nauk o zelenim gušterima po davidu ickeu, jer ima mnogo hrvata koji vjeruju i njemu.
možda čak više od ateista.

mama courage je napisao/la:mamainana je napisao/la:zato što je to svjetonazor natpolovične večine našeg naroda
pa rekoh li da je to jedini argument. tko jači taj tlači.
a opet rekoh, voljela bih vidjeti je li ono što se podučava na vjeronauku ili što piše u bibliji uistinu svjetonazor svih katolika u ovoj zemlji.
mama courage je napisao/la:mamainana je napisao/la:zato što je to svjetonazor natpolovične večine našeg naroda
a opet rekoh, voljela bih vidjeti je li ono što se podučava na vjeronauku ili što piše u bibliji uistinu svjetonazor svih katolika u ovoj zemlji.

mamainana je napisao/la:patkica je napisao/la:Zašto misliš da uključuje automatski vjeronauk? I - ako ti odgajaš svoje dijete u vjeri, što je tvoje pravo, a ja odgajam svoje dijete u svojoj vjeri kakva god bila ali je drugačija od tvoje - onda imamo problemI nije li kompromis o kojem pričaš takav da si složimo raspored tako da si međusobno ne smetamo?
ali da li si smetamo tako jako zato što je vjeronauk u školama i zbog čega si toliko smetamo u tome

Post 21,6mamainana je napisao/la:mama courage je napisao/la:mamainana je napisao/la:zato što je to svjetonazor natpolovične večine našeg naroda
Zašto tlačimo ako to nije nikako obavezno za one koji to ne žele?
Zašto tu ne možemo napraviti kompromis?
Vjeronauk u školama teško da može ugroziti i jednu osobu koja ne vjeruje i ne ide na njega osim one djece koja nisu adekvatno smještena
i tu se slažemo vjeronauk mora biti izborni predmet i kao takvome se određivati satnica
a na drugo pitanje jednostavno ne mogu odgovoriti jer nisam provodila nikakvo istraživanje po tom pitanju?
Beppa Joseph je napisao/la:uh što volim ovu sigurnost u znanstvene činjenice.
Mislim i dalje vjerujem u evoluciju, no baš mi je danas rekla jedna doktorica znanosti biologije da je nedavno proglašen lažnim jedini dokaz koji je čovjeka doista povezivao s tadašnjim primatima. Čovjek je umro pa nije doživio sramotu, ali Londonski muzej koji čuva tu lubanju povlači sve o tome jer se ispostavilo da je tips samo sastavio dijelove različitih vrsta i to se zadnjih pedeset godina tumačilo kao pouzdano. Zanimljivo, zar ne?
e ti ga znaš svašta reći, svašta
mamainana je napisao/la:Vjeronauk u školama teško da može ugroziti i jednu osobu koja ne vjeruje i ne ide na njega osim one djece koja nisu adekvatno smještena
i tu se slažemo vjeronauk mora biti izborni predmet i kao takvome se određivati satnica

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.