Sada je: 26 srp 2026, 18:47.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 16:48

ali da li si smetamo tako jako zato što je vjeronauk u školama i zbog čega si toliko smetamo u tome

Razumijem da ne vidiš smetnju i ne razumiješ zašto se priča o smetnji zato što tebi (vjerniku) ja zaista nikako ne smetam. Vjeronauk postoji, dijete na njega ide, ne mora ga se posebno razvoziti na to ;) i stvarno - pa gdje je smetnja?
Ali gdje je tu tvoj kompromis? Nema ga, jer ga ne trebaš niti raditi jer su tako postavljene stvari. Pozivaš na kompromis ali s pozicije onoga koji ne treba raditi kompromis, nego meni daješ lekcije o potrebi kompromisa.

Šta bi falilo kompromisu da se vjeronauk odvija tako da ne smeta niti jednoj strani, u vrijeme koje ne smeta niti jednom vjerniku druge vjere ili ateisti?
Na koji način je vjeronauk izborni predmet, a uvijek je u sklopu redovne satnice, a npr. drugi jezik je (u četvrtom osnovne) tako da mi dijete i tu ima rupu i čeka 45 minuta na hodniku?
Ovdje se barata tim "izbornim" terminom kao da bi mi morali biti zahvalni što nije obavezan? Jel to kompromis koji je ponuđen? :lol
patkica
svizac

PostPostao/la Nana1971 » 16 ožu 2012, 16:51

Ovo nabacivanje postocima me nervira. Tko moze reci koliko je "pravih",a koliko "krivih" katolika? Ako se čovjek izjasnio da je katolik, onda to valjda jest, nije mu popisivač drzao noz pod grlom kad ga je pitao. ja garantiram da ja kuzim sto to znači kad na popisu stanovnistva kazem da sam katolik; a to kuzi i moj muz. I moje dijete za koje ja odgovorom da je katolik, kao i otac joj i majka. I ide na vjeronauk, na misu, posti kad treba,zna i kad je to i zašto, i zna sto je deset Bozjih zapovijedi i u teoriji i u praksi. I vi me hoćete uvjeriti da nas troje zapravo ne postojimo!?
i ako postoci nemaju nikakvu tezinu, jel onda moju ja reći da meni osobno smeta da netko nosi bluze plave boje i da to vrijeđa moj osobni estetski ukus i traziti da vas 99,9998 posto zapalite svoje bluze jer morate čuvati moja prava i slobode!?
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 16:52

Beppa Joseph je napisao/la:Ja bih se isto zato vratila na početak i pitala opet kad je riječ o diskriminaciji zašto nema borbe protiv ukidanja vjerskih blagdana kao državnih praznika.
Niti na jednom portalu na kojem su aktivni ateisti nisam primijetila tu inicijativu, a nije mi nikako jasno da se tolerira bilo koji oblik diskriminacije.

vidiš, ovo pitanje pokazuje koliko tebe u stvari zabole đon za diskriminacijom neke tamo (ateističke) dječurlije. ma u biti i ne mora te biti briga. nije da išta očekujem(o) od vjernika, dapače, samo se pokazuje pravo lice onoga koji polako shvaća svoju premoć. samo je sramotno što pokušavaš jednu očiglednu diskriminaciju opravdati sarkazmom i podhebavanjem. jer ovo što ti nudiš nije argument, kamo valjani argument za raspravu, kamo argument koji bi očekivala od nekog koji sebe sigurno smatra milosrdnim i dobrim vjernikom, ovo je (jadan) pokušaj diskreditiranja svih onih koji se osjećaju diskriminirano.

lafo, da su face i da su u pravu, ateisti bi tražili ukidanje državnih praznika, ali oni to nisu. i što sad? treba ih se zatući? sigurno još znaju kupiti i poklone djeci za božić, pa kakva onda oni prava to očekuju, zar ne?
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 16:52

meni je sve to zapravo tužno :(
eto

da je uopće duhovnost, vjera, ono što nas određuje i što jesmo školski predmet, pa makar i na nemampojma kakvoj teorijskoj razini
da djeca biflaju napamet postavke oko kojih se gradi njihova osobnost i život.

nana, da, mi smo pali s marsa. šezdesete je bilo 15% katolika, sada je 90%, svi su pravi.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 16:54

emso, šta te briga, ti si se javno očitovala protiv godišnjih i blagdana i svega osim arbeita :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 16:57

Mc tu se slažem s tobom. Vjeronauk je uredu u školi i ja ga kao takvog u jednom slučaju koristim u drugom ne, kako onda okarakterizirati moju obitelj? Blagoslov djece, kruha, torbi, nema što raditi u školi, i tu onda govorimo o "kompromisima"
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 16:59

Ja bih se isto zato vratila na početak i pitala opet kad je riječ o diskriminaciji zašto nema borbe protiv ukidanja vjerskih blagdana kao državnih praznika.

Početak je teme - roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk :) a ne ukidanje vjerskih blagdana.
A što se ovog što pitaš tiče - kao što ne mogu ništa promijeniti vezano uz vjeronauk u školama, tako ne mogu promijeniti niti državne praznike. Za koje sam već i napisala - da mi nije nikad bio problem raditi na njih - bilo posao koji radim i petke i svetke po opisu radnog mjesta ;) bilo kao ustupak ljudima kojima je taj svetak važan bilo - zato što se nikog drugog nije moglo naći ;) , ali je to konkretno smanjeno na minimum jer - na blagdan se ne radi jer se onda radniku mora isplatit naknada za rad na blagdan :nesvist
patkica
svizac

PostPostao/la ronin » 16 ožu 2012, 17:00

Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.

da ne miješamo lončiće,tražimo rješenja,alternativna,okrivljavamo i prozivamo MZOS tražeći rješenja unutar izbora za svakoga,manjine,većine...itd,itd

potrgah se u raspravi pokušavajući argumentirano naći zajednički jezik i rješenje prihvatljivo svima ovdje.

kad je nekome jedina solucija vjeronauk van iz škola jer tamo nema što tražiti,onda je bome i meni došlo vrijeme da dignem sidro s ovog topica :mrgreen jer mislim da sam tu sve svoje rekla i da je sve ostalo vrtnja u krug
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 17:00

o kakvim kompromisima ti pričaš? na šta mi dajemo kompromis? ti ideš od pretpostavke da se djeca trebaju moliti u školi? pa eto, nudiš mi kompromis da se neće moliti, zbog mog djeteta? ma daj.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 17:01

mamainana je napisao/la:Mc tu se slažem s tobom. Vjeronauk je uredu u školi i ja ga kao takvog u jednom slučaju koristim u drugom ne, kako onda okarakterizirati moju obitelj? Blagoslov djece, kruha, torbi, nema što raditi u školi, i tu onda govorimo o "kompromisima"

pa da, tvoja djeca se mogu negdje drugo blagoslovit-npr. TAMO GDJE JE TOME MJESTO-u crkvi
a njeno se ne može odblagoslovit negdje :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 17:02

ronin kako si ti draga i solidarna :mrgreen
podsjeća me na one slike: muž pomaže ženi u kućanskim poslovima, digao noge dok ona usisava
nemam pojma zašto baš na to :mrgreen :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 17:05

Blagoslov djece, kruha, torbi, nema što raditi u školi, i tu onda govorimo o "kompromisima"

Ako nema sto raditi u skoli onda ne moze biti materijal za kompromis. ;)
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 17:08

Nana1971 je napisao/la:Ovo nabacivanje postocima me nervira. Tko moze reci koliko je "pravih",a koliko "krivih" katolika? Ako se čovjek izjasnio da je katolik, onda to valjda jest, nije mu popisivač drzao noz pod grlom kad ga je pitao. ja garantiram da ja kuzim sto to znači kad na popisu stanovnistva kazem da sam katolik; a to kuzi i moj muz. I moje dijete za koje ja odgovorom da je katolik, kao i otac joj i majka. I ide na vjeronauk, na misu, posti kad treba,zna i kad je to i zašto, i zna sto je deset Bozjih zapovijedi i u teoriji i u praksi. I vi me hoćete uvjeriti da nas troje zapravo ne postojimo!?

naravno da postojite. živite u sekularnoj državi. a ta vam takva država baš nudi tu slobodu da se uopće izjasnite u što vjerujete. ta ista sekularna država vam i omogućava da budete vjernik kakav vi mislite da želite biti, da prihvatite iz svoje vjere ono što želite i da odbacite ono što ne želite (što god to bilo).

kad bi svi vjernici, recimo u hr, koji se razmeću svojim pravima živjeli uistinu u jednoj religijskoj (katoličkoj) teokraciji - kukali bi ko damjanov zelenko.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 17:11

ronin, u čemu je problem? je li je toliko zločesto i negativno razmišljati o svim opcijama? ili trebamo biti sretni za one komadiće "kompromisa" koje nam je država u sprezi sa crkvom voljna udijeliti? zašto opcija vjeronauk van iz škola nije legitimna koliko i ona opcija koja zagovara vjeronauk u školama? bezveze.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Barbi » 16 ožu 2012, 17:16

Ovdje se barata tim "izbornim" terminom kao da bi mi morali biti zahvalni što nije obavezan? Jel to kompromis koji je ponuđen?

Baš sam ovo i ja htjela istaknuti. :lol

Teško se boriti s onim tko je uvjeren da je u pravu i vidi svijet isključivo svojim očima a ni ne pokušava sagledati neku drugu sliku.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 17:16

i ako postoci nemaju nikakvu tezinu, jel onda moju ja reći da meni osobno smeta da netko nosi bluze plave boje i da to vrijeđa moj osobni estetski ukus i traziti da vas 99,9998 posto zapalite svoje bluze jer morate čuvati moja prava i slobode!?

Ne znam dal postoci trebaju ili ne trebaju imati težinu, ali ovako na pamet svaka od nas radi svoje postotke, kao što si ti nabrojala svoju bližu familiju, mogla bih i ja svoju, pa smo s postocima blizu.

U "našem" razredu od 22 učenika, mislim da ih 8 ne ide na vjeronauk. Nisam baš matematičar u duši :p al ne čini mi se da je to 0,0002 posto ;)
patkica
svizac

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 ožu 2012, 17:17

Barbi je napisao/la:Teško se boriti s onim tko je uvjeren da je u pravu i vidi svijet isključivo svojim očima a ni ne pokušava sagledati neku drugu sliku.

slažem se
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 17:19

ako se ne varam, u ugovoru je napisano da će se vjeronauk tretirati kao obavezni predmeti po pitanju satnice.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 17:21

Nemojte se naljutiti, ali ovo van vjeranauk i tu mislim isključivo i samo kao predmet zvuči kao ne dajmo pederima dozvolu za okupljanje, nek se vrate u svoje domove. Umjesto da težimo raznolikosti i prihvaćanju mi bi sve opet zatvorili u okvire
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 17:24

mamainana je napisao/la:Nemojte se naljutiti, ali ovo van vjeranauk i tu mislim isključivo i samo kao predmet zvuči kao ne dajmo pederima dozvolu za okupljanje, nek se vrate u svoje domove. Umjesto da težimo raznolikosti i prihvaćanju mi bi sve opet zatvorili u okvire

:ajme
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 17:25

Odustajem :ajme
patkica
svizac

PostPostao/la mama courage » 16 ožu 2012, 17:33

dozvolimo vjeronauku koji pedere naziva bolesnicima da uđe u školske klupe.
na taj način učimo djecu da poštuju raznolikosti.
kad bi vjeronauk izbacili iz škola, djeca bi o bolesnim pederima učili samo u svoja četiri zida?

zbunjena sam :mrgreen
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la iris » 16 ožu 2012, 17:34

ja sam totalno šokirana ovim shvaćanjem prava većine i manjine, dugo nisam pročitala nešto tako :shock ...hm, ne mogu naći riječ da nikog ne uvrijedim... na ovom forumu.
malo ponavljanja osnovnih demokratskih principa ne bi škodilo, znam da je osjećaj većine moćan ali takva razmišljanja su dovela do najgroznijih mogućih stvari u povijesti.

al hajd zabavilo me spominjanje jugo nostalgičara i ruskog :lol, sve čekam da počnemo sa ustašama i četnicima :lol

osobno, nemam nikakvog problema da ostane vjeronauk kao zaista izborni, ako nema pritisaka i suptilnih guranja da ga se odsluša jer je organizacija alternative gnjavaža za školu.
ti izaberi vjeronauk, ja ću ono drugo (koje nemam trenutno) i svi sretni i zadovoljni.
u istoj školi kod starije ona jedina ne ide, kod mlađe ih ne ide 6, netko će to shvatiti kao da su se ljudi ipak malo ohrabrili ne davati "reda radi" djecu a to bi trebalo biti dobro za sve, zar ne?

Nemam problema ni sa državnim praznicima iako bi sutra potpisala naravno ono krumpino za Dan žena i Dan planete zemlje.

Imam problema sa miješanjem crkve i države, sa blagosiljanjem torbi ili topova, svejedno, u državnim institucijama. I to kao princip, nemam negativnog emotivnog naboja prema vjeri kao takvoj, shvaćam koliko je tako nešto bitno ljudima.
Elem, imam problema i što se iz državnog proračuna koji financiramo svi izdvaja za nešto što shvaćam kao osobni izbor.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la patkica » 16 ožu 2012, 17:39

Iris, hvala ti što postojiš, što si svratila, i - jel te smijem dotaknut?
patkica
svizac

PostPostao/la Nana1971 » 16 ožu 2012, 17:44

ja - u obranu svoje dosljednosti - ponavljam sto sam već davno rekla: da u demokraciju ne vjerujem; niti vjerujem da bi nepismena baba od 90 godina koja niti sto prati niti sta zna o dnevnim zbivanjima i doktor nauka trebali imati jednako pravo glasa. Da mogu, glasala bih za prosvjeceni apsolutizam :mrgreen Mudar vladar bio bi nam sigurno bolji od ovih koje smo si, kakti, sami izabrali.
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 17:47

Joj, ispadoše akademci,
veći zlotvori neg Nemci,...

nije samo inteligencija i obrazovanje mjerodavno kad se priča o tome kakve moralne i ljudske osobine netko posjeduje.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la iris » 16 ožu 2012, 17:52

smiješ patko, touch me touch me I wanna feel your body, ti ruskojugonostalgičarskolezbijska osovino :kisichagic

nano, ti si ustvari isto diskriminirana tom prokletom demokracijom :jadnimi
daj primjer kakvog mudrog vladara u današnjem svijetu, čisto da znam šta bi ti bilo prihvatljivo
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la thinkPINK » 16 ožu 2012, 17:52

niti vjerujem da bi nepismena baba od 90 godina koja niti sto prati niti sta zna o dnevnim zbivanjima i doktor nauka trebali imati jednako pravo glasa.

toliko o ljudskim pravima... :roll
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 16 ožu 2012, 17:57

glasajte za mene! otvorit cu vam razrede s vjeronaukom i razrede bez vjeronauka! nitko neće imati rupu u satnici! svi će biti zadovoljni!
teći će med i mlijeko! neće biti nezaposlenih! porodiljni sedam godina, plaćen! plaćeni prekovremeni, plaćen noćni rad! proizvodit ćemo sve i svašta i imati para za kupovati sve i svašta!
bit ce i tekvandoa odmah nakon nastave, i baleta!
Sta god zelite :lol
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la boysmama » 16 ožu 2012, 18:09

ronin je napisao/la:Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.

to sam i ja zaključila već davno u ovoj raspravi... da se ponudi bilo kakva zamjena ateistima za vjeronauk i da se niti jedno dijete ne nađe na hodniku, to nije dovoljno dobro rješenje jer je isto ujedno dobro rješenje za vjernike, a to nikako ne može biti dobro za ateiste :whew

ni ja ne pratim suvremeni ples ni balet, a opet izdvajam za kulturu...

Beppa Joseph je napisao/la:
Barbi je napisao/la:Teško se boriti s onim tko je uvjeren da je u pravu i vidi svijet isključivo svojim očima a ni ne pokušava sagledati neku drugu sliku.

slažem se

x
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju.