boysmama je napisao/la:
ni ja ne pratim suvremeni ples ni balet, a opet izdvajam za kulturu...
šta se suvremeni ples protivi tvom svjetonazoru?
jel to zato što je mamić reko da su plesači pederi
Sada je: 26 srp 2026, 17:02.
Moderator/ica: medo14
boysmama je napisao/la:
ni ja ne pratim suvremeni ples ni balet, a opet izdvajam za kulturu...

Duga je napisao/la::lol

boysmama je napisao/la:ronin je napisao/la:Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.
to sam i ja zaključila već davno u ovoj raspravi... da se ponudi bilo kakva zamjena ateistima za vjeronauk i da se niti jedno dijete ne nađe na hodniku, to nije dovoljno dobro rješenje jer je isto ujedno dobro rješenje za vjernike, a to nikako ne može biti dobro za ateiste![]()
nego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet. I da se sustavno riješi druga opcija a ne da se svi bogu mole

iris je napisao/la:boysmama je napisao/la:ronin je napisao/la:Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.
to sam i ja zaključila već davno u ovoj raspravi... da se ponudi bilo kakva zamjena ateistima za vjeronauk i da se niti jedno dijete ne nađe na hodniku, to nije dovoljno dobro rješenje jer je isto ujedno dobro rješenje za vjernike, a to nikako ne može biti dobro za ateiste![]()
mi kao da smo čitali dvije drugačije rasprave
Principijelno se slažem sa emsom oko sekularne države ali to nije bilo pitanje.
Ako govorimo u okvirima realnog tj onog što smo zakonski obvezni u ovom trenutku u moje ime po pedeseti put, ne treba ateistima zamjena za vjeronauknego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet. I da se sustavno riješi druga opcija a ne da se svi bogu mole
da nitko ne odskače iz grupe, pa da jednom sjedi u razredu a drugi put u zbornici, treći na hodniku pa onda opet u razredu, pa malo u paralelnom razredu, pa objašnjava učiteljicama da smo bili dojma da je to ipak izborni a ne obvezni pa opet ponovo sve
![]()
Pomisliti da opcija koja je dobra za vjernike nikako ne može biti dobra za ateiste, ne znam, opet ostajem bez riječi.
edit - jedno je viška

nego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet.

Samo me interesira koliko bi djece uistinu išlo na vjeronauk da se održava samo u crkvi.

sany je napisao/la:mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.
a zasto onda roditeljima ne olaksati do kraja, pa za dobivanje svete pricesti ne uvjetovati odlazak na zupni vjeronauk, ukoliko ga pohadja u skoli? :dunn

skorpionka je napisao/la:Samo me interesira koliko bi djece uistinu išlo na vjeronauk da se održava samo u crkvi.
A kako bi tebi u životu pomogla ta spoznaja? Jel bi živjela bolje, osjećala se bolje?
Mene ti postoci nisu zanimali niti kad sam bila u manjini koja je išla na vjeronauk i sakramente, niti prebrojavam djecu u razredu svog sina tko ide a tko ne ide, a kamoli tek da sebi uzimam za pravo procjenjivati tko je kakav vjernik i koji bi mu ja faktor izvrsnosti vjere dodijelila.

nadicab je napisao/la:meni se cini kao najbolje rjesenje koje zadovoljava potrebe obje strane (da je vjeronauk u skoli i da druga djeca nemaju rupu u nastavi) da vjeronauk bude izjednacen s ostalim izbornim predmetima u bude u vrijeme kao i oni.
ne znam sto je potrebno napraviti da se to i izvede, da li je to do skloe ili do ministarstva ili vlade

nadicab je napisao/la:ne znam sto je potrebno napraviti da se to i izvede, da li je to do skloe ili do ministarstva ili vlade
ZacKa je napisao/la:Kako sam i rekla moje mišljenje je da bude samo u Crkvi, ali kako se stalno povlači ta večina i kako je već
u školi i da se ne pokrene lavina burnih reakcija, nije mi ni problem da postoji vjeronauk kao doista
izborni predmet, mimo satnice ako je ujutro škola onda popodne kao i sad što je vj. u Crkvi.
I to vjerojatno ne igra od 1. razreda jer su djeca u boravku, ne idu sami u školu,
pa onda od 3. razreda bi bilo prihvatljivo.
Mislim da bi tada sve i svima bilo na svom mjestu.

ni nijansirala "pravost" vjernika niti me zanima tko ide u školu, župu ili gdje već da me to direktno ne dotikavlje.
što se ljudi koji uglavnom uopće nisu vjernici (bez nijansi ikakvih) oslobađaju straha i nelagode i ipak odlučuju ne slati djecu na vjeronauk.
Jasno je meni da se ljudi identificiraju i pokušavaju obje grupe učiniti nekakvom "referencom" za svoj stav, a sve to samo i isključivo iz čisto sebičnih razloga.
skorpionka je napisao/la:što se ljudi koji uglavnom uopće nisu vjernici (bez nijansi ikakvih) oslobađaju straha i nelagode i ipak odlučuju ne slati djecu na vjeronauk.
Ne vidim razloga da se inzistira na dihotomnoj podjeli, jer jednako kao što skupina koja ide nije uniformna, tako i među ovima koji ne idu ima svega, od pripadnika drugih religija, ateista, agnostika do praktičnih vjernika koji su protivnici vjeronauka u školi.Jasno je meni da se ljudi identificiraju i pokušavaju obje grupe učiniti nekakvom "referencom" za svoj stav, a sve to samo i isključivo iz čisto sebičnih razloga.
ne bi ni ja prebrojavala ni nijansirala "pravost" vjernika niti me zanima tko ide u školu, župu ili gdje već da me to direktno ne dotikavlje.
o onoj kojoj govorim a to su ljudi čiji je JEDINI I NAJBITNIJI razlog zbog kojeg šalju djecu na vjeronauk strah od stigme i osjećaj da ustvari i nemaju izbor.
tj. zasto je ona uopce bitna?
Samo što se zbog izborne informatike nikad neće organizirati tribine niti snimati dokumentarci. Iako organizacijski problema ima.

Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.