Sada je: 26 srp 2026, 20:29.

traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: traže se roditelji čija djeca ne pohađaju vjeronauk!

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 18:13

boysmama je napisao/la:
ni ja ne pratim suvremeni ples ni balet, a opet izdvajam za kulturu...

šta se suvremeni ples protivi tvom svjetonazoru? :mrgreen

jel to zato što je mamić reko da su plesači pederi :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Duga » 16 ožu 2012, 18:15

Je l' slučajno il' namjerno, Krumpi, da mi nisi odgovorila na moju molbusa stranice 8? :lol
Zadnja izmjena: Duga; 16 ožu 2012, 18:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 18:16

vjera u zemlji meda http://www.youtube.com/watch?v=wpsPRZ8tbp8

danas mi je baš dosadno :mrgreen

koje, o pričesti?

ne znam ja dugo da ima neko da ga nekad nisu pričestili. npr. ideš se ženit i udri sve troje zajedno.
dakle, nisam rekla da mi je to plan, nemam uopće takav plan.
nemam uopće nikakav plan osim razgovarati o tome sa svećenikom.
Zadnja izmjena: Krumpirić; 16 ožu 2012, 18:19; ukupno mijenjano 1 put/a.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Duga » 16 ožu 2012, 18:18

:lol
svejedno te lijepo čitati, mam mi lakše
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Krumpirić » 16 ožu 2012, 18:19

Duga je napisao/la::lol

jelda da sam super korisna :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Duga » 16 ožu 2012, 18:23

jbt, pa nisi ni za bacit' :nokti

Sad zaozbiljno...
Nadam se da će ti svećenik pomoći u konačnoj odluci, ja nemam blage šta ću i kako...odoh s teme na pilates :mrgreen
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la iris » 16 ožu 2012, 18:40

boysmama je napisao/la:
ronin je napisao/la:Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.

to sam i ja zaključila već davno u ovoj raspravi... da se ponudi bilo kakva zamjena ateistima za vjeronauk i da se niti jedno dijete ne nađe na hodniku, to nije dovoljno dobro rješenje jer je isto ujedno dobro rješenje za vjernike, a to nikako ne može biti dobro za ateiste :whew

:shock mi kao da smo čitali dvije drugačije rasprave :shock

Principijelno se slažem sa emsom oko sekularne države ali to nije bilo pitanje.
Ako govorimo u okvirima realnog tj onog što smo zakonski obvezni u ovom trenutku u moje ime po pedeseti put, ne treba ateistima zamjena za vjeronauk :nokti nego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet. I da se sustavno riješi druga opcija a ne da se svi bogu mole :mrgreen da nitko ne odskače iz grupe, pa da jednom sjedi u razredu a drugi put u zbornici, treći na hodniku pa onda opet u razredu, pa malo u paralelnom razredu, pa objašnjava učiteljicama da smo bili dojma da je to ipak izborni a ne obvezni pa opet ponovo sve :znoj
Pomisliti da opcija koja je dobra za vjernike nikako ne može biti dobra za ateiste, ne znam, opet ostajem bez riječi. :plavusa

edit - jedno je viška
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la mamainana » 16 ožu 2012, 19:20

iris je napisao/la:
boysmama je napisao/la:
ronin je napisao/la:Ok,no da ne trošim daljnju energiju na raspravu,po ovim objašnjenjima koje ovdje čitam sad definitivno više nemam iluzija da se radi o djeci u hodnicima,već o vjeronauku u školi u sekularnoj državi.

to sam i ja zaključila već davno u ovoj raspravi... da se ponudi bilo kakva zamjena ateistima za vjeronauk i da se niti jedno dijete ne nađe na hodniku, to nije dovoljno dobro rješenje jer je isto ujedno dobro rješenje za vjernike, a to nikako ne može biti dobro za ateiste :whew

:shock mi kao da smo čitali dvije drugačije rasprave :shock

Principijelno se slažem sa emsom oko sekularne države ali to nije bilo pitanje.
Ako govorimo u okvirima realnog tj onog što smo zakonski obvezni u ovom trenutku u moje ime po pedeseti put, ne treba ateistima zamjena za vjeronauk :nokti nego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet. I da se sustavno riješi druga opcija a ne da se svi bogu mole :mrgreen da nitko ne odskače iz grupe, pa da jednom sjedi u razredu a drugi put u zbornici, treći na hodniku pa onda opet u razredu, pa malo u paralelnom razredu, pa objašnjava učiteljicama da smo bili dojma da je to ipak izborni a ne obvezni pa opet ponovo sve :znoj
Pomisliti da opcija koja je dobra za vjernike nikako ne može biti dobra za ateiste, ne znam, opet ostajem bez riječi. :plavusa

edit - jedno je viška

slažem se da vjeronauk treba tretirati kao i svaki drugi izborni predmet i da ostali dio "vjerskog" nema što raditi u školama, ali mislim da sam to u hrpu postova i naglasila. I stvarno želim da mi vjeronauk ostane kao opcija u školi
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adry » 16 ožu 2012, 20:31

Čitam vas od početka i sve hoću da pišem pa neću i tako u krug.
Jako me žalosti što je ovo opet otišlo predaleko i što se opet ponavlja isto.

I da, problem jesu djeca po hodniku jer mislim da je to u ovoj državi i u ovo vrijeme nedopustivo.
Pametne žene krumpi i iris su sve lijepo napisale pa da se ne ponavljam :zivili
Osobno nemam ništa protiv onih koji su vjernici, moja baka je bila, moja mama jeste i išla je na vjeronauk u crkvu i imala prvu pričest jer je tako željela dok njena sestra nije, opet jer je tako željela.

Samo me interesira koliko bi djece uistinu išlo na vjeronauk da se održava samo u crkvi.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 16 ožu 2012, 20:33

nego samo da ga se tretira kao i svaki drugi izborni predmet.

e jeste pravi Hrvati, glavno da susjedu crkne krava :lol
Ja bi se, baš suprotno, zalagala da svi ostali izborni predmeti dobiju status kakav sad ima vjeronauk :mrgreen
Jerbo mi je dijete teško diskriminirano. Pola ih ima izbornu informatiku u sklopu satnice, a pola njih je dopao blok sat u suprotnom turnusu u ponedjeljak ujutro u 8, naravno, kad ima školu popodne i mogao bi duže odspavati nakon kasnijeg lijeganja i burnog vikenda. Da ga ispišem ili tražim ukidanje izborne informatike? :lol
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la iris » 16 ožu 2012, 21:29

škorpi, pa to je to što sam ja htjela reći, svima isto, izborni predmeti svih zemalja ujedinite se.

samo što kod nas nema izborno ništa nigdje (još tek mi je dijete treći razred) pa sam možda naopako formulirala :nokti
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la skorpionka » 16 ožu 2012, 21:34

Samo me interesira koliko bi djece uistinu išlo na vjeronauk da se održava samo u crkvi.

A kako bi tebi u životu pomogla ta spoznaja? Jel bi živjela bolje, osjećala se bolje?

Mene ti postoci nisu zanimali niti kad sam bila u manjini koja je išla na vjeronauk i sakramente, niti prebrojavam djecu u razredu svog sina tko ide a tko ne ide, a kamoli tek da sebi uzimam za pravo procjenjivati tko je kakav vjernik i koji bi mu ja faktor izvrsnosti vjere dodijelila. :ajme
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la sany » 16 ožu 2012, 22:01

sany je napisao/la:
mamainana je napisao/la:Isto tako zašto ne bi olakšali većini roditelja i uklopili vjeronauk u škole s obzirom da je nažalost takvo vrijeme da roditelji i tako zbog posla premalo vremena provode s djecom i uz hrpu učenja, obaveza i inih stvari ovo bar malo olakša život.

a zasto onda roditeljima ne olaksati do kraja, pa za dobivanje svete pricesti ne uvjetovati odlazak na zupni vjeronauk, ukoliko ga pohadja u skoli? :dunn

od jutros nisam iscitala odgovor na ovo pitanje
u teoriji mi je jasno, ali praksa ne stima

i samo da razjasnim, buduci se rasprava svodi na roditelje cija djeca pohadjaju vs. ne pohadjaju vjeronauk, moja pohadjaju vjeronauk, pa je ovo zapravo malo skretanje s teme ali me zaista zanima ovo gore navedeno, i mislim da bi mogao postojati izbor i oko toga, zasto je to tako tesko zamisliti, pa ne umanjuje se vjera na taj nacin :/
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la adry » 16 ožu 2012, 22:41

skorpionka je napisao/la:

A kako bi tebi u životu pomogla ta spoznaja? Jel bi živjela bolje, osjećala se bolje?

Mene ti postoci nisu zanimali niti kad sam bila u manjini koja je išla na vjeronauk i sakramente, niti prebrojavam djecu u razredu svog sina tko ide a tko ne ide, a kamoli tek da sebi uzimam za pravo procjenjivati tko je kakav vjernik i koji bi mu ja faktor izvrsnosti vjere dodijelila. :ajme

skorpi ja iskreno vjerujem da si ti shvatila što sam ja htjela reći, a iza rečenice nisam stavila upitnik.
Vjeru ne dovodim u pitanje već: praktičnost slanja djeteta da pohađa vjeronauk, to da ne provode vrijeme na hodniku, da pa kad ide dosta ostalih iće i moje i ono najgore -što će selo reć.
slika

slika
adry
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la skorpionka » 16 ožu 2012, 22:47

Svatko ce odvagnuti svoje za i protiv, ne mora nitko ponovno vagati za drugima. Postujem sve izbore i odluke, ukoliko me bas netko ne pokusava farbati.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la iris » 17 ožu 2012, 09:11

škorpi naravno da svatko odlučuje za sebe, ne bi ni ja prebrojavala ni nijansirala "pravost" vjernika niti me zanima tko ide u školu, župu ili gdje već da me to direktno ne dotikavlje.

gledam to sebično i praktično jer kad ih je jedno ili dvoje (od ovih roditelja kojima pretegnu principijelni razlozi nad eventualnim izdvajanjem djeteta) onda se teže izboriti za neku drugu opciju nego kad ih je 8 ili 10.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la skorpionka » 17 ožu 2012, 09:34

Boriti se za drugu opciju treba, neovisno jel ce ju koristiti jedno ili desetoro djece, ne podcjenjujuci pri tom tudje razloge za upis djeteta. Mislim da se boriti za svoje moze i bez toga a pogotovo bez nekakvog suptilnog "elitizma" koji je provlaci izmedju redova.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la nadicab » 17 ožu 2012, 09:40

meni se cini kao najbolje rjesenje koje zadovoljava potrebe obje strane (da je vjeronauk u skoli i da druga djeca nemaju rupu u nastavi) da vjeronauk bude izjednacen s ostalim izbornim predmetima u bude u vrijeme kao i oni.
ne znam sto je potrebno napraviti da se to i izvede, da li je to do skloe ili do ministarstva ili vlade
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamainana » 17 ožu 2012, 10:40

nadicab je napisao/la:meni se cini kao najbolje rjesenje koje zadovoljava potrebe obje strane (da je vjeronauk u skoli i da druga djeca nemaju rupu u nastavi) da vjeronauk bude izjednacen s ostalim izbornim predmetima u bude u vrijeme kao i oni.
ne znam sto je potrebno napraviti da se to i izvede, da li je to do skloe ili do ministarstva ili vlade

xxx
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 17 ožu 2012, 11:08

Kako sam i rekla moje mišljenje je da bude samo u Crkvi, ali kako se stalno povlači ta večina i kako je već
u školi i da se ne pokrene lavina burnih reakcija, nije mi ni problem da postoji vjeronauk kao doista
izborni predmet, mimo satnice ako je ujutro škola onda popodne kao i sad što je vj. u Crkvi.
I to vjerojatno ne igra od 1. razreda jer su djeca u boravku, ne idu sami u školu,
pa onda od 3. razreda bi bilo prihvatljivo.

Mislim da bi tada sve i svima bilo na svom mjestu.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ronin » 17 ožu 2012, 11:23

nadicab je napisao/la:ne znam sto je potrebno napraviti da se to i izvede, da li je to do skloe ili do ministarstva ili vlade

do njih je utoliko u smislu da se mora mijenjati Ugovor sa Svetom Stolicom
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Buhtlica » 17 ožu 2012, 11:25

ZacKa je napisao/la:Kako sam i rekla moje mišljenje je da bude samo u Crkvi, ali kako se stalno povlači ta večina i kako je već
u školi i da se ne pokrene lavina burnih reakcija, nije mi ni problem da postoji vjeronauk kao doista
izborni predmet, mimo satnice ako je ujutro škola onda popodne kao i sad što je vj. u Crkvi.
I to vjerojatno ne igra od 1. razreda jer su djeca u boravku, ne idu sami u školu,
pa onda od 3. razreda bi bilo prihvatljivo.

Mislim da bi tada sve i svima bilo na svom mjestu.

znači da bi i opet djeci koja su u boravku vjeronauk padao usred nastave i ona bi i opet morala 45 min provesti kako znaju i umiju. bilo bi bolje da je uvijek i svima u suprotnoj smjeni. pa i ovima što su u boravku neka bude nakon boravka.
ali konkretno u našoj školi to nije izvedivo jer nema dovoljno učionica. sve su učionice pune u obje smjene, čak ponekad neki razredi imaju nastavu u knjižnici, što valjda dovoljno govori o tome da ako jedan razred ima nastavu ujutro, da nema šanse da bi vjeronauk imao popodne jer taj sat ne bi imali gdje održati.
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 17 ožu 2012, 11:27

ni nijansirala "pravost" vjernika niti me zanima tko ide u školu, župu ili gdje već da me to direktno ne dotikavlje.

nijansiranost "pravosti" vjere nekog drugog ili trećeg je samo i isključivo njegova osobna stvar, pa ne vidim potrebe da se nastoji mijenjati tuđa nijansa, bilo oduzimanjem ili dodavanjem "boje", a isključivo iz razloga kako bi se olakšalo sebi život.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la iris » 17 ožu 2012, 13:26

hajde škorpi molim te, sad mi ne bi trebalo biti drago što se ljudi koji uglavnom uopće nisu vjernici (bez nijansi ikakvih) oslobađaju straha i nelagode i ipak odlučuju ne slati djecu na vjeronauk.
nije baš najlakše (bar meni) svoje principe lomiti preko dječjih leđa i s obzirom da mi je mlađa kćer puno mekša i više ovisna o mišljenju grupe i društvenim pritiscima da je ona ta koja je jedina u razredu drugačija taj njen prvi razred a i cijeli školski život za sve nas bila puno veća muka.

po meni je ta diferencijacija bolja za sve u konačnici
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la skorpionka » 17 ožu 2012, 13:59

što se ljudi koji uglavnom uopće nisu vjernici (bez nijansi ikakvih) oslobađaju straha i nelagode i ipak odlučuju ne slati djecu na vjeronauk.

Ne vidim razloga da se inzistira na dihotomnoj podjeli, jer jednako kao što skupina koja ide nije uniformna, tako i među ovima koji ne idu ima svega, od pripadnika drugih religija, ateista, agnostika do praktičnih vjernika koji su protivnici vjeronauka u školi. :dunno Jasno je meni da se ljudi identificiraju i pokušavaju obje grupe učiniti nekakvom "referencom" za svoj stav, a sve to samo i isključivo iz čisto sebičnih razloga.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mamainana » 17 ožu 2012, 14:10

Djeca su nam stalno podložna diskriminaciji, od vrtičke dobi. Zbog trenutnog imovinskog stanja nisam prije mjesec dana dijetetu mogla priuštiti klizanje na šalati s njenom grupom, nju i još jedno dijete priključili su najmanjoj grupi u to vrijeme. Smatram da je pravo roditelja da žele najbolje za svoju djecu, ali što je s osjećajima mog dijeteta, da li se moram boriti da sve dodatne aktivnosti koje se plaćaju izbace iz odgojno obrazovnih ustanova jer tu se rađaju prave diskriminacije, koje su u rangu ostavljenog djeteta na hodniku.
Ne želim da zbog mog djeteta druga budu zakinuta ili bi možda trebala
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la iris » 17 ožu 2012, 16:15

skorpionka je napisao/la:
što se ljudi koji uglavnom uopće nisu vjernici (bez nijansi ikakvih) oslobađaju straha i nelagode i ipak odlučuju ne slati djecu na vjeronauk.

Ne vidim razloga da se inzistira na dihotomnoj podjeli, jer jednako kao što skupina koja ide nije uniformna, tako i među ovima koji ne idu ima svega, od pripadnika drugih religija, ateista, agnostika do praktičnih vjernika koji su protivnici vjeronauka u školi. :dunno Jasno je meni da se ljudi identificiraju i pokušavaju obje grupe učiniti nekakvom "referencom" za svoj stav, a sve to samo i isključivo iz čisto sebičnih razloga.

U pravu si, u toj grupi koja ne ide ima svih tih nabrojanih ali ja govorim o onoj kojoj govorim a to su ljudi čiji je JEDINI I NAJBITNIJI razlog zbog kojeg šalju djecu na vjeronauk strah od stigme i osjećaj da ustvari i nemaju izbor.
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la skorpionka » 17 ožu 2012, 17:26

Gle, ja te nisam tako shvatila, odnosno ti si sama za sebe rekla sljedeće

ne bi ni ja prebrojavala ni nijansirala "pravost" vjernika niti me zanima tko ide u školu, župu ili gdje već da me to direktno ne dotikavlje.

Tako da nisam shvatila da se ti baviš samo i isključivo

o onoj kojoj govorim a to su ljudi čiji je JEDINI I NAJBITNIJI razlog zbog kojeg šalju djecu na vjeronauk strah od stigme i osjećaj da ustvari i nemaju izbor.

jerbo je kod različitih nijansi vjernika vj prisutno još mrvu drugih razloga, a ne samo strah od stigme i osjećaj da nemaju izbor.
Kod ovih o kojima govoriš u zadnjem postu naravno da izbor postoji, a uključuje jednake praktične probleme ko i izborna informatika mog sina. Samo što se zbog izborne informatike nikad neće organizirati tribine niti snimati dokumentarci. Iako organizacijski problema ima. :mrgreen
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mama courage » 17 ožu 2012, 17:34

moram iskreno reci da mi nije jasno otkud sad ova prica o nijansiranosti? pogubila sam se. :conf tj. zasto je ona uopce bitna? :conf

Samo što se zbog izborne informatike nikad neće organizirati tribine niti snimati dokumentarci. Iako organizacijski problema ima.

pa postoji razlog i za to.

mamaiana, nije mi ni tvoja argumentacija potpuno jasna.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 22 ožu 2012, 15:34

:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 24 gostiju.