Sada je: 08 kol 2026, 18:44.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la Bubidea » 13 vel 2012, 13:05

ti? :shock

pa kaj ce tebi sada siriti celjust? to se moze? tak starim kokama?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la viki » 13 vel 2012, 13:07

- baš ti hvala :lol pa nosim aparatić, još ne znam za širenje čeljusti, al zubi se mogu ispravit, samo što cijeli postupak kod nas starih koka duže traje nego kod klinaca
- edit: zapravo sve ovisi o deformaciji
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 13 vel 2012, 13:36

evo, da se iskupim
nek se zna, ja sam starija od tebe ;)
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la ivana7997 » 13 vel 2012, 13:57

viki, moja mi je ortodontica rekla da poslije cca 15 godina sirenje celjusti vise nema smisla.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la viki » 13 vel 2012, 14:11

- zato sam rekla da ne znam, nisam još do toga došla, spominjao mi je ortodont na početku da ću možda trebat taj aparatić za širenje čeljusti, al ak zubi ostanu i ovakvi kakvi su sada ja zadovoljna, izravnali su se, neki su se trebali totalno rotirat i čak gornji mrvicu idu preko donjih, dobro ne baš svi, ima tu još posla, al dobro je kak je bilo...
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 28 vel 2012, 09:49

bili kod ortodonta konacno. kod l. sve mirno , trweba cekat 4 da narastu i 3 , pa ce poscet s terapijom. kontrola 9 mj. kod. druge moramo doci u 5 mj da vidi kud ce ove dvojke otici jer idu u koso i sto ce napraviti . eto. cekali pol sata na red.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la kimama1 » 04 ožu 2012, 01:17

ja ću svakako pričekati da dođe u godine kad može staviti fiksni, s obzirom na broj trajnih zubi, i dobit ćemo ga preko socijalnog
viki, bitno je da nakon skidanja žice noću nosiš udlagu. možda ne uvijek ali povremeno, jer se zubi znaju u starijoj dobi vratiti na početne pozicije, tj, proplivati
ja bih bila stavila, bez obzira na lijepi broj godinica, ali imam paradontozu, pa sam onda djelomično ljuskicama sredila stvari.
aparatići zbilja čuda, čuda čine
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la viki » 05 ožu 2012, 11:24

- znam, koliko dugo se nosi aparatić, toliko bi se trebala nosit i udlaga
- sad nosim neke gumice noću, boli za poludit, al zubi se miču na očigled
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Hajdi » 20 ožu 2012, 12:26

Bila jučer s curama na kontroli. L nosi regulator funkcije po Fränklu koji bi trebao zaustavljati rast donje čeljusti i omogućiti da gornja čeljust preraste donju i da ima pravilan zagriz (gornji zubi preko donjih). Ona jadna nosi koliko može i u školi i preko dana i po noći ali čini se da smo premalo nosili prije (kad je nosila samo noću) i da smo nekako zakasnili jer je razdoblje najbržeg rasta čeljusti prošlo. Imamo kontrolu u lipnju, do tada što više nositi. U najgorem slučaju predlaže ortodontica vađenje stalnih donjih četvorki ili petica :strah da se pomaknu zubi u donjoj čeljusti nazad. Prije ili kasnije će dobiti fiksni aparat al ne mogu sad zamisliti kako će to izgledati.

N je poslala na ortopan slikanje da se vidi gdje su stalni koji još nisu izašli i onda će i ona dobiti fiksni. Jadna me moli da joj nabavimo kontaktne leće umjesto naočala jer kaže da će s naočalima i aparatićem izgledati kao štreber :ajme (koji po njenom obožavaju ratove zvijezda i imaju pet iz matematike).
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la TmamaKiN2 » 20 ožu 2012, 12:35

eto, prijavak- i mi jucer odradili ortodonta, K kontrola, zadovoljna je dr, jer su joj nedavno poispadali neki donji zubi pa se napravilo mjesta da se posloze ovi pogurani, sad samo da vidimo kad pocnu rasti trajni. a njemu (N) je uzela otisak, rekla da es javimo za koji dan da vidimo kad ce biti gotov aparatic. oni oboje nose mobilni ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la viki » 20 ožu 2012, 12:43

Hajdi - radi štagod samo nemoj im dat vadit zube, meni izvadili gornje umnjake, a sad mi fale :roll
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TmamaKiN2 » 20 ožu 2012, 12:47

viki je napisao/la:Hajdi - radi štagod samo nemoj im dat vadit zube, meni izvadili gornje umnjake, a sad mi fale :roll

joooj, da ih barem ja nemam, meni su itekako viska ;)
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Nana1971 » 20 ožu 2012, 14:10

Hajdi, moja kćer je imala fiksni aparatić i korzet za skoliozu, ona je naricala da joj samo naočale fale da bude kompletni NERD.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la viki » 20 ožu 2012, 14:37

- ja sam trebala nosit aparatić, naočale i ortopedske uloške :bidan rezultat je bio da na kraju niš nisam nosila kak se spada, zato sad nadoknađujem :ajme
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TmamaKiN2 » 20 ožu 2012, 14:44

viki je napisao/la:- ja sam trebala nosit aparatić, naočale i ortopedske uloške :bidan rezultat je bio da na kraju niš nisam nosila kak se spada, zato sad nadoknađujem :ajme

ja sam nosila ortopedske CIPELE :ajme , naocale, a aparatic nazalost nisam, nitko nije niti rekao da trebam :/

a u jednom sam periodu zivota nosila i korzet za kraljeznicu :/
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la breg » 01 tra 2012, 12:28

Nisam ni ja za vađenje zdravih zuba, al kod nas je bila užasna gužva.
U početku krivo postavljena terapija, ortodont :ajme
Sad smo povadili te kritične zube i sa fiksnim se sve lijepo poravnava.
Bilo mi je grozna kad samčula za vađenje, al stvarno nije bilo drugog načina
Hajdi, i mi nosimo apatarić i leće
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Adorabla » 06 tra 2012, 09:47

i mi smo u klubu aparatic i naocale odnosno lece. Jos nam samo onaj korzet za skoliozu fali :mrgreen
Adorabla
Medena

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 tra 2012, 10:40

naocale odnosno lece

malo off, ali da ne otvaram posebnu temu, adorabla koliko tvoje dijete ima godina i kako se snalazi s lecama, koliko ih nosi dnevno, svaki dan,kombinira s naocalama? gdje ste isli na pregled?
pitam zato jer je nasa dr.(klaiceva) rekla K da bi mogla poceti nositi lece, ali ne predugo i da ih mora kombinirati s naocalama, naruceni smo za koji mjesec na pregled pa se malo informiram. na drugoj strani sam pak dobila skroz drugaciji savjet, da nosenje leca odgodimo sto je dulje moguce. :dunno ako cu gledat po sebi, onda bih se slozila s ovim drugim.iako, ja sam nosila duugo tvrde lece i zasita pretjerivala s nosenjem (po cijele dane, uopce nisam nosila naocale :/ ), onda nakon oba poroda presla na mekane, ali gotovo, vise ih ne mogu uopce nositi, suho oko :ne :ne
Zadnja izmjena: TmamaKiN2; 06 tra 2012, 12:47; ukupno mijenjano 1 put/a.
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la viki » 06 tra 2012, 10:44

- Tmama - ne znam kak je s klincima, ja sam isto nosila tvrdu leću (meni je trebala samo jedna) i to valjda dvije godine, a kažu da nakon prve moraš promijenit i nisam imala nikakvih posljedica, i to sam nosila po cijele dane, tad naočale nisam uopće koristila... jedino mi je u početku trebalo malo vremena da se naviknem na nju u oku
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Adorabla » 06 tra 2012, 11:13

Tmama to moja starija nosi. Njoj smo skuzili tek prosle godine (znaci u dobi od 13 godina) da ne vidi i relativno joj je velika dioptrija (jedno oko je cini mi se vise od 2 a drugo je 1.75 ako se ne varam)
Lece je pocela ove godine nositi (i naocale doduse) jer je morala hrpetinu pregleda obaviti (jos su svasta nesto sumnjali, bljak) uglavnom ona je u Vinogradskoj. Dobila je meke i iako sam se ja bojala higijene i shvacanja ozbiljnosti (da ne gura prljave prste, ne zaspe s njima i slicno) moram priznati da se super snalazi. Vrlo je odgovorna i pazi na cistocu a sto se tice stavljanja zena u optici joj je objasnila i vjezbala s njom tako da stvarno nije bilo problema.

Nosi ih cijeli dan ali u pocetku ih je nosila 4 sata dnevno pa je vremnom povecavala. Tada je kombinirala s naocalama a sad naocale nosi samo prije spavanja.
I dobila je naravno meke lece odmah (isprobavala je i polutvrde ) ali se doktorica odlucila za mekane jer su joj bile ugodnije.
Adorabla
Medena

PostPostao/la TmamaKiN2 » 06 tra 2012, 12:46

Njoj smo skuzili tek prosle godine (znaci u dobi od 13 godina) da ne vidi i relativno joj je velika dioptrija (jedno oko je cini mi se vise od 2 a drugo je 1.75 ako se ne varam)

hvala. i mi smo K skuzili nekako naglo, nije se ona nista zalila, nego sasvim slucajno otkrili (nije na big teveju vidjela citat txt :shock ). i odmah joj je u startu bila veca dioptrija (oko -1), koja se dosta naglo povecavala, a sad je -2.5 :shock . mozda bi joj lece zaista pomogle u tome da joj dioptrija ne raste toliko :moli ona ima 10,5 godina. sto se tice higijene, jako je odgovorna i ne bojim se za to, vise razmisljam dugorocno :dunno ja sam lece pocela nositi u srednjoj skoli (naocale sam pocela onako skolski, od 0,5, pa dogurala do nekih 2,5), ali od tada mi se zaista jako malo povecala (ja sad imam -3)
zena u optici joj je objasnila
gdje? cije lece?
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la viki » 06 tra 2012, 12:59

- nama su na Rebru rekli da se klincima do 12-e godine može popravit dioptrija, tj. do tada ima smisla ići na vježbe za oči
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la breg » 06 tra 2012, 23:06

viki je napisao/la:- nama su na Rebru rekli da se klincima do 12-e godine može popravit dioptrija, tj. do tada ima smisla ići na vježbe za oči

istina, ja sa dvoje djece išla na vježbe na Rebro do 11 godine

da se vratimo na temu ortodonta, jel netko od vaših klinaca koji nosi fiksni aparat, mora još i nositi i gumicu za zube, izgleda ko pračka?
Koji je najjednostavniji način postavljanja toga, jer nama frca posvuda :(
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la viki » 10 tra 2012, 08:27

- breg - nosim ja :mrgreen ako niste dobili, tražite, postoji mala plastična kukica kojom se te gumice lakše postave, netko postavlja samo prstima, ja ne mogu, ali s kukicom mi je pis of kejk
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la breg » 12 tra 2012, 12:30

imamo tu plastičnu kukicu, jel se gumica zatakne na onaj mali vrh sa kukicom ili na onaj savitljiv?
mi to radimo sa malim vrhom, nismo baš uspješni, treba nam vremena
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la viki » 12 tra 2012, 12:51

- moja kukica nema savitljivi dio, ja zakačim gumicu baš za taj mali vrh s kukicom i onda zakačim na aparatić, pomognem si s prstom pričvrstit na aparatić, pa gumicu do druge bravice vučem s kukicom (ak možeš skužit)
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la breg » 12 tra 2012, 17:57

viki,kužim ja,samo em niš ne vidim i to radim djetetu, pa prvo pipam tu kukicu na zubu, pa onda natežem tu gumu...
ide nam, al polako, valjda ćemo i mi postati vješti
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Dobri andjeo » 24 svi 2012, 18:48

mi bili danas na kontroli. usli i izasli. naspotala nas da slabo peru zube i da nece tako skoro iz tog razloga dobiti aparat. i da nek joj ne dolazimo dok ne nauce prati zube kako treba. :shock

mislim da cemo definitivno mijenjat ortodonta. nemogu vjerovat kako smo upikli lose, u neku staru babu :/
ako ima netko neku preporuku pliz na pp. socijalnog ortodonta.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Adorabla » 01 lip 2012, 13:00

DA ako sudiš samo na temelju toga što je rekla, onda bih ja rekla da je to odličan ortodont. Da užasno je važno da jako jako jako dobro peru zube prije aparatića. Osim toga tvoje su relativno malene. Nije im takva hića da odmah stave aparat u usta. Pogotovo ako nema nečeg drastičnog za ispravljati (npr vilice).
Adorabla
Medena

PostPostao/la Nana1971 » 01 lip 2012, 14:31

mozda je ortodontica bila gruba, ali to sto ti je rekla - stoji. Bolje da ne stavljate aparat ako nisu savrseno savladale pranje. u protivnom - propast će im zubi od karijesa pa ti je dzabe sto ste ih poravnali...
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.