Sada je: 08 kol 2026, 00:23.

Zdravstveni odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Zdravstveni odgoj

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 14:58

Danas sam dobila informaciju da je postavljena nova stranica na internet gdje se mogu naci informacije o zdravstvenom odgoju i sve kontraverze vezane za njega. Stranice se nalaze na adresi: http://zdravstveniodgoj.com/
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

Re: Zdravstveni odgoj

PostPostao/la beammama » 21 stu 2012, 15:02

Tko je osnivač stranice i tko piše tekstove?
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 15:12

a joj :roll
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 15:18

beammama je napisao/la:Tko je osnivač stranice i tko piše tekstove?

Revijalni su tekstovi. Uglavnom preuzeti s razlicitih portala, vec objavljeni. Ima link i na kurikulum pa se i to moze bolje iscitati.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la rucho » 21 stu 2012, 15:31

okej.... mislim da cu na kriz zbog ovog... ali... ne razumijem koja je frka oko svega toga????? u cem je problem?! zelim reci... koliko se ja sjecam iz skolskog vremena ucili smo prvo biljke i njihovo razmnozavanje..... pa zivotinje i njihovo razmnozavanje.... pa covjeka... tijelo i organe i kako se razmnozava...... cistu fizikalu...... mitoza mejoza parenje seks...... a onda si dosao kuci i pitao mamu i tatu o detaljima poput emocionalne zrelosti ljubavi neljubavi i ostalog....... i onda bi mama i tata po svom vlastitom iskustvu i nauku tebi pokusali prenijeti svoje "rezultate" pa bi ti opet sam procesurao i odlucio..... i sad se ja pitam je li sva ta frka oko tog predmeta zato sto bi skola trebala kao preuzeti i ulogu koju trebaju obaviti roditelji? ili sam ja odgajana na pogresan nacin? da iz knjiga naucis cinjenice a sve ostalo ucis od osoba koje su vazne u tvom zivotu? pa makar se ne slagali u misljenjima....
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 21 stu 2012, 15:33

danas se paradira oko svega, paradiranja radi
to je in

tako da, rucho, slazem se s tobom
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 15:40

Sto se mene tice mozete i zatvoriti topic, ali ne brisati :bigno . Bitan je link. Rasprava je ionako bila na VT. Koga zanima, moze vidjeti produkte rasprave tamo (ako ih se zeli naci).
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 15:50

malo sam preletila stranicu, tekstovi su vrlo selektivni, vidi se tko je osnivač stranice.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 21 stu 2012, 15:57

Bila je odlicna emisija na Hrvatskom radiu prvi program u subotu.
Gosti predstavnici Grozda i ozloglaseni Stulhofer. Plus snimljeno razgovor s nekim iz ministarstva.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la anlan » 21 stu 2012, 15:58

problem je u riječi "informacije", riječ je o interpretacijama.
anlan
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 21 stu 2012, 16:11

Takav je bio i zakljucak spomenute emisije.
Dakle ono sto muci Grozd su njihove interpretacije neceg sto nema, i predstavnici ministarstva i Stulhofer su to opovrgnuli kao cinjenicu. I jasno i glasno rekli npr. u slucaju homoseksualnosti.... predavat ce se znanstvene cinjenice, nikakva ideologija. I onda ce se djeci reci da udruge za zastitu istospolnih parova misle ovako, a crkva u Hrvata misli ovako. Pa ce djeca moci o tome diskutirati i svatko ce na kraju donjeti vlastiti sud po tom pitanju. I tako o SVAKOJ temi u kurikulumu. Ne o svakoj recenici u literaturi koja je ispod kurikuluma navedena kao moguc dodatan izvor informacija uciteljima (ne djeci).
Receno je bilo takodjer da sadasnja verzija kurikuluma nije konacna, da ce se o svemu jos voditi javna rasprava.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 16:21

tanjabb je napisao/la:npr. u slucaju homoseksualnosti.... predavat ce se znanstvene cinjenice, nikakva ideologija. I onda ce se djeci reci da udruge za zastitu istospolnih parova misle ovako, a crkva u Hrvata misli ovako. Pa ce djeca moci o tome diskutirati i svatko ce na kraju donjeti vlastiti sud po tom pitanju. I tako o SVAKOJ temi u kurikulumu. Ne o svakoj recenici u literaturi koja je ispod kurikuluma navedena kao moguc dodatan izvor informacija uciteljima (ne djeci).

ovo zvuči sjajno.
ali mislim da je najveći problem u tome što te informacije neće doći do većine ljudi, mnogi će samo pročitati pamflet koji dijeli grozd (koji je nama već raznoraznim putovima dostavljen) u kojem su rečenice iz literature izvučene iz konteksta i u kojem oni nude svoju interpretaciju programa, a ne činjenice. i onda će neinformirani roditelji potpisati peticiju, vjerujući grozdu i bez da prouče stvarno stanje stvari.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 16:24

Da, ali isto tako ako ucitelj prema preporucenoj literaturi odluci interpretirati ono sto je kurikulumom definirano samo kao tema, a roditelj se ne slaze s tim, onda su roditelju vezane ruke jer se ucitelj ravnao prema preporukama Ministarstva, odn kurikuluma.

Uostalom, preporucenom literaturom se lijepo vidi kakav nacin predavanja se ocekuje od ucitelja. Mozemo se samo nadati da su ucitelji dovoljno inteligentni da znaju "interpretirati" na zadovoljavajuci nacin ono sto se od njih ocekuje. Obzirom da se radi o necemu sto smatram bitnim u razvoju svojeg djeteta, uopce ne zelim polagati svu svoju nadu u "uciteljsku inteligenciju" nego zelim sama odgajati svoje dijete i govoriti mu o tim stvarima onako kako ja zelim. Smatram se dovoljno kompetentnom da sam to u stanju. Miniranje sustava vrijednosti koje im ja ugradjujem od strane Ministarstva ne zelim dopustiti.

Ponavljam, stranica je informativnog karaktera.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la tanjabb » 21 stu 2012, 16:32

Da, ali isto tako ako ucitelj prema preporucenoj literaturi odluci interpretirati ono sto je kurikulumom definirano samo kao tema, a roditelj se ne slaze s tim, onda su roditelju vezane ruk

Slazem se. Mejdutim isto tako moze ucitelj sada interpretirati sta god hoce na nacin na koji hoce.
Vrlo je bilo jasno receno u emisiji da se materija nece ni u kojem slucaju oslanjati na nikakvu ideologu. Dakle sve sto ce pisati u kurikulumu ce biti znanstveno dokazane cinjenice. Nista vise, nista manje od toga.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la MON » 21 stu 2012, 16:36

mene zanima statistički podatak koji ne mogu nigdje naći, pa ako ga netko zna ili zna da li uopće postoji takva statisika, bilježim se sa štovanjem.

dakle, zanima me koliki postotak maloljetnih trudnica dolazi iz religioznih obitelji. i koliki je postotak djevojaka i dječaka koji su stupili u seksualne odnose prije 17 godine, a također dolaze iz religioznih obitelji.

naime, stalno nailazim na argument kako roditelj smatra da ima puno pravo na to da odabere kako će dijete educirati u pogledu seksualnosti u skladu sa svojim znanjima i vjerovanjima. pri čemu se zapravo ne razmišlja o tome koliko je to znanje i vjerovanje relevanto, odnosno koliki je dio seksualnosti odgoj a koliki obrazovanje. i roditelj i škola imaju obje uloge i tu bi se trebali nadopunjavati. no ako se školi uskrati ta uloga, može doći do ozbiljnih nedostataka. i u odgoju i u obrazovanju.

stoga me zanimaju oni statistički podaci upravo iz razloga da vidim koliko roditelji, tako uvjereni da su najbolji izbor za obrazovanje i odgoj svog djeteta po tom pitanju, dobro odrađuju svoju ulogu.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Nana1971 » 21 stu 2012, 16:40

Na koji način se moze "znanstveno dokazati" da rod i spol nisu u nikakvoj međusobnoj korelaciji? Bas me zanima.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la tanjabb » 21 stu 2012, 16:44

Osim toga MON za pretpostaviti je da djeca iz religioznih obitelji pohadjaju vjeronauk kako u skoli tako u crkvi gdje ih takodjer obrazuju glede spolnih odnosa.

Na koji način se moze "znanstveno dokazati" da rod i spol nisu u nikakvoj međusobnoj korelaciji? Bas me zanima.

O rodnim teorijama je Stulhofer rekao da se nece predavati ono sto Grozd navodi, nikakav muskarac s vaginom i slicne nebuloze. Nego ce se razgovarati npr. o razlicitoj ulozi zene u Hrvatskoj, Iranu i Japanu. O rodnoj ulozi zene u povjesti i u danasnje vrijeme. Dakle o rodnim stereotipima. E sad ako Stulhofer laze, onda ide njemu na dusu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 16:52

nina i nika je napisao/la:Da, ali isto tako ako ucitelj prema preporucenoj literaturi odluci interpretirati ono sto je kurikulumom definirano samo kao tema, a roditelj se ne slaze s tim, onda su roditelju vezane ruke jer se ucitelj ravnao prema preporukama Ministarstva, odn kurikuluma.

Uostalom, preporucenom literaturom se lijepo vidi kakav nacin predavanja se ocekuje od ucitelja. Mozemo se samo nadati da su ucitelji dovoljno inteligentni da znaju "interpretirati" na zadovoljavajuci nacin ono sto se od njih ocekuje. Obzirom da se radi o necemu sto smatram bitnim u razvoju svojeg djeteta, uopce ne zelim polagati svu svoju nadu u "uciteljsku inteligenciju" nego zelim sama odgajati svoje dijete i govoriti mu o tim stvarima onako kako ja zelim. Smatram se dovoljno kompetentnom da sam to u stanju. Miniranje sustava vrijednosti koje im ja ugradjujem od strane Ministarstva ne zelim dopustiti.

i sad učitelji mogu gradivo prenositi na razne načine. npr govore o darwinu. mogu reći i nešto u stilu "on je mislio da smo svi nastali od majmuna, ha ha ha, a svi znamo da nas je stvorio bog". i meni su onda tu ruke vezane.

kakvo miniranje sustava vrijednosti? ako kažu da osobe homoseksualne orijentacije imaju jednaka prava kao i hetero osobe? ili ako žele govoriti o stereotipima tipa žena kuha, sprema, pegla, a muž leži na kauču i čita novine?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 18:37

Buhtlica je napisao/la:
i sad učitelji mogu gradivo prenositi na razne načine. npr govore o darwinu. mogu reći i nešto u stilu "on je mislio da smo svi nastali od majmuna, ha ha ha, a svi znamo da nas je stvorio bog". i meni su onda tu ruke vezane.

A da se nismo svojedobno potrgale objašnjavajući tebi osobno baš ovu tematiku, ne bih ništa rekla.E sad, ili si kratkog pamćenja, ili zlonamjerna pa se praviš grbava.

Nebitno. Potpisujem Ninu i niku do u slovo, stranica je informativnog karaktera i dobro je da je stavila link.
Ili i informacije nisu više što su nekad bile?Pa nam ne trebaju?
Zadnja izmjena: ronin; 21 stu 2012, 18:39; ukupno mijenjano 1 put/a.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 18:38

nisam ja sad ponovno tražila objašnjenje, ni tvoje, ni bilo čije, samo iznosim mišljenje. :dunno
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 19:33

MON je napisao/la:mene zanima statistički podatak koji ne mogu nigdje naći, pa ako ga netko zna ili zna da li uopće postoji takva statisika, bilježim se sa štovanjem.

dakle, zanima me koliki postotak maloljetnih trudnica dolazi iz religioznih obitelji. i koliki je postotak djevojaka i dječaka koji su stupili u seksualne odnose prije 17 godine, a također dolaze iz religioznih obitelji.

naime, stalno nailazim na argument kako roditelj smatra da ima puno pravo na to da odabere kako će dijete educirati u pogledu seksualnosti u skladu sa svojim znanjima i vjerovanjima. pri čemu se zapravo ne razmišlja o tome koliko je to znanje i vjerovanje relevanto, odnosno koliki je dio seksualnosti odgoj a koliki obrazovanje. i roditelj i škola imaju obje uloge i tu bi se trebali nadopunjavati. no ako se školi uskrati ta uloga, može doći do ozbiljnih nedostataka. i u odgoju i u obrazovanju.

stoga me zanimaju oni statistički podaci upravo iz razloga da vidim koliko roditelji, tako uvjereni da su najbolji izbor za obrazovanje i odgoj svog djeteta po tom pitanju, dobro odrađuju svoju ulogu.

Mozda se tako neka statisticka informacija ne moze tako lako naci na internetu, ali definitivno se moze naci kako su u Ugandi uspjeli suzbiti epidemiju AIDS-a. Ne kondomima i ucenju adolescenata kontracepciji nego apstinencijom. Evo recimo jedan dokument:

http://www.aidsuganda.org/documents/Status%20of%20the%20National%20HIV%20in%20Uganda.pdf

Evo i samo jedan pasus iz tog clanka:

Trends in prevalence among the adolescents and young people
especially those aged 15 – 19 year olds reflect recent trends in HIV
incidence since this age group has recently initiated sex, duration of
infection is short and mortality is low. Abstinence programs have been
quite successful in this age group. Life-skills training, for both in-school and
out of school children, have also been successful leading to a decline in
HIV prevalence and an increase in age at sexual debut.

To je provodila Uganda, a mnoge druge zemlje su se drzale kondoma i nemaju takav postotak smanjenja epidemije AIDS-a.

Dakle, vrednote koje sad ja usadjujem svojoj djeci, kad bi se potpomogle institucijom koja je odgojno-obrazovna, mislim da bi uspjesnost samnjenja zajednicki mogli gledati. Ovako je samo borba. Uostalom, mogle bi se javiti ovdje mame koje su postale mame zbog "sigurnosti" kontracepcije.

O HPV-u bi se isto dalo razgovarati i iznijeti neke skrivene medicinske elaborate koji govore o tome kako je apstinencija jedina zastita.

Ali apstinencija ne kosta. A bilo koja kontracepcija da.

Na srecu i ovo je znanstveno dokazano samo sto se industrija i trgovina ne osvrcu na to jer im nije interes. :whew
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Krumpirić » 21 stu 2012, 19:49

Ono što grozd vješto vadi iz programa-koji promovira infromaciju, edukaciju i nenasilje, prevenciju ovisnosti, zdravog života, prava žena :nata , homoseksualaca :nata, edukaciju o seksualnosti na razini biologije i tehnikalije, pomoći, bez svjetonazora...su citati iz knjiga koje učitelji mogu koristiti da se educiraju, a ne program. Dio knjiga kreirale su rodnopravne i udruge koje se bave pravima seksualnih manjina i naravno da su u tom pogledu detaljne.
Takve informacije nisu dio kurikuluma, nego dio literature, a kurikulum možete pogledati na stranici ministarstva obrazovanja, bez predrasuda :zub
Izgnati seks i rodne seksualne manjine iz škole se može i na suptilnije načine, kud su odmah krenuli u glavu :nata

Mene muči isključivo provedba, na provedbi će se itekako trebati poraditi, prvenstveno zato što dio učitelja ima vrlo zanimljive svjetonazore, a dio onih željnih znanja, prenosa informacija i svega sličnoga, je zbunjeno načinom provedbe programa.

nina i nika, seksualnom i rodnom opresijom se može valaj puno toga postić, od toga da žene čuvaju noge do braka ispod halje od metar za dva, zajedno sa čuvanjem usana od pogleda i pojasa nevinosti i to je itekako prihvatljivo, u hrpi država. Ali nekako mi se čini da se te države rijetko podudaraju s onima di se ljudi žene s 30. :mrgreen
djeca imaju pravo na infromaciju o vlastitoj prirodi, o zaštiti od bolesti, o zaštiti od trudnoće, o tome da mogu biti i homoseksualci

A doma mogu roditelji koliko hoće pričati o tome da se seksati do uzimam-ne smije, pa APP, poštujem odluku.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 19:51

Buhtlica je napisao/la:nisam ja sad ponovno tražila objašnjenje, ni tvoje, ni bilo čije, samo iznosim mišljenje. :dunno

niti ti ga ja dajem, niti mi to pada na pamet.

i ja također iznosim svoje mišljenje.inače, u našoj školi se organizira tribina u kojoj se iznosi zašto su tri modula zdravstvenog odgoja prihvatljiva,a četvrti nije.očekuje se argumentirana rasprava
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 19:52

pa što me onda napadaš i vrijeđaš? :roll
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MON » 21 stu 2012, 20:16

nina i nika je napisao/la:Dakle, vrednote koje sad ja usadjujem svojoj djeci, kad bi se potpomogle institucijom koja je odgojno-obrazovna, mislim da bi uspjesnost samnjenja zajednicki mogli gledati.

pa zar nije vjeronauk u školama već skoro 15 godina? zdravstvenog odgoja nikada nije niti bilo. i što se promijenilo? prosjek dobi stupanja u spolne odnose je i dalje 16 za adolescente, a 17 za adolescentice. broj maloljetničkih trudnoća isto mislim da nije značajno pao, ako nije i porastao. dakle, ne funkcionira :dunno
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 20:22

Buhtlica je napisao/la:pa što me onda napadaš i vrijeđaš? :roll

uzalud kolutaš očima.nije mi te namjera ni napadati ni vrijeđati, već raspravljati o ovome što je otvorila pokretačica topica. kažem, nema smisla ponovno se vraćati na adama i evu, iako ne mogu ne primjetiti da ti je ta tema vrlo draga, pošto je stalno spominješ :nata
Zadnja izmjena: ronin; 21 stu 2012, 20:24; ukupno mijenjano 1 put/a.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 20:23

MON je napisao/la:ako nije i porastao. dakle, ne funkcionira :dunno

imaš li kakve podatke koji bi potkrijepili tu tvrdnju?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la alexandra » 21 stu 2012, 20:33

Prema podacima HZZO-a tijekom 2010. u Hrvatskoj je zabilježeno 1508 poroda i 349 prijavljenih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina.
Broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji nije alarmantan ako govorimo o statistikama i prosjecima. Ipak, maloljetnička trudnoća neplanirana je, neželjena i nosi sa sobom čitav niz brojnih socijalnih rizika, kako za maloljetne mame tako i za njihovu djecu.

U našoj zemlji teenageri u spolne odnose stupaju u prosjeku sa 17 godina. Godišnje ima više od 1500 maloljetničkih trudnoća.
Unatoč dostupnosti informacija i edukaciji mladih o spolnosti, maloljetničke trudnoće su realnost.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 20:39

dakle, godišnje imamo 1500 maloljetničkih trudnoća. koliko ih je bilo prije pet, a koliko prije deset godina? koliko npr 1988?

dalje, kako možemo uopće dovesti na relevantan način u svezu vjeronauk u školi s maloljetničkim trudnoćama?koliko je tih cura pohađalo vjeronauk, koliklo ih se smatra vjernicama, ulaze li u onih 80 posto i rukovodimo li se tim načelom katoličke većine kad govorimo o maloljetničkim trudnoćama? uzimamo li u biti to načelo samo kada nam to odgovara?

posebno (ali dobro, tu zbilja kužim da su cure koje su izvan crkve i cijele te spike i izvan ovih nekih najnovijih tendencija koje se tiču mladeži koja se deklarira kao vjernici),a preko nove evangelizacije i njegovanje predbračne čistoće sve više uzima zamah. više nego prije dvije, tri ili pet godina, iako su pravila uvijek u biti bila ista.
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004

ronin

PostPostao/la alexandra » 21 stu 2012, 20:41

ovdje je samo broj majki, dakle nisu uključene prekinute trudnoće. a podataka za 2011. godinu još nema.
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda
za javno zdravstvo od 2007. do 2009. godine
utvrđeno je ukupno 5.237¹ poroda kod
adolescentica. Službeni podaci odnose se na
adolescentne trudnoće, u dobi od 14 do 19
godina, što nije jednaka kategorija maloljetničkim
trudnoćama, budući da adolescentne
trudnoće obuhvaćaju i dobnu skupinu od 18
do 19 godina. Ipak, podaci HZJZ-a o broju
poroda i prekida trudnoće kod adolescentica
jedini su dostupni podaci u Hrvatskoj koji
se sustavno bilježe i ukazuju na ovu pojavu.
Stoga se u ovom istraživanju koristimo tim
brojem kao referentnim okvirom.
Prema Godišnjim statističkim izvješćima Ministarstva
zdravstva i socijalne skrbi o primijenjenim
pravima socijalne skrbi, pravnoj
zaštiti djece, mladeži, braka, obitelji i osoba
lišenih poslovne sposobnosti, te zaštiti tjelesno
ili mentalno oštećenih osoba u Republici
Hrvatskoj od 2007. do 2009. godine, u
području obiteljsko-pravne zaštite zabilježeno
je 4812² maloljetnih majki, i 5443³ djece
rođene od maloljetnih majki.