Sada je: 08 kol 2026, 00:19.
Moderator/ica: medo14

beammama je napisao/la:Tko je osnivač stranice i tko piše tekstove?

. Bitan je link. Rasprava je ionako bila na VT. Koga zanima, moze vidjeti produkte rasprave tamo (ako ih se zeli naci).

tanjabb je napisao/la:npr. u slucaju homoseksualnosti.... predavat ce se znanstvene cinjenice, nikakva ideologija. I onda ce se djeci reci da udruge za zastitu istospolnih parova misle ovako, a crkva u Hrvata misli ovako. Pa ce djeca moci o tome diskutirati i svatko ce na kraju donjeti vlastiti sud po tom pitanju. I tako o SVAKOJ temi u kurikulumu. Ne o svakoj recenici u literaturi koja je ispod kurikuluma navedena kao moguc dodatan izvor informacija uciteljima (ne djeci).

Da, ali isto tako ako ucitelj prema preporucenoj literaturi odluci interpretirati ono sto je kurikulumom definirano samo kao tema, a roditelj se ne slaze s tim, onda su roditelju vezane ruk
Na koji način se moze "znanstveno dokazati" da rod i spol nisu u nikakvoj međusobnoj korelaciji? Bas me zanima.
nina i nika je napisao/la:Da, ali isto tako ako ucitelj prema preporucenoj literaturi odluci interpretirati ono sto je kurikulumom definirano samo kao tema, a roditelj se ne slaze s tim, onda su roditelju vezane ruke jer se ucitelj ravnao prema preporukama Ministarstva, odn kurikuluma.
Uostalom, preporucenom literaturom se lijepo vidi kakav nacin predavanja se ocekuje od ucitelja. Mozemo se samo nadati da su ucitelji dovoljno inteligentni da znaju "interpretirati" na zadovoljavajuci nacin ono sto se od njih ocekuje. Obzirom da se radi o necemu sto smatram bitnim u razvoju svojeg djeteta, uopce ne zelim polagati svu svoju nadu u "uciteljsku inteligenciju" nego zelim sama odgajati svoje dijete i govoriti mu o tim stvarima onako kako ja zelim. Smatram se dovoljno kompetentnom da sam to u stanju. Miniranje sustava vrijednosti koje im ja ugradjujem od strane Ministarstva ne zelim dopustiti.

Buhtlica je napisao/la:
i sad učitelji mogu gradivo prenositi na razne načine. npr govore o darwinu. mogu reći i nešto u stilu "on je mislio da smo svi nastali od majmuna, ha ha ha, a svi znamo da nas je stvorio bog". i meni su onda tu ruke vezane.

MON je napisao/la:mene zanima statistički podatak koji ne mogu nigdje naći, pa ako ga netko zna ili zna da li uopće postoji takva statisika, bilježim se sa štovanjem.
dakle, zanima me koliki postotak maloljetnih trudnica dolazi iz religioznih obitelji. i koliki je postotak djevojaka i dječaka koji su stupili u seksualne odnose prije 17 godine, a također dolaze iz religioznih obitelji.
naime, stalno nailazim na argument kako roditelj smatra da ima puno pravo na to da odabere kako će dijete educirati u pogledu seksualnosti u skladu sa svojim znanjima i vjerovanjima. pri čemu se zapravo ne razmišlja o tome koliko je to znanje i vjerovanje relevanto, odnosno koliki je dio seksualnosti odgoj a koliki obrazovanje. i roditelj i škola imaju obje uloge i tu bi se trebali nadopunjavati. no ako se školi uskrati ta uloga, može doći do ozbiljnih nedostataka. i u odgoju i u obrazovanju.
stoga me zanimaju oni statistički podaci upravo iz razloga da vidim koliko roditelji, tako uvjereni da su najbolji izbor za obrazovanje i odgoj svog djeteta po tom pitanju, dobro odrađuju svoju ulogu.
Trends in prevalence among the adolescents and young people
especially those aged 15 – 19 year olds reflect recent trends in HIV
incidence since this age group has recently initiated sex, duration of
infection is short and mortality is low. Abstinence programs have been
quite successful in this age group. Life-skills training, for both in-school and
out of school children, have also been successful leading to a decline in
HIV prevalence and an increase in age at sexual debut.

, homoseksualaca
, edukaciju o seksualnosti na razini biologije i tehnikalije, pomoći, bez svjetonazora...su citati iz knjiga koje učitelji mogu koristiti da se educiraju, a ne program. Dio knjiga kreirale su rodnopravne i udruge koje se bave pravima seksualnih manjina i naravno da su u tom pogledu detaljne.
Buhtlica je napisao/la:nisam ja sad ponovno tražila objašnjenje, ni tvoje, ni bilo čije, samo iznosim mišljenje.

nina i nika je napisao/la:Dakle, vrednote koje sad ja usadjujem svojoj djeci, kad bi se potpomogle institucijom koja je odgojno-obrazovna, mislim da bi uspjesnost samnjenja zajednicki mogli gledati.

Buhtlica je napisao/la:pa što me onda napadaš i vrijeđaš?

MON je napisao/la:ako nije i porastao. dakle, ne funkcionira
Prema podacima HZZO-a tijekom 2010. u Hrvatskoj je zabilježeno 1508 poroda i 349 prijavljenih prekida trudnoće kod djevojaka u dobi od 14 do 19 godina.
Broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji nije alarmantan ako govorimo o statistikama i prosjecima. Ipak, maloljetnička trudnoća neplanirana je, neželjena i nosi sa sobom čitav niz brojnih socijalnih rizika, kako za maloljetne mame tako i za njihovu djecu.
U našoj zemlji teenageri u spolne odnose stupaju u prosjeku sa 17 godina. Godišnje ima više od 1500 maloljetničkih trudnoća.
Unatoč dostupnosti informacija i edukaciji mladih o spolnosti, maloljetničke trudnoće su realnost.
Prema službenim podacima Hrvatskog zavoda
za javno zdravstvo od 2007. do 2009. godine
utvrđeno je ukupno 5.237¹ poroda kod
adolescentica. Službeni podaci odnose se na
adolescentne trudnoće, u dobi od 14 do 19
godina, što nije jednaka kategorija maloljetničkim
trudnoćama, budući da adolescentne
trudnoće obuhvaćaju i dobnu skupinu od 18
do 19 godina. Ipak, podaci HZJZ-a o broju
poroda i prekida trudnoće kod adolescentica
jedini su dostupni podaci u Hrvatskoj koji
se sustavno bilježe i ukazuju na ovu pojavu.
Stoga se u ovom istraživanju koristimo tim
brojem kao referentnim okvirom.
Prema Godišnjim statističkim izvješćima Ministarstva
zdravstva i socijalne skrbi o primijenjenim
pravima socijalne skrbi, pravnoj
zaštiti djece, mladeži, braka, obitelji i osoba
lišenih poslovne sposobnosti, te zaštiti tjelesno
ili mentalno oštećenih osoba u Republici
Hrvatskoj od 2007. do 2009. godine, u
području obiteljsko-pravne zaštite zabilježeno
je 4812² maloljetnih majki, i 5443³ djece
rođene od maloljetnih majki.