Sada je: 08 kol 2026, 09:50.

Zdravstveni odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Zdravstveni odgoj

PostPostao/la Buhtlica » 21 stu 2012, 20:51

ronin je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:pa što me onda napadaš i vrijeđaš? :roll

uzalud kolutaš očima.nije mi te namjera ni napadati ni vrijeđati,

a što onda znači tvoja rečenica "E sad, ili si kratkog pamćenja, ili zlonamjerna pa se praviš grbava."? ako nije vrijeđanje...
Z. 2002.
J. 2003.

"Some people never go crazy. What truly horrible lives they must lead."
Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ronin » 21 stu 2012, 20:54

znači da je nisi shvatila, u najboljem slučaju.na jednom drugo topicu smo ti nadugačko i naširoko objašnjavale sve vezano uz tu temu, Stari i Novi zavjet i itd i itd

i još znači da si opako of topic
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la MON » 21 stu 2012, 21:20

ronin, zato sam prvo i pitala za ovaj podatak:

MON je napisao/la:mene zanima statistički podatak koji ne mogu nigdje naći, pa ako ga netko zna ili zna da li uopće postoji takva statisika, bilježim se sa štovanjem.

dakle, zanima me koliki postotak maloljetnih trudnica dolazi iz religioznih obitelji. i koliki je postotak djevojaka i dječaka koji su stupili u seksualne odnose prije 17 godine, a također dolaze iz religioznih obitelji.

ja zaista ne znam taj podatak iako imam svoje pretpostavke. ali pretpostavke su jedno, a činjenice drugo. možda skroz krivo pretpostavljam. ali bi rado znala prije nego bi tako kategorički tvrdila da je jedno zlo a drugo odlično.

i zanimljivo je da nisi pitala kako se relevantno može povezati podatak da je apstinecija smanjila broj oboljelih od hiva u ugandi (dakle govorimo o borbi protiv smrtne bolesti u zemlji gdje vlada epidemija i gdje nema sredstava za liječenje) sa lošim utjecajem obaveznog zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama na katoličku mladež i mladež općenito tj. koji će potaknuti promiskuitet i epidemiju homoseksualaca, te zbrku u rodnim i spolnim ulogama.

alex, hvala na podacima. taman sam htjela krenuti u potragu po netu. :znoj
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la alexandra » 21 stu 2012, 21:21

al kaže i ovako:
TINEJDŽERI I TINEJDŽERKE koji u sklopu spolnog odgoja u školi uče o kontracepciji ostaju u drugom stanju 50 posto rjeđe nego njihovi vršnjaci koji uče samo o apstinenciji i 60 posto rjeđe od učenika koji u školi nemaju spolni odgoj uopće, pokazalo je istraživanje stručnjaka sa Sveučilišta u Washingtonu, Seattle.

edit: quote marks samo
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 21 stu 2012, 21:26

a ima i o apstiniranju, koje je izgleda opasnije za sinove nego za kćeri:
"Postoji mnogo dokaza koji upućuju kako seksualni život pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, poput toga da smanjuje rizik od srčanih bolesti, troši višak kalorija, pomlađuje, jača imunološki sustav, trenira prostatu itd. U isto vrijeme, seksualna apstinencija negativno utječe na pokretljivost spermija, povećava rizik od bolesti prostate, a može uzrokovati i probleme s erekcijom", navodi Beleda.

"Određeni efekti seksualne apstinencije mogu biti pozitivni, poput korištenja viška energije za nešto drugo, no generalno gledajući, dugotrajna apstiencija je štetna. Povećana seksualna želja koja se pokušava zatomiti može izazvati određene neuro poremećaje, kao i mogućnost razvijanja afiniteta prema perverzijama."
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la † nina i nika » 21 stu 2012, 21:29

Krumpirić je napisao/la:
Mene muči isključivo provedba, na provedbi će se itekako trebati poraditi, prvenstveno zato što dio učitelja ima vrlo zanimljive svjetonazore, a dio onih željnih znanja, prenosa informacija i svega sličnoga, je zbunjeno načinom provedbe programa.

I mene muci, kao sto sam vec napisala.

nina i nika, seksualnom i rodnom opresijom se može valaj puno toga postić, od toga da žene čuvaju noge do braka ispod halje od metar za dva, zajedno sa čuvanjem usana od pogleda i pojasa nevinosti i to je itekako prihvatljivo, u hrpi država. Ali nekako mi se čini da se te države rijetko podudaraju s onima di se ljudi žene s 30. :mrgreen

Ne mogu se nacuditi ovoj argumentaciji. Uopce ju ne razumijem. :dunno

djeca imaju pravo na infromaciju o vlastitoj prirodi, o zaštiti od bolesti, o zaštiti od trudnoće, o tome da mogu biti i homoseksualci

To i ja zelim, ali ne poluinformacijama i neistinama tvrdeci da je to znanstveno dokazano, a potkupljeni su faramceutskom i inim industrijama. Kako da ne.
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la Krumpirić » 21 stu 2012, 21:50

Argumentacija je posve jasna, naravno da se radi o tome da postoje društva koja poštuju apstinenciju do braka ili nekog sličnog oblika udruživanja, ali u njima se seksualna zrelost doseže u braku (barem žene :nata ), a kod nas 10-15 godina prije braka, prije prosječne dobi stupanja u brak.
Priroda i društvo nikako nisu usklađeni na način da bi se moglo promovirati apstinenciju, tome u prilog ide statistički zanemariv (ne nevažan, da ne bi mislili da imam nešto protiv odabira) broj ljudi koji žive tako do braka.

a dosad nisu slušali o seksu bome nigdje osim na biologiji-u kontekstu reprodukcije, naprotiv, većina djece ide na vjeronauk, na kojem im se obrazlaže čistoća do braka.

Ne vidim nikakve veze između farmaceutske industrije i ove priče, majkemi, a možda sam slijepa.
Možda između industrije proizvodnje kondoma :drink , mada su mi tolko jake teorije zavjere malo previše.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la MON » 21 stu 2012, 21:54

nina i nika je napisao/la:To i ja zelim, ali ne poluinformacijama i neistinama tvrdeci da je to znanstveno dokazano, a potkupljeni su faramceutskom i inim industrijama. Kako da ne.

na ovo zaista nemam komentar. odnosno imam, ali mislim da ću se suzdržati.

otvorila sam stranicu čiji link si stavila i nakon prvo me zabljesnula ona
sve relevantne informacije
- kad netko tako kategorički tvrdi da ima sve relevantne info, onda znači da se radi o jeftinom reklamnom triku ili promociji nečijeg jednoumlja. tu prave i razumne rasprave nema. niti ičeg relevantnog.

sljedeća rečenica:
Doc dr.sc. Ivan Poljaković raskrinkava "znanstvenike"

ma dajte molim vas?!! taj dr.Poljaković je dr engleskog i njemačkog jezika. zaista više nego mjerodavan za raskrinkavanje zlih (kvazi)znanstvenika koji su u tajnoj uroti ujedinjavanja homoseksualaca da zavladaju svijetom. ili farmaceutskom industrijom. ili čime već.

dalje zaista nisam čitala.

u principu mislim da ću se povući iz ove rasprave. ona se nije trebala niti dogoditi, bar ne ovdje. nisam se petljala niti u prijašnje rasprave na tu temu, možda nisam trebala ni sad. ali ponekad me tako zapeče činjenica da smo kao roditelji spremni svojoj djeci uskratiti informacije koje im možda jednog dana i život spase, a samo zbog svojih uvjerenja. koja možda nisu kriva, ali možda i jesu.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la MON » 21 stu 2012, 22:43

ipak još nešto, jer mislim da to pripada ovom pdf-u.

kao roditelji ne bi smjeli biti tako oholo sigurni da je naš odgoj i utjecaj tako snažan i nepogrešiv da će u svakom trenutku života naše djece nadvladati ostale utjecaje. podatak da je prosječna dob stupanja u spolne odnose upravo 16-17 godina nije slučajan. bar ja ne vjerujem da je slučajan.to jest dob kada djeca intenzivno traže tj teže pripadnosti svojim vršnjacima i njihov utjecaj stavljaju često ispred roditeljskog. ne, ne nestaje sve što smo do sad gradili, ali se trese zbog potresa adolescencije. to je doba kada najžešće testiraju granice i spremni su ići jako daleko. daleko od nas roditelja. ono što smo do sad gradili vjerojatno će u konačnici prevladati bar na većini "frontova" koji se otvaraju, ali u nekim stvarima nam neće vjerovati na riječ. ni mi nismo svojim roditeljima.

zato mislim da im informacije nasušno trebaju. ne kažem da je bilo kakav zdravstveni odgoj bolji od nikakvog, ali sam blizu toga. bar za početak. jer taj nam početak treba i otvara nam prostor za poboljšanje, prigovaranje na ono s čim se ne slažemo, unapređivanje. ovo sad je mrkli mrak.

i zato ponavljam - nemojte biti tako oholi kao roditelji i misliti da će vaš utjecaj u životu vašeg djeteta biti jedini i najjači uvijek i zauvijek. biti će sigurno jako važan, često i najvažniji i najjači, ali ne uvijek. a taj trenutak može biti presudan ako nemaju drugih znanja i informacija.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la boysmama » 22 stu 2012, 02:11

MON, nitko nikad nije, koliko se sjećam, ispravite me ako sam u krivu, rekao da ćemo mi svojoj djeci uskratiti informacije o spolnom odgoju te da ćemo ih namjerno i prisilno držati u mraku neznanja te da će oni tako biti primorani informacije tražiti negdje drugdje... to je čista predrasuda i pretpostavka s tvoje strane... mi kao roditelji želimo imati mogućnost te iste informacije prenijeti djetetu na način kakvog smatramo prikladnim i kad osobno ocjenimo da je naše dijete (svako ponaosob) zrelo za to, a osim općih pukih informacija će od nas u paketu dobiti i predaju o sustavu vrijednosti kojeg podržavamo i u koji vjerujemo... moji roditelji su sa mnom razgovorali vrlo otvoreno o spolnom odgoju kad su procjenili da sam JA za to spremna, bila sam upućena u sve što pubertet i adolescencija donosi sa sobom, a opet sam uspjela svojim ponašanjem održati sustav vrijednosti koji sam naslijedila od svojih roditelja, ne zato jer su me oni na to tjerali i držali u mraku, već zato jer sam i sama to željela... danas je to uz sveprisutnu prostituciju emocija i hedonizma puno teže, svi imamo jako težak zadatak kao roditelji, ali nije nemoguće, samo treba imati taktičnosti i poznavati vlastito dijete te primjenjivati individualni pristup u nadi da će uroditi plodom
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Krumpirić » 22 stu 2012, 07:39

Informacije o seksu su činjenice, ko i one iz biologije i povijesti, koje bi trebale biti dio sekularnog školskog sustava, jer inače neće doprijeti ni do 10% djece, kao što nikad nisu.
Mjesta gdje djeca upotpunjuju šture roditeljske informacije o seksu su potpuno neprimjerena, ili od vršnjaka, ili s interneta. E tu bi tek čuli veselje o prostituciji emocija :zub
Meni nikako nije jasno kako uspijevate povezati normalne informacije o seksu sa pretrpanošću društva hedonizmom i prostitucijom emocija. Program uključuje i poimanje i poštivanje vlastitog tijela, npr.
Ako se dijete upućuje na to da može koristiti zaštitu, kako se njome služi ili da postoje osobe koje vole osobe istog spola, nikako se ni u jednoj rečenici programa ne naslućuje da će se netko ionako bjesomučno seksat i treba pazit pride :) mukomoja :zub , nego čisti if-then
To koliko i kako i kad će se netko seksat ima veze samo s poštovanjem sebe, vlastitog tijela, emocija, fizičkim potrebama, a ne s informacijom, čak štoviše, poštovanje je proporcionalno sigurno sa količinom znanja o temi :nata

E, sad ako vam smeta da se priča o osobama koje vole osobe istog spola ili se osjećaju ko osobe suprotnog spola, ne da nemam razumijevanja, nego... :ajme
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 07:45

ronin je napisao/la:znači da je nisi shvatila, u najboljem slučaju.na jednom drugo topicu smo ti nadugačko i naširoko objašnjavale sve vezano uz tu temu, Stari i Novi zavjet i itd i itd

a kakve veze stari i novi zavjet imaju s onim što sam napisala? :conf opako miješaš kruške i jabuke.
ja sam samo rekla da učitelji/profesori i sad mogu na svoj način prikazati znanstvene činjenice. što je točno.

mislim da napad na ovaj program ne može donijeti ništa dobro, a jasno je da se grozd buni kad nije prihvaćen njihov program. koji JEST ideološki, za razliku od ovoga.
pamfletić koji sam dobila od grozda jasan je k'o dan. lijepo se vidi što njih muči. muči ih što će se spominjati homoseksualnost (a valjda bismo se trebali praviti da ne postoji :roll ) i kontracepcija. zamisli užasa. pa zar nije bolje da djeca na vrijeme doznaju načine na koje se mogu zaštititi? prema njima, ne. bolje je valjda da živimo u mraku i vjerujemo da se djeca neće informirati o seksu, a ni seksati se dok im mi sami ne damo zeleno svjetlo. e svašta.
grozd apsolutno izvrće činjenice, izvukli su nekakve tri rečenice iz preporučene literature (NE iz programa, nego preporučene literature za nastavnike) i cijeli letak temelje na tome.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 22 stu 2012, 08:23

nemojte biti tako oholi kao roditelji i misliti da će vaš utjecaj u životu vašeg djeteta biti jedini i najjači uvijek i zauvijek. biti će sigurno jako važan, često i najvažniji i najjači, ali ne uvijek. a taj trenutak može biti presudan ako nemaju drugih znanja i informacija.

nije mi uopće jasno kako dolazis do zaključka da ako katolički roditelj ne zeli da drzava propagira slobodni seks, kontracepciju i homoseksualizam kroz skolski program, da to znači da ce dijete ostati bez ikakvih informacija o tome. Fakat mislis da katolici zive u katakombama? Ne samo sto oni sa svojom djecom ne razgovaraju o životno bitnim temama, nemaju ni televiziju na kojoj se prikazuju tinejdzerske i ostale serije, ni internet, niti ta djeca imaju drustvo, izlaze van, druze se!?
Moja kći će uskoro napuniti 16 godina, o homoseksualnosti smo prvi put razgovarale vec kad je imala šest, kao ružnom načinu na koji su se neki dečki vrijeđali međusobno, a zapravo se radi o sklonosti da se zaljubis u osobu istog spola. O menstruaciji i higijeni kod je imala 10. O dečkima i seksu pričamo već dugo i fakat me nervira ideja da to sto odbijam da joj drzavni liberalizam odredi vjezbanje navlačenja kondoma na bananu za ocjenu iz biologije, sto ce vjerojatno biti jovanovićev sljedeći odgojno-obrazovni uspjeh, da ce ona biti neuka i neupućena ko janja iz pušće iz 12.stoljeća.

Ako je odgovor da nisu svi roditelji takvi, napominjem da ja i ne trazim izuzece sve djece sa jovanovićevog zdravstvenog odgoja, nego svog djeteta. Onome tko nema potrebe sam razgovarati sa svojim djetetom ili to ne moze radi svoje stidljivosti, onome tko se u potpunosti slaze s dženderističkim postavkama - samo izvolite. Ne bi bilo nikakvih problema da postoji mogućnost izbora, dva ili vise programa, ili ides-ne ides na taj program (tako je s vjeronaukom - mozes na katolicki, a mozes i na muslimanski; možes uopće ne ići ni na koji).
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 08:46

Nana1971 je napisao/la:nije mi uopće jasno kako dolazis do zaključka da ako katolički roditelj ne zeli da drzava propagira slobodni seks, kontracepciju i homoseksualizam kroz skolski program,

ali gdje si ti iščitala da je to propaganda slobodnog seksa, kontracepcije i homoseksualizma?
u programu se nigdje ne spominje da će se djecu nagovarati na slobodni seks ili predavati kako je slobodni seks super stvar, niti da će se reći da se mora koristiti kontracepcija niti da će se pričati kako je homoseksualizam izvanredan i ajmo svi postat homoseksualci. ama baš nigdje. govorit će se o seksu, da, govorit će se o kontracepciji, govorit će se o homoseksualizmu, ali to će biti znanstvene činjenice, a ne nagovaranje čedne mladeži na upuštanje u bilo što.

Nana1971 je napisao/la: me nervira ideja da to sto odbijam da joj drzavni liberalizam odredi vjezbanje navlačenja kondoma na bananu za ocjenu iz biologije,

a gdje si li to pročitala? da će za ocjenu navlačiti kondome, ma daj.
to mi je jednako onoj (isto grozdovoj) pretpostavci da će djeca trčati po razredu i vikati "ja sam dječak s vaginom". kaj god.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Nana1971 » 22 stu 2012, 08:48

pročitala sam kurikulum i smatram ga liberalističkom propagandom. i kao sto sam već rekla - ne branim tvom djetetu da pohađa ovakvu nastavu pa se nemas razloga pjeniti. sve sto trazim jest svoje pravo da svoje dijete odgajam u skladu s vlastitim svjetonazorom.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 09:08

ja se uopće ne pjenim. a tebi nitko ne brani da kod kuće djetetu govoriš što god želiš.
ne smatram program liberalističkom propagandom, nego obrazovanjem.
a ovo što navodiš ama baš nigdje ne piše, nisi mi ni odgovorila gdje si to pročitala. jesu li to tvoja shvaćanja/intepretacija kurikuluma?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la DomiMama » 22 stu 2012, 09:18

boysmama je napisao/la: moji roditelji su sa mnom razgovorali vrlo otvoreno o spolnom odgoju kad su procjenili da sam JA za to spremna, bila sam upućena u sve što pubertet i adolescencija donosi sa sobom, a opet sam uspjela svojim ponašanjem održati sustav vrijednosti koji sam naslijedila od svojih roditelja, ne zato jer su me oni na to tjerali i držali u mraku, već zato jer sam i sama to željela...

opet se vracamo na poimanje svijeta i okoline iz vlastite perspektive koja zasigurno nije ona "prosjecnog" stanovnika Lijepe nase!
super za tebe... ali sigurna sam da tako ne rade u svim obiteljima i da vise klinci "nauce" iz drustva vrsnjaka (pa tu ovisi kakvi su nazori alfa vrsnaka u toj grupi) i iz medija (a tu znamo da ima svasta)...
zdravstveni odgoj je potreban i nije ideoloski.
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MON » 22 stu 2012, 09:20

ja nisam apsolutno nigdje rekla da u katoličkim obiteljima nema razgovora o seksu, spolnosti, homoseksualcima. rekla sam samo da smo kao roditelji preuvjereni da će upravo naša vjerovanja i stavovi zaštiti dijete od drugih utjecaja. a statistike govore drukčije.

vi zaista mislite da je edukacija o vlastitom tijelu, zaštiti reproduktivnog zdravlja, toleranciji prema osobama različitih seksualnih orijentacija, poziv na masovnu orgiju? ili urota farmaceutskih giganta?

ne znam...možda da je eva više znala o sotoni, kako on djeluje, kakve posljedice može očekivati...možda bi svi danas još uvijek bili u rajskom vrtu.
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la MALA2006 » 22 stu 2012, 10:06

Mentalno zdravlje/primjereno ponašalje - Kada u jedoj od OŠ u mome gradu, nakon više od 35 godina rada, prestanu raditi troje neliječenih alkoholičara;

Osobna higijena - Kada na nekoliko stotina učenika bude više od 2 sanitarna čvora, sa 2 wc-a i jednim umivaonikom i kada bude ikakvog sanitarnog materijala u njima;

Pravilna prehrana - kada u ovoj našoj državi kg jabuka ne bude 15kn, a kg grožđa 29 kn;

Tjelesna aktivnost - kada svako jutro ne budem gledala niže osnovnoškolce kako po kiši/snijegu/suncu odlaze u parstometara udaljenu sportsku dvoranu sagrađenu devetstoineke, a koja tako i izgleda;

TOČNO TADA ću povjerovati da je ovaj kurikulum REALAN, dobronamjeran, da ne promiče jednu ideologiju i da je nije paravan za osobnu promociju kojekakvih Stulhofera i njihovih osobih ideologija. Ne tražim promicanje/nametanje svojih ideologija, ali hvala Bogu ne dozvoljavam da me ovakvim nebulozama na papiru rade budalom.
Ove gore nevedene stvari samo pokazuju da ako i izuzmemo seksualni odgoj kao točku sukoba različitih ideologija, ovaj kurikulum je promašaj i neodrživ sam po sebi. Zato jer nam je sustav takav i zato jer nam je infrastruktura takva. Netko tko je sastavljao ovaj kurikulum očito živi u nekom paralelnom svemiru pa ne vidi neke stvari. Baš zato što mislim da obrazovani ljudi koji rade na osmišljanju ovih programa jednostavno ne mogu biti toliko slijepi da ne vide kakvo je stanje oko nas, ne mogu vjerovati da je ovaj program dobronamjeran i bezazlen.
Sve me to podsjeća na: "Ako nemate kruha, jedite kolače" :roll
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 10:37

ali odnekud se mora krenuti.
da, nije prihvatljivo da su sanitarni čvorovi takvi kakvi jesu, nije prihvatljivo da prokišnjava školski krov, nije prihvatljivo da jabuke koštaju toliko... ali to NE ZNAČI da ne bismo trebali djecu učiti što je zdrava prehrana, što je održavanje higijene, što je primjereno ponašanje, što je poštivanje manjina...

ok, sanitarni čvorovi u školama su loši, ali pretežno se osobna higijena provodi doma.
ok, prehrana u školama nije baš vrhunac, ali zato djecu možemo naučiti što je zdrava prehrana, mogu u školu nositi voće umjesto čipsa, mogu piti vodu umjesto cole...
možemo ih naučiti o važnosti tjelesne aktivnosti. pa nisu u školama od 0 do 24, tjelesnu aktivnost mogu provoditi i izvan škole, umjesto da sjede pred televizorima.
ne shvaćam tvoja stajališta. da, postoje manjkavosti u samim školama, ali ne žive djeca u školama, sve što bi iz programa naučila mogu primjenjivati u svakodnevnom životu.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 22 stu 2012, 10:47

Da možemo ih naučiti, ali koja je onda poanta tog zdravstvenog odgoja?

Mene moje dijete od 2,5 god jučer prije spavanja podsjeti da nije opralo zube (ja sam zaboravila). Nije on stekao naviku pranja zuba jer sam ja pričala kako je pranje zuba super, zdravo, lijepo, korisno itd nego zato jer sam mu dala četkicu za zube i kaladont u ruke dok još nije bio ni svjestan kaj drži i kaj radi sa time.

Baš po takvim primjerima smještenima u big picture našeg školstva smatram da je ovaj zdravstveni odgoj carevo novo ruho.

Koliko ljudi bi htjelo naučiti svoju djecu navici zdrave prehrane, ali čips od jabuka košta 24,99 kn u Mulleru, a čips junk košta u Kauflandu 2,49 kn. Pa kad ti rata kredita u švicaracima pojede 249% ukupnih primanja, a dijete u školi na plaćenom obroku dobije krafnu u ruke, onda ekipa sa kurikulumom može kukurikati koliko hoće, ali mene neće uvjeriti da je zdravstveni odgoj i zdrave navike poanta cijele priče.
MALA2006
katodiler

PostPostao/la ronin » 22 stu 2012, 10:48

Buhtlica je napisao/la:
i sad učitelji mogu gradivo prenositi na razne načine. npr govore o darwinu. mogu reći i nešto u stilu "on je mislio da smo svi nastali od majmuna, ha ha ha, a svi znamo da nas je stvorio bog". i meni su onda tu ruke vezane.

evo Buhtlice tu si spomnjala postanak.o tome se govori u Starom Zavjetu.jel me sad razumiješ?
mr brown eyes 26 9 2002
mr Blond 19 11 2004
little miss Croatia 29 8 2008
the Miracle of Life 5 3 2013

Ima li očaj bilo gdje? Daj da nadu nosim tu!.
ronin
Zaželjeli ste - poslušajte!

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 10:54

kako misliš koja je poanta? pa valjda da djecu nečemu naučimo. kao i u hrvatskom, matematici, povijesti...
ti si svoju djecu naučila npr pranju zubi, možda neki roditelji nisu. možda neki ne uče djecu važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti...
isto kao što neki roditelji uče djecu povijesti, a neki ne, pa onda taj dio nauče u školama.
po toj tvojoj logici, zašto bi djeca učila povijest/fiziku/hrvatski? koja je poanta?

u cijeloj priči uopće nisu bitne cijene određenih proizvoda. mislim da je voda jeftinija od cole. zar ne?
zašto bi jeli čips od jabuke? neka jedu jabuke. a roditelji mogu i sami napraviti čips od jabuke doma.
fizička aktivnost može biti besplatna, ne moraju djeca pohađati raznorazne organizirane aktivnosti, mogu trčati po livadi.

poanta cijele priče nisu SAMO zdrave navike, to nitko nije ni tvrdio. ali su dio cjelokupnog programa.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 10:56

ronin je napisao/la:
Buhtlica je napisao/la:
i sad učitelji mogu gradivo prenositi na razne načine. npr govore o darwinu. mogu reći i nešto u stilu "on je mislio da smo svi nastali od majmuna, ha ha ha, a svi znamo da nas je stvorio bog". i meni su onda tu ruke vezane.

evo Buhtlice tu si spomnjala postanak.o tome se govori u Starom Zavjetu.jel me sad razumiješ?

ja tebe razumijem, ali ti mene očito ne. ja sam samo rekla da se gradivo može objasniti na različite načine, objektivno ili subjektivno. vrlo jasno i vrlo jednostavno.
ti možda ne vjeruješ u kreacionizam, ali zar ne misliš da postoje učitelji koji vjeruju i koji će onda na drukčiji način govoriti o npr darwinu?
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 22 stu 2012, 11:11

Buhtlica je napisao/la:kako misliš koja je poanta? pa valjda da djecu nečemu naučimo. kao i u hrvatskom, matematici, povijesti...
ti si svoju djecu naučila npr pranju zubi, možda neki roditelji nisu. možda neki ne uče djecu važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti...
isto kao što neki roditelji uče djecu povijesti, a neki ne, pa onda taj dio nauče u školama.
po toj tvojoj logici, zašto bi djeca učila povijest/fiziku/hrvatski? koja je poanta?

u cijeloj priči uopće nisu bitne cijene određenih proizvoda. mislim da je voda jeftinija od cole. zar ne?
zašto bi jeli čips od jabuke? neka jedu jabuke. a roditelji mogu i sami napraviti čips od jabuke doma.
fizička aktivnost može biti besplatna, ne moraju djeca pohađati raznorazne organizirane aktivnosti, mogu trčati po livadi.

poanta cijele priče nisu SAMO zdrave navike, to nitko nije ni tvrdio. ali su dio cjelokupnog programa.

Moja poanta je ta da neke stvari možeš usaditi samo praksom, a ne praznim pričama.
Jer ako već uzmemo u obzir da netko ne nauči svoje dijeteb prati zube, što uopće ne smatram nemogućim, da li će ih zaista to naučiti u školi, pričanjem? Jer praktični dio ne mogu provesti niti uz najbolju volju u sanitarnim čvorovima u kojima je dinamički kapacitet po velikom odmoru valjda desetero djece u vrh glave.

Slažem se da ne moraju jesti čips od jabuka, ali i same jabuke su preskupe, sve je preskupo, a od priče se ne živi niti se od priče stječu ikakve navike.

Ulazim u nepotrebna detaljna objašnjavanja. Ono što želim reći je da se pod krinkom u provođenja praksi neizvedivih zdravstvenih navika (ne moram sad definirati što znači pojam navika) promiče određena ideologija sa kojom se određeni ljudi ne slažu.

Teorija zdravstvenog odgoja se odavno provodi kroz mnoge predmete. Jedina novost je "Stulhofer ideologija", ali onda stvari možemo nazvati pravim imenom, a ne zdravstvenim odgojem, pranjem zubića, pijenjem vode i šetnjom po svježem zraku.
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Adorabla » 22 stu 2012, 11:26

ok, Ronin i Buhtlice, ok :lol
nemam nis pametnog za reci jer nisam procitala kurikulum, nego sam dosla samo packe dijeliti :lol

ali... ne vjerujem u globalnu zavjeru faramaceutskih kompanija da su se infiltrirale ili lobirale da se provodi ovaj program da bi se nasa djeca navukla na kondome. Ne mogu vjerovati jer bih se onda mogla odmah baciti kroz prozor, zajedno sa svojom djecom.
Sto se nekih postova tice mislim isto kao i MON i mogla bih ih u slovo potpisati. Koliko god ja tupila i ugradjivala svojoj djeci neke moralne vrijednosti koje ja volim, zelim vidjeti kod njih, nazalost moja djeca su ljudi za sebe i dosada su me puno puta iznenadile svojim stavom (sto pozitivno sto negativno).

Smatram da u informaciji nema nista loseg. Opcenito smatram da nije strasno niti lose cuti razlicita misljenja pa iz njih izvuci svoj stav. I kako sam puno s ceri razgovarala u 8. razredu jer su imalil osebujnog profesora iz povijesti :lol, isto tako cu vjerojatno i razgovarati s njom po pitanju ovog zdravstvenog odgoja i nadati se da jednog dana cu moci s ponosom reci da se na temelju puno dostupnih informacija (koje sam mozda cak i ja smatrala pogubnima ili losima) izgradila u kompletnu osobu.
To bih ju u konacnici htjela i nauciti pa ne smatram losim cak ni vjeronauk niti zdravstveni odgoj. Zelim da ona argumentirano razvije svoj stav i misljenje. A vjerojatno zivim u zemlji cvijeca :nata

Moja poanta je ta da neke stvari možeš usaditi samo praksom, a ne praznim pričama.
Jer ako već uzmemo u obzir da netko ne nauči svoje dijeteb prati zube, što uopće ne smatram nemogućim, da li će ih zaista to naučiti u školi, pričanjem?

da li to znači da je i suvišno učiti u školi djecu o karijesu?
Mala ja ne razumijem tvoj stav. Toliko si apriori negativistički raspoložena da jedino što isčitavam iz tvojih postova je da je svijet ružan, gadan i da je najbolje djecu ostaviti same jer ionako ništa ne možemo napraviti.
Ne mogu živjeti s tolikom količinom negativnosti, ja ne bih mogla. Poludila bih totalno.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 11:40

packa primljena na znanje :dada
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Buhtlica » 22 stu 2012, 11:45

MALA2006 je napisao/la:Moja poanta je ta da neke stvari možeš usaditi samo praksom, a ne praznim pričama.
Jer ako već uzmemo u obzir da netko ne nauči svoje dijeteb prati zube, što uopće ne smatram nemogućim, da li će ih zaista to naučiti u školi, pričanjem? Jer praktični dio ne mogu provesti niti uz najbolju volju u sanitarnim čvorovima u kojima je dinamički kapacitet po velikom odmoru valjda desetero djece u vrh glave.

Slažem se da ne moraju jesti čips od jabuka, ali i same jabuke su preskupe, sve je preskupo, a od priče se ne živi niti se od priče stječu ikakve navike.

Ulazim u nepotrebna detaljna objašnjavanja. Ono što želim reći je da se pod krinkom u provođenja praksi neizvedivih zdravstvenih navika (ne moram sad definirati što znači pojam navika) promiče određena ideologija sa kojom se određeni ljudi ne slažu.

Teorija zdravstvenog odgoja se odavno provodi kroz mnoge predmete. Jedina novost je "Stulhofer ideologija", ali onda stvari možemo nazvati pravim imenom, a ne zdravstvenim odgojem, pranjem zubića, pijenjem vode i šetnjom po svježem zraku.

onda je i učenje književnog hrvatskog prazna priča ako djeca doma slušaju čisti kajkavski. :dunno
ja ne razumijem stav da je sve preskupo. pa skup je i čips i cola i hamburgeri i svakojaka smeća koja djeca trpaju u sebe.
Z. 2002.
J. 2003.

Buhtlica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 22 stu 2012, 12:14

Adorabla je napisao/la:Mala ja ne razumijem tvoj stav. Toliko si apriori negativistički raspoložena da jedino što isčitavam iz tvojih postova je da je svijet ružan, gadan i da je najbolje djecu ostaviti same jer ionako ništa ne možemo napraviti.
Ne mogu živjeti s tolikom količinom negativnosti, ja ne bih mogla. Poludila bih totalno.

pa ipak sam ja sadistica dušom i tijelom :nata čemu čuđenje :liza
Hvala Bogu da nisi tako negativna kao ja, da ne poludiš :mrgreen

Razuvjerile ste me. Jel ima kakva peticija za potpisati za potporu zdrvstvenom odgoju?
MALA2006
katodiler

PostPostao/la kimama1 » 22 stu 2012, 14:59

http://rnz.hrt.hr/

evo cure link na ovu emisiju koju tanja spominje, skrolajte dolje na "za katolike sporne stavke zdravstvenog odgoja", emisija je Susret u dijalogu.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.