Sada je: 08 kol 2026, 20:33.
Moderator/ica: medo14
nadicab je napisao/la:Ja sve napisano u kurikulumu iscitavam dosta pozitivno

Neki roditelji misle kako njihovu djetetu još nije potrebno objašnjavati pitanja u vezi sa spolnošću jer ono ne postavlja pitanja koja se odnose na to. Samo roditelji mogu ispitati nedostaje li uistinu kod djeteta zanimanje za spolnost ili možda dijete točno osjeća kako su takva pitanja roditeljima neugodna. U svakom slučaju, potrebno je djetetu dati osnovne obavijesti i onda kada ono ne postavlja konketna pitanja. Dijete će zapamtiti neke izraze, stvorit će vlastite predodžbe o njima, cijelu će temu maštovito iskititi, razgovarat će o njoj s vršnjacima, dobit će o svemu necjelovitu sliku. Pitanje spolnosti dobit će tako značenje koje daleko nadilazi svoju rirodnu vrijednost.
U kojoj životnoj dobi reba dati određene osnovne informacije? Budući da spolni dgoj ovisi o društvenoj sredini (na primjer, starija braća i starije sestre), nemoguće je dati upute koje bi važile općenito. Bitno je da dijete - kao što je to uobičajeno i kod drugih područja poznavanja svakodnevnog života - prije polaska u školu poznaje točne nazive za spolne organe i da zna osnovne činjenice o trudnoći i rađanju. Sa samim spolnim činom dijete treba upoznati tek kad bude pohađalo školu, osim ako samo dijete ne bude prije pokazalo zanimanje za to.
Nemojte pred djetetom skrivati nježnosti koje izmjenjujete sa svojim bračnim partnerom. Dijete treba spoznati da spolnost nije samo zadovoljavanje tjelesnih potreba, nego prije svega ljubav između muškarca i žene.
mene samo nervira taj fokus na curice. a ne i na dečke.
)
)
oftopic, meni je isto nevjerojatno kakve sve stavove se da iščitati po fejs statusima i kakve sve bedastoće ljudi (koje sam inače smatrala normalnim i inteligentnim) mogu potpisivati i pronalaziti im opravdanja, samo zato što su osvanule na vjerskim portalima.
A radi ravnoteže u svemiru, još jedan oftopic, ovo ljubljenje bližnjega svog pred katedralom mi je taaaakva idiotarija koju mogu usporediti jedino s bacanjem zgovnjanih pelena i javnog dojenja od strane militantnih roda prije par godina. ma de, ajmo stat na loptu malo.

kimama1 je napisao/la:A radi ravnoteže u svemiru, još jedan oftopic, ovo ljubljenje bližnjega svog pred katedralom mi je taaaakva idiotarija koju mogu usporediti jedino s bacanjem zgovnjanih pelena i javnog dojenja od strane militantnih roda prije par godina. ma de, ajmo stat na loptu malo.

) - literatura za nastavnike (a ne za učenike)!
.Je li se tako udarnički bacio i na svu ostalu literaturu predviđenu za nastavnike i za ostale predmete koju mu oni njegovi školarci na koje se poziva uče?!

Mene osobno vrijeđa, da ne kažem iritira, taj stav "ja sam otac, katolik i menađer pa samim tim znam što je najbolje za moju i svu ostalu djecu".
medo14 je napisao/la:Je li se tako udarnički bacio i na svu ostalu literaturu predviđenu za nastavnike i za ostale predmete koju mu oni njegovi školarci na koje se poziva uče?!
ne bih baš izjednačavala ostale predmete i ZO, obzirom da za ostale predmete postoje udžbenici a za ZO ne postoje, nego samo preporučena litaratura za nastavnike, nema izbora oko čitanja![]()
meni je članak ok.
Ne slažem se ni sa jednom tvrdnjom iznesenom u članku.
Natrag na Školarci (i studenti)
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.