Sada je: 08 kol 2026, 23:50.

Zdravstveni odgoj

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Zdravstveni odgoj

PostPostao/la Nincka » 16 sij 2013, 15:37

Znam da je off, ali moram se nadovezati na ono Beppino da je kad se ne slažeš sa stavovima Crkve pošteno iz nje izaći.
Nikako se ne slažem. Pogotovo kad to nazivaš licemjerjem. Nije ni Crkva danas kakva je bila prije 500 godina.
Ne slažem se s nečim u državi pa najbolje da odem?
Jel se svi biskupi i kardinali slažu? Ma ni blizu!!!
Strašno me smeta taj stav da bi se trebalo sa svime slagati ili jednostavno nisi... što? Pravi vjernik?
Nisu ni stavovi prethodnog pape bili jednaki stavovima sadašnjeg.
Nincka
notebook girl

PostPostao/la Adorabla » 16 sij 2013, 15:40

Volvo je napisao/la:Ovo u 7. je ok, ali nije dosta. Jer ako je netko kao spreman i sposoban razlučiti i oduprijeti se vršnjačkom pritisku, ne znači da se neće s 14 upustiti u vezu svog života (s nekim tko mu nije vršnjak npr. nego je stariji recimo) i postati roditelj (ako npr. neko kontracepcijsko sredstvo zakaže) s 15, a tome ne težimo zar ne?

točno, tome težimo ali garancije nema, ne postoji. Nikada ti nitko ne može garantirati da ipak jednog dana neće biti djece koja će u mladenačkom buntu zažmiriti na sve što su vidjela i čula i učiti na vlastitim greškama.

Što se pak apstinencije tiče točno je da je preporučena kontracepcija trenutno apstinencija (prem udžbenicima biologije za osmi razred) plus ostale prešućene ili pogodno servirane činjanice.
Jedan od razlkoga zašto se ide u spolni odgoj je i ova preporučena apstinencija obzirom da su novija istraživanja pokazala da učenje djece na apstinenciju ne vodi nikamo odnosno da nema pada tinejdjerskih trudnoca i odnosa ako ih se uci samo apstinenciji (kao servirana preporuka).

Volvo je napisao/la:Meni ovaj ZO ne ulijeva povjerenje, ne mislim da će mom djetetu naškoditi no ni da će mu koristiti, a način uvođenja ne odobravam, i kako vrijeme prolazi, uz nemire koje pokreće, ništa me nije razuvjerilo.

zašto onda cijela priča? Radi principa?
Adorabla
Medena

PostPostao/la † Volvo » 16 sij 2013, 15:43

Ne nego izaziva sad kako vrijeme odmiče u meni otpor protiv sile kojom se ide, kako Kima veli, red Hrnića na red Diklića otprilike ;)
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la kimama1 » 16 sij 2013, 15:45

Beppa Joseph wrote:

Ali mi jako smeta kad netko tko svojevoljno pristane na sakramente i jasno i glasno odgovara na pitanja za vrijeme primanja sakramenta da pristaje na sva pravila, u isto vrijeme odmah i laže ili to smatra nebitnim

Beppa Joseph wrote:
krećem prvo od prava djeteta. Tek ako nema najboljeg mogućeg rješenja, a to su majka i otac, onda mi se čini prihvatljivo i da same žene/muškarci ili homoseksualni parovi posvoje.

Auuuu kakva diskrepancija :lol :lol

Vjerovali ili ne, postoje ljudi kojima se zbilja desi ljubav koju konzumiraju rano ali joj ostaju vjerni tijekom čitavog života :le
Radije bih da se desi ranije, u ljubavi, nego u dvadesetoj s budalom, jer svi već drugi jesu.
Post namjerno ne spominjem, jer ga uopće ne smatram ozbiljnom temom za razgovor, osim u slučajevima ranog sklapanja braka. A ne mislim ni da je to nužno loše, ako su ljudi dovoljno zreli da jedan drugog ne sputavaju u dugom putu traženja sebe koji je još pred njima....
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la MON » 16 sij 2013, 16:00

zbunjena sam, ali doista. zar zaista itko misli da će nastavnici pokazivati kako se stavlja kondom i ostale "tehnike", ali neće reći da je najsigurniji način zaštite apstinencija? ili da neće reći da je za psihičko i emocionalno zdravlje svakog djeteta/osobe najbolje da pričeka sa stupanjem u seksualne odnose do onog trenutka kad dovoljno emocionalno sazrije da se može odgovorno ponašati i snositi posljedice (kad god to bilo...mislim, neki nikada ne dostignu taj stadij)?

ako ima takvih nastavnika (a možda i ima), onda se vraćamo na onaj osnovni problem - što takav nastavnik uopće radi u školi?!!
MON
Intelektualni snob

PostPostao/la Ina66 » 16 sij 2013, 16:02

MON je napisao/la:zbunjena sam, ali doista. zar zaista itko misli da će nastavnici pokazivati kako se stavlja kondom i ostale "tehnike", ali neće reći da je najsigurniji način zaštite apstinencija? ili da neće reći da je za psihičko i emocionalno zdravlje svakog djeteta/osobe najbolje da pričeka sa stupanjem u seksualne odnose do onog trenutka kad dovoljno emocionalno sazrije da se može odgovorno ponašati i snositi posljedice (kad god to bilo...mislim, neki nikada ne dostignu taj stadij)?

ako ima takvih nastavnika (a možda i ima), onda se vraćamo na onaj osnovni problem - što takav nastavnik uopće radi u školi?!!

mene ista pitanja zbunjuju od samog početka rasprave.
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la mirbi » 16 sij 2013, 16:02

Potpis na MON.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
-----------------------------
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la † Volvo » 16 sij 2013, 16:26

Neće im nastavnici ništa "pokazivati" i nije riječ o sigurnosti kontracepcije isključivo, dok je ovakav tehnički način uvođenja rasprava o spolnosti predložen, uvjerena sam da će apstinencija biti spomenuta kao "način kontracepcije" s rednim brojem 3,7, kojimgod, a da se finesama o spremnosti neće zamarati, neće imati kad u okviru tog nekog svog SRZ jednom godišnje i iluzorno je očekivati kako će to popraviti statistiku maloljetničkih trudnoća i slično.

Čini mi se da je dodatni cilj uvođenja ZO postignut: novinari su dobili štofa, o da, svi su se raspreli, uključujući i mene :oops: , nesklone inače uključivanju u masovke, netrpeljivost je dignuta do zavidne razine, teške riječi su pale odasvud (tražiti tko je čime izazvan nije ni bitno sad), uspjela se zatalasati masa na temu gdje je sve crkvi mjesto, prosvjednici po zanimanju su dobili novi poligon, nastavi niz...odo' ja :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Hajdi » 16 sij 2013, 17:01

Da ne spominjemo da je sva ova halabuka oko ZO samo dimna zavjesa koja prikriva prave probleme hrvatskog školstva koji se nažalost ne rješavaju. Počevši od katastrofalnih higijenskih uvjeta, nasilja među vršnjacima pa do slabijih rezultata na međunarodnim natjecanjima.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kimama1 » 16 sij 2013, 17:14

tko je pustio dim?
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la iris » 16 sij 2013, 17:29

volvo, ne razumijem o kakvom "tehničkom" uvođenju govoriš pa puno se govori i o doživljajima i o osjećajima.
da ipak pitam za svaki slučaj - jesi ti pročitala program ? :nata

naravno da neće par sati godišnje spriječiti maloljetničke trudnoće ali ne znam što ti misliš o argumentima koji govori kako ovaj program "seksualizira" djecu :ajme.
i to u vremenu kad golotinja i sex curi sa svakog ekrana, spota, filma, pjesme, časopisa, neta, dječjih mobitela...
L. Jesenarka 2002.
V. Zmajica 2004.
iris
slavonska gazela

PostPostao/la kimama1 » 16 sij 2013, 19:21

ajd mene jedna stvar zanima, i to bi baš voljela odgovore od svih ovih cura koje su zdušno protiv ovog uvođenja zdravstvenog odgoja, i to ne s da i ne, nego s objašnjenjem

dakle, da je ministarstvo napravilo skriptu za nastavnike, u kojoj bi se govorilo o homoseksualnosti, masturbaciji, kontracepciji i drugim žuljajućim stvarima i da je u nju uvrstila i stajalište katoličke crkve prema tomu (primjerice, stav kc jest da je većina kontracepcijskih sredstava abortivna, da su većinom nepouzdana i zagovara suzdržavanje do braka a tada planiranje obitelji računanjem plodnih i neplodnih dana, stav kc prema homoseksualnosti itd)
da li bi u tom slučaju zdravstveni odgoj bio prihvatljiv ili uopće ne želite da o tome vašoj djeci govori itko osim vas i svećenika.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Beppa Joseph » 16 sij 2013, 19:53

da, ja bih to prihvatila
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 20:04

pa kaj to nitko nije onda rekao. mislim, bepa, ovo što ti kažeš.
svi se samo bune i apriori ne žele zo. nitko od udruga, predstavnika crkve i sl. nije spomenuo ovakvu mogućnost i ne čini mi se da bi je prihvatili.
zašto, u ime tolerancije i ostalog ne uputiš takav lijep, pomirdbeni prijedlog?

s druge strane, djeca to uče na vjeronauku, tako da i na ovaj način nisu zakinuti za informaciju :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2013, 20:08

Beppa Joseph je napisao/la:da, ja bih to prihvatila

i ja, apsolutno.
nitko od "nas" nije rekao da ni na koji način ne bi educirali i ostavili ih u neznanju, prepuštene internetu i ostalim medijima. ali npr. meni osobno nedostaje baš ta stavka, da im se naglasi da je npr. spirala ili pilula, što se tiče stajališta Crkve, neprihvatljiv način kontracepcije.
također bih voljela da se objasni stav Crkve prema homoseksulanosti, ali ne na način na koji to doživljavaju oni koji zapravo ne znaju nego samo pretpostavljaju kakav je to stav, nego da se odredi jasno i jednoznačno što bi se djeci reklo, bez ikakvih aluzija da su pripadnici Crkve homofobi ili sl.
mnogi niti ne znaju da Crkva naučava da je i homoseksualce potrebno prihvatiti, poštovati kao sve ostale ljude, ne ih degradirati, vrijeđati, a posebno ne osuđivati radi toga što su odabrali griješan način života. kao što ne treba nikog drugog osuđivati radi njihovog grijeha, jer jedino je Bog taj koji sudi, prosuđuje, ali i neograničeno prašta.
ali po samoj prirodi ljudi, najčešće tu dolazi do homofobije, s tim da uzrok nije crkveni nauk, to bi bio kao neki lažni povod, vipše izgovor. uzrok je mnogo dublji, tamo gdje je uzrok svih grijeha. jer i osuda je također grijeh.
kada bi netko na taj način mom djetetu objasnio sve te pojave, kao kada bi se i kod rodne teorije spominjalo da Crkva smatra da bi vjernici trebali prihvatiti spol s kojim smo se rodili, kao Božju volju, takav zdravstveni odgoj bio bi mi potpuno prihvatljiv, iako bi se pored crkvenih stajališta iznosila i ona druga, njemu suprotna.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 20:15

joj, aj se odmaknite od učenja crkve o homoseksualcima. danijela, ovo je divno što si napisala, ali uz to - a to sam naučila upravo ovdje u našim prepiskama - će homoseksualcima objasniti da su njihovi seksualni odnosi grijeh i da ih ne smiju imati, da se moraju probati "izliječiti", ili ako već ne mogu biti izliječeni, apstinirati i moliti, moliti, moliti. :whew

držmo se prihvatljivog oblika ZO, koji vam je predložila gđa. kimama.

vidim da je i tebi prihvatljivo. ZAŠTO NI JEDNA UDRUGA NIJE IZAŠLA S OVAKVIM PRIJEDLOGOM? nego ga se dosjetila strašna ajkula.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 20:17

kad kažem udruga, mislim i na udruge i pozaiće i bozaniće i one šta se žale na milodar od 50 kn, na sve "protivnike" ZO.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2013, 20:19

alexandra je napisao/la:će homoseksualcima objasniti da su njihovi seksualni odnosi grijeh i da ih ne smiju imati, da se moraju probati "izliječiti", ili ako već ne mogu biti izliječeni, apstinirati i moliti, moliti, moliti.

zašto bi to morali govoriti? da je to grijeh?
sva daljnja objašnjavanja su na roditeljima, vjeroučiteljima.
ja znam kako bih to mom djetetu objasnila, iako sam vjernica u punom smislu riječi. i sigurno mu ne bih nabacivala grižnju savjesti i govorila da se mora liječiti. ali da se treba moliti, to da, ne da mora, nego da bi trebao za svoje dobro.

alexandra je napisao/la:ZAŠTO NI JEDNA UDRUGA NIJE IZAŠLA S OVAKVIM PRIJEDLOGOM?

zato jer su svima zamazane oči od bijesa jednih na druge, zato jer je ovo prepucavanje prevršilo svaku mjeru i više nije normalan dijalog nego samo sebi svrha. što je također jako loše
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la MALA2006 » 16 sij 2013, 20:21

Beppa Joseph je napisao/la:da, ja bih to prihvatila

X
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 20:34

danijela81 je napisao/la:
alexandra je napisao/la:će homoseksualcima objasniti da su njihovi seksualni odnosi grijeh i da ih ne smiju imati, da se moraju probati "izliječiti", ili ako već ne mogu biti izliječeni, apstinirati i moliti, moliti, moliti.

zašto bi to morali govoriti? da je to grijeh?
sva daljnja objašnjavanja su na roditeljima, vjeroučiteljima.

nisam rekla da bi to trebali govorit na ZO, nego sam rekla da to crkva govori, pa vjerojatno i vjeroučitelji, ne znam. a ovo što sam napisala sam "naučila" ovdje na našem forumu. i prestrašno mi je, prestrašno.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2013, 20:41

da, Crkva će ih učiti da je to grijeh.
ali će ih također učiti o milosrđu Božjem, Njegovom praštanju, ljubavi prema nama griješnicima.
mnogo toga je grijeh. ako Bog prašta teške grijehe protiv kojih se puno lakše boriti (ubojstvo npr.), ne vidim zašto ne bi oprostio grijeh koji proizlazi iz takvog teškog križa?

ali tu nije niti bitno to učenje o grijehu, bitno je učenje o prihvaćanju, toleranciji, neosuđivanju, naglasak bi bio na tome. i to je dobro da čuju i vjernici i nevjernici. a onda je na roditeljima da, već prema svojim uvjerenjima, dalje objašnjavaju je li to najnormalnija pojava koju mogu slobodno prakticirati, ili je grijeh.
treba nam ZO koji će biti prihvatljiv za sve, a ne samo za neke.
sve ostalo je ionako presloženo da bi moglo biti jednoznačno i prihvatljivo za sve
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 20:44

danijela81 je napisao/la:
alexandra je napisao/la:ZAŠTO NI JEDNA UDRUGA NIJE IZAŠLA S OVAKVIM PRIJEDLOGOM?

zato jer su svima zamazane oči od bijesa jednih na druge, zato jer je ovo prepucavanje prevršilo svaku mjeru i više nije normalan dijalog nego samo sebi svrha. što je također jako loše

kome su zamazane oči? ok, jovanoviću i vladi to smo apsolvirali. hoćete reći da su udruzi grozd i crkvi tj. predstavnicima crkve zamazane oči od bijesa????????
ako je tako, onda ćete ipak morati preispitati ponašanje crkve kao takve, bilo kao institucije bilo kao crkva to sam ja. jer im ne valja poso.

ne vidim zašto ne bi oprostio grijeh koji proizlazi iz takvog teškog križa?

kako se točno tehnički može oprostiti grijeh koji traje cijeli život?
tjedno, mjesečno, godišnje? pa iznova?
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Nana1971 » 16 sij 2013, 20:52

da je ministarstvo napravilo skriptu za nastavnike, u kojoj bi se govorilo o homoseksualnosti, masturbaciji, kontracepciji i drugim žuljajućim stvarima i da je u nju uvrstila i stajalište katoličke crkve prema tomu (primjerice, stav kc jest da je većina kontracepcijskih sredstava abortivna, da su većinom nepouzdana i zagovara suzdržavanje do braka a tada planiranje obitelji računanjem plodnih i neplodnih dana, stav kc prema homoseksualnosti itd)
da li bi u tom slučaju zdravstveni odgoj bio prihvatljiv

apsolutno da, s ispravkom da nije stav kc da je većina kontracepcijskih sredstava abortivna već je to, kad govorimo o spirali, jednostavno tako. doduse, nakon sto me ministar proglasio maloumnom, zaostalom i nesposobnom odgajati svoje dijete, imam poriv protiviti mu se taman i da hoće uvesti spolni odgoj za koji bih mu ja napisala kurikulum :lol
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2013, 20:53

alexandra je napisao/la:kome su zamazane oči?

to je samo moje mišljenje, da su zamazane na obje strane. mnogi se neće složiti sa mnom, ali jesu.
alexandra je napisao/la:onda ćete ipak morati preispitati ponašanje crkve kao takve, bilo kao institucije bilo kao crkva to sam ja. jer im ne valja poso

Crkvu čine ljudi, jednaki kao što smo mi. niti manje niti više sveti. i nije na meni da preispitujem ponašanje pojedinaca, bili to biskupi ili sam papa. a najmanje je na meni da preispitam crkvu kao instituciju. mogu samo shvatiti i razumjeti zašto su obje strane preduboko ušle u sve to, i zašto vode taj tihi rat. nije da ih opravdavam, ali potpuno razumijem.

alexandra je napisao/la:kako se točno tehnički može oprostiti grijeh koji traje cijeli život?
tjedno, mjesečno, godišnje? pa iznova?

može, na kraju svega, u trenutku smrti. jer Bog zna što nam je cijeli život bilo u srcu, i zna kroz što sve smo prošli. zna što smo sve radili iz ljubavi, a što smo učinili potaknuti zlom. razumije naše probleme, poznaje našu dušu, i pred Njim smo potpuno ogoljeni, raskrinkani, sa svim svojim postupcima, osjećajima, ranama, nedostacima, manama...
ali oprosta tijekom života nema, ne može se ispovijedati grijeh u kojem živimo. kao što npr. žena koja se ponovo udala, a iza sebe ima crkveni brak, ne može na ispovijed niti na pričest i živi u grijehu. ali Bog zna je li ona možda pobjegla iz paklenog braka sa zlostavljačem, ili se nije dovoljno potrudila oko muža i dozvolila sama sebi da se zaljubi u drugog čovjeka, iako je prvi brak mogao opstati, i radi toga ne zatraži oprost od Njega.
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 21:11

danijela81 je napisao/la:Crkvu čine ljudi, jednaki kao što smo mi. niti manje niti više sveti. i nije na meni da preispitujem ponašanje pojedinaca, bili to biskupi ili sam papa. a najmanje je na meni da preispitam crkvu kao instituciju.

a ne,ne, ovo je luksuz nevjernika.
jer kako bepa piše, ako se ne ponašaš sukladno pravilima, onda iz crkve trebaš istupit.
a dio svećenika se trenutno ponaša kao divlja horda.
zašto nitko ne traži da ih se makne? zato jer su oni crkva? a jesu ako kažete crkva to sam ja i svi.
na kome je da preispituje crkvu-organizaciju što ona i jest jednim dijelom, ostatak crkve su vjernici?
ne smije se preispitivat?
izvinte, al crkva nije bog pa da je se ne bi smjelo preispitivati, ne?

o homoseksualizmu neću i tvoje objašnjenje mi je također suludo. jer je sve divno i tolerantno, ali treba čovjeku nabit križ na leđa, tolerirat ga i govorit mu da je grešnik cijeli život. sreća pa bog po vjernicima postoji, on je izgleda jedina razumna osoba, samo što moraš čekat smrt da te spasi. bogati!
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 21:15

mmar je napisao/la:I ja bih prihvatila. I koliko znam i Grozd naglašava da je ZA zo, samo ne u takvom obliku, na takav način.

ja sam čula da je grozd za ZO, ali nisam čula njihov prijedlog izrečen u formi kakvoj ga je izrekla kimama.
a morate priznat da je vrlo jednostavan, a stotine mudrih glava očeva i menadžera ga se nije uspjelo dosjetit?
ja bi se zabrinula.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 16 sij 2013, 21:16

Mi ko da ne sudjelujelujemo u istom svemiru u raspravama i nastojanjima.

Kako to da se Alex čudiš kada Beppa kaže da bi to prihvatila, pa mi sve to govorimo i upućujemu na potrebe upravo toga od samog početka ne ovog topika nego onog na vrućim temamam koji je na kraju završio sa teškim optužbama i zaključan.
Ja sam upravo konstantno to pisala i temu usmjeravla putem dijaloga i alternative.
Dakle konstantno se u javnoti vrti potreba preispitivanja Zo-a i uvođenja i druge strane u priču,nužno je da treba onda i dopuniti literaturu i dodati dijelove.

Ja ne kužim, kako ne vidirte da tome svi teže cijelo vrijeme. Sve udruge. No ministarstvo se ne odaziva. I sad je stvar prilično zahuktana sa obje strane.

Dakle osim nestručnog i nelegalnog uvođenja i nezgodnosti koju imaju profesori (a i mi, jer nisu svi prof. bistri da će predavati po savjesti svih u zemlji), upravo govorimo cijelo vrijeme da u literaturi treba biti i Teologija tijela i Donum Vitae i mnogi drugi izvori i dakako jedan adekvatan način na koji bi se iznjeli svi i nepomireni ali svi stavovi.

Zar to niste uspjele iščitati iz svih pokušaja i postova?
A to što mi konstantno govorimo da su nam prava ugožena jer se ne čuje glas većine roditelja, ili bar mnogih?
Pa to se stalno govori.

Zaista kao da ne čitate naše postove već nešto između redaka od neke ljutnje ili zgroženosti nečim što ne poštujete, ne dijelite mišljenje ili da budem otvorenija što vam se gadi.

Mislim i MON i Ina su rekle da se sada u njima budi inat i čisto se zato pomakao stav u lijevo ili kam već iako i one vide nepravilnosti u uvođenju, izvođenju i prekim problemima od stava o rodu, splou, maloljetničkim trudnoćama i drugo.

Tu se iz teme u temu ponavlja isti obrazac rasprave. Bez obzira jesu li vruće ili ne.
Mi u kupe vi u špade.
I opet i opet. I onda se opet čudimo stavovima i zgražamo nad izvučenim krivim i jako uvredljivim optužbama.

Meni bi to trebalo možda biti normalno nakon ovih par tema gdje sam "otvorena". Al neće nikad biti.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 16 sij 2013, 21:18

alexandra je napisao/la:
mmar je napisao/la:I ja bih prihvatila. I koliko znam i Grozd naglašava da je ZA zo, samo ne u takvom obliku, na takav način.

ja sam čula da je grozd za ZO, ali nisam čula njihov prijedlog izrečen u formi kakvoj ga je izrekla kimama.
a morate priznat da je vrlo jednostavan, a stotine mudrih glava očeva i menadžera ga se nije uspjelo dosjetit?
ja bi se zabrinula.

Pa bio bi itzrečen u toj formi da je forma jednostavna. Ali kima je napisala kap u moru negolicine predavanja.
da bi grozd do uobličio ili neka druga udruga treba ministarstvo raspisati kakvu raspravu ili natječaj pa bi i te kimine riječi našle svoj put izmeđuostalog u novi i bolji radni plan.
sa definiranijm smjernicama za profesore.
ali reći da je sve sadržano u tih 3 rečenie, nije.
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la danijela81 » 16 sij 2013, 21:20

alexandra je napisao/la:jer kako bepa piše, ako se ne ponašaš sukladno pravilima, onda iz crkve trebaš istupit.

tko bi onda ostao u Crkvi? :lol
Isus bi bio prilično usamljen, samo u društvu Majke, i možda još pokojeg sveca.
ma čak i sveci su bili griješni, ali su se trudili postati sveti, i to su uspjeli, ali nakon što su okusili grijeh.
Crkvu se smije preispitivat, ali kažem, ne osuđivat postupke pojedinaca. a za mene to upravo je.
jedno je što Crkva naučava, to što naučava vrijedi za neki idealni svijet. a drugo su ljudi, koji su sve samo ne idealni.
Crkva se samo bori za poštivanje svojih uvjerenja. možda na krivi način, ali poučena prošlim iskustvima, možda su pomislili da onaj drfui, prihvatljiviji način ne pali, i da će ovaj urodit plodom. i to im uopće ne zamjeram. ljudi se frustriraju i svakako reagiraju i za puno manje stvari

alexandra je napisao/la:o homoseksualizmu neću i tvoje objašnjenje mi je također suludo. jer je sve divno i tolerantno, ali treba čovjeku nabit križ na leđa, tolerirat ga i govorit mu da je grešnik cijeli život. sreća pa bog po vjernicima postoji, on je izgleda jedina razumna osoba, samo što moraš čekat smrt da te spasi. bogati!

slažem se, ne trebamo dalje, jer se ne razumijemo. zato neki i jesu vjernici, neki nisu, neki mogu to sve prihvatiti, jer im je dano da prihvate, neki ne mogu i zato ne vjeruju.
ja to ne doživljavam tako, da se čovjeku nabija križ na leđa. on ga već ima na svojim leđima, nabijali mi to njemu ili ne :dunno
i znam da se ćeš se opet čudit i da ćeš reči da ti je takvo razmišljanje suludo. neka je, meni ne smeta :)
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 16 sij 2013, 21:21

pčelice.....zašto je morala doći jedna kimajka, ajkula redovnica, i uobličiti u dvije rečenice ono na što ste i vi tu i grozd po novinama potrošili tone papira i sate pisanja??????
to me brine.
i svi smo je odmah razumjeli.
kako to nitko od vas nije tako mudro sročio?

i dalje ostajem pri tome da sam čula razne prijedloge od strane roditelja i grozda, al ovo što je kimama napisala nisam.

ok, nije sadržano sve u tri rečenice.
al u 10 je, s obzirom, na vjerničke reakcije ovdje (osim nanine) evidentno mogla stati većina.
jer ne zaboravimo da pričamo o DRŽAVNIM ŠKOLAMA i DRŽAVNOM PREDMETU pa je stoga dovoljan kratak komentar katoličkih ograda, a ne kompletno učenje.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.