Liv Tyler je napisao/la:Ne bi se trebalo uleći jer je donja torta najveća. Stisne se krema u frižideru, što je bitno prije postavljanja kata.
Za knjigu ne znm kako ju je izraditi, ali sam razumjela od cura da se zadnja kora treba oblikovati prije nego se na nju postavi tičino.
Možda se javi netko s iskustvom iz prve ruke.
uh, ne bih se složila. Veličina torte nema veze, pa logično da je donja najveća ( kod ovih klasičnih na kat ) ali ne znači da se zato neće/nemože ulegnuti pod težinom gornje ili više gornjih. Ponekad na nju sjedne i po 6 kg ( 2-3 torte ) pa i više i da je ne znam kak velika donja ulegnut će se, taman da je i ne znam kak čvrsta vrsta torte, a ako je kremasat da i ne pričam.
Nemojte mislit da pametujem ;D, na žalost, naučila sam to iz iskustva.
Stavila sam svoju prvu na kat bez štapića i podloška

i sva sreća da je donekle dobro završilo, rekli su ljudi da je preživjela al majko moja kak se "raširila"
a lijepo su mi cure koje znaju savjetovale štapiće i podložak ispod gornje ali ja ( plavuša

) nikak da skontam zakaj to.
Ugl. ti štapići, koji trebaju biti odrezani točno na visinu donje torte, u biti nose težinu gronje ( koja je na podlošku odrezanom točno na veličinu gornje od npr. kartona ili kaj već koristite kao podlogu ) tako da gore može biti težina od xy kila a da donjoj ne bude ništa. Ti štapići su nosači, posloži ih se 4-5 komada u krug, negdje blizu ruba gdje treba doći gornja. Ja još dodatno učvrstim štapićem kroz sredinu obje torte, ali to više da se ne klimata, za svaki slučaj. Ako to radite, nemojte zaboraviti pobušiti rupu u sredini podloška.
I još jedan u nizu savjeta koji mi je dala jedna cura koja se isto time bavi ( hvala joj do neba na svim savjetima ); umjesto tih štapića od ražnjiča ( ili nekih debljih, npr. kineskih drvenih - za jelo ) može se koristiti plastična tipla za fasadu. Odreže se na visinu donje torte i kak ima onu "glavu" gore u biti taj okrugli dio drži gronji podložak i sve je još čvršće!!! naravno, tiplu oprati i prokuhati da se sterilizira. Isto popikati par komada i može jedna u sredinu i kroz njenu sredinu još štapić koji ide i kroz gornju da nikud ne mrda, pogotovo ak putuje dalje. I ne zaboravite probušiti podložak na sredini gornje u tom slučaju.
ne znam dal ste me skužile. Moram priznati da ja u početku uopće nisam vidjela svrhu tih štapića jer nisam kužila čemu služe. Uopće mi nije bilo jasno jer su svi samo grovorili o tim štapićima u donjoj a meni nikak jasno zakaj dok nisu objasnile da su oni nosaći gronje torte tj. da nose taj podložak i sve što je na njemu.
Ja sam se bome raspisala al ak sam nekom pomogla super.

i da, ak koristite ovaj opisani način dolje može biti bilo koja torta, voćna, kremasat, mekša a gore teža. Svejedno je, ne mora bit donja torta čvršća i jača jer kao što rekoh, nije nosač torta nego štapići.
Evo fotke mog fijaska

Donja je trebala biti normalno ravnih bočnih rubova a pogledajte kak se sva zaoblila i spoljoštila pod težinom gornje. Od tada nikad više bez štapića/tipli i pdološka!!!!!

i ja sam jednu za doma radila bez štapića i podloška jer tad još nisam za to znala i super je ispala, ništ joj nije bilo ali hvala, ja više ne bih riskirala, pogotovo ak ju treba nekam dalje vozit i ak stoji tko zna gdje i tak...
To vam je samo par kn više i par min. posla više a osigurali ste ju i nemate brige dal će joj se kaj desit.

Često tim tortama na kat i nebude ništa i bez štapića ali ako mora biti savršena onda bolje ovako.