Sada je: 01 svi 2026, 10:15.

Čavrljanje o dojenju (razna pitanja)

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Cavrljanje o dojenju (razna pitanja)

PostPostao/la Diami » 16 srp 2013, 12:08

To dođe s iskustvom i kako se dojenje uhoda. :lol

Meni bi bila tlaka to zapisivat ili utipkavat, lakše upamtit i/ili popipat koja je punija...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la nevenera » 16 srp 2013, 12:20

meni je pipanje pomagalo na početku, kasnije je, jer su obje bile "ispuhane", od nekih 2 mj. znala sam stavit maramicu u grudnjak na stranu gdje moram dojit sljedeće
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Hajdi » 16 srp 2013, 12:25

Ja sam na grudnjaku imala pričvršćenu malu majušnu "zihericu" da sam označila koja je strana na redu. Vidjela sam i neke narukvice postoje.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la ŠokNaŠok » 16 srp 2013, 13:56

vidjela sam te zakacke za grudnjak i fora su mi, ali ja sam doma bez grudnjaka :nokti

aplikacija mi je super jer sam pocetnica pa pratim i duzinu podoja, pratim pelene i spavanje tajmiram :dada
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la mrs. eastwood » 16 srp 2013, 14:07

tako sam i ja u početku sve živo zapisivala. onda sam samo u tablicu stavljala točkice... ni sama ne znam kad sam prestala ali me je to držalo na životu - jer mi je svaki dan bio isti - više nisam ni znala što je bilo jučer ili jutros. sve mi je bilo stopljeno :lol
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la Lorena82 » 16 srp 2013, 14:20

mrs. eastwood je napisao/la: jer mi je svaki dan bio isti - više nisam ni znala što je bilo jučer ili jutros. sve mi je bilo stopljeno :lol

vjerujem da te je to održavalo na životu i to je pametan potez tako si zapisivati podoje, kakanje, pišanje (bebino :hahaha ).
ja to ništa nisam radila, nisam se uopće sjetila.
bila sam izgubljena u vremenu i prostoru. da me netko u podne pitao koliko puta je mali jeo ja ne bi znala da li je to prijepodne uopće i jeo :ajme (nemajka)
nisam imala blage kada, koliko dugo i koliko puta moje dijete jede. sva sreća da sam dojila apsolutno na svaki kme tako da je ispalo jako dobro.
jedno vrijeme mi se činilo da dojim stalno cijeli dan :dunno
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ŠokNaŠok » 16 srp 2013, 16:46

tako je i meni..gotovo sve je stopljeno u jedan dugačak trenutak :dada
tko bi ga znao kad je spavala, kakila ili dojila zadnji put....a noći se uglavnom uopće ne sjećam kako su prošle :ajme

mislim da je to način preživljavanja - auto pilot :drink

Lorena82 je napisao/la: jedno vrijeme mi se činilo da dojim stalno cijeli dan :dunno

zato mi je dobro kad vodim evidenciju, shvatim da ipak nije tako strašno...npr. danas od ponoći je dojila samo 10x i to ukupno 2h 15m :nesvist
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la MatiMokoš » 22 kol 2013, 11:08

Tražim recept za izbacivanje noćnih neefektivnih cicovisenja - jer to nisu sisanja- i smanjivanje podočnjaka. Beba ima i dudu varalicu, ali ga ona ne umiruje nego traži dojku- eda bi mogao spavati. I kad je bilo x na entu noćnih podoja, to je bilo izdržljivo, ali ovo je za poludjeti. Stavim ga na prsa-spava. Maknem ga i dam mu dudu-cvili. A mislim da mu trebam dati kad zacvili jer između ovih gluparija imamo nekoliko pravih noćnih podoja i to u nepravilnim razmacima pa ne znam kad je gladan, a kad bi se samo mazio.
Imade li itko neki pametan savjet kako privoliti bebu da se umiri i spava bez cice? Ja bih se stvarnooo, ali stvarno željela malo odmoriti.

p.s. ne uspavljujem ga na prsima ni danju niti navečer- nakon što se najede, spremim cice i budem uz njega dok ne zaspi, ali ne stavljam ga više na prsa. Noću me toliko izludi da više jednostavno ne znam što bih drugo nego mu dala cicu. :roll
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Nikky » 22 kol 2013, 12:12

Moj ima 2,4 god. i bas smo nedavno izbacili nocne podoje. Trpila sam sve do sada nacicavanja i do 10ak puta po noci. A i tijekom dnevnih spavanja se budio par puta. Pokusla sam ga odviknuti ranije ali nisam imala snage. Kada je bio manji pokusavala sam sa savjetima od Elizabeth Pantley. Ako nisi cula onda proguglaj da nades njene savjete. Uglavnom, radi se o njeznom treniranju bebe da spava. Meni nije pomoglo. :dunno sada kada je porastao rekla sam mu da nema vise sike. Plakao je ali je sve brzo proslo. Sad, te metode se ne preporucuju za mlade od godinu dana. Tako da ti je moj savjet da pokusas sa E. Pantley pa ako ne ide trpi koliko mozes. A kada vise ne budes mogla onda probaj sa savjetima Dr. Gordona. Mogu ti poslati link.
Brzić 17.04.2011.
BaBa 11.07.2014.
Nikky
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Stefanova_mama » 22 kol 2013, 12:25

Tvoja beba ima samo 8 meseci i njemu jos uvek trebaju nocni podoji.

Nikad ta nacicavanja bilo nocna, bilo dnevna kod moje dece nisu bila bez razloga, ali sam taj razlog uvidela tek kad je proslo (viroza, zubi...x), a bila sam i luda i nenaspavana, uopste nije lako izdrzati, to stoji.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la pčelica_maja_23 » 22 kol 2013, 18:19

Stefanova_mama je napisao/la:Tvoja beba ima samo 8 meseci i njemu jos uvek trebaju nocni podoji.

Nikad ta nacicavanja bilo nocna, bilo dnevna kod moje dece nisu bila bez razloga, ali sam taj razlog uvidela tek kad je proslo (viroza, zubi...x), a bila sam i luda i nenaspavana, uopste nije lako izdrzati, to stoji.

X
08.09.2011. jesenska šefica mekog srca
14.04.2013. blaženi nestaško među ženama
05.12.2015 adventska princeza
pčelica_maja_23
Kvočka zvana pčela

PostPostao/la Lorena82 » 22 kol 2013, 18:37

Stefanova_mama je napisao/la:Tvoja beba ima samo 8 meseci i njemu jos uvek trebaju nocni podoji.

trebaju mu noćni podoji, to stoji, ali mu sigurno ne treba petosatno nacicavanje u komadu.
javljam se na temu jer sam u istoj situaciji kao i Matimokoš. kod nas noćno nacicavanje traje oko 2 mjeseca. za sad to mogu, želim i imam strpljenja. ima dobrih noći i ima groznih noći. dok ću osjetit da zbog toga ispaštamo moje starije dijete i ja, to noćno nacicavanje ću momentalno ukinut. neće zbog toga biti životno ugrožen i psihički oštećen. a sigurno da im je ljepše spavati uz toplu, mekanu maminu ciku iz koje ide najfinija hrana na svijetu nego u hladnom kinderbetu.
kod nas je opet počelo i cijelodnevno nacicavanje, brojni i dugi podoji. sad dok sam doma, na porodiljnom i smirena to mi ništa nije problem.
vidjet ću kako će biti dok ću krenut na posao.
Lorena82
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MatiMokoš » 23 kol 2013, 11:17

Malo sam guglala i čitala neke tekstove E. P., ali ništa nova u njima nisam pronašla-sve sam te 'trikove' već sprobavala, osim što mu umjesto dojke ja ponudim dudu pred spavanje. I uopće me ne dira što ide spavati s dudom-s tim ću se gombati već nekad.
U svakom slučaju, hvala ti što si me uputila na nešto konkretno. Vjerojatno ima beba i perioda kada te stvari pale i onih kada ne pale.
Rezme-podočnjaci će me pratiti dok nam ne izbiju svi zubi. Krasota! :mrgreen
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 23 kol 2013, 13:16

MatiMokoš je napisao/la:Rezme-podočnjaci će me pratiti dok nam ne izbiju svi zubi. Krasota! :mrgreen

Otprilike. :hug

MM me izludjivao kad mi je govorio dok sam bila sa podocnjacima kako svemu tome trebam dodati vremensku dimenziju, dakle to je nekoliko meseci i kraj, nije beskonacno i zauvek. Stvarno jeste tako.

Najbolje je spavati sa bebom dnevno spavanje kad god je moguce, ali to nikako nije lako izvodljivo i zahteva asistenciju i razumevanje odraslih u kuci.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la ŠokNaŠok » 23 kol 2013, 21:15

uletavam s jednim pitanjem koje me kopka - komentari 'imas slabo ili dobro mlijeko :gaah
zar postoji slabo mlijeko?! zar postoji jako mlijeko?!

sta nije da je svako mlijeko napravljeno tocno za mami u bebu?
:dunno
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la mrs. eastwood » 23 kol 2013, 21:33

tako bi trebalo biti. majcino mlijeko se prilagođava potrebama bebe.

problem zašto beba ne napreduje na majcinom mlijeku po meni su najcesce u samom startu. ako se u tim prvim danima uspostavi dojenje, dalje je sve na mami - izuzmu li se neke vanredne situacije.

znaci ako dolazi to tog masnijeg mlijeka, ne bi trebalo biti upitna hranjivost tog mlijeka. ako se doji na zahtjev, ako se ne preskacu nocni podoji, koji su iznimno bitni za produkciju mlijeka, ako se izbjegava dudica - posebno u danima skokova u razvoju i intezivnog nacicavanja - što je ustvari povecanje produkcije za veće potrebe u narednom razdoblju...

jasno je da ima i utjecaj opće zdravstveno stanje majke, ishrana i ono što majka jede. kažu da je dobro za dojilje da imaju malo "špeka" na guzi :dunno
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la ŠokNaŠok » 23 kol 2013, 21:50

znaci s pravom dobijem fraze kad mi netko skomentira da imam kvalitetno mlijeko :roll
a da mi nije mozda kcer mišelinka zbog genetike, dojenja na zahtjev, sto sam se educirala ko manijak, sto sam u trenucima panike ipak uspjela izbrisati iz glave onu najvecu nocnu moru 'dijete mi je gladno', itd itd
sve se svelo na misterioznu kvalitetu mlijeka

i onda pomislim na sve mlade mame koje zabriju da im mlijeko nije kvalitetno jer su cule takve komentare :|

ok. definitivno nastavljam ispravljati takve komentare :basnecu
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la mrs. eastwood » 24 kol 2013, 07:36

neeee - ništa od navedenog, samo imaš sreće. to su meni govorili... I sigurno da je faktor srece vrlo bitan, jer se svi trudimo dati najbolje za naše bebice.
najjači su mi bili komentari žena koje su dojile malo ili nimalo "joj, pusti knjige, sve će ti samo doći kad se beba rodi"

a istina je da se uglavnom sve u prvoj trudnoći skoncentriramo oko samog poroda i kako će to proci. i hop - to prođe za par - desetak sati i... i onda što :mrgreen

iz primaljskog lista iz 2010 godine:
Tako je postotak isključivo dojene djece u dobi od rođenja do dva mjeseca 2010. godine iznosio 66,3 %. Nažalost, postotak isključivo dojene djece se smanjuje s povećanjem dobi djece. Svega 15,9 % djece u dobi do šest mjeseci ostaje isključivo dojeno.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la MatiMokoš » 24 kol 2013, 08:25

Ne znam zašto je toliko uvriježeno mišljenje da majčno mlijeko nije dovoljno kvalitetno :dunno . Naslušala sam se gomilu gluposti prvih skoro šest mjeseci života mog djeteta (jer smo do tada isključivo dojili).. Ono što je meni porazno jest činjenica da takvi komentari dolaze sa svih strana pa čak i od zdravstvenih djelatnika, babica itd. Pet i pol mjeseci promatrali su me moji ukućani kao zlu maćehu jer izgladnjujem dijete: ne mogu ja tako sitna stvoriti dovoljno mlijeka za MUŠKO dijete (da je cura, onda valjda manje jede?). A da ne pričam da su me u trenutcima istinskog nadahnuća uspoređvali s kravom muzarom-jer ni sve krave ne daju jednako kvalitetno mlijeko. :shock
Da nije bilo ovog i Rodinog foruma te nekih drugih mama koje podržavaju dojenje, na kraju bih im vjerojatno i povjerovala. Uopće me stoga ne čudi mali postotak beba dojenih šest mjeseci. Iako u rodilištu drilaju dojenje (mene su dovle do ludila-doslovno -jer mlijeko nije nailazilo, beba uspavana danju i noću i još turbo žuta-ali to je već neka druga priča) žene ipak povjeruju svojim bližnjima i(li) podlegnu komentarima okoline i pokleknu pred izazovom dojenja jer ih netko uvjeri da one to ne mogu. Šteta.
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jukica » 07 ruj 2013, 20:17

Imam jedno pitanjce za koje još nisam našla odgovor:može li se potaknuti lučenje pravog mlijeka već prvi ili drugi dan poslije poroda?
Iza sebe imam dva proda i u oba slučaja pravo mlijeko je "nadošlo" tek peti dan,a do tada- bebica gladna,kolostrum je bio tu ali nedovoljno za obrok,malci su tražili cicati doslovno svakih pola sata.
S prvorođenim koji je uz sve to dobio i žuticu, dohranu smo počeli već u rodilištu,i sad me tuga uhvati kad se sjetim kako ga sestre donose sa previjanja i svaki put uz komentar:"ova beba je gladna!" :place .Tad neiskusna držala sam ga non stop na cici,dobila ragade da bi s dojenjem završili s njegova 4 mjeseca.
Drugi put opet ista stvar,mlijeko je nadošlo tek peti dan,tad sam bila istrajna da drugom neću davati adaptirano ali i je on sigurna sam bio gladan jer su mu se 3.dan pojavile crne stolice i jako je malo piškio.Već šestog dana sve se popravilo.Uspjeli smo dojiti 18mjeseci :dada
Sad me zanima dali se za ovu bebicu mogu kako unaprijed pripremiti i potaknuti lučenje mlijeka odmah po porodu ili barem drugi dan?Imate li kakav savjet?
P. 03.03.2006.
T. 08.10.2008.

A. 13.11.2013.
jukica
rađam djecu u XXL veličini

PostPostao/la nevenera » 07 ruj 2013, 20:21

ja sam dok je moj bio u inkubatoru i kako nismo bili skupa izdajala na 1.30 obje dojke po 10 min na prazno. mlijeko je došlo treći dan. no mislim da je stavljanje na dojku najbolji način da mlijeko čim prije nadođe
za stolice sa stranice rode
Prvih nekoliko dana nakon rođenja beba će imati tamno zelenu, gotovo crnu stolicu. To je mekonij koji se nakupio bebinim crijevima tijekom trudnoće. Od 3. dana života stolice postaju sve svjetlije zbog sve više konzumiranog majčinog mlijeka. Obično od 5. dana stolica počinje izgledati kao "normalna": kremaste do vodene konzistencije, boje senfa i bez mirisa. Međutim, može i varirati od ovoga opisa, te biti zelenkaste ili narančaste boje, sadržavati malene ugruške ili malo sluzi, ili biti pjenasta (zbog mjehurića zraka). Različitost boje i konzistencije ne mora značiti ništa loše. Kod isključivo dojene djece, kada stolica nakon navršenog 3. dana života postaje sve svjetlija, to znači da beba prima dovoljno majčinog mlijeka i napreduje dobro. Oprez! Bebu koja 4. i 5. dan nakon rođenja još uvijek ispušta mekonij, treba odmah odvesti liječniku.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Hajdi » 07 ruj 2013, 22:42

Moji su svi prvih par dana nonstop dojili, spasio me purelan od medele.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 ruj 2013, 07:25

gledala sam neki dan slike s jedne radionice o dojenju i ima fotka gdje mentorica drži u ruci dvije kuglice - pikulu koja predstavlja želudac bebe prvi dan i golf lopticu koja je velicina zeludca treci dan.

u sobama na babinjacama je bio natpis tipa "kad beba place, uzmite ju i umirite - pa je stavite na prsa".
ja sam tako kao programirana to radila.

a sad se prisjecam da bi mi sestre kad su je vracali cetvrti dan sa suncanja govorile - hranite ju - gladna je.
ja te rijeci uopće nisam doživljavala kao da je gladna zato jer ja nemam mlijeka ili sl - nego - evo bude sad jela :dunno

ali sad kad razmisljam, mnogim mamama takav pristup i komentar može biti krivo protumacen i obeshrabrujući.
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la jukica » 08 ruj 2013, 09:24

Neznam koliko ste me dobro razumjele :) .Bebe su poslije poroda cijelo vrijeme sa mamom i praktički stalno na dojci,to nije bio problem,nego je problem što je pravo mlijeko počelo navirati tek 5. dana po porođaju.Imala sam sa ja kolostrum,beba to pocica ali mi se čini da to nije baš bila dovoljna količina.Kužim ja da je kolostrum zdrav za bebu i jako bitan.Sa drugim sinom sam bila otpuštena već drugi dan kući i nije mi imao tko trubiti da nemam mlijeka, ja stvarno nisam imala pravo mlijeko,čim se mlijeko počelo lučiti stvar je bila rješena.Problem je kako pregurati onih prvih pet dana bez mlijeka.
Volila bih znati postoji li kakav način da se mlijeko pođe čim prije stvarati a ne tek petog dana?
Zadnja izmjena: jukica; 08 ruj 2013, 09:58; ukupno mijenjano 1 put/a.
P. 03.03.2006.
T. 08.10.2008.

A. 13.11.2013.
jukica

PostPostao/la Hajdi » 08 ruj 2013, 09:57

Mislim da je to fiziološki prirodan proces i ne možeš napraviti ništa osim da što češće stavljaš bebu na dojku, piješ dovoljno tekućine i odmaraš se što je više moguće. Također pazi na pravilan položaj bebe na prsima, da učinkovito vuče a ne da samo cucla bradavicu. Bradavice zaštiti purelanom. Ako je beba u tom razdoblju od pet dana imala popišane i pokakane pelene i imala dobitak na težini znači da je nešto i pojela. Za usporedbu, s drugim djetetom godine 2001 prvi dan nakon poroda dali su mu glukozu u bočici, ravno 10 ml i to je bilo dovoljno.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la mrs. eastwood » 08 ruj 2013, 16:39

i početak dojenja je dio jednog hormonskog procesa. pogledaj ovdje zgodan tekstić o tome http://www.childbirthgraphics.com/index ... and-birth/

možda ti ne zvučimo povezano, ali sve jer to dio jedne situacije. ovo što sad već radiš je po meni najbolja stvar - dobro se pripremiti za dojenje, pitati, propitkivati

sretno!
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la sany » 08 ruj 2013, 19:08

jukica je napisao/la:Problem je kako pregurati onih prvih pet dana bez mlijeka.
Volila bih znati postoji li kakav način da se mlijeko pođe čim prije stvarati a ne tek petog dana?

kako je i Hajdi napisala, ono sto mozes uciniti je sto cesce beba na dojci (narocito nocu!), tekucina, odmaranje.
A ako ipak ne ide nista brze (sto je moguce) izdajati se i davati bebi (na casicu) tako da pregrmite tih do pet dana kada ce mlijeko sigurno krenuti
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Diami » 11 ruj 2013, 14:38

Kako kolostruma ima malo i on postupno prelazi u takozvano prijelazno mlijeko, ja sam sad s Emom puno češće prvih dva, tri dana mijenjala dojke, čim bi ona postala nezadovoljna, nekad nakon pola sata, nekad nakon sat vremena, ali tih prvih dana mislim da ne trebaš paziti na nikakva pravila koja kasnije možda važe za "dobivanje masnijeg mlijeka".

Nama je pomoglo, mlijeko mi je krenulo nešto ranije nego s prvo dvoje. :dada dakle puno na sisu, ali često mijenjaj, jer se taman nešto "skupi" u jednoj dojci dok pol sata navlači drugu.

Btw. Ni Ema nije puno piškila tih prvih dana, je piškila redovno, ali daleko je to manja količina nego sad. To je jednostavno priroda tako postavila. Samo - da je naporno tih prvih 3 do 5 dana kad bi stalno bili na dojci (što i trebaju biti da si navuku mlijeko, potaknu tu tranziciju u prijelazno mlijeko i proizvodnju dovoljne količine), je, posebno uz jedno/dvoje starije djece. Evo ja se i sad borim, nakon 11 dana, jer navečer, kad su i stariji najzahtjevniji, nju krene mučit prduckanje i smirivala bi se samo na cici najradije, pa se osjećam kao da je netko uvijek zapostavljen...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la jukica » 12 ruj 2013, 10:37

Očito ne mogu protiv prirode :gaah
Pripremit ću si neki od čajeva za dojilje pa pomogne-ne pomogne,mogu se samo nadati da mlijeko dođe čim prije :gace
Hvala :)
P. 03.03.2006.
T. 08.10.2008.

A. 13.11.2013.
jukica

PostPostao/la latica » 15 ruj 2013, 22:17

evo da se i ja malo predbilježim na čavrljanja. i da se odmah potužim, danas smo bili kod svekija na ručku pa je bila i baka od mm-a koja je naravno krenula s moja dva najdraža pitanja ever:
apsolutni favorit broj jedan: jel imaš dosta mlijeka?
a onda drugi najdraži: da nije mlijeko možda slabo? (kad ona tako ne može zaspat?) :gaah :gaah

mene najviše čude ta pitanja kad dođu od žena koje su dojile?

inače, u svoj kratkom dojenačkom stažu od evo nekih 4 i sitno mjeseca, ja zapravo ne vidim nikakvog reda u našim dojenjima osim noću. ja i dalje dajem cicu doslovno na svaki kme - ako mogu u tom trenu naravno ili za koji minut kasnije. ne vidim nikakve jasne znakove kad je gladna, a ona uvijek povuće barem koji guc. kako je ono slabo dobivala na težini u početku, to smo tako nastavili i još uvijek tako radimo ... neki dan sam bila kod prijateljice koja ima bebu od 1.5 mjesec. moja cura se probudila kad smo došle, malo se smješkala i mahala u kolicima i nakon 10-ak minuta kad se počela mrštit nešto, ja je uzela i stavila na prsa, a priajteljica me pitala - kak znam da je gladna? ja nisam znala odgovorit :ajme mislila sam si - Ok nasisala se kad smo kreule, ali šetale smo i obavile shopiing i tako dok je ona spavala u kolicima i prošlo je sigurno pa možda i 2 sata i meni je bilo logično da dijete sad opet jede :dunno

sorry,malo sam nepovezana, umorna sam, a čitala sam vas ovih dana za večernjih podoja preko moba pa sam eto htjela malo popričat ;)
slika Moja 3M
latica
Bigul

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.