Sada je: 29 srp 2026, 18:23.

Najnoviji prijedlog upisa u srednje škole 2014/15

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Najnoviji prijedlog upisa u srednje škole 2014/15

PostPostao/la medo14 » 06 ožu 2014, 10:27

da podsjetim, sutra 7. 3. 2014. je zadnji dan za pisanje primjedbi u Javnoj raspravi
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la nadicab » 06 ožu 2014, 11:50

strah da će se djeca masovno ispisivati iz muzičke ili sportova je po meni neopravdan - djeca na to idu jer žele i jer im roditljei to mogu omogućiti. Kao što nam ni škole stranih jezika ne zjape prazne jer se takvo učenje stranog jezika ne boduje.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la medo14 » 06 ožu 2014, 12:00

Kao što nam ni škole stranih jezika ne zjape prazne jer se takvo učenje stranog jezika ne boduje.

ne zjape prazne, ali konkretno kod nas ima ih 5 upisanih na tom tečaju, minimum broja klinaca da bi tečaj se uopće organizirao
nije baš da je navala na škole stranih jezika, treba to platiti, pa ako imaš dvoje ii više klinaca prilično teško, kod nas u školi jako malo klinaca ide na to
tako da po meni, moguće je da se poneki i ispišu, ako se neće bodovati muzička :dunno
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Dobri andjeo » 06 ožu 2014, 16:01

Ne vjerujem u ispise radi bodova :whew
Glazbena kod nas s najmom jednog instrumenta kosta 230 kn za dvoje djece . Tak da je to najjeftinija aktivnost po meni. Kad uzmes da idu 2x na sviranie, 2 x solf, 2 zbor/orkestar. Tj svaki dan na nesto.
Kod nas nem za ucit jezike osim engl i njem a to uce u skoli pa ne vidim svrhu od upisivanja jos i privat. Da postoji latinski, tlijanski spanjolski to bi isle. Po meni je i to trebalo bodovat tj svaki dodatni obrazovni dio.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la mao » 17 ožu 2014, 02:29

Adorabla je napisao/la:
mao je napisao/la:meni je pak ovo tvoje pomalo poput američkog: zar tamo igrači rugbija nemaju prednost za upis na neko sveučilište?

kako si ovo iz mojih postova pročitala???
Kako si došla do toga da hrvatski usporedjujem s ragbijem? Govorila sam o kompletnoj osobi i trudu koji dijete ulaze da bi napredovalo.

Iako nije da nije super ideja da si sveucilista kupuju sportase da bi napredovali u studentskim sportovima (super za studente za sveucilista me boli briga) zgodan nacin da si platis za skolarinu

Nisam pročitala iz tvojih postova već iz posta kojeg sam citirala, preciznije ovim njegovim djelom:

Adorabla je napisao/la:
Meni je to sve divno, mladi ljudi se moraju razvijat u svim poljima.
Ali to ništa sve zajedno nema veze s MIOCom ili kasnije PMFom, npr.

rekla bih da se slažem s tobom ali .... :lol
ovo mi je američki način razmišljanja i stvaranja fah idiota koji ja subjektivno nikako ne mogu provariti.

Nije mi bila namjera polemizirati (a zaboravila zalijepiti smješka) baš kao što ni tvoj post koji sam citirala nisam doživjela kao polemičan već ležeran: konačno jedan u svoj onoj napetosti... (a vidi incidenta :) )

P.S. bila sam na odmoru (i onda se odmarala od odmora: blažena svakodnevnica), pa tek sad...

Edit: popravila quotiranje
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mao » 17 ožu 2014, 03:00

Dobri andjeo je napisao/la:Za upis u srednju glazbenu je nebitno jels i isao u osnovnu i taj bod u ne treba i nis ne znaci, nit su bitne ocjene , kao sto ni za glazbenu akademiju ne trebas nuzno imat ni osnovnu ni srednju glazbenu , srednja ti nosi 10% na upisu :whew bitan je samo talent.
A matematika i glazbena itekako imaju veze i to se zna oduvijek

http://hrcak.srce.hr/file/152405
http://web.studenti.math.pmf.unizg.hr/~ ... inar4.html

:mah
Dakle bodovi iz glazbene cini se ipak imaju veze s miocom :p

Hvala.
mao
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la kokomamac » 22 tra 2014, 12:08

u niskom startu za novu školsku godinu...

malo čušpajza i kostura iz ormara od prošle

http://www.vecernji.hr/hrvatska/donio-j ... vom-934180

:jadnimi
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la malamaja » 22 tra 2014, 17:41

ne znam čemu se treba više "diviti" :roll ustavnom sudu koji se eto sjetio nešto odraditi (da ne pričamo o ocjenama ustavnosti koje se pacaju godinama) ili ministarstvu koje se svakim danom pokazuje nedoraslom svom poslu (dabogdasesvizaposlili samo po rođačkim i plemenskim linijama) :(

sveskup pokazuje brigu države za mlade, školstvo...itd.... :puke
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la medo14 » 28 tra 2014, 15:37

danas je izašao najnoviji pravilnik o Kriterijima za upis u srednju školu :proljece
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=13158&sec=1933

uglavnom više nema bodova za muzičke i baletne škole kao niti bodovanje za rezultate i kategoije sportaša
od sporta su ostali rezultati u natjecanju školskog sportskog saveza
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la skorpionka » 28 tra 2014, 15:54

Masala, definitivno je pravednije. Iako besplatan, skolski sport sigurno nije dostupan u svim skolama, pa i on stavlja npr dijete iz male podrucne skole daleko od grada, u neravnopravan polozaj u odnosu na djecu iz vecih centara, a kada se nadju kod upisa u istu gimnaziju. Tako da bi i to ukinula.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Dobri andjeo » 28 tra 2014, 16:57

Hmm pa sport je ostao ??
Mislim pa onda su i npr zborove mogi ostaviti i orkestre po skolama pa nek se natjecu i ritmiku :lol kakva glupost. Kod nas u skoli samo nogomet ima od sposrtova i to za decke :dory
Nevjerojatno da nis nemogu kak treba do kraja napraviti :ajme
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la malamaja » 28 tra 2014, 17:12

mi igramo odbojku. i treći smo :lol na nivou grada...očekujem da idemo na županijsko :mrgreen
od svega su mi još interesantnije statistike, a baš je dobro da su i to napisali....pa eto, koliko djece stvarno upisuje glazbene i baletne i koliki je to postotak kod upisa :roll

Kaže kako je prošle školske godine od ukupno upisanih 46.854 učenika, 70 posto imalo dodatne bodove. Od toga čak 49 posto dobilo je dodatni bod za drugi strani jezik, njih 7,1 posto za otežane uvjete školovanja, 6,1 dodatne je bodove dobivalo na osnovu zdravstvenih problema. Bodove za završenu glazbenu školu 4,3. Za kategorizaciju u sportu bodove je dobilo tek jedan posto upisanih kao i za školska sportska natjecanja. Za završenu osnovnu plesnu školu bodove je prošle godine dobilo 0,48 posto upisanih, za učenje klasičnog jezika 0,39. Izravan upis u srednju školu ostvarila su tek 43 učenika i, tj. 0,25 posto i to za prva mjesta na natjecanjima znanja.

znači, stradat će zapravo najviše učenje drugog stranog jezika :(. što je za mene dosta loše. jer oni koji idu plesati i svirati idu zato što to vole a i oni koji se bave sportom isto tak, uz pomoć roditelja.
pozitivno je jedino po meni to kaj djeca koja osvoje prva tri mjesta na natjecanjima iz relevantnih predmeta imaju upis, ali i za to su do sada bili bodovi...pa eto nije veliki postotak. možda će im to pomoći da upišu direktno školu koju inače ne bi mogli.

a tu priču o jednakosti i ravnopravnosti jednostavno ne pušim. :lol
Give a man a fish and he will eat for a day; teach a man to fish and he will eat for a lifetime; give a man religion and he will die praying for a fish.
malamaja
foreverjungfrau

PostPostao/la sany » 28 tra 2014, 17:41

skorpionka je napisao/la:Masala, definitivno je pravednije. Iako besplatan, skolski sport sigurno nije dostupan u svim skolama, pa i on stavlja npr dijete iz male podrucne skole daleko od grada, u neravnopravan polozaj u odnosu na djecu iz vecih centara, a kada se nadju kod upisa u istu gimnaziju. Tako da bi i to ukinula.

i to treba ukinuti ali iz jos jednog razloga, i unutar veceg centra postoje skole koje imaju vise ili manje sportskog sadrzaja (nasa skola konkretno samo dva sporta, sto i nije neki izbor)
a ustalom zasto bi nagradili dijete koji je osim sto je npr. odlikas i "sportivo", jel to znaci da ce djecaci imati vise bodova u startu od djevojcica :lol :ajme
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la kokomamac » 28 tra 2014, 20:40

nek se gone u organ.

trebali su ukinit i športske bodove školskih društava. eo moja se more grist sa dva prva i dva druga mjesta na školskima, al ne na državnoj razini (obje škole su blago rečeno nezainteresirane za to). jerbo je po školama običaj pokupit par klinaca i otić po dnevnicu (dobi se dnevnica :kino za taj dan). u zagrebu se sustavno sportom bavi i iznimno je uspješna jedino o.š. malešnica. dođe ih bar dvajst i nakupi se bodova pa se ode na državno. pa se dobi medalja. SVI iz ekipe, i dobri i 'lošiji'. yebo kriterije. :ajme no, i te dece ima jako malo pa nemam pojma zakaj je to ostalo kao dodatno, kad kategoriziranih ima još manje. koji ionak idu u sportske gimnazije i sportske razrede pri pojedinim gimnazijama, tipa prelog. i neakve privatne.

mi ćemo se načekat. jer nacionalni savezi imaju rok do kraja 5 il početkom 6. mjeseca za složit rang liste. a obzirom na stanje u HOO :p , koji treba u sustav dodat bodove za kategorizaciju, vjerojatno do godišnjeg nebumo znali di je upala.

čula sam da su rezultati probne male mature :hahaha tj. :zub hrvatski dvica, matku su pali. :drink glavno da su odlikaši samo taki. :plavusa
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kimama1 » 28 tra 2014, 22:18

ovo sa sportskim bodovima je totalno jadno
s druge strane, uopće mi se ne sviđa to što se bodovala glazbena, i da cure drage, roditelji su upisivali djecu u glazbenu SAMO I ISKLJUČIVO radi bodova a sad će ih ispisivati iz istih razloga :lol
ali je jednaka svinjarija da se uspjesi u sportu boduju a u drugim izvannastavnim aktivnostima ne.

ova budalaština od članka o povezanosti matematike i glazbe, pitam se kakva se sve sranja nađu na hrčku:lol
glazba je jednako vezana i uz sva druga područja života
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Ina66 » 29 tra 2014, 07:17

kimama1 je napisao/la:ovo sa sportskim bodovima je totalno jadno
s druge strane, uopće mi se ne sviđa to što se bodovala glazbena, i da cure drage, roditelji su upisivali djecu u glazbenu SAMO I ISKLJUČIVO radi bodova a sad će ih ispisivati iz istih razloga :lol
ali je jednaka svinjarija da se uspjesi u sportu boduju a u drugim izvannastavnim aktivnostima ne.

ova budalaština od članka o povezanosti matematike i glazbe, pitam se kakva se sve sranja nađu na hrčku:lol
glazba je jednako vezana i uz sva druga područja života

mene ovo boldano veseli ako će to značiti manji pritisak na glazbene škole i normalnije rasporede :)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la kimama1 » 29 tra 2014, 07:20

da, da i mene. jer ova navala radi bodova je bila zbilja preko svake mjere
ali mi je žao one djece (a ima i takvih) koja će biti naprasno ispisana iz glazbene, iako pokazuju interes, volju i nadarenost - jer mami i tati više nije od koristi.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Cathy » 29 tra 2014, 08:01

Ja bi lijepo vratila kako je bilo u moje vrijeme 40:60. Bodovi i prijemni.
Nama nije škodilo. :mrgreen
2000
2002
2007
2016
Cathy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la folne » 29 tra 2014, 08:35

Cathy je napisao/la:Ja bi lijepo vratila kako je bilo u moje vrijeme 40:60. Bodovi i prijemni.
Nama nije škodilo. :mrgreen

potpis. nije svaka petica ista.
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la Krumpirić » 29 tra 2014, 09:08

Inače sam za prijemni, a druge strane, opet će neke pripremat neke škole baš za to :zub
Ovaj citat mi se itekako sviđa:
Dostupnost (izvan)školskih aktivnosti mora biti i stvarna (nediskriminatorna), a ne samo formalna, upozoravaju ustavni suci. Primjerice, kod osnovnoškolskih aktivnosti koje se mogu dodatno bodovati treba voditi računa ako njihovo održavanje ovisi o dostatnom broju učenika da ih u nekim školama nije moguće organizirati. Ili, što neke besplatne ili “zanemarivo” naplatne aktivnosti, zbog teritorijalne umreženosti objektivno nisu svima jednako dostupne. Za sport i glazbu pak trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi dale prednost pri upisu i u škole čiji profil nije vezan uz te aktivnosti.

Već sam rekla nekoliko puta, svako dodatno bodovanje mi je besmisleno. Život je dug, uči se čitav život.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la lastavica » 29 tra 2014, 09:17

Krumpirić je napisao/la:
Ovaj citat mi se itekako sviđa:
Dostupnost (izvan)školskih aktivnosti mora biti i stvarna (nediskriminatorna), a ne samo formalna, upozoravaju ustavni suci. Primjerice, kod osnovnoškolskih aktivnosti koje se mogu dodatno bodovati treba voditi računa ako njihovo održavanje ovisi o dostatnom broju učenika da ih u nekim školama nije moguće organizirati. Ili, što neke besplatne ili “zanemarivo” naplatne aktivnosti, zbog teritorijalne umreženosti objektivno nisu svima jednako dostupne. Za sport i glazbu pak trebaju postojati ozbiljni i relevantni razlozi zbog kojih bi dale prednost pri upisu i u škole čiji profil nije vezan uz te aktivnosti.

i meni isto

Ina66 je napisao/la:mene ovo boldano veseli ako će to značiti manji pritisak na glazbene škole i normalnije rasporede :)

mislim da će prije doći do smanjenja nastavnog kadra, ukidanje nekih lokacija ...
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la patkica » 29 tra 2014, 09:27

Koliko čujem, nema viška natavnog kadra, uvijek je panika i šiza jer su svi profesori preopterećeni. Što se lokacija tiče, možda se iz nnaše škole napokon iseli glazbena i dobijemo prostore natrag :) Škola zbog prostora puca po šavovima, al je dio dan na korištenje glazbenoj školi koja nema mjesta za sve Mozarte ovog svijeta koji su se baš u Zagrebu rodili.
patkica
svizac

PostPostao/la kimama1 » 29 tra 2014, 09:34

Ahahaha ima patka pravo
Ne znam bas za ove male lokalne skole hoce li se tu ista mijenjat il gasit al ce svakako profesori malo odahnut jer ce se napokon upisivati djecu sa sluhom ;-) umjesto ovih koje ne bi bilo mudro odbit jer mu caca radi u opcini
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la kruna » 29 tra 2014, 09:40

Ja se samo sjećam prošle godine kad smo došli na prijemni s malom da smo ovak ostali :shock jer kad smo malog bili upisivali 3 godine ranije nije bilo skoro nikoga.
Svejedno mi je trebalo par dana da zbrojim dva i dva :plavusa :lol
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la † Volvo » 29 tra 2014, 09:55

Prijemni su najpoštenija opcija (moja je generacija prva imala srednjoškolske prijemne, sjećate li se do kad su uopće bili, dakle, startali su '84?)

Ne bih se sad obrušila na sve koji idu u glazbenu, puno je to truda izgurati već samo i nižu i netko tko samo na silu radi to, mislim da se jako namuči :dunno. Ne idu samo Mozarti u glazbenu ;) kao ni sami Einsteini u MIOC ;) - za neke "obične" koji se trude se isto može naći mjesta, why not :conf
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la kokomamac » 29 tra 2014, 09:56

ja zbiljam nemrem vjerovat da neko upisuje dite u glazbenu zbog bodova :plavusa

podapisujem prijemne ko nekad :dada đizs, rezultati probne mature su blago rečeno porazni. :zub ekipa osmaša za probu iz naše škole je nasumično odabrana. iako ih je SVE profa naćerala riješit preko stotinu zadataka iz zadnje četri godine. moja je pozvizdila kad ju nisu zbrali, u smislu kaj se tolko morala mučit :p no, vidlo se da je neke stvari pozaboravljala, pogotovo iz 5. razreda :shock no tu je uskočila mlađa i mam joj se sve vratilo. u svakm slučaju, ostavljamo bilježnice. do njihovog osmog, bog zna kaj bu bilo. ak bu matura uvedena, biće panike. jer uz redovno gradivo, trea ponovit 4 godine (pretpostavljam hrvatskog, matke i prvog jezika). kolko se sjećam, ja nisam trebala usred drugog polugodišta učit za prijemni, nego nakon završetka šk. godine. trebalo mi je cca dva tjedna za pripremu. bez opterećenja sa redovnom školom. usred galopirajućeg puberteta baš je najs opteretit ih dodatno. biće tu svega, mzoš nemre fulat u fulanju :plavusa

najviše me nervira eksperimentiranje i promjena pravila sa svakom generacijom :gaah vidićemo kaj bu bilo dogodine. očekujem još vrhunskih zvzdarija i općenarodnog stresa made by mzoš :kino
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la patkica » 29 tra 2014, 10:02

Volvo, naravno je glazbena i za obične i naravno dase ne obrušavam na sve polaznike glazbene, obrušavam se na tu gužvu i modu (a koja postoji realno) koja NIJE normalna a kojoj se neki uporno čude i ne vjeruju u uzroke :lol
patkica
svizac

PostPostao/la kruna » 29 tra 2014, 10:14

ja nisam baš 100% za prijemne, čine mi se preveliki stres IAKO definitivno bolje to nego ovo sad, od 5. osnovne bičem tjerat dijete da ima sve 5, znao ne znao na kraju :roll

možda da ih se počne pripremati za nešto slično maloj maturi :dunno u
kruna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kokomamac » 29 tra 2014, 10:22

pa bokte nije li lakše naćerat klinca da se primi redovnih predmeta i ima dobre ocjene, umjesto da ga maltretiraš sa 4 do 5 termina izvan škole (uz recimo izbornu infu i jezik), ne bi li dobijo nekakva dva boda. em onda ne stigne bolje naučit redovno pa tu može zgubit bodove, em mučis i sebe i njega razvažajuć ga okolo. pogotovo prvih par godina. :roll a klinac to npr. i ne voli :shock

moji nećak je išel u glazbenu i lipo ju završil. i sad, dok je na faksu (IT), super sviri, čak se i gaže neke imaju :cool a i gitara je oduvijek bila mamac za komade :lol kaki bodovi, kaki bakrači.. :bis
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 29 tra 2014, 10:40

patkica je napisao/la:Koliko čujem, nema viška natavnog kadra, uvijek je panika i šiza jer su svi profesori preopterećeni. Što se lokacija tiče, možda se iz nnaše škole napokon iseli glazbena i dobijemo prostore natrag :) Škola zbog prostora puca po šavovima, al je dio dan na korištenje glazbenoj školi koja nema mjesta za sve Mozarte ovog svijeta koji su se baš u Zagrebu rodili.

jao, iz tvojih usta u gradonačelnikove (Božje) uši.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.