Sada je: 01 svi 2026, 07:30.

Da li je dovoljno...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: Da li je dovoljno...

PostPostao/la LedinaMama » 04 vel 2004, 14:05

Sto Miriam inace jede? Ako pitas zbog kalcija, njega u nekim drugim namirnicama ima vise nego u kravljem mlijeku, u sezamu, na primjer. Mislim da nikakvo dodatno mlijeko nije neophodno dok majka doji.<
><
>Ja znam puno djece koja uopce ne piju mlijeko, ali zato jedu jogurt ili sir. Znam i jedno koje ne pije mlijeko, ali majka na druge nacine pokusava djetetu nadoknaditi potreban kalcij. Stvar je samo tvog izbora.<
> Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Natasa36 » 04 vel 2004, 14:15

Ledinamama, Miriam ti papa skoro sve: povrće svo osim graha, meseko (osim svinjetine), voće svo (agrume sad uvodimo), povremeno jogurt i kravlji sir (ako ne svaki, onda svaki drugi dan) obično u kombinaciji sa voćem, neće samo... I navečer bude obično neka mliječna kašica ili recimo griz na vodi pa sa malo vrhnja za kuhanje i bananom...<
><
>Ne znam, mlijeko je meni nekako "zakon-namirnica", ja ga pijem svaki dan... <
><
>Baš se lomim oko toga! Miriam 23.1.2003<i></i>
Everything will be fine at the end.
If it is not fine, it is not the end :)
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la LedinaMama » 04 vel 2004, 16:12

Pa ona stvarno super jede! Blago ti se!<
><
>Leda ne pije bas puno mlijeka: doji samo 1 put nocu + svakih 2-3 dana popije 100-200ml kravljeg mlijeka. Uz sve to jede puno manje raznovrsno nego Miriam, vise je namirnica koje ce odbiti, nego koje ce pojesti.<
><
>Meni kravlje mlijeko nije bas neka "zakon" namirnica i nije me
iga sto ga ne pije puno, jer ga i ja pijem vrlo rijetko.<
><
>Odluka je stvarno samo na tebi. Ne znam jesi li se raspitala mozda o stetnosti kravljeg mlijeka? <
><
>Nadam se da netko zna nesto o tome, sve informacije koje ja imam su neprovjerene. Leda 24.12.2001.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nata003 » 04 vel 2004, 18:28

ups, ti ljubiteljica kravljeg mlijeka, pa mene pitas <
><
>Hanna ima 28 mjeseci i nije nikad pila kravlje mlijeko (ja ga ne podnosim, ne u smislu da sam alergicna nego mi se gadi, ne mogu ga piti). ona vjerojatno nije alergicna jer joj (odnedavno tek, istina) vise ne pazim ako joj damo neki keksic je li u sastavu ima i mlijeko - a neki znam da imaju, prije sam vise pazila, tako da mogu reci da u uzrastu tvoje Miriam Hanna nije ni u cemu uzimala mlijeko osimo sisanjem<
><
>istina, ona je i dosta vise sisala - Ali ako ti je jedini razlog da uvedes mlijeko kravlje, to sto mislis da moras, a malena konzumira uz dojenje i sir i jogurt - ne moras. ali ako ti tako volis mlijeko vjerojatno ces joj prije ili kasnije ponuditi - mozda ga i ona voli , tj. zavoli, samo kazem da kravlje mlijeko uopce nije nuzno u prehrani<
>nisam ti bas pomogla, mozda <
><
>a preporuke za uvodjenje kravljeg mlijeka se krecu od zemlje do zemlje negdje od nakon 1. godine, do sve cesce nakon druge godine pa i kasnije.<
>prehrana ima i socijalni aspekt, ja uvijek govorim da djeca trebaju jesti onako kako se radi u njihovoj obitelji - naravno, uz postivanje cinjenice da je beba, pa malo dijete prilagoditi, ali ne odvajati dijete po nekim idejama iz teorije, a koje nisu dio uobicajene prakse u kuci. npr. mi Hanni ne nudimo cokoladu, jer je ni mi ne jedemo<
>ogranicenja ce onda ona sama (tj. svako dijete) sebi napraviti - tvoje moze prihvatiti mlijeko jer ga i samo ima zelju piti, ili ces vidjeti alergijsku reakciju pa malo sacekati, ili malo vise sacekati, ili ce izrasti u osobu koja uopce ne voli, ne zeli, ili ne podnosi mlijeko (kao recimo ja). mene su podizali 70-ih godina kada je alfa i omega djecije prehrane bilo mlijeko, a ja ga nisam mogla piti - a moji su mislili da se to mora. napredak je u tome sto danas doista mozes biti informiran da se ne mora, nego moze (a i ne mora)<
><
>zbog ove traume iz djetinjstva vec vise od 10 godina, ma i vise od 15 (sve sam zaokruzila na 10 a godine prolaze ) citam o stetnosti kravljeg mlijeka, no mislim da ce kod nas to jos dugo ipak ostati u kategoriji do
ih namirnica - moje je misljenje da kravlje mlijeko uopce nije potrebno ni ljudima ni djeci ali znam da zvuci uglavnom preradikalno -----------------------------<
>Hanna 18.09.2001. Dublin<
>Andrej 24.11.1989. Sarajevo<i></i>
Just close your eyes, and keep your mind wide open....

slika
nata003
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nata003 » 04 vel 2004, 18:33

i da, Miriam super jede, raznovrsno, i ima dovoljno mlijecne hrane koja nije kravlje mlijeko - sireve i jogurt i mi jedemo<
><
>a i dojenjem uzima mozda i vise nego mislis - kad su stariji mogu se jako
zo nasisati, znam po Hanninom srku sad kad je veca, sigurno popije puno vise za krace vrijeme nego prije<
><
>grudi su mi naravno takve da nikad ne bih pomislila da tu icega vise ima ali ima -----------------------------<

slika
nata003
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama 30 » 04 vel 2004, 23:39

a nisam ja zagovornik kravljeg mlijeka vec dajem primjer kakav jos mlijecni o
ok zna Matea uzeti a to je ono sto ja sebi a i mm voli;griz,cokolino (mm) ljesnjak-cokolino (ja) i kukuruzne pahuljice a to mi je normalno raditi sa mlijekom iz tetrapaka <
><
>a puno navika sto smo ih mm ija imali kao decko i cura i mladi
acni par bez djeteta smo srezali a bas kao sto i nata003 pise,kako je u obitelji pa eto.<
><
>Ja cokoladu jedem i bas me zna puknut slatko no Matei ne dajem,smokici bljak,grickat ovako preko dana ine stvari a sad samo zdjela puna voca ma da ne na
ajam.<
>Tako mi kravlje ponekad (ne svaki dan) u tom obliku kuhanja a Matea je sad na grfrmr
blj <
><
>I da, dala sam joj prvu zlicicu meda o kojeg se isto spori a mi iz pcelarske femili a med pravi,vrsne kvalitete-kadulja,mmmmm <
><
>I ajte zene,ja samo iznijela di mi malo ubacimo kravljeg al ne pada mi na pamet da ga recimo dam da pije na salicu <
> <
>Matea,11.01.03.<i></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Natasa36 » 05 vel 2004, 11:01

Ladies, hvala puno,<
><
>i nato003 - nadala sam se da ćeš mi tako nešto napisati (da u cicama ima više nego što ja mislim da ima ).<
><
>Kod nas ti je tako da je MM-u mlijeko nužno zlo a ja ga jako volim... pa je teško reći na koga će se od nas dvoje Miriam dati...<
><
>Iz ove perspektive mi se čini da povremeni o
ok sa mlijekom može proći (griz na mlijeku, riža na mlijeku... i druge finote koje ga sadrže) ali zaista trenutačno nema potrebe za pijenjem... otprilike kao mama30.<
><
><
>Hvala puno još jednom!!! <
> Miriam 23.1.2003<i></i>
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la nata003 » 14 vel 2004, 19:00

meni je stvarno ok da (ali barem nakon 1. godine) svatko tko hoce daje djeci kravlje mlijeko , naravno ako dijete ne reagira negativno (alergijski ili odbijanjem)<
><
>jedino mi bude zao kad vidim da ima ljudi, zena, djece, trudnica, koji sebe (ili druge) tjeraju piti mlijeko jer misle da se to mora - samo toliko mislim reci, ako netko ne voli ili ne podnosi, da je mlijeko stvarno vrlo precijenjena namirnica i da se nema smisla tjerati kad nije nuzno - a cesto ce se ipak jos uvijek cuti da i trudnica, i dojilja i malo dijete moraju piti mlijeko, sto je zabluda -----------------------------<

slika
nata003
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 vel 2004, 00:39

evo i mene sa podpitanjem. nije baš tema dojenje, no...<
>svugdje kažu da dijete mora popiti barem pola litre mlijeka dnevno ili ekvivalent u nekom mliječnom proizvodu. ariana je počela odbijati mliječne proizvode, a sisa dozu za lijek, a ne hranjenje. sada smo na 150 ml jogurta i 150 ml mliječno-žitne kašice dnevno. jedva jedvice, kada joj uspijem ugurati u usta.<
>znali netko putem kojih biljnih namirnica (i u kojoj količini) može nadoknaditi ostatak potrebnog kalcija.<
>ajde nato, ti si iskusna vegetarijanka, pomagaj. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la nata003 » 22 vel 2004, 18:51

Quote:svugdje kažu da dijete mora popiti barem pola litre mlijeka dnevno ili ekvivalent u nekom mliječnom proizvodu<
>kad vec pitas - to "svugdje" meni je isto kao sto svugdje kazu jos svasta s cime se uopce ne slazem - ako nista, ovaj konkretan primjer s mlijekom je kontraproduktivan za mame koje doje, jer ih prisiljava da razmisljaju i preispituju se koliko je dijete posisalo dakle, da se zadrzim na temi dojenja a ne da idem u sirinu s prehranom uopce i predrasudama meni je i ovo dovoljno . inace, ionako nikad ne bih mjerila u mililitrima bilo koju hranu - nisam taj tip nikad bila<
><
>isto tako nisam ni sebi ni djeci nikad tako odredjivala prehranu = po meni, raznovrsna prehrana, skuhana doma i s puno ljubavi je osnova zdrave obitelji. mi smo barem usprkos tome sto niti jedemo meso, niti pijemo mlijeko, niti koristimo dodatne vitamine, niti mjerimo hranu, zdravi da ima malo njih koji su tako rijetko bolesni kao cijela moja obitelj i ja .<
><
>a konkretno, kalcija imas u:<
>heljdi, slanutku, grahu, soji, tofuu, misu, persinu, kelju, zelenom lisnatom povrcu, algama, sezamu, suncokretu, bademima, ljesnjacima....<
><
>odnos recimo (ovo sad prepisujem iz jedne tablice da ne mislis da sam toliko informirana i da pamtim ) - na 100 g namirnice odnos kalcija u mg ti je:<
><
>u mlijecnim proizvodima 100-850 mg<
>u ribi 50-194<
>u bademima 282<
>u algama vise od tisucu<
>u sezamu 1,160 (da, tisucu i nesto - sezam je najveci prirodni izvor kalcija i lako se moze ubaciti u bilo sto - od juhe, variva do toga da ga umijesas u namaze, dodas u jogurt, filu za kolac, zapravo gotovo sve mozes dodati sezam )<
>i tako dalje....<
><
><
><
><
> -----------------------------<

slika
nata003
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Da li je dovoljno...

PostPostao/la Natasa36 » 02 tra 2004, 10:08

Evo jednog teškog pitanja:<
><
>Uvod: 2 tjedna radim puno radno vrijeme i dojim Miriam prvo kad dođem doma (onda vidim da guta, možda 10-tak ili 15 gutljaja), uglavnom još malo predvečer (kad se mazi i navlači majicu, ali to bude minimalno), pred spavanje za laku noć (ponekad zaspi odmah a ponekad odradi obje strane) i gotovo svaku noć se malo priključi - jednom ili max. 2 x ali rijetko baš povlači, zapravo
zo zaspi) i isto tako pred jutro...<
><
>Pitanje: budući ja nemam osjećaj (posebno ne noću) koliko mlijeka Miriam zapravo posisa, a čini mi se da mi proizvodnja nije kao prije a moje djetešce se voli i maziti i može duuugo biti i na praznoj cici (kad ju skinem, probam i vidim, nema niti kapi... imam "heavy duty cice" ) - pitam se DA LI JE TO NJOJ DOVOLJNO MLIJEKA?<
><
>Ne radi se o želji za prekidom dojenja ( ni slučajno) nego o potrebi uvođenja kravljeg mlijeka kao dodatnog o
oka. Nešto u meni radi i kopka, čini mi se da bi možda trebalo... (ali ne na bočicu, nego čaša ili kao neka papica...).<
><
>Ajde iskusne mame i stučnjakinje (nato003?) - što kažu vaša iskustva? Miriam 23.1.2003<i></i>
Natasa36
Anka Partizanka

PostPostao/la mama 30 » 02 tra 2004, 13:56

Ma ja sam misljenja da ovo sto kazes,pogotovo i mlijecna kasica je dovoljno.<
>Kao sto sam bila pisala Matea je sa osam-devet mjeseci efektivno cicala ujutro i navecer no smatrala sam sir koji napravim s keksima ili s zumanjkom pa malo zalijem mlijekom te mlijecna kasica je sasvim dosta.<
><
>Naj
inuti a i Miriam ti ni ne bi htjela piti drugo mlijeko pa znaju djeca sto je do
o <
><
>edit a ako se vec lomis,bit je da kravlje ne daje sve sto treba beba, znaci kao osnovna namirnica a ako ces mozes kao ja kuhati recimo griz ponekad,pakukuruzne pahuljice pa tako neke stvari sto jedem sama kad skuham na mlijeku iz tetrapaka dam i Matei,A za osnovno Miriam ima ciku s kojom dobiva sve sto treba.<
> <
>Matea,11.01.03.<i>Edited by: mama 30  at: 2/4/04 14:02<
></i>
mama 30
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nata003 » 02 lis 2005, 16:54

ako ce ti jos omjera pomoci <
>na 100 g kelja, i ostalog zelenog lisnatog dodje cca 179-190 mg kalcija<
>na 100 g graha 130 mg<
>slanutka 150 mg<
>(biram hranu koja mi se cini uobicajena )<
>heljda 144 mg.... -----------------------------<
>Andrej 24.11.1989. Sarajevo<i>Edited by: nata003 at: 2/22/04 16:56<
></i>

slika
nata003
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.