Postao/la nata003 » 22 vel 2004, 18:51
Quote:svugdje kažu da dijete mora popiti barem pola litre mlijeka dnevno ili ekvivalent u nekom mliječnom proizvodu<
>kad vec pitas - to "svugdje" meni je isto kao sto svugdje kazu jos svasta s cime se uopce ne slazem - ako nista, ovaj konkretan primjer s mlijekom je kontraproduktivan za mame koje doje, jer ih prisiljava da razmisljaju i preispituju se koliko je dijete posisalo dakle, da se zadrzim na temi dojenja a ne da idem u sirinu s prehranom uopce i predrasudama meni je i ovo dovoljno . inace, ionako nikad ne bih mjerila u mililitrima bilo koju hranu - nisam taj tip nikad bila<
><
>isto tako nisam ni sebi ni djeci nikad tako odredjivala prehranu = po meni, raznovrsna prehrana, skuhana doma i s puno ljubavi je osnova zdrave obitelji. mi smo barem usprkos tome sto niti jedemo meso, niti pijemo mlijeko, niti koristimo dodatne vitamine, niti mjerimo hranu, zdravi da ima malo njih koji su tako rijetko bolesni kao cijela moja obitelj i ja .<
><
>a konkretno, kalcija imas u:<
>heljdi, slanutku, grahu, soji, tofuu, misu, persinu, kelju, zelenom lisnatom povrcu, algama, sezamu, suncokretu, bademima, ljesnjacima....<
><
>odnos recimo (ovo sad prepisujem iz jedne tablice da ne mislis da sam toliko informirana i da pamtim ) - na 100 g namirnice odnos kalcija u mg ti je:<
><
>u mlijecnim proizvodima 100-850 mg<
>u ribi 50-194<
>u bademima 282<
>u algama vise od tisucu<
>u sezamu 1,160 (da, tisucu i nesto - sezam je najveci prirodni izvor kalcija i lako se moze ubaciti u bilo sto - od juhe, variva do toga da ga umijesas u namaze, dodas u jogurt, filu za kolac, zapravo gotovo sve mozes dodati sezam )<
>i tako dalje....<
><
><
><
><
> -----------------------------<
>Hanna 18.09.2001. Dublin<
>Andrej 24.11.1989. Sarajevo<i></i>
Just close your eyes, and keep your mind wide open....