Sada je: 22 srp 2026, 12:35.

Zasto nije dobro da beba spava cijelu noc...

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

PostPostao/la Gilmorica » 28 tra 2006, 11:15

Ovo je za sve mame koje se ustaju po 5-6 puta tijekom noci kako bi nahranile svoje bebe.<
><
>N. je pocela spavati cijeu noc vec od njezinog prvog mjeseca. Ja odusevljena, odmorna, sve islo super. Onda sa njezinih 3 mj. pocinje bivati nekako nervozna, pa mislim mozda ju muci grcevi, pa nos zastopan, pa je zbog toga. Uglavnom, nakon nekog vremena i MMovog komentara da mu ne izgleda vise tako buhtlasta kao prije, ja odlucim joj pojacati hranjenje. I tako, umjesto svakih 3, ja ju dojim svakih 2 i pol sata. S time smo povecali i
oj o
oka. I super jedno vrijeme, ali onda pocinje kod zadnjeg o
oka biti nezadovoljna sa do tad davanom jednom cikom. Nista lakse, dam joj obe. Dosle smo do toga da su nam od dnevnih 6 o
oka 3-4 "duple doze". A rezultat toga svega je da moje tijelo ne moze vise proizvest dovoljno mlijeka koliko mojoj curi treba tijekom dana, kad je budna. Jer ptic spava po 12 sati nocu vec skoro 2 mjeseca, a u toku ostalih 12 sati kad smo vecinom budne, nema dovoljno mlijeka. <
><
>Pokusala sam se izdajati, jedem vise, pijem cajeve, ali nis. Nemrem i bok. Tesko mi je jer nisam ovako rano planirala uvesti adaptirano. Ali sta je tu je. Ja samo znam da vise ne zelim vidjeti onaj pogled pun panike u okicama moje bebe kad svhati da mlijeka u toj ciki vise nema, a ona - ocajna i gladna- trazi jos.<
><
>Znam da vas ima dosta koje uspijesno kombiniraju dojenje i adaptirano, znam da cemo i mi to uspijesno odraditi. A vec i razmisljam o dohrani...<
><
>Pa eto, prisvojila sam ovih par kilobajta internetskog prostora da si olaksam dusu. I to naravno tu, gdje znam da cu naci zene koje razumuju zasto mi plasticna bocica i kutija puna "mlijeka" izazivaju tolike emocije.<
><
> <
><i></i>
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Zasto nije dobro da beba spava cijelu noc...

PostPostao/la eli » 28 tra 2006, 11:43

noćno cicanje najbolje daje tijelu signale za produkciju novog mlijeka. <
>nije do
o niti za bebu. u 12 sati nejedenja djetetu šećer jako padnje. majčino mlijeko se potpuno probavi u par sati, tako da noćni post umrtvljuje probavu, crijeva...<
>i moja je spavala 12h u komadu, no mene su na napočetku svaka 2, kasnije 3-4 sata budile sise i ja sam je dojila i presvlačila pelenu, a da se mala nije budila. <
>praktični razlog - mojoj nikad pelena nije izdržala više od 6h (do nekih 10mj.) pa mi je nezamislivo da neke bebe uspiju prespavati noć bez da ih se malo ne pročačka. <
>jako sita beba spava čak i čvršće od gladne.<
>na tvom mjestu bi držala bebu u svom krevetu barem par dana kako bi se naučila sisati u snu. po danu se izdajaj kako se količina ne bi dodatno smanjila i nudi joj što češće. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la mamazmaj » 28 tra 2006, 12:31

da, da budi ju po noći i sisati će u snu - tako će se povećati produkcija i neće biti potrebe za adaptiranim mlijekom...jer ako sad uvedeš adapt.m znaš i sama da će s vremenom početi raditi sve manje i manje mlijeka i pa pa dojenju <i></i>
zmajevo gnijezdo: 10/02 i 01/06
mamazmaj
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Lucy25 » 28 tra 2006, 13:29

Moja curica od 3. tjedna spava cijelu noc i to cak po 10-12 sati u komadu, opce ne budi ni ne zaplace, a pelena joj je ujutro gotovo suha. <
>Po danu spava jako malo, sto nije ni cudo kad prospava cijelu noc. Inace, hranim ju i dalje svaka dva sata i osjecam da imam jako puno mlijeka tj. da se proizvodnja nije smanjila.<
>Medutim, ona je zadnja dva mjeseca dobila na kilazi manje od prosjeka, al pedijatrica je rekla da je to sve jos uvijek do
o i da bi bilo steta uvoditi dohranu jer smo zakljucile da beba jako do
o, zadovoljno i bucmasto izgleda, da su pelene tokom dana uvijek jako pune sto je znak da nije gladna, a uostalom da je jako gladna ne bi mogla prospavati cijelu noc bez budenja.<
>Znam da su ti nocni podoji jako vazni, ali ona tako mirno i zadovoljno spava da mi je upravo zao buditi ju. <
>Problem je i u tome sto sam na kraju dana vec tako umorna da prospavam cijelu noc u komadu pa nema sanse da ju probudim!<
>P.S. Preporodena sam sto se tice toga spavanja jer smo s prvom curicom svi spavali cijelu noc tek oko godine dana! Bilo je koma! <
><
><i></i>
Melani 09.09.2004.
Lara 09.01.2006.

slika
Lucy25
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la jami » 28 tra 2006, 16:47

bas mi je zao da morate uvoditi bocicu, znam kako se osjecas jer se ja iz dana u dan borim da ju ne bi trebala uvesti<
><
>ne znam jesi li ti vec definitivno odlucila ici s adaptiranim ili jos zelis pokusati pojacati proizvodnju, jer ja mislim da imas sanse ako uvedes bar jedan nocni podoj, kod prve cure kad mi se cinilo da imam manje mlijeka pila sam puno toplih napitaka i pomoglo je, cula sam da je do
a i jecmena kasa<
> <
>moja bjondina<i></i>
jami
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la teutonija » 30 tra 2006, 23:48

I ja mislim da je bolje za obje uvesti jedan noćni podoj ,npr oko3- 4 ujutro.Meni je Klara jako rano prešla sa dva na jedno noćno civanje(nahranila bi ju oko 21 i prvo je jela svaka 2 sata ,s mejsec dana se budila oko 2 pa okna u 5 da bi već sa 3 mjeseca spavala do 4 ujutro) no jednu bi dojku morala malo izdojiti jer je danju puno nacicavala i produkcija je bila velika ,tako da je mlijeka u suprotnom znalo biti po cijelom krevetu. <
>KLARA, 01.06.2003.<i></i>
Budilica, 2003.
Mudrica, 2006.
teutonija
sex blau aviona

PostPostao/la RitaZG » 01 svi 2006, 06:01

Po noci je i naj kvalitetnije mlijeko i ako se beba ne najede dost prek dana ja bi je svakako probudila odnosno dala bi joj da jede u snu. A i to ce ti sigurno pomoc kod proizvodnje mlijeka. <
>Evo nama se desilo da smo tjedan dana bile skoro iskljucivo na cici a ovaj moj pozderuh sada puno jede i bilo je dost mlijeka. Cice su se napunile i sad kad je pocela ponovno jest druge stvari i manje cicu bome se osjeti kak su pune.<
>Sve se to da popravit za vrlo kratko vrijeme ali morat ces malo zrtvovat svoj san. Znaci svakako smanji taj prekid od 12 sati. <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nina » 01 svi 2006, 17:58

...moj roko još dan danas papa 1-2x po noći,a kad je imao 2-3mj bio je nezasitan na cici je bio svakih 1h,ped.rekao skok u razvoju pa mu treba više mlijeka i neka ga stalno stavljam na cicu,i nakon 1-2tjedna sve bilo super i drago mi je da nisam popustila i dala mu bočicu.Moj savjet da probaš po danu svaka 2h a po noći 3h pa će se povećati količina mlijeka-kako i ostale mame kažu noćno je najslasnije! <
><i></i>
slika
nina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 09 svi 2006, 13:17

Ah, Zita pliva po krevetu i ne prestaje sve dok ne nađe cicu. I tako cijelu noć. Imam osjećaj da ćemo mm i ja još dugo samo maštati o tome kako . Ali zato je Zita dojenje danju svela na svega dva podoja, jer ja radim, kad dođem po nju obično nije gladna jer ju je baka baš nahranila i prvi pu traži cicu oko 17 h. <i></i>
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kruznica » 12 svi 2006, 12:46

Moj bebač jede zadnji put oko 23-24 i onda ujutro oko 04-05. Danas mi je bila patronažna i rekla da ga obavezno trebam buditi za jelo oko 02-03. Tako su mi govorili i za Tvrtka pa mi je jako puno mama reklo da su to gluposti...i na kraju ga niti nisam budila i on je sam uhvatio ritam da bi je oko 21, pa u 03, i tako sve negdje do devetog mjeseca kad je počeo spavati cijelu noć. <
>E sad stavrno nisam pametna šta raditi, mlijeka imama za izvoz, i beba i ja čim završimo s podojem utonemo u san, tako da uopće nije problem odraditi još jedan podoj. S druge strane po danu jede svaka 3-3,5 sata, a pred spavanje uzme duplu dozu, pa se mislim da se tako namiri za duži period.<
>Kakva su vaša iskustva? <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 12 svi 2006, 12:51

ne bi smio imati pauzu dužu od
ojke njegove težine (npr, 4kg, 4 h), a 3-3,5h po danu je jako velika pauza za tako mladog bebača. ja bi nudila, ali ne budila. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la kruznica » 12 svi 2006, 13:15

...ALI ON JE U DEVET DANA DOBIO 420g!!! <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 12 svi 2006, 13:18

to je super, ali bolje ne riskirati za dalje. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la kruznica » 12 svi 2006, 13:58

Hvala ti na ekspresnim odgovorima! <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Gilmorica » 12 svi 2006, 21:38

Kruznica - kaj jos niste smislili ime? <
><i></i>
e. 27/01/02
n. 23/12/05
Gilmorica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kruznica » 13 svi 2006, 19:37

prekjučer mu dadosmo ime Ante! <
><
><
><
><
><
><i></i>
kruznica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la melita » 13 svi 2006, 21:28

Kruznica, ovo je isto , ali daj u par riječi opiši kako to sad izgleda s dvije bebe. Ja sam to strašno željela, ali sad sam počela raditi u novoj firmi pa ću morati neko vrijeme čekati. <
>Inače, čestitam na novoj bebici i na imenu! <
><
>Što se tiče noćnih dojenja, kad je Zita bila tako mala jela je spavajući. Kad bi se malo promeškoljila, ja bih joj dala cicu i u snu se fino napapala! <i></i>
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la marinna » 15 svi 2006, 10:10

cure ja vam nemam puno iskustva sa dojenjem-svoje bebice dojila sam nazalost samo 3 mj i nakon toga morali smo preći na adaptirano..međutim mislim da to nije razlog da vam ovdje nešto napišem...<
>...naime pročitala sam da kada dijete udvostruči svoju porođajnu težinu može komotno odspavati 10 sati u komadu(dakle cijelu noć)<
>..ali prije toga ne-dakle mislim da bi do tada trebale buditi svoju djecu noću i davati im siku <
> <i></i>
slika
marinna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 15 svi 2006, 11:13

može, samo se riskira da naglo smanjenje produkcije. moja je udvostručila težinu malo prije punih tri mjeseca i da sam je pustila bez jela na tako dugo razdoblje desilo bi mi se isto što i mojoj majci i većini ondašnjih žena - nestanak mlijeka nakon tri mjeseca.<
>rijetko koje dijete treba buditi za sisanje. zdravo donešeno novorođenče automatski u snu hvata
adavicu i aktivno sisa ako nije stvarno sito. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 15 svi 2006, 11:25

još nešto, možda to pravilo o 10h kod udvostručenja težine vrijedi za djecu na adaptiranom. majčino mlijeko je jako lako probavljivo i u periodu od 10h djetetu od 7kg može šećer pasti na tako niski nivo da ga je kasnije teško probuditi. <i></i>
eli
Sveta krava

PostPostao/la LedinaMama » 15 svi 2006, 15:42

Bas ste lijepo razmijenile iskustva, gust mi vas je citati. <
><
>Samo bih htjela razjasniti nesto (nadam se da se nitko nece uvrijediti).<
><
>Jedini pokazatelj treba li ili ne treba buditi bebu je njeno napredovanje. Napredovanje mama moze pratiti preko
oja pokakanih i popiskenih pelena u 24 sata i razlicito je za razlicitu dob djeteta. Ako taj
oj odstupa od normale, treba pratiti opce stanje bebe (najbolje je da je pregleda pedijatar) i reagirati ako je potrebno te popraviti ako se sto moze popraviti u tehnici dojenja.<
><
>Dojene bebe napreduju dosta neravnomjerno: prva 3 mjeseca zivota prosjecno napredovanje je kao kod bebe na adaptiranom mlijeku, sljedeca 3 mjeseca napreduju nesto sporije, a sljedecih 6 mjeseci jos vise se vidi ta razlika - zato postojece tablice prirasta ne vrijede za iskljucivo dojenu djecu.<
><
>Ostalo sto ste napisale je tocno, nocno dojenje je jako bitno za produkciju mlijeka i zato se savjetuje u slucaju da se iz nekog razloga produkcija mlijeka smanjila. Medjutim, ako beba aktivno i cesto sisa u toku dana, mlijeka ce biti tocno koliko treba. Odnosno, najbolje za odrzanje produkcije mlijeka je potrosnja mlijeka, bilo sisanjem ili izdajanjem te kad god se ona dogodila, nocu ili danju. Leda, 24.12.2001. i Lana, 16.03.2006.<i></i>
LedinaMama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la watani » 15 svi 2006, 22:47

moje iskustvo: marta se rodila sa manje od 3kg. pedijatar u rodilistu je rekao da tak mala djeca moraju biti dojena 8-10 puta tijekom 24 sata. pa sam se ja streberski toga i drzala-budila sam ju po noci da bi je nahranila. u pocetku sam cak imala sat pod jastukom i alarm da me probudi. nekada je ona tak cvrsto spavala da sam ju morala premotavati da je razbudim.u svakom slucaju, navikla se buditi po noci. sad je njoj super ali meni zato nije <
>no, za tak male je bitno da jedu i po noci (i da se sto manje placu i naprezu) zato sto upadnu u “zacarani krug“ gdje pocnu puno spavati zato jer su gladni i nemaju snage za cicat(to se tak nekak objasnjava). ali mislim da ovo vrijedi da bebe mladje od 4mj.nakon ove dobi bi oni trebali vec moci uhvatiti neki ritam, zato se valjda i navodi ova dob za najraniji pocetak dohrane;neke funkcije do tada sazriju.<
>u svakom slucaju je bitno sto cesce stavljati bebu da cica pa makar to znacilo nama manje sna. to je bitno i za proces stvaranja mlijeka:ako se ne doji nakon nekog vremena se pocne stvarati sve manje mlijeka. <i></i>
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la RitaZG » 16 svi 2006, 06:36

MOja nikada nije prespaval noc u komadu od 10 sati, mnei je prospavana noc od recimo 22-5 sto je kod nje jako rijetko. Obicno zaspi oko 9,probudi se gldna ili zedna(cica) oko 3 i onda opet pred jutro5,6 kad ostane pristekana do 8 pa malo njonji,malo cica i tak. Meni je to prespavana noc,hehe i cist sam se fino navikla na taj ritam.<
>Koma je kad je nesto muci,zubi ili zastopan nos ili nesto trece(kosa u ocima) pa se budi svakih sat,dva. E onda(recimo ko danas) nisam naspavana. <
><
><
><
><
><
><
><i></i>
RitaZG
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la TEEJA » 29 svi 2006, 17:43

Ovaj vikend Jana je jela u 18.30,očekivala sam da če se probuditi nakon tri sata da je nahranim,no ona je odspavala do 6 ujutro.Bila sam iznenađena,no nikako je nisam htjela buditi za papicu,dosta do
o napreduje,dobila je 1200 g za mjesec dana!Ovu noć se opet budila kao prije 2 puta da je nahranim. <i></i>
TEEJA
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la veselica » 30 svi 2006, 09:31

Uma se na pocetku, tacnije do nekih 5 mjeseci budila 2-3 puta po noci da doji. Medjutim, zadnjih mjesec-dva podoji su rjedji, tj. uglavnom je to jedno budjenje oko 04 (uspavljujem je oko 20 0-21:00), pa onda oko pola 7. Meni je pedijatrica rekla da nakon nekog treceg, cetvrtog mjeseca beba moze prespavati noc ako je do
o dojila u toku dana i da je i njima san potreban koliko i nama, pa mozda i vise jer u snu se najbolje raste i razvija. U svakom slucaju Uma se i danas uglavnom budi jednom da doji i onda spava malo duze. <
><
><
><i></i>
veselica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Pticica » 11 srp 2006, 20:08

Evo i mog iskustva do sada,moja malena se prvi tjedan budila svaki dva sata ,da bi presla na svaka 4 sata .Kada je bila oko mjesec dana mi je prespavala 6 sati u komadu preko noci ja sam se plasila i provjeravala je ali ona je tako slatko spavala da mi je jednostavno bilo zao buditi.Kada smo bili na kontroli super je napredovala i pitala sam pedijatricu ona mi je rekla da je ne budim nego da je pustim da spava jer lijepo napreduje.S nekih 5-6 tjedana moja bebica je pocela spavati nocu tako da je zadnje papnje oko 8-8 0 dupla doza i onda se budimo tek oko 6-6 0 i tada lijepo pojede i igramo se ,i naravno onda opet jede oko 8:00 ,i preko dana jede svaka 2-3 sata.Preko noci ja se budim oko 3 za wc pa tako tada se i izdojim ,jer sam pocela raditi a zelim da ona ima zalihe mlijeka ako je netko drugi cuva i ne ide samnom na posao.Neke noci se ne izdajam ali mlijeka imamo lijepo i bebica dobiva lijepo na tezini <i></i>
I. 12.05.06
Pticica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 27 gostiju.