Sada je: 29 tra 2026, 21:52.

sv. gral oliti torta od sira

Moderatori/ce: Hope77, mrava

PostPostao/la ivana7997 » 22 ožu 2007, 16:50

ne, posebni pdf. pa topici - koji sir. pa - koji keksi :roll:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la babalu » 22 ožu 2007, 17:11

mAslim stvarno, jel to sad takva tlaka????
:lol
dobro zboris Solea,nakon toliko strana i ripleja sad je problem napisat!!!!!

Nes ti posla Mirci!!
babalu
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 22 ožu 2007, 23:34

...mislim stvarno...
pogledano 10081 puta i to sve na 7 strana!!!!! :shock: :shock: :shock:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Many » 23 ožu 2007, 00:50

cek,cek...o cemu se ovdje radi???
mirci ne,nemozes tako na pp recepte slati,a zene ovdje zakinute :mrgreen:
mAslim stvarno!!! :papica
a ti Solea...ako do sad nisi shvatila kako se ova torta pravi....daj odi ljepo na iskon pa potrazi recept :mrgreen:
a onda kad ga pronadjes posalji ga Dunji nek i ona vjezba :cool
a ja ovaj topic necu zatvarat nego cu na svaku sljedecu stranicu prenositi recept cisto da se ne trazi od pocetka...
a sad ljepo nastavite u revijalnom tonu :mrgreen:
Many
Asimilirana
Asimilirana

Re: sv. gral oliti torta od sira

PostPostao/la Many » 23 ožu 2007, 00:52

Many je napisao/la:
mama courage je napisao/la:evo i za one koje ne jedu samo torte po slasticarnama, nego ih i same prave...

TORTA OD SIRA a la MC
(koju je roza vješto iskopirala i sad mlati velike pare ) a dobrica
mc šakom i kapom dijeli sa ostalim smrtnicima.
američki recept

e ovako... osnovna (američka) mjera je 1,8 dl (tj. čašica vrhnja) i prema njoj idu sve ostale mjere

pod:
1 3/4 mjere samljeti petit beurre keksa (što bi značilo 14-15 komada) i 1/3 mjere rastopljenog putra i 3 velike žlice šećera

fila:
1/2 kg svježeg sira, 2 jaja, 3/4 mjere šećera, 1 vanilin šećer mikserom izmješati

sve peći 20min. na 200 pa smanjiti na 180 stupnjeva ohladiti i premazati...

mješavinom:
1 kiselog vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer

te držati 4 - 5 h u frižideru (što je čisti SF u našoj kući, osim ako preko noći ne ostavimo kolač da se hladi, jer po danu ne možemo dočekati) prije degustacije <

i što je najbitnije - a iskustvo nas također naučilo - najbolje napraviti DUPLU MJERU svega, pa se onda dobije normalan osrednji kolač (jer ovog sada je jako malo, barem nama... mljac)

dakle....prenosim ovaj recopis od MC .cisto da bude preglednije i da cure ne lutaju po stranicama.
Many
Asimilirana
Asimilirana

Re: pitanje?????

PostPostao/la Many » 23 ožu 2007, 00:53

Many je napisao/la:
Mirci je napisao/la:evo jos jedne varijante

-200 g pettit beure keksa - mljevenih ili nekih drugih npr. McVittis, Speculas sl.
-200 g putra
-2 žlice šećera (moze i smjedjeg )
sve smiješati i utisnuti u kalup i peći na 200°C 5 minuta!

Smanjiti pećnicu na 170°C, na tople kekse staviti žutu kremu:
-500 g svježeg sira ili filadelfija krem sira
-4 cijela jaja
-3 žlice šećera
-sok od cijelog limuna - zajedno izmiksati, uliti po keksima i peći na 170°C 20 minuta<

Na kraju smiksati 2 kisela vrhnja, 3 žlice šećera i 1 vanilin šećer i preliti preko tople torte. Sve zajedno staviti u toplu pećnicu (ali ugašenu ) još 5 minuta.

Ovako sam radila za vikend i bila je odlicna. Izgledom je zuta krema nesto zuca nego sto je ova na slici od MC.
Stavila sam malo manje maslaca, oko 100g, ali trebalo je ipak malo vise.
Ta smjesa maslaca, keksa i secera curi dok se pece pa obavezno treba kalup obloziti papirom za pecenje.<

.

dakle....a ovo je mircin recept...oba su ok i prihvacena .

molim da se ne sire glasine kako je recept s iskona kad znamo da je to recept s M&B :mrgreen:
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rapunzel » 23 ožu 2007, 02:35

Najbolja torta od sira koju sam ikada jela, ukljucujuci slasticarne, restorane i to, je moja vlastita :mrgreen: po receptu Golog Kuhara! Svi ljudi koji su tu tortu probali, dijele moje misljenje!
Naravno citava slava pripada Jamieu, ja sam samo dobar slijedbenik recepata! :mrgreen:
Hocete recept? :3srca
I am enough of an artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la dunja » 23 ožu 2007, 06:50

eh many, sad vidim da sam mogla i tebe pitat :mrgreen:
dunja
most

PostPostao/la Solea » 23 ožu 2007, 09:33

rapunzel je napisao/la:Najbolja torta od sira koju sam ikada jela, ukljucujuci slasticarne, restorane i to, je moja vlastita :mrgreen: po receptu Golog Kuhara! Svi ljudi koji su tu tortu probali, dijele moje misljenje!
Naravno citava slava pripada Jamieu, ja sam samo dobar slijedbenik recepata! :mrgreen:
Hocete recept? :3srca

hocemo, naravno!
al, daj ga, pliz, napisi na POSEBNOM (novom) topiku ;-) jer da ne dodje do, nedobog, kakve zbrcke oko sv grala i sv golog kuhara :mrgreen:

mani, bravo sveta kravo, sama sebe citiras :lol e tak se to radi :drink

e sad, samo jos jedno pitanjce vezano za ovu tortu - sv. gral - jel u nju bas mora ic sir? jer, ne vole svi sir, ne?!
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 23 ožu 2007, 09:37

dunja, ti ces ju pravit sa sirom ili...?

:lol

babalujka, potpisujem te ;-)
Solea
Sveta krava

PostPostao/la † RLmama » 23 ožu 2007, 10:03

ja stavim najobičniji vulgaris Mils 500 grama svježeg sira u vrećici :mrgreen: , a kad nema njega uzmeme Zagrebački ... i to je to! Poanta je da se dugo miješa s jajem da ne bude grudast...

ček, ček malo:
kekse nisam smljela do kraja, nego onak u grubo. i mjesila prstima, po osjećaju. i nisam stavila uopće šećera.

Kako ti se smjesa onda karamelizirala? Šećer u keksu i maslu daje ono nešto posebno kad se rastopi... Jel ti se dno lijepo povezalo tako u krupno mljeveno i bez šećera?
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la mama courage » 23 ožu 2007, 14:53

i naravno ne zaboraviti na nju

:lol :lol

joj, mozda ju i ja napravim... nisam odavno, samo citam ovaj topic i educiram se. :mrgreen:

i ja stavim najobicniji zagrebacki sir. a kekse stavim u vrecicu pa sa onim kako se vec zove (za meso) udaram po njima. i na taj nacin svu frustraciju "prenesem" na kekse :mrgreen:

objasnjenje...
sv. gral je moja izmisljotina. :mrgreen: reci "torta od sira" je okej, al kad kazes "sv. gral" - onda se odmah zna, da citas topic sv. gral i da si upucena u sve tajne pravljenja te torte. to je kao neki "tajni znak" medju nama, kuharicama torte od sira. jednostavno te ljud gledaju drugacije (sa strahopostovanjem i divljenjem) ako velis: napravila sam sv. gral :mrgreen: :mrgreen:
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 23 ožu 2007, 15:00

jednostavno te ljudi gledaju drugacije (sa strahopostovanjem i divljenjem) ako velis: napravila sam sv. gral

:stara
jeste, 100% si u pravu - i mene su gledali onako nekako, pa im usta ostanu otvorena kad sam rekla da sam spremila "sveti gral" - pitaju se, šta li je to sad? :mrgreen:
olja

PostPostao/la supermama » 23 ožu 2007, 15:03

mama courage je napisao/la: jednostavno te ljud gledaju drugacije (sa strahopostovanjem i divljenjem) ako velis: napravila sam sv. gral :mrgreen: :mrgreen:

istina od rijeci do rijeci slika

nemogu vjerovati da se ovo dogodilo...samo sam ja tri minute trazila smailija da to i vizualiziram....
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rimaithor » 23 ožu 2007, 15:10

Sad me opet nesto muci :cool
I kad sam kekse samljela u mikseru i kad sam ih zdrobila valjkom bili su mi nekak pretvrdi (u konacnici). E, sad, jel ja to precvrsto sabijem ili kaj? Koristila sam McVitis, pa Kraseve cajne kolutice i Ptiber integralne kekse (razne kombinacije, ovisi kaj sam imala doma) :conf
Jel je vama "dno" mekano kad rezete tortu?
Rimaithor
Ljupka Heidi

PostPostao/la JiA » 23 ožu 2007, 15:15

Možda staviš premalo maslaca.
Meni prvi dan bude "potvrdo" to dno, ali poslije skroz okej. :dunno
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la olja » 23 ožu 2007, 15:22

pa ni meni nije bilo mekano, ono, "baš" mekano (doduše, i pravila sam svega dva puta do sad) ali nije bilo ni pretvrdo :dunno meni fino :)
olja

PostPostao/la marinovamama » 23 ožu 2007, 15:27

Dakle?
Osnivamo li Udrugu spravljacica Svetog Grala?

PS. Danas ju opet spravljam, pa ako ste blizu Splita - pozurite :mrgreen:
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la corazon » 23 ožu 2007, 16:58

Taman sam pojela zadnji komadić :mrgreen: Uživam u svakom zalogaju.
Jedva čekam neku priliku da je ponudim i ostalima (pa da me hvale ofkors :mrgreen: ). Još kad kažem kako se zove torta... :lol
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la Many » 23 ožu 2007, 22:57

Rima mozda jako nabijes tu smjesu keksa i maslaca u kalup?
ja ga samo onako malo,lagano poravnam i bude mi super mekan i blago rahli :dunno
Many
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rapunzel » 24 ožu 2007, 00:09

Dno i treba biti tvrdo i treba kekse dobro nabit unutra! Najbolje je koristit integralne kekse, jer jedino oni daju autenticni okus. Ma sad cu vam stavit recept, pod novu temu, po Soleinom savjetu!
Zadnja izmjena: rapunzel; 24 ožu 2007, 11:16; ukupno mijenjano 1 put/a.
I am enough of an artist to draw freely upon my imagination. Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la † RLmama » 24 ožu 2007, 11:13

Meni je dno uvijek mekano, topi se u ustima. A sve je kompaktno i ništa ne otpada niti se raspada. Jednom sam stavila previše maslaca i bilo je tvrdo, i tamno. Nije se moglo rezati. Baš onako, užeglo.

slika

Vidi se komad papira, ne uspijevam ga izvuči ispod torte pa uvijek jedemo na papiru :mrgreen: Tko zna kako izvuči papir?

Inače, ovo dno jako često koristim u tortama... dno malo zapečem, i onda stavim voće, krema, šlag... ili samo kremu... I bude super.
Show must go on...
† RLmama
Quatrrrromama

PostPostao/la marinovamama » 24 ožu 2007, 14:31

RLmama - imamo isti problem :cool , ni ja ne znam kako odlijepiti papir s dna :dunno
Sinoc sam ju napravila! Jutros ;-) san uzela malo, malcice, samo za probat :oops: i ljudi moji - su-per-je!!!
marinovamama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la olja » 24 ožu 2007, 15:21

e, da! i meni se dno malo raspadalo pri sečenju ali nije bili mnogo tvrdo - možda da sledeći put ipak stavim manje maslaca
olja

PostPostao/la rapunzel » 24 ožu 2007, 17:19

Meni je dno uvijek tvrdo, mislim nije sad beton, ali se ne topi ili raspada. Ja namazem kalup, stavim papir i onda namazem jos i papir sa putrom da se ne primi. Ostavim papir sekundicu veci od kalupa, tak da ga mogu lako primit i povuc tj. odlijepit kad je hladno (iz frizidera).

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirci » 25 ožu 2007, 10:37

ma, rapunzel, jel ti to dajes savjete za svoju tortu od sira ili za sv.gral, ha? :mrgreen: :mrgreen:

kad pecem u okruglom kalupu za torte, obavezno stvaljam papir, no ponekad ga napravim u keramickom modlu za kolace i onda ne stavljam nista ispod, a kolac se bez problema vadi van iz kalupa. Ne raspada se cak ni prva feta :).
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la rapunzel » 25 ožu 2007, 11:03

Pa za oba kolaca su savjeti dobrodosli, posto su dosta slicni! ;-)

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Mirci » 25 ožu 2007, 11:28

:mrgreen: :mrgreen:

nego, posto nam je rapunzel bacila rukavicu golog kuhara u lice, evo jos jedna ideja kako osvjeziti sv gral. Doduse, to je za one koje su ju vec 100x napravile pa im je lagano dosadila. Ako je to uopce moguce :mrgreen:

U bijelu kremu od vrhnja i secera moze se umijesati par zlica nekog finog pekmeza. Pekmez lagano zagrijati da se otopi i izmiksati sa vrhnjem i secerom. Ako pekmez ima kostice, onda ga nakon zagrijavanja treba procijediti.
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la rapunzel » 25 ožu 2007, 11:33

Joj daj molim te, nisam bacala nikakve rukavice, nego sam rekla da moze i ovako i dala svoja iskustva. Zamisli, dosao je outsider pa dao savjet na temi sv. gral, pa nam se odmah ne svida! Nemoj tako! :3srca

Albert Einstein
rapunzel
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la watani » 25 ožu 2007, 13:18

o-ho-ho...postaje vruće :riba

RLmama, to si ti mene pitala za podlogu?
bila je skroz ok, povezana. mi baš ne volimo jako slatko pa me više bilo strah da bu sve to pre slatko i zato nisam stavila šečera. još kad je malo krema navlažila (valjda?) tu poslogu, bilo je dobro.

jučer sam opet radila. naravno, ne moram puno ni objašnjavat kaj :cool .
ali radila sam je tati za rođendan pa je kod njih, nisam je još probala.
ovaj put sam umjesto preljeva od vrhnja stavila preljev od limuna.

e, da. za one koje štuju mc-in recept: ja imam te američke posudice za mjere, a imam i tablicu gdje je to ppreračunato u mililitre.

pa kaže:
1šalica=237ml = 16vel.žlica = 48malih (čajnih) žlica
3/4 = 177ml = 12 vel.žlica = 36 malih žlica
1/3 = 79ml = 5 vel.žlica = 16 malih žlica
1/4 = 59ml = 4 vel.žlica = 12 malih žlica

za ove žlice sam išla provjeravati: odgovaraju količine, kad se te kuhinjske žlice napune onak do ruba.
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Recepti - sortirani

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.